Δεν υπάρχουν προϋποθέσεις αυτή την ώρα για συνεργασία, είτε με την μια πλευρά, δηλαδή με την κυβέρνηση, είτε προς την άλλη, τον ΣΥΡΙΖΑ.

Απαντήσεις του προέδρου της ΔΗΜΑΡ στο πλαίσιο της συνέντευξης τύπου για το «πολιτικό χρήμα»

Φώτης Κουβέλης, Δημοσιευμένο: 2013-11-19

ΕΡ: Προγραμματική σύγκλιση θα μπορούσε να υπάρξει με τον ΣΥΡΙΖΑ για μια ευρύτερη κυβέρνηση της αριστεράς;

ΑΠ: Η Ελλάδα έχει εγκαταλείψει τις μονοκομματικές κυβερνήσεις. Η ΔΗΜΑΡ αναδεικνύει την ανάγκη τέτοιων συνεργασιών, δηλαδή συνεργατικών κυβερνήσεων στη βάση συγκεκριμένων προγραμματικών θέσεων. Με το δεδομένο ότι σήμερα η ΔΗΜΑΡ διαφωνεί με το περιεχόμενο της ασκούμενης πολιτικής. Με το δεδομένο ότι η ΔΗΜΑΡ διαφωνεί και έχει αντιθέσεις με τα όσα προγραμματικά διατυπώνει ο ΣΥΡΙΖΑ, δεν υπάρχουν προϋποθέσεις για να μιλήσουμε αυτή την ώρα για συνεργασία, είτε με την μια πλευρά, δηλαδή με την κυβέρνηση, είτε προς την άλλη, τον ΣΥΡΙΖΑ.

ΕΡ: Θα μπορούσαν στο μέλλον να διαμορφωθούν;

ΑΠ: Αν προκύψουν στο μέλλον τα δεδομένα και οι προϋποθέσεις στις οποίες αναφέρομαι, τότε η ΔΗΜΑΡ εκκινώντας από την θέση και την παραδοχή ότι χρειάζονται κυβερνήσεις συνεργασίας , θα αναζητήσει εκείνο το πλαίσιο και εκείνα τα δεδομένα στα οποία σήμερα αναφερόμαστε για να πούμε τότε εάν αποδεχόμαστε αν προωθούμε ή δεν προωθούμε κυβέρνηση συνεργασίας.

Θέλω όμως κάτι επιπροσθέτως να σας πω, αυτά τα οποία λέει η ΔΗΜΑΡ, αυτά τα οποία λέω, να καταγράφονται όπως ακριβώς τα λέω. Οι ερμηνείες ή οι πολιτικές διαθέσεις του οποιοδήποτε ερμηνευτή δεν ανταποκρίνονται τις περισσότερες φορές σε αυτά που η φωνή της ΔΗΜΑΡ, ο πολιτικός λόγος της ΔΗΜΑΡ και του προέδρου της, θέλει να αναδείξει.

ΕΡ: Θα μπορούσε να υπάρξει προγραμματική σύγκλιση με βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας που θα διαφωνήσουν σε επόμενο νομοσχέδιο στη βουλή, με την κυβερνητική πολιτική;

ΑΠ: Αντιλαμβάνομαι το ερώτημά σας, έχει σχέση με τα περί αποστασίας ,πρόσκληση σε αποστασία και τα άλλα συναφή. Η παρέμβαση του ΣΥΡΙΖΑ, ο τρόπος με τον οποίο έκανε αυτή την πολιτική παρέμβαση αναφερόμενος στους βουλευτές της συγκυβέρνησης είναι λαθεμένος, δεν είναι ορθός αλλά αυτό είναι τελείως διαφορετικό από το να αναδεικνύεται το ενδεχόμενο αποστασίας ή πρόσκληση σε αποστασία. Σε κάθε περίπτωση η πολιτική αντιπαράθεση μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων, μεταξύ των κομμάτων δεν πρέπει να γίνεται με στοιχεία, με όρους , με προϋποθέσεις , με αναφορές σε ένα μακρινό παρελθόν για τη χώρα. Η πολιτική αντιπαράθεση πρέπει να αφορά την ουσία των ζητημάτων που αφορούν στην κοινωνία , στα προβλήματά της που είναι πολλά και τεράστια, στα προβλήματα και τα ζητήματα που απασχολούν τη χώρα μας συνολικά.

Άρθρα

Δημήτρης Χατζησωκράτης

ΟΙ ΔΡΟΜΟΙ ΤΩΝ ΣΥΝΑΓΩΝΙΣΤΩΝ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ ΞΑΝΑΣΥΝΑΝΤΙΩΝΤΑΙ

Δημήτρης Χατζησωκράτης, 2023-11-25

Γκώσατε; Κουράγιο!

Τάσος Παππάς, 2023-11-27

Κώστας Καλλίτσης

Φθηνή, φθηνότερη εργασία

Κώστας Καλλίτσης, 2023-11-26

Η Κύπρος στο τέλος των ψευδαισθήσεων

Κυριάκος Πιερίδης, 2023-11-25

Καθίστε αναπαυτικά στις θέσεις σας, το έργο αρχίζει

Τάσος Παππάς, 2023-11-25

Γιώργος Γιαννουλόπουλος

Αντισημιτισμός και αντισιωνισμός

Γιώργος Γιαννουλόπουλος, 2023-11-25

Θανάσης Θεοχαρόπουλος

Λύση είναι η συσπείρωση και όχι η συρρίκνωση

Θανάσης Θεοχαρόπουλος, 2023-11-24

Αναζητώντας την επόμενη μέρα

Γιώργος Καπόπουλος, 2023-11-22

Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου

Ενότητα και ανασυγκρότηση

Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, 2023-11-22

Στη μαύρη τρύπα της Γάζας

Παντελής Μπουκάλας, 2023-11-21

Κώστας Καλλίτσης

Χωρίς μεταρρυθμίσεις δεν περπατάει…

Κώστας Καλλίτσης, 2023-11-19

Ξενοφών Κοντιάδης

ΣΥΡΙΖΑ και ΠαΣοΚ στον δρόμο του Επινέ

Ξενοφών Κοντιάδης, 2023-11-19

×