Το ελικόπτερο

Ηλίας Κανέλλης, Τα Νέα, Δημοσιευμένο: 2013-11-25

Ενας δημοσιογράφος που έπαιξε καθοριστικό ρόλο την περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, από επιτελική θέση, στο λεγόμενο «αντιμνημονιακό μέτωπο» πλέον, παρουσιάζει σε αθηναϊκό ξενοδοχείο το βιβλίο του. Σπεύδουν να το παρουσιάσουν, μεταξύ των άλλων, ο βουλευτής Δημήτρης Παπαδημούλης και ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΝ Νίκος Κωνσταντόπουλος. Μία ακόμα λεπτομέρεια: ο δημοσιογράφος κάποια στιγμή, μετά την περίοδο των Ολυμπιακών, έφτιαξε μια μικρή επιχείρηση Τύπου που απέτυχε, με αποτέλεσμα να αφήσει χρέη.

Ολα ήταν έτοιμα για την παρουσίαση ώσπου στην αίθουσα εισέβαλαν και κάποιοι απρόσκλητοι. Με έναρθρο και δομημένο λόγο, ένας από αυτούς είπε ότι είναι απλήρωτος δημοσιογράφος που είχε εργαστεί για τον συγγραφέα του βιβλίου και επέκρινε τους παρουσιαστές, με έμφαση στους εκπροσώπους του ΣΥΡΙΖΑ, διότι περίπου πολιτεύονται με την αρχή «ο σκοπός αγιάζει τα μέσα». Επειτα από αυτό ο κ. Παπαδημούλης, δηλώνοντας ότι δεν ήξερε για τις οφειλές του προσώπου που πήγε να τιμήσει, αποχώρησε, ενώ ο κ. Κωνσταντόπουλος, προς τιμήν του, έμεινε να υπερασπισθεί την επιλογή του και πρόλαβε να πει κάτι για την ανάγκη αποφυγής του κοινωνικού κανιβαλισμού. Η επέμβαση, με τη δημοσιότητα που έλαβε, ισοδυναμούσε με διαπόμπευση του δημοσιογράφου-αποτυχόντος επιχειρηματία, ενώ συχνά εξετράπη σε ουρλιαχτά.

Ηταν κοινωνικός κανιβαλισμός ό,τι συνέβη; Ηταν, σίγουρα, μια βίαιη εισβολή σε μια κλειστή εκδήλωση, την οποία ακύρωσε. Είδα πολλούς να γελάνε επειδή, αυτή τη φορά, την πάτησαν συριζαίοι. Προσωπικώς, δεν γέλασα. Δεν μπορείς να γελάς ούτε με αμοιβές που δεν δόθηκαν ούτε με επιχειρηματίες που δεν ευοδώθηκαν τα σχέδιά τους. Αλλά, κυρίως, δεν μπορείς να γελάς με τη συνέχιση ενός γενικευμένου τύπου διαμαρτυρίας, όπλα της οποίας είναι η διαπόμπευση προσώπων και, γενικώς, η φασαρία.

Τα πρώτα χρόνια του Μνημονίου, αυτού του τύπου τη διαμαρτυρία τη στήριξαν και στον ΣΥΡΙΖΑ: διακοπές διαλέξεων, εισβολή σε εστιατόρια, αυγά σε ομιλητές στα αμφιθέατρα, γιούχα σε αντιφρονούντες...

Αλλά η εκτροπή της εκδήλωσης στην οποία συμμετείχαν οι πολιτικοί του ΣΥΡΙΖΑ δείχνει ότι οι χθεσινοί θύτες εύκολα μπορεί να μετατραπούν σε αυριανά θύματα. Και αυτό, ήδη, θα ήταν λόγος αναδίπλωσης, αυτοκριτικής και μιας νέας στρατηγικής που θα αποδοκιμάζει ό,τι ο κ. Κωνσταντόπουλος προσδιόρισε ως κοινωνικό κανιβαλισμό.

Πολλοί συριζαίοι στο παρελθόν έχουν μιλήσει για το ελικόπτερο της διαφυγής πολιτικών στους οποίους είχαν επενδύσει οι πολίτες, για να διαψευστούν από αυτούς στη συνέχεια. Θα έπρεπε ήδη να έχουν καταλάβει και στον ΣΥΡΙΖΑ ότι με τον τρόπο που πολιτεύονται, με τον φανατισμό, τη μισαλλοδοξία και τη δαιμονοποίηση των αντιπάλων, θα μπορούσαν να το χρησιμοποιήσουν οι ίδιοι...

Άρθρα

Δημήτρης Χατζησωκράτης

ΟΙ ΔΡΟΜΟΙ ΤΩΝ ΣΥΝΑΓΩΝΙΣΤΩΝ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ ΞΑΝΑΣΥΝΑΝΤΙΩΝΤΑΙ

Δημήτρης Χατζησωκράτης, 2023-11-25

Γκώσατε; Κουράγιο!

Τάσος Παππάς, 2023-11-27

Κώστας Καλλίτσης

Φθηνή, φθηνότερη εργασία

Κώστας Καλλίτσης, 2023-11-26

Η Κύπρος στο τέλος των ψευδαισθήσεων

Κυριάκος Πιερίδης, 2023-11-25

Καθίστε αναπαυτικά στις θέσεις σας, το έργο αρχίζει

Τάσος Παππάς, 2023-11-25

Γιώργος Γιαννουλόπουλος

Αντισημιτισμός και αντισιωνισμός

Γιώργος Γιαννουλόπουλος, 2023-11-25

Θανάσης Θεοχαρόπουλος

Λύση είναι η συσπείρωση και όχι η συρρίκνωση

Θανάσης Θεοχαρόπουλος, 2023-11-24

Αναζητώντας την επόμενη μέρα

Γιώργος Καπόπουλος, 2023-11-22

Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου

Ενότητα και ανασυγκρότηση

Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, 2023-11-22

Στη μαύρη τρύπα της Γάζας

Παντελής Μπουκάλας, 2023-11-21

Κώστας Καλλίτσης

Χωρίς μεταρρυθμίσεις δεν περπατάει…

Κώστας Καλλίτσης, 2023-11-19

Ξενοφών Κοντιάδης

ΣΥΡΙΖΑ και ΠαΣοΚ στον δρόμο του Επινέ

Ξενοφών Κοντιάδης, 2023-11-19

×