Οι πλιτικές των κυβερνήσεων συνεργασίας δεν πρέπει να επικαθορίζονται από το πρώτο κόμμα

Φώτης Κουβέλης, Η Εφημερίδα των Συντακτών, Δημοσιευμένο: 2013-12-21

- Πώς ερμηνεύετε τις αποφάσεις και τα αποτελέσματα του δεύτερου συνεδρίου της ΔΗΜΑΡ και πώς θα τα μετουσιώσετε σε πράξη;

Το 2o συνέδριο ενέκρινε με μεγάλη πλειοψηφία τις θέσεις της Κ.Ε. και έδωσε σαφή εντολή για την προώθηση της πολιτικής που υπηρετεί την έξοδο από την κρίση με δημοκρατία, βιώσιμη ανάπτυξη και κοινωνική συνοχή. Έδωσε εντολή για τη συγκρότηση του προοδευτικού πόλου με διακριτή πολιτική έναντι της συντηρητικής πολιτικής της κυβέρνησης αλλά και του αριστερού λαϊκισμού που εκφράζει ο ΣΥΡΙΖΑ. Επικαιροποίησε το πρόγραμμά μας.

Θα προχωρήσουμε στην υλοποίηση των αποφάσεων του συνεδρίου συλλογικά. Για την επίτευξη των στόχων που θέσαμε θα υπάρξει η συμβολή όλων των μελών και των φίλων του κόμματος, το ευρύ άνοιγμα στην κοινωνία και η προώθηση των συμμαχιών μας.

- Η μειοψηφία του κόμματος σας κατηγορεί για τακτική που δεν συμβάλλει στην ενότητα. Περιθώρια για έκφραση αντίθετης άποψης υπάρχουν και μέχρι πού φτάνουν;

Ποιος πιστεύει ότι η ΔΗΜΑΡ είναι ένα κόμμα που εμπόδισε την έκφραση των διαφορετικών απόψεων; Αντιθέτως, η ΔΗΜΑΡ είναι το κόμμα που λειτουργεί δημοκρατικά, αναγνωρίζει και σέβεται το δικαίωμα στην αντίθετη άποψη.

Το συνέδριό μας επέλεξε σαφή πολιτική γραμμή. Επέλεξε την ενότητα μέσα από τη διαφορετικότητα και τη συμβολή όλων χωρίς αποκλεισμούς στην υλοποίηση των στόχων του κόμματος. Ζητούμενο πάντα είναι η ενσωμάτωση στοιχείων των διαφορετικών απόψεων που εκφράζονται, χωρίς ταυτόχρονα να θολώνει η βασική πολιτική κατεύθυνση που ορίζουμε. Η ΔΗΜΑΡ, αλλά και όλα τα κόμματα, οφείλουν να έχουν καθαρές, σαφείς και συγκεκριμένες απαντήσεις στα κρίσιμα ζητήματα της πολιτικής.

- Σας καταλογίζουν φοβικότητα και περιχαράκωση. Τι έχει να χάσει η ΔΗΜΑΡ από έναν ανοιχτό διάλογο χωρίς προϋποθέσεις, εφόσον διαθέτει το ηθικό πλεονέκτημα και ισχυρά επιχειρήματα; Από πού προκύπτει ο κίνδυνος ρευστοποίησης τον οποίο επικαλεστήκατε;

Πιστεύουμε και προωθούμε ευρείες συνεργασίες, στη βάση όμως συγκεκριμένου πλαισίου και πολιτικού περιεχομένου. Με όλες τις δυνάμεις της δημοκρατίας ενάντια στον εκφασισμό της κοινωνίας. Με όλες τις δυνάμεις ευρωπαϊκού προσανατολισμού υπέρ της ευρωπαϊκής πορείας της χώρας.

Όμως η συγκρότηση ενός προοδευτικού πόλου που θα υπερβαίνει τις ασκούμενες συντηρητικές πολιτικές αλλά και την πολιτική αριστερού λαϊκισμού και θα προωθεί ένα συνεκτικό πρόγραμμα εξόδου από την κρίση έχει συγκεκριμένη πολιτική βάση και αυτό ορίζει σε ποιους απευθύνεται.

Σε ό,τι αφορά το ΠΑΣΟΚ, έχουμε τονίσει ότι έχει αποδεχθεί συντηρητικές επιλογές και μια λογική στρατηγικής σύμπλευσης με τη Νέα Δημοκρατία. Στην ουσία παραπέμπει στο μέλλον μια οποιαδήποτε προσπάθεια για τη διαμόρφωση εναλλακτικής προοδευτικής λύσης. Η επιλογή συμπόρευσης μαζί του θα άλλαζε τον πολιτικό χαρακτήρα και θα εξουδετέρωνε την πολιτική δυναμική του εγχειρήματος.

- Γιατί μια πιθανή συμπαράταξή σας με τον Ανδρέα Λοβέρδο ή κάποιους άλλους πρώην υπουργούς του ΠΑΣΟΚ, που συνυπέγραψαν μνημόνια και ψήφισαν σκληρά μέτρα, θα οδηγήσει σε έναν ισχυρό προοδευτικό πόλο, ενώ η συνεργασία με τους 58 και τον Ευάγγελο Βενιζέλο που απορρίψατε θα συνιστούσε συντηρητική επιλογή;

Η διάκριση αυτή ακούγεται σε πολλούς υποκριτική.

Συμπορευόμαστε ήδη με βουλευτές που είχαν ψηφίσει το πρώτο μνημόνιο και επανατοποθετήθηκαν στη συνέχεια.

Το κριτήριο είναι η σημερινή πολιτική στάση στο πολιτικό σκηνικό και η απόφαση για συμμετοχή στη συγκρότηση της πολιτικής συμπαράταξης που θα προωθήσει μια δημοκρατική προοδευτική πολιτική εξόδου από την κρίση.

- Η κινητικότητα στο ΠΑΣΟΚ (επιστολή των 11 κτλ) και οι βολές που δέχτηκε εσχάτως ο πρόεδρός του για το θέμα της Κεντροαριστεράς να υποθέσω ότι δεν σας αφήνουν εντελώς αδιάφορους.

Δεν εμπλεκόμαστε στα εσωτερικά ζητήματα άλλων κομμάτων. Σεβόμαστε την αυτονομία και τις συλλογικές τους διαδικασίες. Βεβαίως, παρακολουθούμε όλες τις διεργασίες και τους προβληματισμούς.

- Απομένουν πέντε μήνες ως τις ευρωεκλογές. Πότε θα ανακοινώσετε επισήμως τους συμμάχους σας και πού βάζετε τον πήχη για την επίμαχη αναμέτρηση;

Ο πολιτικός χρόνος είναι πυκνός. Στις ευρωεκλογές θα συμμετάσχουμε ως ΔΗΜΑΡ μαζί με συμμαχία που θα συγκροτήσουμε στο πλαίσιο του προοδευτικού πόλου, με αιχμή το αίτημα για αλλαγή των πολιτικών στην Ελλάδα και την Ευρώπη. Το αμέσως επόμενο διάστημα η εντολή του συνεδρίου μας θα αρχίσει να υλοποιείται.

- Αντιπολιτεύεστε πλέον την κυβέρνηση, όμως εξακολουθείτε να μην επιθυμείτε εκλογές; Δεν βρίσκετε αντιφατική τη στάση σας; Θα εξετάζατε μια άλλη κυβερνητική λύση με διαφορετικό πρωθυπουργό από την παρούσα Βουλή;

Παρά την αποχώρηση από την κυβέρνηση συνεργασίας, δεν αποχωρήσαμε από την προσπάθεια για την έξοδο από την κρίση. Η συμμετοχή της ΔΗΜΑΡ σε κυβερνητικές λύσεις πρέπει να έχει αντίκρισμα στις εφαρμοζόμενες πολιτικές.

Διεκδικήσαμε και διεκδικούμε την αλλαγή των πολιτικών. Αυτό σημαίνει ότι επιζητούμε την αλλαγή των κοινωνικών και πολιτικών στάσεων, συγκροτούμε τον προοδευτικό πόλο, τον πόλο του δημοκρατικού σοσιαλισμού, και στοχεύουμε στην αλλαγή των πολιτικών συσχετισμών. Αυτοί οι νέοι συσχετισμοί επιδιώκουμε να αποτυπωθούν και εκλογικά. Δεν θεωρούμε όμως ορθή την πρακτική η αντιπολίτευση να ζητάει εκλογές αμέσως μετά τη διεξαγωγή τους. Δεν είναι τυχαίο το αίτημα της πλειονότητας του πληθυσμού για πολιτική ομαλότητα με αναβάθμιση της πολιτικής λειτουργίας και τις μέγιστες δυνατές συνθέσεις.

- Η δικομματική θα εξαντλήσει την τετραετία; Ποια η αίσθησή σας;

Το αμέσως επόμενο διάστημα είναι κρίσιμο, καθώς η χώρα πρέπει να αποτρέψει τη λήψη νέων μέτρων και να διαπραγματευτεί μια νέα συμφωνία με τους εταίρους που θα συνδυάζεται με σημαντικές ρυθμίσεις στο ζήτημα του χρέους.

Βεβαίως, υπάρχουν εκλογικές διαδικασίες μπροστά μας, όπως οι ευρωεκλογές. Σε αυτές θα επιδιώξουμε να σταλεί μήνυμα αλλαγής πολιτικής και στην Ευρώπη και στην Ελλάδα.

Η εξάντληση ή μη της τετραετίας από την παρούσα κυβέρνηση συνδέεται με τις πολιτικές που θα ασκηθούν και τις επιπτώσεις που θα έχουν. Εκτιμώ ότι οι πολιτικές εξελίξεις θα επιταχυνθούν.

- Μιλάτε διαρκώς για την ανάγκη ευρύτατων συναινέσεων και προγραμματικών συγκλίσεων. Ποιους βασικούς και απαράβατους όρους θα θέσει η ΔΗΜΑΡ προκειμένου να στηρίξει ένα μελλοντικό κυβερνητικό σχήμα με αριστερό προσανατολισμό;

Η συνεισφορά της ΔΗΜΑΡ στη χώρα θα είναι η συγκρότηση του προοδευτικού πόλου που θα λειτουργήσει σταθεροποιητικά και θα ωθήσει τις πολιτικές εξελίξεις στην κατεύθυνση της αλλαγής πολιτικών για την έξοδο από την κρίση με ανάπτυξη, απασχόληση και κοινωνική συνοχή. Χωρίς όμως λαϊκιστικές παροχολογίες και σταθερά μέσα στην ευρωπαϊκή πορεία της χώρας. Όσο πιο ισχυρή είναι αυτή η πολιτική συμπαράταξη τόσο θα μπορεί να επηρεάζει για λύσεις προοδευτικές και ταυτόχρονα ρεαλιστικές.

Έχουμε πει ότι παραμένουμε κυβερνώσα Αριστερά και μέρος της προσπάθειας εξόδου από την κρίση.

Οι πολιτικές των κυβερνήσεων συνεργασίας δεν πρέπει να επικαθορίζονται από το πρώτο κόμμα και μάλιστα όταν η απήχησή του είναι μειοψηφική. Απαιτούνται πράγματι ευρύτερες συναινέσεις και αυτό πρέπει να αποτυπώνεται στις εφαρμοζόμενες πολιτικές.

Προγραμματική σύγκλιση, δεσμευτική προγραμματική συμφωνία προοδευτικού περιεχομένου, κανόνες λειτουργίας της κυβέρνησης, αποφυγή αιφνιδιασμών και πνεύμα συνεργασίας των συμμετεχόντων είναι μερικές παράμετροι μιας επιτυχούς κυβέρνησης συνεργασίας.

Θέματα επικαιρότητας: 2ο Συνέδριο ΔΗΜΑΡ

Ολοκληρώθηκαν οι εργασίς της ΚΕ της ΔΗΜΑΡ με την εκλογή Γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής και Εκτελεστικής Επιτροπής.

2014-01-12

Η Κεντρική Επιτροπή της Δημοκρατικής Αριστεράς στη σημερινή...

Περισσότερα

Ομιλία του προέδρου της ΔΗΜΑΡ, Φώτη Κουβέλη, στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής

2014-01-11

Στη χρονιά που ξεκίνησε οι πολιτικές εξελίξεις θα είναι...

Περισσότερα

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΤΩΝ ΘΕΣΕΩΝ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΓΙΑ ΤΟ 2ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ "36 ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ"

2013-12-27

Το παράρτημα περιλαμβάνει 36 προγραμματικές θέσεις σε συγκεκριμένα...

Περισσότερα
Φώτης Κουβέλης

Οι πλιτικές των κυβερνήσεων συνεργασίας δεν πρέπει να επικαθορίζονται από το πρώτο κόμμα

Φώτης Κουβέλης, 2013-12-21

Η συνεισφορά της ΔΗΜΑΡ στη χώρα θα είναι η συγκρότηση του...

Περισσότερα

OI ΘΕΣΕΙΣ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΓΙΑ ΤΟ 2o ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ

2013-12-21

...Η αποχώρησή μας από την κυβέρνηση δεν μεταβάλλει τη στάση...

Περισσότερα
Γιώργος Θωμόπουλος

Η επόμενη ημέρα της ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ μετά το συνέδριο

Γιώργος Θωμόπουλος, 2013-12-20

Μετά την ολοκλήρωση των διαδικασιών του 2ου της συνεδρίου...

Περισσότερα

Διαφορετικές οι προοπτικές για την χώρα αν αντί του ΣΥΡΙΖΑ αξιωματική αντιπολίτευση ήταν η ΔΗΜ.ΑΡ.

Θέμης Βούλγαρης, 2013-12-14

....Πιστεύω ότι ως μία από τις παθογένειες του κοινοβουλευτικού...

Περισσότερα

Εναλλακτικές προτάσεις μερικών των θέσεων της Κ.Ε

Θέμης Βούλγαρης, 2013-12-13

Η παγκόσμια κρίση ήταν κύρια κρίση του χρηματοπιστωτικού...

Περισσότερα

Άρθρα

Θανάσης Θεοχαρόπουλος

Ισχυρή Κεντροαριστερά απέναντι στη Δεξιά

Θανάσης Θεοχαρόπουλος, 2024-07-07

...Ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία οφείλει να συμμετέχει...

Κώστας Καλλίτσης

Φταίει το μοντέλο

Κώστας Καλλίτσης, 2024-07-14

Γιατί το δημόσιο έχει προχωρήσει σε αναστολή αρκετών πληρωμών;...

Στέργιος Καλπάκης

Η Γαλλία τρομάζει ήδη Μητσοτάκη και συμφέροντα

Στέργιος Καλπάκης, 2024-07-09

Ανησυχούν: Αυτό που έγινε για να αποτραπεί η νίκη της Ακροδεξιάς...

Η απόλυτη ανατροπή στη Γαλλία

2024-07-08

Μια τεράστια ανακούφιση του Γαλλικού λαού και της προοδευτικής...

Θόδωρος Τσίκας

”Οι Γάλλοι στον πρώτο γύρο τιμωρούν. Στο δεύτερο επιλέγουν”

Θόδωρος Τσίκας, 2024-07-08

Δεν είναι βέβαιο αν ο πρώτος σοσιαλιστής Πρόεδρος της Γαλλίας,...

Δημήτρης Χατζησωκράτης

Όλοι/ες είμαστε σήμερα του Νέου Λαϊκού Μετώπου(NFP)

Δημήτρης Χατζησωκράτης, 2024-07-06

Δεν αρκεί όμως να δηλώνουμε τη στήριξή στο NFP και να μην...

Κώστας Καλλίτσης

Πάμε σαν άλλοτε

Κώστας Καλλίτσης, 2024-07-07

Το υπουργείο Οικονομικών κατά κανόνα έχει -εκ της θέσεώς...

Θανάσης Θεοχαρόπουλος

Για μία μεγάλη Κεντροαριστερά με ανανέωση

Θανάσης Θεοχαρόπουλος, 2024-06-28

H ΝΔ μέσα σε λιγότερο από έναν χρόνο διακυβέρνησης έχασε...

ΕΚΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΣΥΝΘΕΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΟΥ ΧΩΡΟΥ

2024-06-24

.Επειδή οι καιροί ου μενετοί, αποφασίσαμε να απευθύνουμε...

Μέρες του 36, μέρες του 2024

Παύλος Τσίμας, 2024-06-22

...Στο μεταξύ, ως προς την δική μας περί κεντροαριστεράς...

Νικόλας Φαραντούρης

Κλιματική κρίση – οδικός χάρτης για την Κεντροαριστερά

Νικόλας Φαραντούρης, Κατερίνα Μπατζελή, 2024-06-25

Η ευρωπαϊκή πολιτική περιβάλλοντος και οι επιμέρους πολιτικές...

Χάρης Τσιόκας

Πώς και γιατί πρέπει τώρα μαζί…

Χάρης Τσιόκας, 2024-06-23

...Ο κατακερματισμος του προοδευτικού χώρου ,οι άγονοι και...

×
×