Ομιλίες της εναρκτήριας εκδήλωσης- παρουσίασης της «ΔΗΜΑΡ-ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ».

Γιάννης Τσαμουργκέλης, Δημοσιευμένο: 2014-03-12

Συντρόφισσες και σύντροφοι

Πως θα είναι η επόμενη μέρα; Ποιο είναι το αντίκρισμα της κρίσης, του οικονομικού και κοινωνικού κόστους της 6χρονηςη ύφεσης, των 1,5 εκ ανέργων, της αφαίμαξης των εισοδημάτων και της συντριπτικής απώλειας του εθνικού πλούτου;

Είναι οι 4 τράπεζες, οι 3 γαλακτοβιομηχανίες, η μια αεροπορική εταιρεία και η γενικευμένη κυριαρχία των ολιγοπωλίων στις αγορές; Είναι η εξαφάνιση της μεσαίας και μικρής επιχειρηματικότητας, η συρρίκνωση της μεσαίας τάξης και η εδραίωση της ψηλής και μακροχρόνιας ανεργίας;

Είναι η παλινόρθωση των γνωστών κρατικοδίαιτών και ολιγαρχικών συμφερόντων που απλώς θα προσέχουν να αποφεύγουν τις αμετροέπειες του παρελθόντος; Είναι οι ίδιες πελατειακές πολιτικές σχέσεις που ακυρώνουν κάθε έννοια ίσων ευκαιριών και κατανέμουν τον πλούτο της χώρας κατά τις αποφάσεις εξαρτημένων ή και αργυρώνητων πολιτικών; Είναι μια κοινωνία στοιχισμένων ευκαιριών που θα καθοδηγούνται από το τραπεζικό και το πολιτικό σύστημα και το αντίστοιχο προσωπικό; Είναι με άλλα λόγια η παλινόρθωση του πελατειακού καπιταλισμού ειδικών συμφερόντων που μας έφερε στην κρίση με ακόμα πιο άνιση κατανομή πλούτου και ευκαιριών και ακόμα μεγαλύτερο αυταρχισμό;

Ή μήπως είναι μια χαοτική Ελλάδα; Η Ελλάδα της ανασφάλειας για το ευρωπαϊκό της μέλλον, του ψηλού πληθωρισμού και της ανεργίας, του μέσου και του παρασιτισμού, της μικρής και μεγάλης διαφθοράς που θα καθοδηγείται από προοδευτικούς και αριστερούς κατά τα άλλα κομματικούς φρουρούς;

Για εμάς που αρνούμαστε ότι το μέλλον της χώρας είναι όλα αυτά. Για εμάς που κατανοούμε ότι η Ελλάδα πρέπει να υπερβεί τις διαρθρωτικές ανεπάρκειες και τις εστίες διαφθοράς του συστήματος που μας οδήγησε στη χρεωκοπία.. Για εμάς που αποφασίσαμε ότι η Ελλάδα πρέπει να αλλάξει… σε προοδευτική κατεύθυνση με ρεαλισμό, γνώση και όραμα…

Μια άλλη πολιτική προβάλλει ως απόλυτη αναγκαιότητα.

Είναι ο τρίτος δρόμος που δεν υπηρετεί απλώς το σύστημα προσπαθώντας να το κάνει καλύτερο, ούτε διεκδικεί τη δήθεν ανατροπή του υπό την καθοδήγηση κάποιου προοδευτικού μεσσία που υπόσχεται τον αιφνίδιο – μεταφυσικό πέρασμα από την προεκλογική κόλαση στον μετεκλογικό παράδεισο.

Είναι ο τρίτος δρόμος που διεκδικεί την έξοδο από την κρίση, με εθνική ευθύνη και όχι ως συμβατική υποχρέωση έναντι των διεθνών εταίρων. Που κάνει χρήση εξίσου της δημοσιονομικής, της εισοδηματικής και της νομισματικής πολιτικής για να ελαχιστοποιήσει το οικονομικό και κοινωνικό κόστος και δεν εξαντλεί το ρόλο της κυβέρνησης αποκλειστικά στην αρμοδιότητα να μειώνει τα εισοδήματα και να αυξάνει τους φόρους.. Ο δρόμος που σχεδιάζει και εφαρμόζει με γνώμονα τη δίκαιη και ισότιμη κατανομή των βαρών και δεν εκχωρεί εξουσίες ερήμην σε τραπεζικά και επιχειρηματικά συμφέροντα ή συντεχνίες. Ο δρόμος που αντιλαμβάνεται τις μεταρρυθμίσεις ως ολιστικές επεμβάσεις στην οργάνωση και λειτουργία του Δημοσίου και όχι απλώς ως απολύσεις.

Ο δρόμος που θέλει ειλικρινά κράτος με ποιότητα, αποτελεσματικότητα που να υπηρετεί την κοινωνία, να συμπαραστέκεται σε αυτούς που έχουν ανάγκη, με αλληλεγγύη και ανθρωπιά. Ο δρόμος που μεριμνά για την κοινωνική συνοχή με μέτρα για την απασχόληση των ανέργων πριν ακόμα ανακοινωθούν οι προειλημμένες αποφάσεις απολύσεων. Που εξασφαλίζει ίσες ευκαιρίες για όλους και ιδιαίτερα στους νέους… το δικαίωμα να διεκδικούν το μέλλον τους επί ίσοις όροις, με συνεχή εκπαίδευση και κατάρτιση, ηθική και οικονομική υποστήριξη.

Είναι ο δρόμος που υποστηρίζει τη ρύθμιση έναντι της ελεύθερης λειτουργίας των αγορών ώστε να εξασφαλίζεται ο απρόσκοπτος ανταγωνισμός με ίδιους κανόνες για όλους. Που δεν αφήνει τις μεγάλες επιχειρήσεις, ξένες ή ελληνικές, να εκμεταλλεύονται τη δεσπόζουσα θέση τους και τις συμφιλιώνει με τις απαιτήσεις της κοινωνίας.

Είναι ο δρόμος που αυξάνει τη ρευστότητα, επιτρέποντας τη συνολική ανάκαμψη της οικονομίας και αποτρέποντας την κατάρρευση των περιουσιών. Που εντάσσει τις τράπεζες σε ένα ασφαλέστερο πλαίσιο, αποκαθιστώντας τον ανταγωνισμό, διαχέοντας τους κινδύνους και βελτιώνοντας την προσβασιμότητα των επιχειρήσεων και των πολιτών σε φθηνή χρηματοδότηση.

Ο δρόμος που θέλει πολλές μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, πραγματικό ποιοτικό ιστό της οικονομίας και της κοινωνίας, που ανασυγκροτεί τη μεσαία τάξη και εν τέλει ενισχύει την ίδια τη δημοκρατία.

Ο δρόμος που καθιστά την εργασία πιο παραγωγική, σε ένα νέο πλαίσιο συνεισφοράς και όχι αποκοπής των εργαζομένων στην προοπτική των επιχειρήσεων.

Είναι ο δρόμος που απαιτεί τον ανασχεδιασμό του πολιτικού συστήματος και την κατάργηση των πελατειακών πολιτικών σχέσεων ως βασική συνιστώσα της μετά την κρίση Ελλάδας. Που αντιτίθεται στην πολιτική ως επάγγελμα και τη δημοκρατία των προσωποπαγών εξουσιών και απαιτεί θεσμικές κατοχυρώσεις, ενίσχυση της κοινωνίας των πολιτών και διαρκή ανανέωση του πολιτικού προσωπικού.

Είναι ο δρόμος που διεκδικεί τη δημοκρατική επανανομιμοποίηση των θεσμών της ΕΕ με όραμα την Ευρώπη των λαών σε μια ομοσπονδιακή ενότητα με ισότιμους πολίτες. Την Ευρώπη της σταθερότητας αλλά και της σύγκλισης, της κοινής ανάπτυξης σε ένα περιβάλλον χαμηλού πληθωρισμού αλλά και απασχόλησης, με νέο ρόλο για την ΕΚΤ, με ανασχεδιασμό του θεσμικού πλαισίου λειτουργίας και διοίκησης της. Όχι την Ευρώπη της απόκλισης, της οικονομικής και κοινωνικής πόλωσης που τροφοδοτεί τον ευρωσκεπτικισμό, τα άκρα, την τρομοκρατία και το ναζισμό αλλά και τα οφέλη της Γερμανίας και των χωρών του Βορρά σε βάρος των χωρών του Νότου.

Όλα αυτά συγκροτούν το πλαίσιο για την ανάπτυξη που εμείς προτείνουμε και που στηρίζεται στις ισχυρές βάσεις της κοινωνικής δικαιοσύνης. Χωρίς αυτήν, η κοινωνική πόλωση θα προδίδει τους εκάστοτε «επιτυχημένους» δημοσιονομικούς λογιστικούς χειρισμούς, ενώ η συνεπακόλουθη πολιτική αστάθεια θα διακυβεύει την απεμπλοκή της χώρας από το βραχνά του χρέους, την εξαρτημένη και κακέκτυπη ανάπτυξη.

Τρίτος δρόμος υπάρχει!!!!!

..μια πρόταση αντικαθεστωτική, εφαρμόσιμη και εφικτή που ανασυγκροτεί τη δημοκρατία, το πολιτικό σύστημα και την οικονομία που μετασχηματίζει και βελτιώνει την καθημερινότητα όλων των πολιτών στη δουλειά, στη γειτονιά και τον ελεύθερο χρόνο.. Μια πρόταση που έχει απόλυτη ανάγκη η κοινωνία - εργαζόμενοι, επαγγελματίες, επιχειρηματίες, μικροί, μεσαίοι, μεγάλοι ή μεγαλύτεροι. Γιατί αυτός ο τρίτος δρόμος είναι ο μοναδικός που μπορεί να εγγυηθεί τη λειτουργία επιχειρήσεων, κράτους και κοινωνικών φορέων, πολιτικών και πολιτών, σε ένα εφικτό πλαίσιο ανοικτής οικονομικής, κοινωνικής και πολιτικής δράσης, με δικαιοσύνη και ισότιμη συμμετοχή όλων στα βάρη όσο και στις ευκαιρίες. Ο μοναδικός δρόμος για κοινωνική ειρήνη και συμφιλίωση, αλληλεγγύη, και προσπάθεια για την ανάπτυξη που θα αφορά όλους εξίσου.

Ποιος τον φοβάται;

Σίγουρα αυτοί που έχουν ταυτιστεί με το καθεστώς, με τα επιμέρους συμφέροντα, τα μεγάλα και μικρά προνόμια, είτε από το δεξιό φάσμα είτε από το αριστερό. Ε λοιπόν, εμείς δεν ταυτιζόμαστε με αυτά τα προνόμια, δεν εξυπηρετούμε συμφέροντα. Εμείς δεν σιωπούμε για να γίνουμε αρεστοί σε αυτούς που ξέρουμε ότι βρίσκονται απέναντι μας, δεν κρυβόμαστε πίσω από υπονοούμενα για να παρασύρουμε αυτούς που δεν κατανοούν, δεν στρογγυλεύουμε το λόγο μας , δεν καλυπτόμαστε πίσω από γλαφυρές περιγραφές και γλυκερούς λόγους. Δεν είμαστε η γέφυρα που θα περάσει τα παραδοσιακά συμφέροντα αλώβητα στην άλλη πλευρά του ποταμού. Ούτε το ποτάμι που θα τα ξεπλύνει στα θολά νερά του.

Συντρόφισσες και σύντροφοι

Η χώρα διανύει ολιστική κρίση με αιτίες και αφορμές, με προβλήματα και αδιέξοδα. Έναντι αυτών οικοδομούμε τη δική μας κριτική και τη δική μας πρόταση ενταγμένη σε ένα ευρύ πλαίσιο αλλαγών για μια άλλη, μια προοδευτική Ελλάδα σε μια άλλη, μια προοδευτική Ευρώπη. Όχι μια καλύτερη Ελλάδα όπως την θέλουν, συμβατό συμπλήρωμα στην Ευρώπη της γερμανικής ηγεμονίας.

Οι θέσεις μας, ο λόγος και οι πράξεις μας, η πολιτική ηθική μας -που θεμελιώνεται στην πολιτική ηθική της ΔΗΜΑΡ, των μελών, των στελεχών και εξεχόντος του Προέδρου- συνιστούν στην πράξη την ευκρινή εναλλακτική προοπτική που πρεσβεύουμε και προτείνουμε για τη χώρα. Είναι οι θέσεις και το όραμα που έχει ανάγκη ο χώρος της κεντροαριστεράς, για να αποκαταστήσει τη δική του ταυτότητα. Ταυτότητα που εδράζεται σε μια ειλικρινή σχέση με τους πολίτες, σε ιδέες και αρχές.

Με θέσεις, ιδέες και αρχές. Με ειλικρινή και καθαρό λόγο και πράξεις που δικαιώνουν –και δεν προδίδουν-τα λεγόμενα . Μόνον έτσι ξαναγεννιέται η μεγάλη προοδευτική παράταξη. Σήμερα ξεκινάμε.

Άρθρα

Εγκλήματα διαρκείας στη Ράφα

2024-05-29

Τραγικό λάθος ο κυριακάτικος βομβαρδισμόςκαταυλισμού...

Στέργιος Καλπάκης

Τα πολλά πρόσωπα της υποκρισίας και της ανευθυνότητας

Στέργιος Καλπάκης, 2024-05-25

Άλλοτε πολέμιοι της Συμφωνίας, σήμερα ομνύουν στην τήρησή...

Ισχυρή προοδευτική λύση διακυβέρνησης απέναντι στη ΝΔ

Ισχυρή προοδευτική λύση διακυβέρνησης απέναντι στη ΝΔ

2024-05-21

Θεωρώ ότι υπάρχει κοινωνικό αίτημα του προοδευτικού κόσμου...

Σωτήρης Βαλντέν

Η Βόρεια Μακεδονία και τα όρια της πολιτικής της ισχύος

Σωτήρης Βαλντέν, 2024-05-26

Εν μέσω πολλαπλών διεθνών και περιφερειακών κρίσεων, μερικές...

Νίκος Κοτζιάς

H σημασία της συμφωνίας των Πρεσπών

Νίκος Κοτζιάς, 2024-05-19

Η συμφωνία των Πρεσπών έλυσε έναν γόρδιο δεσμό με θάρρος....

Θόδωρος Τσίκας

Το καλό κλίμα είναι θετικό, αλλά χρειάζεται και επίλυση

Θόδωρος Τσίκας, 2024-05-13

Η συνάντηση Ερντογάν-Μητσοτάκη στην Άγκυρα πήγε θετικά,...

Βασίλης Τραϊφόρος

Δημοκρατία και επιστήμη

Βασίλης Τραϊφόρος, 2024-05-13

--Ο άνθρωπος στην ιστορική του διαδρομή ,περνώντας από πολλά...

Είναι επείγουσα ανάγκη να υπερασπιστούμε την Συμφωνία των Πρεσπών

Νίκος Κοτζιάς, 2024-05-05

Ας κινητοποιηθούμε όλοι για να υπερασπιστούμε την Συμφωνία...

Γιάννης Βούλγαρης

Μια επέτειος για 70+ ή μια υπόμνηση;

Γιάννης Βούλγαρης, 2024-04-20

...Στις ιστορικά σημαδιακές μέρες όπως η αυριανή, επαναλαμβάνουμε...

Ο ιπτάμενος δίσκος

Παύλος Τσίμας, 2024-05-18

Τι είναι η μεταπολίτευση; Μια εορταστική στιγμή, εκείνο...

Ψέματα στον ανεμιστήρα: πώς η μείωση των ΑΞΕ κατά -36% έγινε «έκρηξη επενδύσεων» +62%

Νίκος Ράπτης, 2024-05-09

Εκατοντάδες ΜΜΕ αναμάσησαν πρόσφατα το κυβερνητικό non paper...

Κώστας Καλλίτσης

Η καλή ακρίβεια

Κώστας Καλλίτσης, 2024-04-28

Ένας βασικός παράγοντας που υποδαυλίζει τον πληθωρισμό...

×
×