Ομιλία του προέδρου της ΔΗΜ.ΑΡ. Φώτη Κουβέλη στην εναρκτήρια πολιτική εκδήλωση για την συγκρότηση του προοδευτικού πόλου "ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ - ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ" .

Δημοσιευμένο: 2014-03-12

Βρισκόμαστε σήμερα εδώ. Στο νέο ξεκίνημα. Μαζί. Οι δυνάμεις της δημοκρατικής και μεταρρυθμιστικής Αριστεράς, του δημοκρατικού σοσιαλισμού, της πολιτικής οικολογίας και του προοδευτικού κέντρου. Συγκροτούμε τον προοδευτικό πόλο. Συγκροτούμε τη "ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ - ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ".

Συγκροτούμε μια συμπαράταξη ανοικτή στους ενεργούς πολίτες και στα προοδευτικά ρεύματα ιδεών. Θα διευρύνουμε αυτή τη συμπαράταξη με την ένταξη νέων πολιτικών κινήσεων και προσώπων.

Δημιουργούμε μια νέα σχέση εμπιστοσύνης με τους πολίτες. Αναδεικνύουμε ως πρώτιστη αρχή την προστασία του δημόσιου συμφέροντος και των συλλογικών αγαθών.

Στόχος μας είναι να συγκροτήσουμε μια ευρεία συμπαράταξη. Να εκφράσουμε αυτούς που δεν αποδέχονται την κυβερνητική πολιτική. Αυτούς που αποκρούουν την πολιτική της Αντιπολίτευσης που αρκείται σε εύκολους αφορισμούς, αντιτίθεται σε αναγκαίες δημοκρατικές αλλαγές, αθροίζει συντεχνιακά αιτήματα και εμφορείται από έναν παρωχημένο κρατισμό.

Στη συμπαράταξη μας έχουν θέση όλοι οι πολίτες, που αυτοτοποθετούνται ως αριστεροί, κεντροαριστεροί και κεντρώοι. Όλοι οι πολίτες που υποστηρίζουν τη διεύρυνση της δημοκρατίας με την οικονομική, κοινωνική και πολιτική έννοια. Που επιζητούν μια διαφορετική διέξοδο από την κρίση με ένα προοδευτικό πρόγραμμα ανασυγκρότησης της χώρας.

Σήμερα, οι Έλληνες βιώνουμε μια ασφυκτική, οικονομικά και κοινωνικά, κατάσταση. Και οι δύο πολιτικοί πόλοι - αυτός της δικομματικής κυβέρνησης και αυτός του ΣΥΡΙΖΑ - δεν μπορούν να εντάξουν τη χώρα σε μια πορεία συντεταγμένης εξόδου από την κρίση και να την οδηγήσουν σε ένα νέο αναπτυξιακό πρότυπο. Η κάθε μια πολιτική χαρακτηρίζεται από καίριες αδυναμίες και δομικές υστερήσεις. Η κυβερνητική πολιτική εμποδίζει μια ουσιαστική διαπραγμάτευση με τους εταίρους και προωθεί ένα πρόγραμμα συντηρητικών λύσεων που μετακυλύει το βάρος της προσαρμογής στους αδύναμους. Ο λαϊκισμός της αντιπολίτευσης καλλιεργεί αυταπάτες για δήθεν ολική επαναφορά, χωρίς αλλαγές και δημιουργεί διακινδύνευση για την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας.

Η κυβέρνηση και η αξιωματική αντιπολίτευση προσπαθούν με πόλωση, όξυνση, πολλές φορές με εμφυλιοπολεμικό λόγο, να συσπειρώσουν κομματικά ακροατήρια .

Δεν αξίζει στην Ελλάδα και στους Έλληνες αυτός ο δικομματισμός που εγκλωβίζει δυνάμεις και κρατά δέσμια τη χώρα.

Και δεν είναι τυχαίο ότι μετά την αποχώρηση της Δημοκρατικής Αριστεράς από την κυβέρνηση, έγινε συστηματική προσπάθεια να ακυρωθεί ο λόγος της, να δυσφημιστεί η πολιτική της, να δοθεί η αίσθηση της αποδυνάμωσης της.

Αυτή η προσπάθεια χειραγώγησης είχε και έχει ως στόχο όχι μόνο τη Δημοκρατική Αριστερά αλλά όλους όσοι αναζητούν μια διαφορετική λύση, μια τρίτη λύση. Στηρίζεται στην αυταπάτη ότι η πολιτική σταθερότητα μπορεί να εξασφαλίζεται με την ευθυγράμμιση στις σήμερα ασκούμενες πολιτικές. Με την καθιέρωση ενός νέου δικομματισμού και την ακύρωση του αιτήματος της αλλαγής πολιτικής μέσω της οξείας πόλωσης και της επίκλησης του κινδύνου για το καθεστώς.

Απαντούμε: Το πρόβλημα της πολιτικής σταθερότητας δημιουργείται από την αποσταθεροποίηση των συνθηκών ζωής των πολιτών, της κατακόρυφης πτώσης του βιοτικού επιπέδου, των αδικιών που γίνονται, βιώνονται και ποτέ δεν διορθώνονται.

Θέλουμε να είμαστε μέρος των λύσεων αλλά με διαφορετικές πολιτικές, με πολιτικές προς όφελος της χώρας και της κοινωνίας. Για αυτό είναι ιστορική πολιτική αναγκαιότητα η δημιουργία ενός προοδευτικού πόλου.

Όχι απλά για τη διαφύλαξη της δυνατότητας προοδευτικών λύσεων στο μέλλον, αλλά και για την αλλαγή πολιτικών σήμερα .

Ο τόπος έχει ανάγκη από μία κεντροαριστερά, εκφραστή των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα που αποσαρθρώνονται τα δικαιώματα τους, των έντιμων δημοσίων υπαλλήλων που κρατούν την αξιοπρέπεια και την ευθύνη τους, των ανέργων που αποδομείται η ζωή τους, των αγροτών που τους αγνοούν, των νέων που παρωθούνται στο περιθώριο της οικονομικής και κοινωνικής ζωής, όλων όσοι υποφέρουν από διακρίσεις, των μικρομεσαίων που αγωνίζονται να σταθούν στα πόδια τους.

Ο τόπος έχει ανάγκη την κεντροαριστερά των μεγάλων αλλαγών στους θεσμούς που θα επαναφέρουν την αξιοπιστία και θα διασφαλίζουν την αυτονομία της πολιτικής από εξωθεσμικά συμφέροντα. Έχει ανάγκη την προοδευτική κεντροαριστερά που θα μετακινήσει τον πολιτικό άξονα και τις ασκούμενες πολιτικές σε μια δημοκρατική και κοινωνικά δίκαιη διέξοδο από την κρίση.

Πολλοί αναφέρονται στον ευρύτερο χώρο της κεντροαριστεράς. Αξιόλογοι άνθρωποι βρίσκονται παντού και προσπαθούν να συμβάλλουν στην ανασυγκρότηση της. Όμως ας πούμε κάποια πράγματα ξεκάθαρα.

Εμφανίζονται νέες κινήσεις και πρωτοβουλίες, χωρίς σαφές πολιτικό στίγμα, χωρίς προγραμματικές επεξεργασίες, χωρίς ιδεολογικές αναφορές. Επιχειρούν να εκφράσουν πιθανώς ορισμένες ευαισθησίες. Διεκδικούν την ‘’κοινή λογική’’ και φιλοδοξούν να τους εκφράσουν όλους. Όμως ερωτώ από αυτό το βήμα. Τι προτάσσει η λεγόμενη «κοινή λογική» για τις εργασιακές σχέσεις; Ποια είναι η πρόταση της «κοινής λογικής» για τους ανέργους, τους απλήρωτους του ιδιωτικού τομέα; Για όσους δεν έχουν πρόσβαση σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη; Ποια είναι η πρόταση της «κοινής λογικής» για το παραγωγικό μοντέλο που πρέπει να διαμορφωθεί στη χώρα;

Δεν φτάνει η καταδίκη του πολιτικού συστήματος που μας οδήγησε εδώ. Το ζητούμενο είναι η θετική πρόταση αλλαγής του.

Το νέο δεν προσδιορίζεται από τον χρόνο της εμφάνισής του ή από τις δηλώσεις των δημιουργών του. Το νέο προϋποθέτει λόγο συγκεκριμένο και για το σήμερα και για το αύριο, καθώς και προγραμματικές δεσμεύσεις. Το νέο δεν μπορεί να δομείται πάνω στα υλικά του παρελθόντος, με εργαλεία την ιδεολογική ασάφεια και την πολιτική σύγχυση. Έτσι, καταντά αυθεντικός συνεχιστής του παλιού. Πολιτική χωρίς περιεχόμενο είναι σίγουρο πως καταντά πολιτική δίχως πολιτική.

Μας κατηγόρησαν γιατί δεν συμφωνήσαμε στη σύμπλευση με το ΠΑΣΟΚ στη συγκρότηση ενός τρίτου πόλου. Απαντούμε. Οι πολιτικές συνεργασίες δεν ασκούνται έξω από το πλαίσιο των ασκούμενων πολιτικών. Και είναι σήμερα η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ που έκανε τις επιλογές της. Επιλογές που την απομακρύνουν από τον προοδευτικό χώρο και την προσδένουν στο άρμα των συντηρητικών πολιτικών. Είναι η επιλογή της στρατηγικής σύμπλευσης με τη Νέα Δημοκρατία που έκανε η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ. Για μας, όπως ήδη έχουμε πει, ο προοδευτικός πόλος έχει νόημα μόνο αν είναι πραγματικά προοδευτικός.

Στη συμπαράταξη μας, θα τους ακούσετε και στη συνέχεια, συμμετέχουν διακεκριμένα πρώην στελέχη του ΠΑΣΟΚ. Θέλουμε να προχωρήσουμε μαζί με τον κόσμο που όλα αυτά τα χρόνια έδωσε μάχες για τη δημοκρατία και την κοινωνική δικαιοσύνη, την πρόοδο και τον εκσυγχρονισμό.

Έχουμε βεβαίως διαφορετικές πολιτικές αφετηρίες και πορείες. Μοιραζόμαστε, όμως, κοινές αξίες και τη βαθειά θέληση και σταθερή διεκδίκηση για την οικονομική ανασυγκρότηση και τη δημοκρατική αναγέννηση της πατρίδας μας.

Θέλουμε να υπερβούμε τη διαδικασία ενσωμάτωσης των δυνάμεων του σοσιαλιστικού χώρου σε συντηρητικές πολιτικές. Θέλουμε να υπερβούμε την αριστερά των στερεοτύπων και της κρατικίστικης λογικής.

Μαζί θα προχωρήσουμε. Προτάσσουμε την αυτονομία της πολιτικής έναντι της οικονομίας και της κοινωνίας έναντι των αγορών. Υπερασπιζόμαστε το δημόσιο χώρο και τα συλλογικά αγαθά. Είμαστε δύναμη προσηλωμένη στη δημοκρατική νομιμότητα, που στέκεται απέναντι σε εθνικιστικές, ρατσιστικές και αντικοινοβουλευτικές ιδέες και πρακτικές.

Υποστηρίζουμε ότι η επιτυχία της δημοσιονομικής ανάκαμψης εξαρτάται ευθέως από τη σύνδεσή της με την ανάπτυξη και την απασχόληση.

Διεκδικούμε ουσιαστική διαπραγμάτευση με τους δανειστές, με στόχο μια συμφωνία που θα μειώσει το χρέος ουσιαστικά και θα δώσει αναπτυξιακή δυναμική στη χώρα.

Απαιτούμε σχέση ισοτιμίας με τους εταίρους, ώστε η ελληνική κυβέρνηση να σχεδιάζει και να εφαρμόζει με πολιτική αυτονομία τις αναγκαίες πολιτικές για την επίτευξη των στόχων μας.

Αναδεικνύουμε ένα νέο παραγωγικό και αναπτυξιακό πρότυπο, που ενισχύει την επιχειρηματικότητα, στηρίζει τον πρωτογενή τομέα παραγωγής, τη μικρή και μεσαία επιχείρηση και την κοινωνική οικονομία, ανταμείβει δίκαια την εργασία και δημιουργεί σταθερές θέσεις εργασίας. Συνδέει την οικονομική δραστηριότητα με την περιβαλλοντική προστασία με στόχο την αειφόρο ανάπτυξη.

Για τη Δημοκρατική Αριστερά – Προοδευτική Συνεργασία, η υπεράσπιση της ευρωπαϊκής ενοποίησης, της Ευρώπης της δημοκρατίας, της κοινωνικής συνοχής, της ανάπτυξης και της αλληλεγγύης, αποτελεί πολιτικό πρόταγμα.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι. Η πολιτική που εφαρμόζεται - με την επιμονή της Γερμανίας – της γενικευμένης ευρωπαϊκής λιτότητας, οδηγεί σε εμφανή αδιέξοδα. Αδιέξοδα οικονομικά, κοινωνικά και πολιτικά. Τα αδιέξοδα αφορούν πρωτίστως τις χώρες του ευρωπαϊκού νότου – που υποβαθμίζονται με ύφεση, ανεργία , μείωση εισοδημάτων- αλλά επεκτείνονται και στον «κεντρικό πυρήνα» της ευρωζώνης.

Μέσα σ’ αυτή τη δίνη, με κυρίαρχο το αίσθημα ανασφάλειας των ευρωπαίων πολιτών, αναπτύσσεται ο ευρωσκεπτικισμός που ενισχύεται από τον κάθε είδους δεξιό και αριστερό λαϊκισμό.

Είναι σαφές πλέον, ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση χρειάζεται κοινή αντιμετώπιση της κρίσης χρέους, ενοποίηση των δημοσιονομικών και χρηματοοικονομικών λειτουργιών, αλλά και ένα συνεκτικό πλέγμα πολιτικών συνανάπτυξης, απασχόλησης, κοινωνικής συνοχής και προστασίας του περιβάλλοντος.

Για τους λόγους αυτούς η μάχη των ευρωεκλογών είναι κρίσιμη. Θα διαμορφωθούν νέοι πολιτικοί συσχετισμοί που θα αντανακλούν τη βούληση των Ευρωπαίων και θα καθορίσουν αποφασιστικά τους όρους της κοινωνικής και οικονομικής ζωής. Η αλλαγή των συσχετισμών στο ευρωκοινοβούλιο υπέρ των προοδευτικών φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων είναι κρίσιμη παράμετρος για την αλλαγή πολιτικών.

Εκλέγοντας ευρωβουλευτές θα συμμετέχουμε στην ευρωομάδα «Προοδευτική Συμμαχία των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο» στην οποία συμμετέχουν πολλές δυνάμεις που παλεύουν στην ίδια κατεύθυνση. Στηρίζουμε την υποψηφιότητα για τη θέση του Προέδρου της Κομισιόν- Ευρωπαϊκής Επιτροπής- του Μάρτιν Σουλτς.

Εντασσόμαστε στη ευρωπαϊκή οικογένεια με τη δική μας ταυτότητα, τις δικές μας αποσκευές και την πολιτική μας αυτονομία. Πιστεύουμε ότι σήμερα είναι απαραίτητη η κοινή δράση σε ευρωπαϊκό επίπεδο όλων των προοδευτικών δυνάμεων που υποστηρίζουν την υπέρβαση του σημερινού πλαισίου πολιτικών.

Είμαστε ευρωπαϊστές και παλεύουμε για την ουσιαστική αλλαγή του προγράμματος προσαρμογής της χώρας, για την αλλαγή πολιτικών σε Ελλάδα και Ευρώπη.

Το αίτημα για αλλαγή των πολιτικών στην Ελλάδα και στην Ευρώπη εκφράζεται με την υποστήριξη στο ευρωψηφοδέλτιο «ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ – ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ».

Καλούμε τους πολίτες να υποστηρίξουν τη «ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ – ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ» για να αποδοκιμαστεί η ασκούμενη κυβερνητική πολιτική, να δημιουργηθεί ένα ισχυρό αντίβαρο ευθύνης και σταθερότητας έναντι της αντιπολίτευσης με την αντιφατική και λαϊκιστική πολιτική της.

Είμαστε δύναμη της εθνικής προσπάθειας για την έξοδο από την κρίση, με το δικό μας διακριτό πολιτικό στίγμα και περιεχόμενο.

Είμαστε σήμερα η υπεύθυνη προοδευτική αντιπολίτευση. Αγωνιζόμαστε για να αλλάξουμε τους συσχετισμούς , για να αλλάξουμε τις πολιτικές.

Έχουμε τη δική μας εναλλακτική, συγκεκριμένη και υπεύθυνη, στρατηγική για την έξοδο από την κρίση και τη δημοκρατική ανασύνταξη της χώρας. Θέλουμε να κερδίσουμε το στοίχημα μιας νέας Ελλάδας μέσα σε μια καλύτερη Ευρώπη. Εκφράζουμε την αλλαγή των πραγμάτων προς το καλύτερο , με σταθερότητα και ομαλότητα, με συνεννόηση και όχι παραλυτική πόλωση. Εκφράζουμε την αλλαγή χωρίς το ρίσκο μιας λαϊκίστικης αριστεράς στο τιμόνι της χώρας.

Διεκδικούμε την ισχυρή πολιτική εντολή του ελληνικού λαού, για να αλλάξουμε τις ασκούμενες πολιτικές προς όφελος της χώρας και της κοινωνίας. Είμαστε η υπεύθυνη πολιτική δύναμη για την ελπιδοφόρα πορεία της χώρας.

Προχωράμε με δύναμη και ελπίδα.

Προχωράμε με την «Προοδευτική Συνεργασία».

Άρθρα

Εγκλήματα διαρκείας στη Ράφα

2024-05-29

Τραγικό λάθος ο κυριακάτικος βομβαρδισμόςκαταυλισμού...

Στέργιος Καλπάκης

Τα πολλά πρόσωπα της υποκρισίας και της ανευθυνότητας

Στέργιος Καλπάκης, 2024-05-25

Άλλοτε πολέμιοι της Συμφωνίας, σήμερα ομνύουν στην τήρησή...

Ισχυρή προοδευτική λύση διακυβέρνησης απέναντι στη ΝΔ

Ισχυρή προοδευτική λύση διακυβέρνησης απέναντι στη ΝΔ

2024-05-21

Θεωρώ ότι υπάρχει κοινωνικό αίτημα του προοδευτικού κόσμου...

Σωτήρης Βαλντέν

Η Βόρεια Μακεδονία και τα όρια της πολιτικής της ισχύος

Σωτήρης Βαλντέν, 2024-05-26

Εν μέσω πολλαπλών διεθνών και περιφερειακών κρίσεων, μερικές...

Νίκος Κοτζιάς

H σημασία της συμφωνίας των Πρεσπών

Νίκος Κοτζιάς, 2024-05-19

Η συμφωνία των Πρεσπών έλυσε έναν γόρδιο δεσμό με θάρρος....

Θόδωρος Τσίκας

Το καλό κλίμα είναι θετικό, αλλά χρειάζεται και επίλυση

Θόδωρος Τσίκας, 2024-05-13

Η συνάντηση Ερντογάν-Μητσοτάκη στην Άγκυρα πήγε θετικά,...

Βασίλης Τραϊφόρος

Δημοκρατία και επιστήμη

Βασίλης Τραϊφόρος, 2024-05-13

--Ο άνθρωπος στην ιστορική του διαδρομή ,περνώντας από πολλά...

Είναι επείγουσα ανάγκη να υπερασπιστούμε την Συμφωνία των Πρεσπών

Νίκος Κοτζιάς, 2024-05-05

Ας κινητοποιηθούμε όλοι για να υπερασπιστούμε την Συμφωνία...

Γιάννης Βούλγαρης

Μια επέτειος για 70+ ή μια υπόμνηση;

Γιάννης Βούλγαρης, 2024-04-20

...Στις ιστορικά σημαδιακές μέρες όπως η αυριανή, επαναλαμβάνουμε...

Ο ιπτάμενος δίσκος

Παύλος Τσίμας, 2024-05-18

Τι είναι η μεταπολίτευση; Μια εορταστική στιγμή, εκείνο...

Ψέματα στον ανεμιστήρα: πώς η μείωση των ΑΞΕ κατά -36% έγινε «έκρηξη επενδύσεων» +62%

Νίκος Ράπτης, 2024-05-09

Εκατοντάδες ΜΜΕ αναμάσησαν πρόσφατα το κυβερνητικό non paper...

Κώστας Καλλίτσης

Η καλή ακρίβεια

Κώστας Καλλίτσης, 2024-04-28

Ένας βασικός παράγοντας που υποδαυλίζει τον πληθωρισμό...

×
×