Η χώρα χρειάζεται αλλαγή πολιτικής σε προοδευτική κατεύθυνση

Θανάσης Θεοχαρόπουλος, Συνέντευξη στην Ειρ.Μπέλλα, Βραδινή της Κυριακής, Δημοσιευμένο: 2014-03-30

1.Στο εγχείρημα της ΔΗΜΑΡ υπάρχουν πολλά πρόσωπα και πρώην υπουργοί προερχόμενα από το ΠΑΣΟΚ, όπως οι Χάρης Καστανίδης, Πάνος Μπεγλίτης, Μαριλένα Κοππά, Θανάσης Οικονόμου. Πώς αυτά τα πρόσωπα θα βοηθήσουν τη ΔΗΜΑΡ στο νέο εγχείρημα προερχόμενα από ένα κόμμα με μεγάλη ευθύνη για τα όσα συμβαίνουν στη χώρα;

Στην “Δημοκρατική Αριστερά – Προοδευτική Συνεργασία” συμμετέχουν όσοι δεν αποδέχονται την οπισθοδρόμηση της ελληνικής κοινωνίας και υποστηρίζουν την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση και τη διεύρυνση της δημοκρατίας με την οικονομική, κοινωνική και πολιτική έννοια. Όσοι απαιτούν ανανεωμένο κράτος πρόνοιας και επαναθεμελίωση των κοινωνικών δικαιωμάτων. Τα στελέχη που αναφέρατε και πολλές άλλες κινήσεις και στελέχη ανήκουν σε αυτές τις δυνάμεις και το ζητούμενο είναι πώς τοποθετούνται σήμερα απέναντι στις ασκούμενες πολιτικές. Αλλά δεν συνεργαζόμαστε μόνο με αυτά τα στελέχη και για του λόγου το αληθές μόλις πρόσφατα υπήρξε η δημοσίευση της διακήρυξης που έφερε υπογραφές 101 ενεργών πολιτών και πλαίσιο υποστήριξης από 181 προσωπικότητες των γραμμάτων και των τεχνών οι οποίοι προσδιορίζουν και τη δυναμική της συμπαράταξης.

2.Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δίνουν στην Δημοκρατική Αριστερά πολύ χαμηλά ποσοστά. Πώς το εξηγείτε; Πιστεύετε ότι πληρώνετε την έξοδό σας από την κυβέρνηση;

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις, πέρα από την πρόθεση ψήφου, καταγράφουν και τη μεγάλη ρευστότητα καθώς είναι ιδιαίτερα υψηλό το ποσοστό των αναποφάσιστων. Το γεγονός, για παράδειγμα, ότι η ΔΗΜΑΡ παραμένει το δεύτερο κόμμα σε δημοφιλία οδηγεί στο συμπέρασμα ότι άλλη θα είναι η εκλογική μας εικόνα. Επειδή όμως τα συγκριτικά στοιχεία είναι χρήσιμα για την εξαγωγή συμπερασμάτων, θα ήθελα να σας θυμίσω σε σχέση με την ερώτηση σας ότι και την τελευταία περίοδο που ήμασταν στην κυβέρνηση, το εκλογικό ποσοστό μας ήταν περίπου στα σημερινά επίπεδα. Η εκτίμησή μου είναι ότι η πορεία θα είναι ανοδική καθώς το ακροατήριό μας είναι κατά πολύ ευρύτερο. Η συγκρότηση της προοδευτικής συμπαράταξης “Δημοκρατική Αριστερά – Προοδευτική Συνεργασία” δίνει το έναυσμα για αυτήν την ανοδική πορεία.

3.Ποιος είναι ο πήχης που θέτει η Δημοκρατική Αριστερά για τις ευρωεκλογές; Ποιο ποσοστό θεωρείτε ικανοποιητικό να πετύχει η ΔΗΜΑΡ;

Να έχουμε την μεγαλύτερη δυνατή εκπροσώπηση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ώστε να ενισχυθούν οι προοδευτικές πολιτικές για ευρωπαϊκή ολοκλήρωση με αλλαγή των πολιτικών σε Ελλάδα και Ευρώπη. Συγκροτήσαμε την συμπαράταξη “Δημοκρατική Αριστερά – Προοδευτική Συνεργασία” γιατί δεν θέλουμε ένα μικρό και περιχαρακωμένο κόμμα. Όση μεγαλύτερη δύναμη μας δώσουν οι πολίτες, τόσο μεγαλύτερη θα είναι η δυνατότητα άσκησης φιλοευρωπαϊκής πολιτικής με δικαιοσύνη, κοινωνική συνοχή και απασχόληση.

4.Θεωρείτε πιθανό να μην εκλέξει ευρωβουλευτή η ΔΗΜΑΡ; Τι θα σήμανε για το κόμμα ένα κακό αποτέλεσμα στις ευρωεκλογές;

Είμαι αισιόδοξος ότι η “Δημοκρατική Αριστερά – Προοδευτική Συνεργασία” θα έχει ένα επιτυχές αποτέλεσμα στις ευρωεκλογές καθώς το ακροατήριό της όλο και θα διευρύνεται. Η ΔΗΜΑΡ είναι εκείνος ο πολιτικός φορέας που έλαβε ένα αξιόλογο ποσοστό την πρώτη φορά που κατέβηκε σε εθνικές εκλογές. Σήμερα συγκροτούμε την παράταξη της προοδευτικής κεντροαριστεράς που έχει ανάγκη ο τόπος και είναι απέναντι τόσο στις συντηρητικές κυβερνητικές πολιτικές όσο και στον αντιπολιτευτικό λαϊκισμό. Συνεπώς θεωρώ ότι δεν θα υπάρχει αρνητικό αποτέλεσμα στις ευρωεκλογές καθώς θα περάσει το μήνυμα του εγχειρήματός μας στους πολίτες.

5.Ποια είναι η άποψη σας για το Ποτάμι και πως εξηγείτε τη δημοσκοπική άνοδο που γνωρίζει;

Οι πρώτες του θέσεις αν εφαρμοσθούν θα οδηγήσουν σε βάθυνση της κρίσης. Για παράδειγμα, αναφέρεται για το χρέος ότι θα ήταν καλύτερο να μη γίνει καμία διαπραγμάτευση τώρα, αλλά όταν θα γίνει ισχυρή η οικονομία. Για να γίνει όμως ισχυρή η οικονομία χρειάζεται αναδιάρθρωση του χρέους, αλλιώς δεν θα γίνει ποτέ ισχυρή. Αν αυτή η διαπραγματευτική πολιτική εφαρμοσθεί σε αυτό το θέμα, η Ελλάδα δεν θα βγει ποτέ από την οικονομική κρίση. Η δημοσκοπική άνοδος του Ποταμιού οφείλεται στο γεγονός ότι η απαξίωση του κομματικού συστήματος τροφοδοτεί απολίτικες κινήσεις. Η επανάκτηση της αξιοπιστίας της πολιτικής θα γίνει με κόμματα που έχουν πολιτικό περιεχόμενο και συγκεκριμένη πολιτική κατεύθυνση. Σε αυτό το πλαίσιο η “Δημοκρατική Αριστερά – Προοδευτική Συνεργασία” είναι η συμπαράταξη με συγκεκριμένες πολιτικές θέσεις που μπορεί να εκφράσει τους προοδευτικούς πολίτες της χώρας.

6.Ποια είναι η λογική με την οποία θα καταρτίσετε το ψηφοδέλτιο των ευρωεκλογών; Θα υπάρχουν πρωτοκλασάτα στελέχη;

Η “Δημοκρατική Αριστερά - Προοδευτική Συνεργασία” θέλει να στείλει ένα σαφές μήνυμα για μια προοδευτική στροφή στην Ευρώπη, για μια διαφορετική πολιτική εξόδου από την κρίση με δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις και ένα προοδευτικό πρόγραμμα ανασυγκρότησης της χώρας. Σε αυτό το πλαίσιο, η κατάρτιση του ψηφοδελτίου θα γίνει ώστε να εκφράζει την πλατιά προοδευτική συμμαχία της ανανεωτικής αριστεράς, της πολιτικής οικολογίας, του δημοκρατικού σοσιαλισμού και του προοδευτικού κέντρου με κοινωνική και γεωγραφική εκπροσώπηση από όλη την Ελλάδα.

7.Ποια θα είναι η στάση της ΔΗΜΑΡ αν οι εκλογές του Μαΐου αποσταθεροποιήσουν την κυβέρνηση. Θα προτιμήσετε να πάει η χώρα σε εθνικές εκλογές;

Αποτυχία των ψηφοδελτίων της συγκυβέρνησης στις ευρωεκλογές θα σημαίνει ότι οι κυρίαρχες πολιτικές της λιτότητας σε Ελλάδα και Ε.Ε. πρέπει να αλλάξουν. Η χώρα δεν χρειάζεται συνεχώς εκλογές, αυτό που χρειάζεται άμεσα είναι αλλαγή πολιτικής. Νέα μέτρα δεν πρέπει να ληφθούν, δεν τα αντέχει η κοινωνία. Απαιτείται υλοποίηση εκτεταμένων δράσεων υποστήριξης των ανέργων. Να υπάρξει τώρα διαπραγμάτευση για το χρέος. Να μην υπάρχει επιμονή σε αναποτελεσματικά μέτρα. Αυτή είναι η αλλαγή πολιτικής σε προοδευτική κατεύθυνση που απαιτείται. Το κόμμα μας θα επιμείνει σε αυτή την κατεύθυνση. Αν η αλλαγή αυτή δεν συντελεστεί, τότε αυτή η ίδια αδιέξοδη πολιτική θα αποσταθεροποιήσει την κυβέρνηση και θα οδηγήσει σε εκλογές.

8.«Ελιά» και «Ποτάμι» έχουν υψηλότερα ποσοστά στις δημοσκοπήσεις από την «Δημοκρατική Αριστερά – Προοδευτική Συνεργασία». Γιατί δεν πείθετε ότι μπορεί να είστε ο τρίτος προοδευτικός πόλος;

Η Ελιά είναι στην πραγματικότητα το ΠΑΣΟΚ και πρώην στελέχη του που έκαναν πρόσφατα κόμματα ή κινήσεις. Το ΠΑΣΟΚ εξάλλου μόνο του πήρε περίπου 12% στις πρόσφατες εθνικές εκλογές και ως Ελιά δεν έχει ούτε το μισό ποσοστό στις δημοσκοπήσεις. Όσον αφορά το Ποτάμι, και στο παρελθόν υπήρχαν παραδείγματα απολίτικων κινήσεων με δημοσκοπική άνοδο που ορισμένες φορές δεν έφθασαν ούτε στην κάλπη. Αυτή είναι η πραγματική ανάγνωση των δημοσκοπήσεων. Η “Δημοκρατική Αριστερά – Προοδευτική Συνεργασία”, σε ένα δύσκολο περιβάλλον, καλείται να πείσει για την εναλλακτική προοδευτική πρόταση με συγκεκριμένες πολιτικές θέσεις εντός της Ε.Ε. και της ευρωζώνης. Είμαι βέβαιος ότι θα πείσουμε για την αναγκαιότητα σημαντικής ενίσχυσης ενός πραγματικά προοδευτικού πόλου που τον χρειάζεται σήμερα όσο ποτέ άλλοτε η χώρα.

Άρθρα

Εγκλήματα διαρκείας στη Ράφα

2024-05-29

Τραγικό λάθος ο κυριακάτικος βομβαρδισμόςκαταυλισμού...

Στέργιος Καλπάκης

Τα πολλά πρόσωπα της υποκρισίας και της ανευθυνότητας

Στέργιος Καλπάκης, 2024-05-25

Άλλοτε πολέμιοι της Συμφωνίας, σήμερα ομνύουν στην τήρησή...

Ισχυρή προοδευτική λύση διακυβέρνησης απέναντι στη ΝΔ

Ισχυρή προοδευτική λύση διακυβέρνησης απέναντι στη ΝΔ

2024-05-21

Θεωρώ ότι υπάρχει κοινωνικό αίτημα του προοδευτικού κόσμου...

Σωτήρης Βαλντέν

Η Βόρεια Μακεδονία και τα όρια της πολιτικής της ισχύος

Σωτήρης Βαλντέν, 2024-05-26

Εν μέσω πολλαπλών διεθνών και περιφερειακών κρίσεων, μερικές...

Νίκος Κοτζιάς

H σημασία της συμφωνίας των Πρεσπών

Νίκος Κοτζιάς, 2024-05-19

Η συμφωνία των Πρεσπών έλυσε έναν γόρδιο δεσμό με θάρρος....

Θόδωρος Τσίκας

Το καλό κλίμα είναι θετικό, αλλά χρειάζεται και επίλυση

Θόδωρος Τσίκας, 2024-05-13

Η συνάντηση Ερντογάν-Μητσοτάκη στην Άγκυρα πήγε θετικά,...

Βασίλης Τραϊφόρος

Δημοκρατία και επιστήμη

Βασίλης Τραϊφόρος, 2024-05-13

--Ο άνθρωπος στην ιστορική του διαδρομή ,περνώντας από πολλά...

Είναι επείγουσα ανάγκη να υπερασπιστούμε την Συμφωνία των Πρεσπών

Νίκος Κοτζιάς, 2024-05-05

Ας κινητοποιηθούμε όλοι για να υπερασπιστούμε την Συμφωνία...

Γιάννης Βούλγαρης

Μια επέτειος για 70+ ή μια υπόμνηση;

Γιάννης Βούλγαρης, 2024-04-20

...Στις ιστορικά σημαδιακές μέρες όπως η αυριανή, επαναλαμβάνουμε...

Ο ιπτάμενος δίσκος

Παύλος Τσίμας, 2024-05-18

Τι είναι η μεταπολίτευση; Μια εορταστική στιγμή, εκείνο...

Ψέματα στον ανεμιστήρα: πώς η μείωση των ΑΞΕ κατά -36% έγινε «έκρηξη επενδύσεων» +62%

Νίκος Ράπτης, 2024-05-09

Εκατοντάδες ΜΜΕ αναμάσησαν πρόσφατα το κυβερνητικό non paper...

Κώστας Καλλίτσης

Η καλή ακρίβεια

Κώστας Καλλίτσης, 2024-04-28

Ένας βασικός παράγοντας που υποδαυλίζει τον πληθωρισμό...

×
×