Λαιστρυγόνες και Κύκλωπες

Γιάννης Κακουλίδης, Real News, Δημοσιευμένο: 2014-05-04

ΤΟΝ ΚΑΒΑΦΗ επικαλέστηκε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης και στους Λαιστρυγόνες και τους Κύκλωπες, από το ποίημά του «Ιθάκη», αναφέρθηκε προκειμένου να διασκεδάσει την εντύπωση ότι… όπου να ’ναι, ο Γιώργος Παπανδρέου «μεταγράφεται» στη Δημοκρατική Αριστερά. Στον ποιητή Νίκο Εγγονόπουλο κατέφυγε και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και απαράδεκτος υβριστής του Φώτη Κουβέλη, Ευάγγελος Βενιζέλος, απευθύνοντας στον Γιώργο Παπανδρέου το ερώτημα/στίχο «Στρατηγέ, εσύ, ένας Υδραίος, τι γύρευες στη Λάρισα;» ενώ -κατά βάθος- ήθελε να του πει «Γιώργο, εσύ ένας Αχαιός, τι γύρευες στα… Τρίκαλα;», όπου και ο τόπος καταγωγής του προέδρου της ΔΗΜΑΡ. Και μετά σου λέει ο άλλος ότι ο Πλάτων έδιωχνε τους ποιητές από την Πολιτεία του!..

Επιτέλους, η ποίηση αποδεικνύει τη χρησιμότητά της και στην πολιτική, «ανοίγοντας» παράθυρα στη σκέψη των ποιητών ν’ ασχοληθούν μαζί της. Τώρα, πέρα από… χαριτωμενάδες, η απόφαση του Γιώργου Παπανδρέου να συμπαρουσιάσει με τον Φώτη Κουβέλη το βιβλίο της υποψηφίας ευρωβουλευτού της ΔΗΜΑΡ κ. Μαριλένας Κοππά δεν «αγγίζει» ούτε τον Φώτη Κουβέλη, ούτε τη ΔΗΜΑΡ. Οι εντυπώσεις που δημιουργήθηκαν (ή επιχειρήθηκε να δημιουργηθούν) είναι θέμα που ανάγεται στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ και εκεί πρέπει να αναφέρονται.

Αντιλαμβάνομαι ότι είναι πολύ βολικό, για κάποιους, να προωθείται το σενάριο του «εισοδισμού» του Γιώργου Παπανδρέου και των περί αυτόν στη Δημοκρατική Αριστερά. Ορισμένοι, μάλιστα, τον καλούν να φύγει, όπως ο βουλευτής κ. Κασσής του ΠΑΣΟΚ, που τον προτρέπει διά των φράσεων «να πάει στην ευχή της Παναγίας, να πάει στη ΔΗΜΑΡ, να τελειώνουμε». Αραγε, ο κ. Κασσής -και ο όποιος άλλος με τις ίδιες αντιλήψεις- σκέφτηκε αν αυτό που είναι και που συμβολίζει ο Γιώργος Παπανδρέου «χωράει» στη ΔΗΜΑΡ; Η πρωτοβουλία της ΔΗΜΑΡ να συνενώσει τις δυνάμεις του Δημοκρατικού Σοσιαλισμού στη χώρα μας δεν γίνεται τυχαία και ασυνάρτητα. Εχει και κριτήρια και προϋποθέσεις, προς τα οποία -κατά την απολύτως προσωπική άποψή μου- δεν ανταποκρίνεται ο πρώην πρωθυπουργός.

Τα… «Φώτη μου» και «Γιώργο μου», που αντηλλάγησαν κατά την παρουσίαση του βιβλίου της κ. Κοππά, πολιτικώς δεν σημαίνουν τίποτε και είναι λάθος να ερμηνεύονται με όρους άλλους πλην από αυτούς που η αβροφροσύνη επιτρέπει. Οι εκλογές της 18ης και της 25ης Μαΐου ίσως εμφανίσουν μια νέα πραγματικότητα στα πολιτικά πράγματα της χώρας. Αυτή θα καθορίσει και την πραγματική διάσταση των προθέσεων και των… συμπτώσεων.

Άρθρα

×