Τεχνητή πόλωση και όχι ουσία.

Θόδωρος Μαργαρίτης, ΤΟ ΠΑΡΟΝ, Δημοσιευμένο: 2014-05-11

Οι εκλογές για την Ευρωβουλή προφανώς έχουν πολιτικά μηνύματα. Ωστόσο είναι λάθος να μετατρέπουν σε κανονική αναμέτρηση σαν να ήταν εθνικές εκλογές. Είναι πολύ σημαντικό να συζητήσουμε για την Ευρώπη, για τις ασκούμενες πολιτικές, για τις εναλλακτικές λύσεις. Ο ΣΥΡΙΖΑ επιχείρησε από την αρχή μια καμπάνια τεχνητής πόλωσης. Μίλησε μάλιστα για «αντιμνημονιακούς» δημάρχους οι οποίοι θα «μαζεύουν καλύτερα τα σκουπίδια». Τρομερή υπερβολή! Τώρα ΝΔ και ΠΑΣΟΚ ακολουθούν την ίδια τακτική. Αποκορύφωμα το δίλημμα Βενιζέλου «εγώ ή εκλογές». Ζούμε ένα πολιτικό σύστημα με συνεχείς διαιρέσεις, εμφύλιες διαμάχες και πολώσεις. Ποτέ συζήτηση επί της ουσίας.

Ο κ. Βενιζέλος μάλιστα μεταφέροντας το δίλημμα στην ελληνική πολιτική ατζέντα διαπράττει και δύο ακόμα σφάλματα. Πρώτον, με το πρόσχημα της σταθερότητας στέλνει ψηφοφόρους στον Σαμαρά. Δεύτερον, αγνοεί την πιο κρίσιμη πλευρά αυτής της εκλογικής διαδικασίας. Ότι χρειάζεται να ηττηθούν οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές της Ευρωπαϊκής Δεξιάς. Ότι πρέπει να υπάρξει προοδευτική στροφή της Ευρώπης για την υπεράσπιση του Κοινωνικού κράτους. Δεν ομιλεί για αυτά ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ γιατί συγκατοικεί άνετα με τον κ. Σαμαρά στο σημερινό κυβερνητικό σχήμα.

Η ΔΗΜΑΡ επιμένει στην κατεύθυνση για αλλαγή πολιτικών στην Ελλάδα και την Ευρώπη με ρεαλισμό και εναλλακτικές λύσεις. Όταν χρειάστηκε να αποτραπεί η έξοδος της χώρας από την Ευρωζώνη ώστε να μην οδηγηθούμε σε άτακτη χρεοκοπία στηρίξαμε την τρικομματική κυβέρνηση. Όταν διαπιστώσαμε ότι παραβιάζεται η προγραμματική συμφωνία αποχωρήσαμε από το σχήμα. Πολιτευτήκαμε με όρους προγραμματικής αντιπολίτευσης. Υπεύθυνα και σοβαρά. Η ΔΗΜΑΡ σήμερα πιο ώριμη από την πρόσφατη εμπειρία θα επιμείνει σε προγραμματικές συμφωνίες πιο δεσμευτικές και με προοδευτικό πρόσημο. Ο ΣΥΡΙΖΑ σε αυτή την περίπτωση οφείλει να ξεκαθαρίσει τη θέση του για το ευρώ και να σταματήσει το λαϊκισμό των υποσχέσεων σε όλους και για όλα.

Η ΔΗΜΑΡ επιμένει όμως ότι σήμερα κρίνεται η τύχη της Ευρώπης. Επιλέγουμε για πρώτη φορά απευθείας πρόεδρο στην Κομισιόν. Και επομένως η μεγάλη σοσιαλιστική παράταξη στην οποία συμμετέχει και η ΔΗΜΑΡ πρέπει να βγει πιο ισχυρή στο Ευρωκοινοβούλιο και να στραφεί πιο αριστερά με συμμαχίες προς τους Πράσινους και τη Ριζοσπαστική Αριστερά.

Στην προσπάθεια αυτή θα καταβάλλουμε όλες μας τις δυνάμεις.

Το σύνθημά μας ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ, ΑΣΠΙΔΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ. Τα λέει όλα!

Άρθρα

Σωκράτης Φάμελλος

Κυβερνητική πρόταση από το Συνέδριο

Σωκράτης Φάμελλος, 2025-06-08

Η Ιστορία, όχι μόνο στην Ελλάδα, έχει δείξει ότι οι πολιτικές...

Σωκράτης Φάμελλος

Στη Γάζα συντελείται γενοκτονία, αρνούμαστε να κλείσουμε τα μάτια και να σιωπήσουμε

Σωκράτης Φάμελλος, 2025-05-22

Στη Γάζα συντελείται μια γενοκτονία τόσο κοντά σε εμάς....

Μάνος Ματσαγγάνης

Το χαμένο στοίχημα της γεωργίας

Μάνος Ματσαγγάνης, 2025-06-08

Είναι τόσο εξόφθαλμα και τόσο εξοργιστικά όσα έχουν έρθει...

Κώστας Καλλίτσης

Προεκλογική περίοδος

Κώστας Καλλίτσης, 2025-06-08

Κάτι μάλλον ασυνήθιστο (ακόμα και) για τα ελληνικά δεδομένα...

Η “έσχατη προδοσία” έλειπε από την χορηγία της αντιπολίτευσης προς τον Μητσοτάκη

Γιάννης Τριάντης, 2025-06-07

...Τι εισπράττει η κοινωνία όταν ακούει ότι εγκαλείται κάποιος...

Τα Τέμπη επιστρέφουν

Αγγελική Σπανού, 2025-06-05

Με τέσσερις προτάσεις για τη σύσταση Προανακριτικής, δύο...

Γιώργος Σιακαντάρης

Ο Μακρόν, ο Αντρέας, η Μονή του Σινά και ο υπερήλικας

Γιώργος Σιακαντάρης, 2025-06-04

Το χειρότερο ήταν τ’ ότι ο Μακρόν κατηγορήθηκε πως επέτρεψε...

Ο πελαργός, η αλεπού και το Ταμείο Ανάκαμψης

Αλέκος Κρητικός, 2025-06-04

...Σύμφωνα με το σχετικό ρεπορτάζ, σήμερα αναμένουμε την...

Γιάννης Μεϊμάρογλου

Κυβερνητικό μπασκετικό αλαλούμ

Γιάννης Μεϊμάρογλου, 2025-06-04

...Όσο η κυβέρνηση θα συνεχίσει να κλείνει τα μάτια σε μια...

Θόδωρος Τσίκας

Έχει χάσει η Ουκρανία τον πόλεμο;

Θόδωρος Τσίκας, 2025-06-01

Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να διατηρήσει τη ηθική και γεωπολιτική...

Κώστας Καλλίτσης

Στεγαστικό και μαύρο χρήμα

Κώστας Καλλίτσης, 2025-06-01

Θα επιλυθεί το στεγαστικό πρόβλημα έτσι; Όχι. Μήπως, τουλάχιστον,...

Γιάννης Βούλγαρης

Η Ευρώπη στην εποχή των πολέμων

Γιάννης Βούλγαρης, 2025-05-31

Από τις εκλογές που έγιναν τελευταία στον ευρωπαϊκό χώρο,...

×
×