Τεχνητή πόλωση και όχι ουσία.

Θόδωρος Μαργαρίτης, ΤΟ ΠΑΡΟΝ, Δημοσιευμένο: 2014-05-11

Οι εκλογές για την Ευρωβουλή προφανώς έχουν πολιτικά μηνύματα. Ωστόσο είναι λάθος να μετατρέπουν σε κανονική αναμέτρηση σαν να ήταν εθνικές εκλογές. Είναι πολύ σημαντικό να συζητήσουμε για την Ευρώπη, για τις ασκούμενες πολιτικές, για τις εναλλακτικές λύσεις. Ο ΣΥΡΙΖΑ επιχείρησε από την αρχή μια καμπάνια τεχνητής πόλωσης. Μίλησε μάλιστα για «αντιμνημονιακούς» δημάρχους οι οποίοι θα «μαζεύουν καλύτερα τα σκουπίδια». Τρομερή υπερβολή! Τώρα ΝΔ και ΠΑΣΟΚ ακολουθούν την ίδια τακτική. Αποκορύφωμα το δίλημμα Βενιζέλου «εγώ ή εκλογές». Ζούμε ένα πολιτικό σύστημα με συνεχείς διαιρέσεις, εμφύλιες διαμάχες και πολώσεις. Ποτέ συζήτηση επί της ουσίας.

Ο κ. Βενιζέλος μάλιστα μεταφέροντας το δίλημμα στην ελληνική πολιτική ατζέντα διαπράττει και δύο ακόμα σφάλματα. Πρώτον, με το πρόσχημα της σταθερότητας στέλνει ψηφοφόρους στον Σαμαρά. Δεύτερον, αγνοεί την πιο κρίσιμη πλευρά αυτής της εκλογικής διαδικασίας. Ότι χρειάζεται να ηττηθούν οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές της Ευρωπαϊκής Δεξιάς. Ότι πρέπει να υπάρξει προοδευτική στροφή της Ευρώπης για την υπεράσπιση του Κοινωνικού κράτους. Δεν ομιλεί για αυτά ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ γιατί συγκατοικεί άνετα με τον κ. Σαμαρά στο σημερινό κυβερνητικό σχήμα.

Η ΔΗΜΑΡ επιμένει στην κατεύθυνση για αλλαγή πολιτικών στην Ελλάδα και την Ευρώπη με ρεαλισμό και εναλλακτικές λύσεις. Όταν χρειάστηκε να αποτραπεί η έξοδος της χώρας από την Ευρωζώνη ώστε να μην οδηγηθούμε σε άτακτη χρεοκοπία στηρίξαμε την τρικομματική κυβέρνηση. Όταν διαπιστώσαμε ότι παραβιάζεται η προγραμματική συμφωνία αποχωρήσαμε από το σχήμα. Πολιτευτήκαμε με όρους προγραμματικής αντιπολίτευσης. Υπεύθυνα και σοβαρά. Η ΔΗΜΑΡ σήμερα πιο ώριμη από την πρόσφατη εμπειρία θα επιμείνει σε προγραμματικές συμφωνίες πιο δεσμευτικές και με προοδευτικό πρόσημο. Ο ΣΥΡΙΖΑ σε αυτή την περίπτωση οφείλει να ξεκαθαρίσει τη θέση του για το ευρώ και να σταματήσει το λαϊκισμό των υποσχέσεων σε όλους και για όλα.

Η ΔΗΜΑΡ επιμένει όμως ότι σήμερα κρίνεται η τύχη της Ευρώπης. Επιλέγουμε για πρώτη φορά απευθείας πρόεδρο στην Κομισιόν. Και επομένως η μεγάλη σοσιαλιστική παράταξη στην οποία συμμετέχει και η ΔΗΜΑΡ πρέπει να βγει πιο ισχυρή στο Ευρωκοινοβούλιο και να στραφεί πιο αριστερά με συμμαχίες προς τους Πράσινους και τη Ριζοσπαστική Αριστερά.

Στην προσπάθεια αυτή θα καταβάλλουμε όλες μας τις δυνάμεις.

Το σύνθημά μας ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ, ΑΣΠΙΔΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ. Τα λέει όλα!

Άρθρα

Χρήστος Ροζάκης

Μια xρονιά γεμάτη από θαύματα, όχι πάντα θετικά

Χρήστος Ροζάκης, 2025-12-28

Καθώς το 2025 μας αφήνει και γίνεται συνεπώς ιστορία, είναι...

Κώστας Καλλίτσης

Δύο σημαντικές εξελίξεις το 2026

Κώστας Καλλίτσης, 2025-12-28

Μία παράμετρος που θα βαρύνει στις οικονομικές εξελίξεις...

Πατατοφάγοι όλου του κόσμου ενωθείτε

Πέπη Ρηγοπούλου, 2025-12-24

Μπροστά στον σταθμό «Ευρώπη» στις Βρυξέλλες, παλιό σιδηροδρομικό...

Ο εχθρός

Μιχάλης Μητσός, 2025-12-24

Στις δηλώσεις που έκανε προχθές μετά το πέρας της συνάντησής...

Δημήτρης Λιάκος

Οι ανησυχητικές προειδοποιήσεις πίσω από τους αριθμούς του Πολυετούς Δημοσιονομικού Προγραμματισμού

Δημήτρης Λιάκος, 2025-12-24

Αν αναζητήσουμε τις αιτίες της διαφαινόμενης υποχώρησης...

Πανικός

Τάσος Παππάς, 2025-12-23

Συστήματα σε κρίση, καθεστώτα σε πανικό. Αυτό φαίνεται ότι...

Γιατί οι Έλληνες στηρίζουν τους Αγρότες;

Βίβιαν Ευθυμιοπούλου, 2025-12-23

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι κυβέρνηση, πολιτικό σύστημα,...

Βασίλης Ραπάνος

Η χώρα χρειάζεται ριζική μεταρρύθμιση του φορολογικού της συστήματος

Βασίλης Ραπάνος, 2025-12-23

Είναι γενικά αποδεδειγμένο ότι ένα «καλό» φορολογικό σύστημα...

Θόδωρος Τσίκας

Η Ευρώπη απέναντι στην Ουκρανία: βήμα προς τα εμπρός

Θόδωρος Τσίκας, 2025-12-22

Η απόφαση της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε της 18ης Δεκεμβρίου...

Ο εκλογικός χρόνος

Παύλος Τσίμας, 2025-12-20

Το ξέραμε βέβαια, αλλά το επιβεβαίωσε προχθές και η ομιλία...

Κώστας Καλλίτσης

Χωρίς ευρωπαϊκά λεφτά, αλλάζει το σκηνικό

Κώστας Καλλίτσης, 2025-12-14

Δεν έβλεπε όποιος δεν ήθελε να δει. Όλοι οι κρίσιμοι οικονομικοί...

Χριστοδουλίδης - Ερχιουρμάν: μία συνάντηση, δύο αναγνώσεις

Κυριάκος Πιερίδης, 2025-12-13

Οι δύο ηγέτες κλήθηκαν ξανά ενώπιον του ΟΗΕ να τοποθετηθούν...

×
×