Τεχνητή πόλωση και όχι ουσία.

Θόδωρος Μαργαρίτης, ΤΟ ΠΑΡΟΝ, Δημοσιευμένο: 2014-05-11

Οι εκλογές για την Ευρωβουλή προφανώς έχουν πολιτικά μηνύματα. Ωστόσο είναι λάθος να μετατρέπουν σε κανονική αναμέτρηση σαν να ήταν εθνικές εκλογές. Είναι πολύ σημαντικό να συζητήσουμε για την Ευρώπη, για τις ασκούμενες πολιτικές, για τις εναλλακτικές λύσεις. Ο ΣΥΡΙΖΑ επιχείρησε από την αρχή μια καμπάνια τεχνητής πόλωσης. Μίλησε μάλιστα για «αντιμνημονιακούς» δημάρχους οι οποίοι θα «μαζεύουν καλύτερα τα σκουπίδια». Τρομερή υπερβολή! Τώρα ΝΔ και ΠΑΣΟΚ ακολουθούν την ίδια τακτική. Αποκορύφωμα το δίλημμα Βενιζέλου «εγώ ή εκλογές». Ζούμε ένα πολιτικό σύστημα με συνεχείς διαιρέσεις, εμφύλιες διαμάχες και πολώσεις. Ποτέ συζήτηση επί της ουσίας.

Ο κ. Βενιζέλος μάλιστα μεταφέροντας το δίλημμα στην ελληνική πολιτική ατζέντα διαπράττει και δύο ακόμα σφάλματα. Πρώτον, με το πρόσχημα της σταθερότητας στέλνει ψηφοφόρους στον Σαμαρά. Δεύτερον, αγνοεί την πιο κρίσιμη πλευρά αυτής της εκλογικής διαδικασίας. Ότι χρειάζεται να ηττηθούν οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές της Ευρωπαϊκής Δεξιάς. Ότι πρέπει να υπάρξει προοδευτική στροφή της Ευρώπης για την υπεράσπιση του Κοινωνικού κράτους. Δεν ομιλεί για αυτά ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ γιατί συγκατοικεί άνετα με τον κ. Σαμαρά στο σημερινό κυβερνητικό σχήμα.

Η ΔΗΜΑΡ επιμένει στην κατεύθυνση για αλλαγή πολιτικών στην Ελλάδα και την Ευρώπη με ρεαλισμό και εναλλακτικές λύσεις. Όταν χρειάστηκε να αποτραπεί η έξοδος της χώρας από την Ευρωζώνη ώστε να μην οδηγηθούμε σε άτακτη χρεοκοπία στηρίξαμε την τρικομματική κυβέρνηση. Όταν διαπιστώσαμε ότι παραβιάζεται η προγραμματική συμφωνία αποχωρήσαμε από το σχήμα. Πολιτευτήκαμε με όρους προγραμματικής αντιπολίτευσης. Υπεύθυνα και σοβαρά. Η ΔΗΜΑΡ σήμερα πιο ώριμη από την πρόσφατη εμπειρία θα επιμείνει σε προγραμματικές συμφωνίες πιο δεσμευτικές και με προοδευτικό πρόσημο. Ο ΣΥΡΙΖΑ σε αυτή την περίπτωση οφείλει να ξεκαθαρίσει τη θέση του για το ευρώ και να σταματήσει το λαϊκισμό των υποσχέσεων σε όλους και για όλα.

Η ΔΗΜΑΡ επιμένει όμως ότι σήμερα κρίνεται η τύχη της Ευρώπης. Επιλέγουμε για πρώτη φορά απευθείας πρόεδρο στην Κομισιόν. Και επομένως η μεγάλη σοσιαλιστική παράταξη στην οποία συμμετέχει και η ΔΗΜΑΡ πρέπει να βγει πιο ισχυρή στο Ευρωκοινοβούλιο και να στραφεί πιο αριστερά με συμμαχίες προς τους Πράσινους και τη Ριζοσπαστική Αριστερά.

Στην προσπάθεια αυτή θα καταβάλλουμε όλες μας τις δυνάμεις.

Το σύνθημά μας ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ, ΑΣΠΙΔΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ. Τα λέει όλα!

Άρθρα

Γιώργος Σιακαντάρης

Κοστολογήσεις και δεξιά ηγεμονία

Γιώργος Σιακαντάρης, 2026-09-04

Η ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στη Θεσσαλονίκη ήταν συνεκτική...

Το φάντασμα που σκοτώνει την πολιτική

Μαρία Καρακλιούμη, 2026-09-03

Η οικονομική κρίση δίδαξε στη χώρα, με τον πιο επώδυνο τρόπο,...

Αντώνης Λιάκος

Μεταναστευτικό πρόβλημα και Ιστορία

Αντώνης Λιάκος, 2026-09-01

Ο σύγχρονος φασισμός δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με ιδέες....

Κώστας Καλλίτσης

Εξι δισ. ετησίως. Πώς;

Κώστας Καλλίτσης, 2026-08-30

Αν περάσουν από τη Χαλκιδική οι βουλευτές, υπουργοί ή άλλα...

Ο μεγάλος απών

Πίκια Γαλάτη, 2026-08-29

….Η Αθήνα με 100 εκ. ευρώ, θα μπορούσε να αποκτήσει ένα σχετικά...

Χρήστος Ροζάκης

Τα θαλάσσια πάρκα της Τουρκίας προσκρούουν διττά στο Διεθνές Δίκαιο

Χρήστος Ροζάκης, 2026-08-26

Η πρόσφατη ενέργεια της Τουρκίας να εκδώσει Προεδρικά Διατάγματα...

Βαγγέλης Καραμανωλάκης

Μια άγρυπνη συνείδηση

Βαγγέλης Καραμανωλάκης, 2026-08-23

(Από το αφιέρωμα στο Βήμα ) Αναλογίζομαι ότι για λίγους...

O πρώιμος, ο ύστερος και ο διαρκής Τσουκαλάς

Αντώνης Λιάκος, 2026-08-23

Το πλήθος των κειμένων που γράφηκαν από τη στιγμή της αναγγελίας...

Κώστας Καλλίτσης

Το τερματίζουν…

Κώστας Καλλίτσης, 2026-08-23

Τί σχεδιάζει να πει η κυβέρνηση από το βήμα της 90ης Διεθνούς...

Θόδωρος Τσίκας

Θαλάσσια πάρκα: νέες διαφορές πάνω στην παλιά εκκρεμότητα

Θόδωρος Τσίκας, 2026-08-22

Η ανακήρυξη από την Τουρκία δύο «εθνικών θαλάσσιων πάρκων»...

Κάτι δεν πάει καλά εκεί έξω

Αντώνης Καρακούσης, 2026-08-18

Τα ανταμώματα του Αυγούστου προσφέρονται πέραν των άλλων...

O τέταρτος δρόμος προς τον σοσιαλισμό

Δήμητρα Κρουστάλλη, 2026-08-16

Το όραμα του Μαρκ Κάρνεϊ, όπως το παρουσίασε ο ίδιος για...

×
×