Ο ανταγωνισμός με τη Δεξιά

Θόδωρος Μαργαρίτης, Έθνος της ΚΥΡΙΑΚΗΣ, Δημοσιευμένο: 2014-06-01

Η κεντροαριστερά από αυτή την εκλογική αναμέτρηση βγήκε αποδυναμωμένη. η ΔΗΜΑΡ με βαριά ήττα, το ΠΑΣΟΚ - ΕΛΙΑ με νέα εκλογική συρρίκνωση και το ποτάμι αρκετά πιο κάτω από τις προσδοκίες του. Όπως και να το κάνουμε, ο νέος διπολισμός - έστω και με καχεκτικό τρόπο θέτει διλήμματα. Επομένως είναι ανάγκη να υπάρξει ένας σοβαρός διάλογος στην κεντροαριστερά για τα επόμενα βήματα για το μέλλον. Ειδικά όσο η χώρα μπαίνει σε συνθήκες ομαλοποίησης μέσα στο ευρώ.

Ισχυρίζομαι προκαταβολικά ότι αν η κεντροαριστερά στην Ελλάδα θυμίζει τη συμπαθή κεντρώα εκδοχή της ΕΔΗΚ στη μεταπολίτευση, θα συνεχίσει στην πορεία απομείωσης και στους συσχετισμούς και σε πολιτικό ρόλο.

Αντίθετα θα ήταν απαραίτητο να διατυπώσει ένα καθαρό σχέδιο για ένα νέο μπλοκ εξουσίας σε προοδευτική κατεύθυνση στη "μετα-μνημόνιο" εποχή .

Η κεντροαριστερά δεν μπορεί να έχει ουδέτερη στάση για τις ασκούμενες νεοφιλελεύθερες πολιτικές στην Ευρώπη. Δεν μπορεί να είναι αμερόληπτη. Είναι υποχρεωμένη να εκπροσωπεί την "κοινωνική μεροληψία" υπέρ των πιο αδύναμων στρωμάτων, των μη προνομιούχων.

Η κεντροαριστερά δεν είναι πάνω από την ιστορική διάκριση Δεξιάς και Αριστεράς η οποία επικαιροποιείται άλλωστε από την κρίση και την όξυνση των ανισοτήτων .

Σε αυτό το πλαίσιο πρέπει να κινηθεί και η ΔΗΜΑΡ. Διορθώνοντας λάθη και επιλογές. Φυσικά ο χώρος του δημοκρατικού σοσιαλισμού χρειάζεται συγκρότηση, αυτονομία και εναλλακτικές προγραμματικές προτάσεις. Χωρίς λαϊκισμούς και αριστερισμούς. Αλλά με την πεποίθηση ότι εργαζόμαστε για μια προοδευτική στροφή στη χώρα. Αν δεν αναζητηθεί αυτός ο δρόμος, μας περιμένει η συνεχής άνοδος των άκρων.

Πρέπει να συνυπολογίσουμε μάλιστα ότι ο κ Σαμαράς με αποφασιστική τακτική - χρησιμοποιώντας και τις κυβερνήσεις συνεργασίας επαναθεμελιώνει τον συντηρητικό πόλο της χώρας . Έναν πόλο που εκτός από τη διαχρονική ευθύνη, εκφράζει και τις ακραιφνώς δεξιές αντιλήψεις στο πολιτικό σύστημα.

Επομένως η ανασυγκρότηση της κεντροαριστεράς πρέπει να γίνει στο πεδίο ενός ανταγωνιστικού σχεδίου με τη Δεξιά. Για να ξανακερδίσει την εμπιστοσύνη των πολιτών. Για να ξαναγίνει πλειοψηφικό ρεύμα στην κοινωνία!

Άρθρα

Βαγγέλης Καραμανωλάκης

Από το Σκοπευτήριο της Καισαριανής στο σήμερα

Βαγγέλης Καραμανωλάκης, 2026-02-22

Η στάση τους μπορεί ακόμη να εμπνέει, να δείχνει δρόμους...

Σωτήρης Βαλντέν

Αρχηγισμός στην αριστερά, Τσίπρας και Καρτερός

Σωτήρης Βαλντέν, 2026-02-23

Εδώ και λίγο καιρό ο Θανάσης Καρτερός (ΘΚ), με καθημερινά...

Κώστας Καλλίτσης

Κάν’ το όπως η Σιγκαπούρη

Κώστας Καλλίτσης, 2026-02-22

Ένα από τα θεμελιώδη στοιχεία της καθ’ ημάς θρυλούμενης...

Δυο θητείες για την ηγεσία της Τραπέζης της Ελλάδος

Γιάννης Δραγασάκης, 2026-02-22

Στην Ελλάδα, 8 στους 10 πολίτες θεωρούν ότι υφίσταται κρίση...

Τηλεοπτικά γενέθλια

Παύλος Τσίμας, 2026-02-21

Η ελληνική τηλεόραση έχει επέτειο γενεθλίων μεθαύριο. Συμπληρώνονται...

Δημήτρης Λιάκος

Συνταγματική αναθεώρηση και οικονομία

Δημήτρης Λιάκος, 2026-02-15

ΣΕ ΜΙΑ ΕΠΟΧΗ που χαρακτηρίζεται από την αλληλουχία πολλαπλών...

Θανάσης Θεοχαρόπουλος

Η ώρα της υπέρβασης: Ενότητα, συστράτευση και ανασύνθεση

Θανάσης Θεοχαρόπουλος, 2026-02-15

Η χώρα μας σήμερα διανύει τον έβδομο χρόνο διακυβέρνησης...

Ελένη Τσερεζόλε

Γαλλία / Πυρηνική ενέργεια ξανά

Ελένη Τσερεζόλε, 2026-02-15

Με τρία χρόνια καθυστέρηση μετά από αρκετές πολιτικές αντιπαραθέσεις,...

Γιώργος Σιακαντάρης

Πώς να κινη­θούν οι προ­ο­δευ­τι­κές δυνάμεις

Γιώργος Σιακαντάρης, 2026-02-15

Κάπου στην αρχή της δεύτε­ρης θητείας του Κυριάκου Μητσο­τάκη...

Λάμπρος Αθανάσιος Τσουκνίδας

Ο ιστός της αράχνης

Λάμπρος Αθανάσιος Τσουκνίδας, 2026-02-15

Οι λάτρεις των παλιών γκανγκστερικών ταινιών θα θυμούνται...

Κώστας Καλλίτσης

Η Ευρώπη επίγεται

Κώστας Καλλίτσης, 2026-02-15

«Οι θεμελιώδεις αξίες της Ευρώπης είναι η ευημερία, η ισότητα,...

Η Χίος που δεν μας στοιχειώνει

Παντελής Μπουκάλας, 2026-02-10

Σπουδαία υπόθεση ο μανιχαϊσμός. Γι’ αυτό και αντέχει, κι...

×
×