Ο ρατσισμός του Σεραφείμ

Θωμάς Τσάτσης, www.protagon.gr, Δημοσιευμένο: 2015-06-12

tsatsis thomas

Η Ορθόδοξη Εκκλησία, διατηρεί το δικαίωμα να έχει τους δικούς της κανόνες για να κρίνει εάν κάποιος είναι καλός ή κακός χριστιανός. Έχει την ευθύνη της υπεράσπισης των επιλογών των μελών της και να θεωρεί ότι κάθε πράξη χωρίς «την ευλογία του Θεού είναι εκτός της Χάριτος». Οτιδήποτε άλλο, που είναι εκτός Εκκλησίας ανήκει στον «χώρο της πτώσεως», όπως λένε οι ιεράρχες.

Σ’ αυτό το πεδίο Εκκλησία και κυβερνήσεις έχουν συγκρουστεί για σειρά θεμάτων, που αφορούν τις νομοθετικές πρωτοβουλίες της Πολιτείας με γνωστότερο όλων το ζήτημα της αναγραφής του θρησκεύματος στις ταυτότητες.

Όμως, δικαίωμα και ακόμη περισσότερο υποχρέωση της Πολιτείας και των κυβερνήσεων είναι να ρυθμίζουν τις σχέσεις μεταξύ των πολιτών. Είτε αυτοί οι πολίτες ανήκουν στην Εκκλησία, είτε επιλέγουν το δικό τους τρόπο ζωής. Μεταξύ άλλων και των ομόφυλων ζευγαριών.

Τώρα, μερίδα της Ιεραρχίας άρχισε να προθερμαίνεται για να αντιμετωπίσει την πρωτοβουλία της κυβέρνησης να φέρει στη Βουλή σχέδιο νόμου που προβλέπει την επέκταση του συμφώνου συμβίωσης στα ομόφυλα ζευγάρια.

Η πρώτη αντίδραση, αυτή του αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου, την Τετάρτη, ήταν χαμηλών τόνων. Επί της ουσίας παρέπεμψε σ’ αυτό που επίσημα διατυπώνει Ιερά Σύνοδος τα τελευταία χρόνια: «Η ένωση δύο ανθρώπων μέσω του γάμου αποτελεί μυστήριο μέγα για την Εκκλησία μας. Κάθε τι έξω από το μυστήριο αυτό είναι ξένο προς την εκκλησιαστική ζωή».

Πριν από έναν μήνα για το θέμα του συμφώνου συμβίωσης ομόφυλων ζευγαριών δήλωση είχε κάνει στη Λευκωσία ο αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος όπου ανέφερε: «Η Εκκλησία ούτε συναινεί, ούτε συγχαίρει την απόφαση του υπουργικού για το σύμφωνο συμβίωσης αλλά ούτε και θα το πολεμήσει».Ωστόσο, αφορμή την προώθηση νόμου στην Κύπρο ζήτησε από τη Βουλή να προσέξει τις δικλείδες ασφαλείας για το θέμα των υιοθεσιών καθώς, ο ίδιος δεν πιστεύει «πως τέτοια ζευγάρια μπορούν να βγάλουν υγιή παιδιά στην κοινωνία».

Αυτά που απέφυγε να πει ο Ιερώνυμος και διατύπωσε με χοντροκομμένο τρόπο ο αρχιεπίσκοπος Κύπρου, ήρθε σαν ταύρος σε υαλοπωλείο να υποστηρίξει ο μητροπολίτης Πειραιώς Σεραφείμ σε μια ανακοίνωση πέντε σημείων (εδώ) το μεσημέρι της Παρασκευής, ανέφερε μεταξύ άλλων: «Ταπεινώς θα συνεβούλευα τον κ. Υπουργό και τον κ. Γεν. Γραμματέα επ’ ωφελεία της τραγικής οικονομίας της χώρας μας να συμβληθή το Υπουργείο τους με τις μεγάλες πολυεθνικές φαρμακοβιομηχανίες γιατί με το υπό διαβούλευση νομοσχέδιο απενοχοποιούνται οι πρακτικές της ομοφυλοφιλίας πού αναπόδραστα οδηγούν σε άπειρες λοιμώξεις του οργανισμού και καρκινογενέσεις, οι οποίες με τη σειρά τους θα αυξήσουν τον τζίρο των μεγάλων πολυεθνικών του φαρμάκου».

Το ερώτημα είναι, ο αντιρατσιστικός νόμος ισχύει και ποιος θα τον εφαρμόσει;

Θέματα επικαιρότητας: Εκκλησία -Κράτος

Το δικαίωμα στην ανυπακοή δεν ισχύει για όλους

Τάσος Παππάς, 2021-01-09

«Εμείς ανυπακοή, η κυβέρνηση ανοχή». Αυτό είναι το μήνυμα...

Περισσότερα
Νίκος Μουζέλης

Οταν η Εκκλησία απογοητεύει

Νίκος Μουζέλης, 2020-06-13

Α. Οταν μετά τον θάνατο του Τζορτζ Φλόιντ ο αρχιεπίσκοπος...

Περισσότερα

Θεομπαίχτες με ράσα και πολιτικά ρούχα

Τάσος Παππάς, 2020-05-19

Τρεις αφορισμοί σε μισή ώρα είναι ασφαλώς σπουδαία επίδοση,...

Περισσότερα

Η πεπαλαιωμένη Ορθοδοξία μας

Νίκος Δήμου, 2020-03-22

Τι θα γίνει με την Εκκλησία μας;Δύο χιλιάδες χρόνια πέρασαν...

Περισσότερα
Γιώργος Σιακαντάρης

Διαχωρίζεται η Εκκλησία από τη θρησκεία;

Γιώργος Σιακαντάρης, 2020-03-22

Πολλοί μέμφονται την ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία γιατί...

Περισσότερα
Σταύρος Ζουμπουλάκης

Επιδημία,θεία κοινωνία και μετάληψη

Σταύρος Ζουμπουλάκης, 2020-03-14

Ο ΦΟΒΟΣ ΤΗΣ ΕΠΙΔΗΜΙΑΣ COVID-19 πλάκωσε τη ζωή μας και μαύρισε...

Περισσότερα

Η ευθύνη μας προς τον πλησίον

Σταύρος Τζίμας, 2020-03-13

H Εκκλησία της Ελλάδος αναλαμβάνει μεγάλη ευθύνη τούτες...

Περισσότερα

Ειδικοί και «ειδικοί» της συμφοράς

Τάσος Παππάς, 2020-03-12

Ποιον πρέπει να εμπιστευθούμε για να αντισταθούμε στην...

Περισσότερα

Άρθρα

Η αριστερή μελαγχολία

Κώστας Δουζίνας, 2026-06-10

Ακούγοντας ομιλίες του ΚΚΕ νοσταλγώ τις παλιές βεβαιότητες...

Λάμπρος Αθανάσιος Τσουκνίδας

Ο Τραμπ πατά Ευρώπη

Λάμπρος Αθανάσιος Τσουκνίδας, 2026-06-07

Όλοι παρακολουθήσαμε με αποτροπιασμό τις σκηνές βίας της...

Γιώργος Σταθάκης

Γιατί δεν υπήρξε ποτέ Plan B για «έξοδο της Ελλάδας από το Ευρώ». Ούτε από τους Ευρωπαίους, ούτε από το ΣΥΡΙΖΑ.

Γιώργος Σταθάκης, 2026-06-15

Ένα κεντρικό αφήγημα των ημερών θέλει την Ελλάδα να πλησίασε...

Κώστας Καλλίτσης

Τα επιτόκια της ΕΚΤ και το μάρμαρο

Κώστας Καλλίτσης, 2026-06-14

Η μάχη είναι για να κατασταλεί ο πληθωρισμός ή για το ποιος...

Κώστας Τσουπαρόπουλος

Δέκα αόρατες επιβαρύνσεις μετακυλίει το κράτος στους πολίτες

Κώστας Τσουπαρόπουλος, 2026-06-13

Δύο από μία δεκάδα «αόρατων» επιβαρύνσεων που επιβάλλει...

Ο πραγματικός κίνδυνος

Παύλος Τσίμας, 2026-06-13

Αυτή η «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» στον Περσικό Κόλπο...

Δημήτρης Μπίρμπας

Η Αυτοδιοίκηση, ο κώδικας και η συνταγματική αναθεώρηση

Δημήτρης Μπίρμπας, 2026-06-11

Διατηρώντας τις μνημονιακές περικοπές στην Αυτοδιοίκηση...

Κωστής Παπαϊωάννου

Ακροδεξιά ανθρωποφαγία με λεπτές υφολογικές διαφορές

Κωστής Παπαϊωάννου, 2026-06-10

«Να παρέμβει ο στρατός εάν χρειαστεί για να σταματήσει...

Ξενοφών Κοντιάδης

Μείζονα παρέμβαση Κοντιάδη μέσω Dnews: Το ρίσκο της ακυβερνησίας και ο εκλογικός νόμος

Ξενοφών Κοντιάδης, 2026-06-08

Nα επιτραπεί η λήψη του μπόνους εδρών από τον πρώτο σε δύναμη...

Ποιοι και γιατί έκλεισαν τις τράπεζες το 2015

Κώστας Τσουπαρόπουλος, 2026-06-08

Eμείς θα έπρεπε να κλείσουμε τις τράπεζες όταν ο ΣΥΡΙΖΑ...

Αντώνης Λιάκος

Το τέλος της χαρούμενης παγκοσμιοποίησης

Αντώνης Λιάκος, 2026-06-07

Οι δίδυμοι πόλεμοι σε Ανατολική Ευρώπη και Μέση Ανατολή...

Δημοκρατική αναδιανομή των κερδών από τα δεδομένα μας

Λάμπρος Αθανάσιος Τσουκνίδας, 2026-06-07

Πριν από καμιά εικοσαετία σε ταινίες κινουμένων σχεδίων...

×
×