Δημοκρατική Συμπαράταξη.Την θέλουν όλοι;

Βασίλης Τραϊφόρος, Δημοσιευμένο: 2016-01-06

traiforos

Η Δημοκρατική Συμπαράταξη οφείλει την γέννησή της όχι μόνο στις προεκλογικές ανάγκες των πολιτικών φορέων, αλλά και στην ανάγκη για την διαμόρφωση ενός πόλου της σοσιαλδημοκρατίας με όρους και προϋποθέσεις μακρυά από την παλαιοκομματική λειτουργία,με προγραμματική σύγκλειση σε βασικά θέματα ,και με την προοπτική της περαιτέρω συνεργασίας των δύο κομμάτων ΠΑΣΟΚ -ΔΗΜΑΡ.

Η αρχή ήταν καλή ,και με ελάχιστες εξαιρέσεις,η προεκλογική περίοδος σε επίπεδο ηγεσίας ,αλλά κύρια σε επίπεδο βάσης (Νομαρχιακές Επιτροπές) ήταν ομαλή ,με μικρές παραφωνίες που άπτονται προσωπικών φιλοδοξιών.Μικτές ομάδες λειτούργησαν ,μοιράσθηκαν οι αρμοδιότητες,έγιναν μικτές συνελεύσεις,και το αποτέλεσμα των εκλογών μπορεί να μην ήταν θεαματικό, έδινε όμως την ελπίδα μιας καλύτερης προοπτικής.Τα ακούσματα που έφταναν στα αφτιά μας από τον κόσμο ήταν ότι η προσπάθεια θα πρέπει να συνεχισθεί,να ενισχυθεί,και να δώσει καρπούς,διότι θεωρούσαν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν αναξιόπιστος και δεν μπορούσε να εφαρμόσει αυτές τις μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη ό τόπος διότι και δεν τις πιστεύει ,και πάσχει από τις ιδεοληψίες της αριστεράς,που πηγάζουν από την κομμουνιστικογενή του προέλευση.

Στους μήνες όμως που πέρασαν τα πράγματα έμειναν στάσιμα.Ισως δεν καταλάβαμε ότι η διαθέσεις του κόσμου, που πολλές φορές προηγούνται των ηγεσιών,ήταν να συνεχιστεί η προπτική της συμπόρευσης,όχι όμως ως ΠΑΣΟΚ η ΔΗΜΑΡ αλλά σαν Δημοκρατική Συμπαράταξη.Και ναι μεν στο επίπεδο της κορυφής έγιναν κάποια δειλά βήματα(λειτουργία κοινοβουλευτικής ομάδας-κεντρικό συντονιστικό όργανο) στο επίπεδο της κόσμου,της καθημερινότητας ,ουδέν νεώτερον.Κρίνοντας από την περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης,αβίαστα βγαίνει το συμπέρασμα,ότι η διαδικασία όσμωσης των δύο πολιτικών φορέων εμποδίζεται,με αιτιάσεις του τύπου “τι θα πουν τα κεντρικά”,κύρια από το ΠΑΣΟΚ,διότι τουλάχιστον στο επίπεδο της περιφέρειας τα στελέχη της ΔΗΜΑΡ προσπαθούν ,πλην όμως οι φωνές τους απευθύνονται εις ώτα κωφών .

Στις σχέσεις μας πρέπει να είμαστε καθαροί.Εμείς πιστεύουμε ότι το όχημα με το οποίο πρέπει να πορευτεί η σοσιαλδημοκρατία ,είναι η Δημοκρατική Συμπαράταξη.Γνωρίζω ότι πολλοί από τους εταίρους μας ονειρεύονται δόξες παλιές,που όμως δυστυχώς έχουν περάσει ανεπιστρεπτί.Μόνο η αναγέννηση ενός καινούργιου υποκειμένου πολιτικής,δηλαδή ενός νέου κόμματος,με νέους ανθρώπους, νέες βάσεις,νέα κουλτούρα μπορεί να ανταποκριθεί στα κελεύσματα των νέων καιρών ,των νέων προκλήσεων.Και αυτό θέλει γενναίες αποφάσεις,κύρια από τις ηγεσίες,που πρέπει να κόψουν τις εξαρτήσεις από την παλαιοκομματική νομενκλατούρα,και να στρέψουν το βλέμμα του στους καινούργιους ανθρώπους ,σε νέες πρωτότυπες πολιτικές.

Ας διδαχθούμε από τις εσωκομματικές εκλογές της Ν.Δ,όπου 400.000 και πλέον άτομα πήγαν και ψήφισαν ξεπερνώντας τις προβλέψεις της ηγεσίας της.Και αν κάνει την κεντροδεξιά στροφή τότε θα είναι δύσκολες οι εξελίξεις και για μας,και για το Ποτάμι,και για τον Λεβέντη.

Ας τολμήσουμε λοιπόν να πράξουμε το απλούστερο,Μικτές ομάδες (επιτροπές) σε κάθε Περιφερειακή Ενότητα(Νομαρχίες),για να λύνουμε προβλήματα της τοπικής κοινωνίας,να διοργανώνουμε πολιτικές εκδηλώσεις ως Δημοκρατική Συμπαράταξη, για να επέλθει η σύσφιξη,η σύγκλειση πολιτικών και ιδεολογιών,που κατά την γνώμη μου την επιτυχία αυτής της διαδικασίας,θα την ακολουθήσει αναγκαστικά και το Ποτάμι.

Το πρώτο βήμα το κάναμε.Ο χρόνος πιέζει για γενναίες αποφάσεις,γρήγορες και σταθερές για να ζωντανέψει η ελπίδα.

Θέματα επικαιρότητας: ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ

Γιώργος Σιακαντάρης

Συμβουλές προς υποψήφιους ψηφοφόρους

Γιώργος Σιακαντάρης, 2017-11-04

Η αντίστροφη μέτρηση για την εκλογή επικεφαλής στον ενιαίο...

Περισσότερα
Γιώργος Γιαννουλόπουλος

Οι μηχανισμοί

Γιώργος Γιαννουλόπουλος, 2017-11-04

Πλησιάζει η στιγμή που θα μάθουμε ποιος ή ποιο θα ηγηθεί...

Περισσότερα
Τάσος Δαρσινός

Μετά την εκλογή επικεφαλής τί;

Τάσος Δαρσινός, 2017-11-03

Βρισκόμαστε λίγες μέρες πριν από τις εκλογές για τον επικεφαλής...

Περισσότερα
Τα 7+1 σημεία της ΔΗΣΥ

Τα 7+1 σημεία της ΔΗΣΥ

2017-10-10

...Ο νέος, ενιαίος φορέας πρέπει να έχει σαφές ιδεολογικό,...

Περισσότερα
ΠΟΤΑΜΙ-ΔΗΜΑΡ: Να χτίσουμε ένα ανοιχτό προοδευτικό Κίνημα

ΠΟΤΑΜΙ-ΔΗΜΑΡ: Να χτίσουμε ένα ανοιχτό προοδευτικό Κίνημα

2017-10-05

Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, Θανάσης Θεοχαρόπουλος, συναντήθηκε...

Περισσότερα
Θόδωρος Τσίκας

Στοίχημα, η ανανέωση του DNA της Προοδευτικής Δημοκρατικής Παράταξης

Θόδωρος Τσίκας, 2017-10-03

Επιτέλους! Οι εξελίξεις στον πολιτικό χώρο του Κέντρου...

Περισσότερα
Γιώργος Σιακαντάρης

Υπέρβαση με αντι-ΠΑΣΟΚ υλικά δεν γίνεται

Γιώργος Σιακαντάρης, 2017-10-02

Πριν από πέντε χρόνια (19 Νοεμβρίου 2012) με την ιδιότητά μου,...

Περισσότερα
Γιώργος Σιακαντάρης

Δέκα υποψήφιοι για τρεις ρόλους

Γιώργος Σιακαντάρης, 2017-09-24

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος υποστηρίζει, ορθώς, ότι η συζήτηση...

Περισσότερα

Άρθρα

Η πολυμερής συνεργασία δεν είναι ιδεαλισμός, είναι αναγκαιότητα

2026-09-22

Δεν είναι διαπραγματεύσιμες αρχές όπως η εδαφική ακεραιότητα,...

Εκχωρούμε στην ΑΙ την εξουσία

Τζιλ Λεπόρτ, 2026-09-13

Ο φόβος ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα αποκτήσει κάποτε υπερβολική...

Το κενό

Παύλος Τσίμας, 2026-09-26

...Βρισκόμαστε σε μια κατάσταση όπου το κόμμα που διεκδικεί...

Αντώνης Λιάκος

Πώς θα μπορούσαμε να διαβάσουμε την επίσκεψη του Πάπα στο Παρίσι;

Αντώνης Λιάκος, 2026-09-28

Η μαζική υποδοχή του Πάπα στο Παρίσι δεν μπορεί να περάσει...

Κώστας Καλλίτσης

Το αξιόχρεο και τα αξιοπερίεργα

Κώστας Καλλίτσης, 2026-09-27

Είχαμε μια καλή εξέλιξη τις προηγούμενες ημέρες, τις αξιολογήσεις...

«Κλείνει» το Κυπριακό, ανοίγει η προεκλογική

Κυριάκος Πιερίδης, 2026-09-26

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης επιστρέφει από τη Γενική Συνέλευση...

Νίκος Χριστουδουλάκης

Η χρυσόσκονη δεν φέρνει ανάπτυξη

Νίκος Χριστουδουλάκης, 2026-09-26

Αυτή την περίοδο η κυβέρνηση διαφημίζει μία αμφιλεγόμενη...

Γιατί δεν έχουμε μπαταρίες;

Θανάσης Μαυρίδης, 2026-09-23

… Για να μην σας μπλέκουμε με πολλά νούμερα και τεχνικά....

Ανήλικη και ενήλικη βία

Παντελής Μπουκάλας, 2026-09-22

Εξαιρετικά λυπηρή και ανησυχητική η βία ανηλίκων κατά ανηλίκων....

Γιάννης Δραγασάκης

Η Αριστερά πρέπει να εφεύρει τη δική της απάντηση στην κρίση πολιτικής εκπροσώπησης

Γιάννης Δραγασάκης, 2026-09-21

Σε μια περίοδο έντονων ανακατατάξεων και κατακερματισμού...

Κώστας Καλλίτσης

Η φανερή ατζέντα

Κώστας Καλλίτσης, 2026-09-20

Στην πολιτική υπήρχαν, υπάρχουν και θα υπάρχουν «κρυφές...

Χρήστος Μαχαίρας

Μυστικό… κοινής λήψης

Χρήστος Μαχαίρας, 2026-09-18

Πώς γίνεται μια δήλωση με αυτονόητες παραδοχές να ανάβει...

▲
×
×