ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΙΚΟΥ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗΣ

HΠρογραμματική Συνδιάσκεψη στις 14-15 Μαΐου, στο Στάδιο Ειρήνης & Φιλίας

Δημοσιευμένο: 2016-04-04

Συνεδρίασε σήμερα, 4 Απριλίου, το Κεντρικό Συντονιστικό Συμβούλιο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και συζήτησε τις πολιτικές εξελίξεις και τις διεργασίες στην Κεντροαριστερά:

1. Προσφυγικό.
Η κατάσταση είναι πλέον εκτός ελέγχου. Η απουσία του Κράτους είναι εμφανής στην Ειδομένη, τον Πειραιά και τα νησιά. Η Κυβέρνηση πορεύεται χωρίς σχέδιο και δεν διαπραγματεύτηκε αποτελεσματικά στην Ε.Ε. η οποία πρέπει επιτέλους να αντιληφθεί ότι το προσφυγικό είναι κοινό ευρωπαϊκό πρόβλημα.

Η Κυβέρνηση θα πρέπει να απαντήσει άμεσα για το τι θα γίνει με τους χιλιάδες των προσφύγων και μεταναστών που έχουν εγκλωβιστεί στη χώρα.

Το Κεντρικό Συντονιστικό Συμβούλιο αποφάσισε τη συγκρότηση Επιτροπής για το προσφυγικό με συντονιστές τους Π. Ιωακειμίδη, Δ. Χαλαζωνίτη και Β. Χρονόπουλο, η οποία θα καταγράψει τα προβλήματα που δημιουργεί η κυβερνητική ανεπάρκεια, θα σχεδιάσει πολιτικές πρωτοβουλίες και επιχειρησιακές προτάσεις για την αντιμετώπισή τους. Παραλλήλως, Επιτροπές της Δημοκρατικής Συμπαράταξης θα συγκροτηθούν σε κάθε περιοχή, όπου υπάρχουν ή θα υπάρξουν Κέντρα Φιλοξενίας, για να εξασφαλιστεί η καθημερινή παρέμβασή μας όπου χρειάζεται.

2. Διαρροές για τη συζήτηση του ΔΝΤ
. Μέχρι σήμερα η Κυβέρνηση ακολουθεί την τακτική του 2015, παριστάνοντας ότι (δήθεν) διαπραγματεύεται σκληρά, χωρίς να λύνει κανένα πρόβλημα. Απομονώνεται χωρίς να διεκδικεί συμμαχίες. Τώρα ετοιμάζεται μέσω επικοινωνιακών τρικ και δήθεν αγωνιστικών κραυγών, να ´κλείσει´ την πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος, έχοντας υποχωρήσει άρδην σε όλα τα μέτωπα και έχοντας συμφωνήσει σε δυσβάσταχτο μέτρα για όλες τις κοινωνικές τάξεις.

Αυτή είναι η πραγματικότητα, την οποία η επίθεση κατά των πράγματι διαχρονικά ακραίων απόψεων του ΔΝΤ, δεν μπορεί να καλύψει.

Ταυτόχρονα παραπέμπουν στο απώτερο μέλλον την αναγκαία αναδιάρθρωση του χρέους, ενώ με τις άγονες συγκρούσεις και τις καθυστερήσεις σε όλους τους τομείς, υπονομεύουν τις προοπτικές ανάπτυξης και αύξησης της απασχόλησης στη χώρα.

Η Δημοκρατική Συμπαράταξη θα καταψηφίσει στην Βουλή μια συμφωνία που θα εντείνει την ύφεση ,θα εξοντώνει κάθε δημιουργική προοπτική και θα επιβαρύνει υπέρμετρα ολόκληρες κοινωνικές ομάδες του λαού μας.

3. Διαδικασίες της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.
Αποφασίστηκε η Προγραμματική Συνδιάσκεψη της Δημοκρατικής Συμπαράταξης να γίνει 14-15 Μαΐου, στο Στάδιο Ειρήνης & Φιλίας. Τις επόμενες μέρες θα δοθούν στη δημοσιότητα οι εισηγήσεις επί των προγραμματικών θέσεων και θα οργανωθούν δημόσιες εκδηλώσεις διαλόγου σε όλη τη χώρα.

4. Η Δημοκρατική Συμπαράταξη (ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ, Κινήσεις πολιτών) θα συνεχίσει να συμμετέχει ενεργά στις διαδικασίες για την ευρύτερη Κεντροαριστερά, τον ευρύτερο προοδευτικό και μεταρρυθμιστικό χώρο.

Στο πλαίσιο αυτό, η Επιτροπή Θέσεων και Διαλόγου που αποφασίστηκε να συγκροτηθεί με πρωτοβουλία της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και του Ποταμιού θα επιδιωχθεί να διασφαλίσει την ευρύτερη δυνατή συμμετοχή εκπροσώπων όχι μόνο των κομμάτων, και των κινήσεων που θα συμμετάσχουν, αλλά και κοινωνικών στελεχών που έχουν ενεργή αναφορά σε συλλογικές εκφράσεις της κοινωνίας, της επιχειρηματικότητας, της παραγωγής, της εργασίας, της αυτοδιοίκησης, του πολιτισμού.

Όπως έχει ήδη συμφωνηθεί το αντικείμενο της Επιτροπής αυτής είναι, εντός του επόμενου διμήνου, να διαμορφώσει ένα αρχικό πλαίσιο κοινών προγραμματικών θέσεων και να συντονίσει τον δημόσιο διάλογο πάνω στις θέσεις αυτές.

Θέματα επικαιρότητας: ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ

Άρθρα

Θεόφιλος Ξανθόπουλος

Το στοίχημα της επόμενης ημέρας

Θεόφιλος Ξανθόπουλος, 2023-09-21

Θανάσης Θεοχαρόπουλος

Ανανέωση με πολιτικά χαρακτηριστικά

Θανάσης Θεοχαρόπουλος, 2023-09-01

Κώστας Καλλίτσης

Η μεγάλη πλημμύρα

Κώστας Καλλίτσης, 2023-09-10

Αυτοκίνητο που μαρσάρει μέσα στη λάσπη

Τάσος Τσακίρογλου, 2023-09-29

Ο Επιθεωρητής

Παύλος Τσίμας, 2023-09-23

Καθημερινότητα και Χιλιετίες

Δημήτρης Ψυχογιός, 2023-09-12

Είναι το βίντεο

Θοδωρής Γεωργακόπουλος, 2023-09-08

Κώστας Καλλίτσης

Υποδομές ανθεκτικές στην κανονικότητα των ακραίων φαινομένων

Κώστας Καλλίτσης, 2023-09-07

Σωτήρης Βαλντέν

Η νέα διεύρυνση της ΕΕ και το μέλλον της Ευρώπης

Σωτήρης Βαλντέν, 2023-09-07

Επιστρέφει η Τουρκία του Ερντογάν στη Δύση;

Γιώργος Καπόπουλος, 2023-09-06

Με φόντο την ολόμαυρη Θράκη

Παντελής Μπουκάλας, 2023-09-05

ΣΥΡΙΖΑ: η δύσκολη επόμενη μέρα

Τάσος Παππάς, 2023-09-04

×