Αρθογράφος: Δημήτρης Χατζησωκράτης - Σελίδα: 1

Συλλογική μνήμη και νέοι συλλογικοί αγώνες

Δημήτρης Χατζησωκράτης, Τα Νέα, 17/11/2022

Η εξέγερση του Νοέμβρη ΄73 αποτέλεσε την κορυφαία πράξη αντίστασης ενάντια στην χούντα των συνταγματαρχών του μαζικού αντιδικτατορικού φοιτητικού κινήματος, η οποία και προκάλεσε τη συμμετοχή και άλλων στρωμάτων του ελληνικού λαού, νέων κυρίως.

Ο ηρωισμός των εξεγερμένων, η κτηνώδης επέμβαση και η ωμή βία των στρατοκρατών, τα θύματα, οι νεκροί συνετέλεσαν ώστε το ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ, από εκείνες τις στιγμές, να καταλάβει στη συνείδηση του δημοκρατικού λαού την κορυφαία θέση μεταξύ όλων των αντιστασιακών ενεργειών ενάντια στην Απριλιανή δικτατορία.

Οι επισυνδέσεις φέρνουν εκλογές

Δημήτρης Χατζησωκράτης, Τα Νέα, 26/08/2022

«Κάθε θαύμα τρεις ημέρες, το μεγάλο τέσσερις».

Η λαϊκή παροιμία επιβεβαιώθηκε σε υπερθετικό βαθμό το καλοκαίρι αυτό στα πολιτικά πράγματα στη χώρα μας!
Ήδη, όχι τέσσερις ημέρες …αλλά τέσσερις βδομάδες(!) αφότου ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ΚΙΝΑΛ μετέβη στον Άρειο Πάγο και κατέθεσε μηνυτήρια αναφορά για την παρακολούθηση του κινητού του, το θέμα παραμένει στις πρώτες ειδήσεις και έχει ξεπεράσει διογκούμενο και τα ελληνικά σύνορα…
Από προχθές μάλιστα, με το άνοιγμα της Βουλής, έχουμε αλλάξει και … «πίστα»!

48 χρόνια μετά.

Ο ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ ΚΑΙ ΤΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ

Δημήτρης Χατζησωκράτης, 24/07/2022

Γιορτάζουμε σήμερα τα 48 χρόνια από την πτώση της δικτατορίας και την αποκατάσταση της Δημοκρατίας στη χώρα μας.
Επειδή τις τελευταίες ημέρες η συμβολή του Πολυτεχνείου στη διαμόρφωση της μεταπολιτευτικής ελληνικής πραγματικότητας έγινε αποδέκτης εντονότατης αμφισβήτησης από στελέχη της κυβερνητικής παράταξης και όχι μόνο, θα ήθελα να υπογραμμίσω:
Έχω υποστηρίξει πως θεωρώ ότι η πρώτη αναγνώριση της ισχυρής επιρροής της εξέγερσης του Πολυτεχνείου στην συλλογική μνήμη των Ελλήνων ήρθε από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή.

Ο νέος ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ με την κοινωνία στην πρώτη γραμμή

Δημήτρης Χατζησωκράτης, Παρασκήνιο, 09/04/2022

Η τελευταία στροφή της τρίμηνης προσυνεδριακής διαδικασίας πριν από το 3ο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ ( ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ) καλύφθηκε την Κυριακή, 3 Απριλίου το βράδυ με το κλείσιμο των καλπών για την εκλογή των αντιπροσώπων.

Σε αυτές έδωσαν το παρόν, 3πλάσιος αριθμός μελών, σε σχέση με το 2ο Συνέδριο, του κυβερνητικού τότε (2016) ΣΥΡΙΖΑ…

Τεκτονικές αναδιατάξεις στη γηραιά ήπειρο μετά την εισβολή των Ρώσων

Δημήτρης Χατζησωκράτης, 17/03/2022

Η εισβολή των Ρώσων στην Ουκρανία, με την παραβίαση κάθε έννοιας διεθνούς δικαίου, και ο συνεχιζόμενος πόλεμος, εδώ και 22 ημέρες, άνοιξε ένα άλλο πεδίο τρομακτικής ανασφάλειας και ανισορροπίας στην ήπειρό μας, με συνέπειες που ακόμα δεν είμαστε σε θέση να εκτιμήσουμε, αλλά αντιλαμβανόμαστε σίγουρα ότι οι αναδιατάξεις θα είναι τεκτονικές.

Ο ΝΕΟΣ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΜΑΣ ΠΡΟΤΑΣΗ

Δημήτρης Χατζησωκράτης, Τα Νέα, 17/02/2022

Μια ορθή πρόταση, σε ορθό χρόνο, με ορθό τρόπο κατατεθειμένη, η Πρόταση του Αλέξη Τσίπρα για εκλογή του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ και των μελών της Κεντρικής Επιτροπής από τα μέλη του κόμματος, μετά τη λήξη των εργασιών του 3ου Συνεδρίου, πυροδότησε ένα πλούσιο δημόσιο διάλογο. Αμέσως μόλις κατατέθηκε στις 19 Ιανουαρίου στο Πολιτικό Συμβούλιο που θα ενέκρινε τα ντοκουμέντα (Θέσεις και Νέο Καταστατικό) του Συνεδρίου.

Ποιά κυβέρνηση;

Δημήτρης Χατζησωκράτης, Τα Νέα, 17/12/2021

Την Κυριακή που μας πέρασε έληξαν οι διαδικασίες άμεσης εκλογής από τη βάση του Προέδρου του Κινήματος Αλλαγής –ΠΑΣΟΚ. Ο Νίκος Ανδρουλάκης, επιβεβαιώθηκε, μετά το θάνατο της Φώφης Γεννηματά, ότι θα ήταν, με μεγάλη διαφορά από τους υπόλοιπους διεκδικητές, ο ηγέτης του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ τα επόμενα χρόνια.

Πολυτεχνείο ʼ73.

ΟΙ ΔΙΚΕΣ ΜΑΣ ΠΑΡΑΚΑΤΑΘΗΚΕΣ...

Δημήτρης Χατζησωκράτης, www.tozizanio.gr, 17/11/2021

Το Πολυτεχνείο δεν ανήκει στους δημιουργούς του. Δικές τους οι ανεξίτηλες μνήμες από τα συγκλονιστικά βιώματα και τις μοναδικές στιγμές της εξέγερσης, δικό τους και το ξεπέρασμα των ορίων τους μέσα στη συλλογική τους λειτουργία.

Το Πολυτεχνείο πρέπει να ανήκει στη σημερινή γενιά, που με τα δικά της οράματα και συνθήματα, προσδίδει το δικό της περιεχόμενο στους αγώνες της. Ωσότου και αυτή παραδώσει τη σκυτάλη στην επόμενη…

Τρέχει το μίλι του, «τρέχει» τον ελληνικό λαό

Δημήτρης Χατζησωκράτης, DOCUMENTO, 07/11/2021

Η συνέντευξη του Κυριάκου Μητσοτάκη στο ΜΕΓΚΑ ανέδειξε ότι ο πρωθυπουργός… τρέχει ακόμη το μίλι του για την έξοδο από την πανδημία, ενώ ταυτόχρονα επιμένει να «τρέχει» τους πολίτες της χώρας εφαρμόζοντας πολιτικές και πρακτικές που ανοίγουν διαρκώς βαθιές πληγές στο σώμα της κοινωνίας.

Για τους Έλληνες και τις Ελληνίδες, όμως, οι όποιες προσπάθειες παρουσίασης ενός αφηγήματος επιτυχίας για μια κυβερνητική θητεία 28 μηνών εξακολουθούν να προσκρούουν σε μια ζοφερή πραγματικότητα και στην καθημερινότητα.

Ο ΜΙΚΗΣ ΜΑΣ

Δημήτρης Χατζησωκράτης, 02/09/2021

Ο ΜΙΚΗΣ ΜΑΣ

Παγκόσμιος και οικουμενικός με την τέχνη του και τη συνολική του παρουσία και δράση.

Η πολιτική και πολιτισμική ιστορία της Ελλάδας μετά τον εμφύλιο μέχρι σήμερα. 2 Σεπτεμβρίου 2021

Στη γενιά μου έχει εγχαραχθεί ανεξίτηλα η παρουσία και το έργο του.

Η κινούσα ιδέα του ΛΕΩΝΙΔΑ ΚΥΡΚΟΥ

Δημήτρης Χατζησωκράτης, iEidiseis.gr, 27/08/2021

«Φεύγω. Ζήσαμε - η γενιά μου - μια συναρπαστική περιπέτεια, γνώρισα από κοντά τη φτώχεια, τους κατατρεγμούς, τη φρίκη. Αλλά σε διαλείμματα και τη χαρά. Και έβαλα το λιθαράκι μου στον αγώνα για το φως, το δίκαιο και την ανθρωπιά. Ένιωσα συντετριμμένος όταν έσβησε το κόκκινο αστέρι στην κορυφή του Κρεμλίνου βουτηγμένο στη βία, στο ψέμα και στη ντροπή. Άλλα πίστεψαν οι άνθρωποι, άλλα λάλησαν οι προφήτες. Όπως άλλος ήταν ο σοσιαλισμός για τον οποίο αγωνιστήκαμε και γιʼ αυτόν τον σοσιαλισμό, με δημοκρατία, ελευθερία και σεβασμό στον κάθε άνθρωπο να συνεχίσετε τον αγώνα, γιατί δεν έχει άλλη λύση ο κόσμος.

Οι «διπλές εκλογές» δεν είναι μονόδρομος...

Δημήτρης Χατζησωκράτης, newsbomb.gr, 25/06/2021

Δυο χρόνια κυβερνά ο Κυρ. Μητσοτάκης, ανοίγοντας από την πρώτη στιγμή στους υποστηρικτές του την προοπτική μιας δεύτερης θητείας της ΝΔ, με το στρατήγημα των «διπλών εκλογών».

Μια επιδίωξη που ενσταλάζεται στην ελληνική κοινωνία- η μεγάλη πλειοψηφία των παντοειδών ΜΜΕ να είναι καλά- αποκτώντας χαρακτηριστικά μιας «φυσικής» αλληλουχίας πιθανολογούμενων γεγονότων. Οι προσεχείς εκλογές με βάση τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων, ποσοτικά και ποιοτικά καταγράφουν μεγάλο προβάδισμα της ΝΔ την πρώτη διετία διακυβέρνησής της.

Σύνολο καταγραφών: 302

Αρθογράφος

Δημήτρης Χατζησωκράτης

Σύνολο καταγραφών: 302

Πρόσφατα κείμενα

Ημερολόγιο κειμένων

Θέματα επικαιρότητας

Αρθρογράφοι