Αρθογράφος: Σοφιανός Χρυσοστομίδης - Σελίδα: 1

Η Αριστερά να μετέχει σε κυβέρνηση ενότητας

Μακάρι στη δύσκολη εποχή μας να ήταν παρόντες ο Κων. Καραμανλής και ο Λ. Κύρκος

Σοφιανός Χρυσοστομίδης, Συνέντευξη στην Όλγα Σελλά, Η Καθημερινή της Κυριακής, 07/01/2012

Τον φετινό Ιανουάριο, ο Σοφιανός Χρυσοστομίδης συμπληρώνει 90 χρόνια ζωής. Τα 60 από αυτά τα έχει περάσει γράφοντας σε εφημερίδες της Αιγύπτου, της Κύπρου, της Ελλάδας. Ξεκινήσαμε την κουβέντα μας παρουσία του γιου του Ανταίου, αφού πρώτα παραγγείλαμε το κρασί. Ο Σοφιανός Χρυσοστομίδης έχει έναν δικό του τρόπο αφήγησης, πάντα χρησιμοποιώντας άψογα ελληνικά. Τα λόγια του ακούγονται σαν παραβολή, σαν παραμύθι.

Με τη Δημοκρατική Αριστερά στο προσκήνιο

Σοφιανός Χρυσοστομίδης, Αυγή της Κυριακής, 03/04/2011

ΗΤΑΝ ΟΛΟΙ ΤΟΥΣ εκεί, την περασμένη Πέμπτη, στο Cine Κεραμεικός. Ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς Φώτης Κουβέλης και ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου. Ο γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας Α. Λυκουρέντζος και ο γραμματέας της ΚΠΕ του ΣΥΝ Δ. Βίτσας. Ο εκπρόσωπος των Οικολόγων Πράσινων Γ. Παρασκευόπουλος και η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας Ντόρα Μπακογιάννη. Και, φυσικά, ο πρόεδρος της Δράσης Στ. Μάνος και εκπρόσωποι από το Πανελλήνιο Άρμα Πολιτών των Γ. Δημαρά και Β. Οικονόμου.

Δημοκρατική Αριστερά ή "κάλεσμα κοινής πορείας"

Σοφιανός Χρυσοστομίδης, Κυριακάτικη Αυγή, 04/07/2010

ΤΟ ΝΕΟ ΚΟΜΜΑ, λοιπόν, της Δημοκρατικής Αριστεράς, που "δεν βολεύεται στα εύκολα", είναι γεγονός. Και δεν είναι τυχαίο, ασφαλώς, ότι τη συγκρότησή του χαιρέτισαν όλοι όσοι προσβλέπουν σε μια ανανεωτική και διαρκώς ανανεούμενη αριστερά.

ΠΛΗΝ, τη συγκρότηση του νέου κόμματος επέκριναν (κάτι πολύ φυσικό, άλλωστε), λογής σχολιαστές, με πρώτους και καλύτερους τους πρωτοκλασάτους του Περισσού: Το νέο κόμμα --δήλωσαν-- ήρθε να πλουτίσει τον κόσμο του... "αναθεωρητισμού". Άρα, πρόβλημα ουδέν.

Δογματική, αριστερίστικη ή ευρωπαϊκή, πολυφωνική;

Σοφιανός Χρυσοστομίδης, Κυριακάτικη Αυγή, 30/05/2010

...ΚΑΙ ΕΝΩ η παραπομπή σειράς πρώην υπουργών της Ν.Δ. διαγραφόταν περίπου αναπόδραστη (ενδεικτικοί και οι τίτλοι μερίδας του φιλοκυβερνητικού Τύπου, όπως: "Ο ανακριτής στην αυλή Καραμανλή ", "Βαθύ λαρύγγι καίει Ρουσόπουλο και Αγγέλου ", κ.ά.) -- ξαφνικά, ο κ. Τ. Μαντέλης, πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ, χάλασε τη σούπα... Όχι μόνο παραδέχθηκε ότι εισέπραξε από τη Siemens "χορηγία " 200.000 μάρκων, αλλά και άφησε να νοηθεί ότι το αδίκημά του ωχριά μπρος σε "μίζες" 10 εκατομμυρίων (και βάλε!) που εισέπραξαν κάποιοι άλλοι, τους οποίους, φυσικά, δεν κατονόμασε.

Πόσο εφικτή η εκκοσμίκευση;

Σοφιανός Χρυσοστομίδης, Αυγή της Κυριακής, 23/10/2005

ΔΙΚΑΙΩΜΑ, ασφαλώς, του αρχιεπισκόπου κ. Χριστόδουλου (ή οποιουδήποτε άλλου επισκόπου) να μην δέχεται τον "επανακαθορισμό" των σχέσεων πολιτείας και Εκκλησίας.

"Και έτσι -- σου λένε -- καλά είμαστε, αφού η μοίρα (= η συγκυρία) μάς καταξιώνει και το παίζουμε μικροί καίσαρες στην επαρχία μας"...

Κανείς πανεπιστημιακός

Σοφιανός Χρυσοστομίδης, Αυγή της Κυριακής, 25/09/2005

...ΚΑΙ, ΒΕΒΑΙΑ, άλλο είναι το "κοσμικό κράτος" και άλλο το "κράτος του Θεού". Το πρώτο υπάρχει για να διευκολύνει τη ζωή των πολιτών μιας συντεταγμένης πολιτείας, ενώ το δεύτερο για να εξυπηρετεί μεταφυσικές ανάγκες. Και όταν μπερδεύουμε το "κοσμικό κράτος" με το "κράτος του Θεού" τι γίνεται;

Ώρα για δημοψήφισμα

Σοφιανός Χρυσοστομίδης, Αυγή, 20/02/2005

ΤΟ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ που διενεργείται σήμερα στην Ισπανία, για την επικύρωση ή όχι του ευρωπαϊκού συντάγματος, προσφέρεται για αλλαγή θέματος: Έτσι, αυτή την Κυριακή, δεν θ’ ασχοληθούμε με τα συμβαίνοντα στους κόλπους της "αγιοτάτης Ιεράς Συνόδου", αλλά ούτε και με τα μηνύματα του αρχιεπισκόπου κ. Χριστόδουλου

Χειρισμοί: Ήταν οι ευτυχέστεροι;

Σοφιανός Χρυσοστομίδης, Αυγή, 12/10/2003

....Κάπου μια "ένδον φωνή" μου λέει ότι, κατά κάποιο τρόπο, πρέπει να διατυπώσω κι εγώ τη γνώμη μου τις "τελευταίες εξελίξεις στον Συνασπισμό" - διάβαζε την απόφαση της Μαρίας Δαμανάκη να αποχωρήσει από τον Συνασπισμό.
Σχετικά κείμενα 02/11/2003, Δημήτρης Χατζησωκράτης, «H ηγετική ομάδα του Συνασπισμού τον οδηγεί στον αυτοπεριορισμό του» 01/11/2003, Σάκης Κουρουζίδης, «Εμείς, εμείς, οι μόνοι συνεπείς» 12/10/2003, Βασίλης Πάικος, Η Μαρία και οι πληγές της Αριστεράς 10/10/2003, Σήφης Πολυμίλης, Αριστεράς αδιέξοδα ... 09/10/2003, Δηλώσεις σχετικές με την παραίτηση της Δαμανάκη και τις εξελίξεις στον ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟ 30/09/2003, Δημήτρης Χατζησωκράτης, Το συρτάκι του 2004 πάνω από 2,004 τρις δρχ.!

Πρόσφατα κείμενα

Ημερολόγιο κειμένων

Θέματα επικαιρότητας

Αρθρογράφοι