Θέμα: Προσφυγικό-μεταναστευτικό - Σελίδα: 1

Από τις γιαγιάδες της Λέσβου στα push back

Κάκη Μπαλή, Χριστίνα Βασιλάκη, Αυγή, 15/07/2020

Η Ευρωβουλή ερευνά τις καταγγελίες για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από την Ελλάδα - "Κάθε μέτρο που αποτρέπει ευάλωτα άτομα να ζητήσουν άσυλο αποτελεί σαφή παραβίαση των θεμελιωδών δικαιωμάτων και του Διεθνούς Δικαίου. Κάθε αφήγηση που απεικονίζει τους μετανάστες ως αρνητικό φαινόμενο και χρησιμοποιεί λέξεις όπως ʼασπίδαʼ είναι απαράδεκτη" σημειώνει ο Σοσιαλιστής ευρωβουλευτής Ντ. Ρουίθ Ντεβέζα - "Το μόνο πράγμα που καταλάβαμε είναι ότι είναι έτοιμοι να συνεχίσουν με την πρακτική της αποτροπής των ανθρώπων πριν φτάσουν στην Ελλάδα, κι αυτό, για μένα, είναι κατάφωρη παραβίαση του Ευρωπαϊκού και του Διεθνούς Δικαίου. Αυτή η κατάσταση είναι απαράδεκτη. Εμείς στην Επιτροπή LIBE δεν θα το αφήσουμε έτσι" τονίζει η Κορνήλια Ερνστ της Ευρωπαϊκής Αριστεράς

Προσφυγικό: Οδυνηρή δοκιμασία της κυβέρνησης στο Ευρωκοινοβούλιο

Σωτήρης Βαλντέν, Αυγή, 15/07/2020

Φιάσκο για την κυβέρνηση και λυπηρή για τη χώρα μας υπήρξε η συζήτηση για την ελληνική πολιτική στο προσφυγικό στην Επιτροπή για τις Πολιτικές Ελευθερίες, Δικαιοσύνη και Εσωτερικές Υποθέσεις (LIBE) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στις 6.7. Κρίνω σκόπιμο να παρουσιάσω εδώ τα κυριότερα σημεία της συζήτησης και να διατυπώσω μερικά σχόλια. Υπενθυμίζω πως είχε προηγηθεί, τον Μάρτιο, αντίστοιχη συζήτηση στην ολομέλεια του Ε.Κ. Ήδη τότε είχε φανεί πως η αντιδραστική πολιτική της κυβέρνησης Μητσοτάκη στο προσφυγικό μπορεί μεν να στηρίχθηκε από τις κυβερνήσεις της Ε.Ε., που βλέπουν με ανακούφιση την Ελλάδα να κάνει «τη βρόμικη δουλειά» για λογαριασμό τους, αλλά κάθε άλλο παρά έχαιρε ανάλογης εκτίμησης στα δημοκρατικά κόμματα του Ε.Κ. (βλέπε σχετικό άρθρο μου στην «Εφημερίδα των Συντακτών», 21-22.3.2020).

Ξερονήσια και τρικυμία εν κρανίω

Πάσχος Μανδαρβέλης, Η Καθημερινή, 11/03/2020

Αν έλειπαν οι μαύρες σελίδες της ιστορίας δεν θα ήταν κακή η ιδέα του εποικισμού ακατοίκητων νησιών από πρόσφυγες που καταλήγουν στις ακτές μας. Ετσι κι αλλιώς η αφεντιά μας δεν τα τιμάει. Είναι ελληνικός χώρος και ερημωμένες περιοχές θα μπορούσαν υπό προϋποθέσεις να μπουν στην παραγωγική μηχανή.

Πρόσφατα κείμενα

Ημερολόγιο κειμένων

Θέματα επικαιρότητας

Αρθρογράφοι