Το νέο πολιτικό φαινόμενο μέσα από ένα γράμμα

Ειρήνη Παξινού-Βαφειάδου, Αυγή, 08/03/2008

Αγαπητέ αναγνώστη,

Έχεις αναρωτηθεί ποτέ πόσο σουρεαλιστικός είμαστε σαν λαός; Γιατί το λέω; Η ελληνική κοινωνία εδώ και αρκετές δεκαετίες διακρίνεται από ένα φαινόμενο ντετερμινισμού. Αυτή η θεωρία της αιτιοκρατίας που οδηγεί πάντα στο ίδιο αποτέλεσμα, είναι εκείνη που ενισχύει το δικομματισμό για περισσότερο από είκοσι χρόνια.

Θα σου φέρω το εξής παράδειγμα: στη χώρα μας εναλλάσσονται κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και Νέας Δημοκρατίας εδώ και έτη πολλά! Αυτό σημαίνει ότι η πλειοψηφία του κόσμου, αθροιστικά τους δίνει το ελεύθερο.

Ωστόσο, κάθε χρόνο, ανελλιπώς, οι καημένοι οι οδηγοί βιώνουν την ταλαιπωρία περιμένοντας στο μποτιλιάρισμα να περάσουν (επιτέλους) οι διαδηλωτές από μπροστά τους. Χιλιάδες κόσμου που διαδηλώνει ενάντια στα μέτρα της κυβέρνησης (όποια από τις δύο και αν είναι) προβάλλεται από τα ΜΜΕ. Ασφαλιστικό για παράδειγμα.

Έχει να κατέβει κόσμος και κοσμάκης πάλι! Μη μου πείς πως όλοι αυτοί είναι κουκουλοφόροι, συνασπισμένοι, κομμουνιστές και αριστεροί…Αν ήταν έτσι τα πράγματα, η μόνη αριστερή κυβέρνηση στην Ευρώπη τώρα δεν θα ήταν το ΑΚΕΛ αλλά, ο ΣΥΡΙΖΑ(όχι πως δεν θα γίνει κιόλας)!

Πιθανότατα, αιτία της παραπάνω αλήθειας να είναι η έλλειψη προτάσεων της αριστεράς. Αλησμόνητο το παράδειγμα του 2004. Ο ΣΥΝ κατεβαίνει στις εκλογές σε ενιαίο ψηφοδέλτιο με αρκετές εξωκοινοβουλευτικές ομάδες της αριστεράς. Δύσκολη συνεργασία, με αποτέλεσμα ένα ποσοστό της τάξεως του 3% και μία πολιτική ατζέντα σχεδόν άδεια.

Εν έτη 2007 (βουλευτικές εκλογές), έχει εν τω μεταξύ εκλεγεί πρόεδρος του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ ο Αλέκος Αλαβάνος, ο Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς (ο ηττοπαθής μέχρι τώρα), εκλέγει 14 βουλευτές.

Η έκπληξη του 14ου ήρθε από το Ηράκλειο της Κρήτης. Ενωτικά και αριστερά, οι σύντροφοι στο Ηράκλειο <<σκίστηκαν>>, αλλά τον έβγαλαν τελικά τον Αλέκο!

Ας έρθουμε όμως στο τώρα. Τελευταία νέα ήρθαν από μεγάλη εφημερίδα με τα εξής αποτελέσματα από τα γκάλοπ. Σε ερώτηση αν είχαμε εκλογές την επόμενη Κυριακή η πρόθεση ψήφου έδειξε τα παρακάτω: ΝΔ 29,1% ΠΑΣΟΚ 23.2% ΣΥΡΙΖΑ 18,4% ΚΚΕ 7,5%

Λες Μαξίμου , Τρικούπη και Περισσός να έχουν ανησυχήσει από τότε; Διότι στην Κουμουνδούρου, η ένταση είναι σύνηθες φαινόμενο. Όσο για το ΛΑ.Ο.Σ, ας είναι καλά η βόρειος Ελλάδα(δίνουν ρέστα με το Σκοπιανό εκεί πάνω)!

Καταλληλότερος πρωθυπουργός τρίτος σε σειρά ο Αλέξης Τσίπρας, έπειτα από τους «κληρονόμους» Γιωργάκη και Κωστάκη.

Αναρωτιέμαι αν τώρα που έχουμε και προτάσεις που καίνε και πρόεδρο που κάιει(καρδιές) θα αρχίσουν να μας κάνουν αντιπολίτευση…

Το σίγουρο είναι πως τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ ανεβαίνουν με τέτοιους ρυθμούς ώστε σε περίπτωση εκλογών μέσα στο χρόνο να διεκδικεί κυβέρνηση κιόλας! Και μετά… Αλέξη ποιος σε πιάνει!

Παξινού-Βαφειάδου Ειρήνη

Νεολαία Συνασπισμού-ΠΚ Ηρακλειου

Μαθήτρια β λυκείου

Θέμα

Μετά το 5ο ΣΥΝέδριο

Σύνολο καταγραφών: 16

Πρόσφατα κείμενα

Ημερολόγιο κειμένων

Θέματα επικαιρότητας

Αρθρογράφοι