Συνωμοσίες

Μιχάλης Μητσός, Τα Νέα, 23/01/2020

Τα νησιά βγήκαν χθες στους δρόμους. Στη Λέσβο, στη Χίο και στη Σάμο, χιλιάδες κάτοικοι διακήρυξαν ότι δεν αντέχουν πια την κατάσταση με τους πρόσφυγες, δεν μπορούν να αποτελούν άλλο αποθήκες ψυχών και «θέλουν τη ζωή τους πίσω». Η οργή τους είναι δικαιολογημένη. Και δείχνει στη σημερινή κυβέρνηση ότι το πρόβλημα είναι πιο σύνθετο απʼ ό,τι νόμιζε. Υπάρχει όμως μια επικίνδυνη διάσταση, η οποία αφορά εκείνους που εκμεταλλεύονται αυτή την οργή, μη διστάζοντας να προβάλουν ακόμη και τις πιο εξωφρενικές ακροδεξιές θεωρίες.

Ο κεντρικός ομιλητής της χθεσινής εκδήλωσης στη Μυτιλήνη είναι παλιός θεράπων της επιστήμης και των γραμμάτων. Χρημάτισε πρύτανης του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου. Οπως διαβάζουμε στο βιογραφικό του, «επιβραβεύτηκε το 2011 από το γαλλικό κράτος με το παράσημο του ιππότη της τάξεως των γραμμάτων για την προσφορά του στην Παιδεία, την Ερευνα και τη σύσφιγξη των σχέσεων μεταξύ των ελληνικών και των γαλλικών Πανεπιστημίων». Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου σήμερα, ο Κώστας Μουτζούρης διαβεβαίωσε χθες το πλήθος ότι διαβάζει αρκετά. Κι επειδή διαβάζει, έχει πληροφορηθεί ότι o OHE έχει εκπονήσει από το 2000 «σχέδιο υποκατάστασης του πληθυσμού»: 230 εκατομμύρια μετανάστες θα συρρεύσουν στην Ευρώπη μέχρι το 2050 με σκοπό να λύσουν το δημογραφικό.

Μια παραλλαγή του ίδιου ισχυρισμού είχε διατυπώσει πριν από λίγες ημέρες και ο δήμαρχος Χίου Σταμάτης Κάρμαντζης, μιλώντας για υιοθέτηση σχετικού σχεδίου το 2018 στο Μαρόκο. Πρόκειται βέβαια για μια γνωστή ρατσιστική και συνωμοσιολογική θεωρία που πρωτοαναφέρθηκε σε ένα βιβλίο του γάλλου συγγραφέα Ρενό Καμί το 2010, προκύπτει από λανθασμένη ανάγνωση στατιστικών στοιχείων για τη μετανάστευση, έχει διαψευστεί σε όλους τους τόνους (και από τα Εllinika Hoaxes), αλλά παρά ταύτα αναπαράγεται απερίσκεπτα, αδίστακτα και σκόπιμα.

«Θέλουν να μας επιβάλουν άλλο τρόπο ζωής, άλλη θρησκεία», βροντοφώναξε ο περιφερειάρχης. Επικαλέστηκε τον «γνωστό και μη εξαιρετέο Σόρος» (χωρίς να διευκρινίσει τι εννοεί), για να συμφωνήσει όμως μαζί του ότι η Ελλάδα είναι αιχμάλωτη του Δουβλίνου 2. Και κατέληξε ότι «θέλουμε αποτροπή επειδή η πατρίς κινδυνεύει». Μιμούμενος μάλιστα το παράδειγμα του περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολου Τζιτζικώστα, που είχε ξεκαθαρίσει πέρυσι ότι δεν θα εφαρμόσει τη Συμφωνία των Πρεσπών και ότι στους δρόμους της περιφέρειάς του οι πινακίδες θα συνεχίσουν να γράφουν «Σκόπια», επανέλαβε με το πάθος που απαιτούσε η περίσταση: «Η πατρίς κινδυνεύει. Δεν μʼ ενδιαφέρει τι λένε οι συνθήκες».

Ο περιφερειάρχης, που απαιτεί να γίνει δεκτός και από τον Πρωθυπουργό, φρόντισε από την αρχή να προειδοποιήσει τους συγκεντρωμένους ότι η παρουσία τους σημαίνει πως επικροτούν τα συνθήματά του. Πως υιοθετούν δηλαδή τις καταγγελίες για «μια συνεννόηση σιωπής όλης της Ευρώπης και της κυβερνήσεως», τους ισχυρισμούς για μυστικά σχέδια των ελίτ και τις διακηρύξεις για περιφρόνηση των συνθηκών. Είναι βέβαιοι οι συμπαθείς Μυτιληνιοί ότι χειροκροτούν τον σωστό άνθρωπο;

Πρόσφατα κείμενα

Ημερολόγιο κειμένων

Θέματα επικαιρότητας

Αρθρογράφοι