Ειρωνείες

Μιχάλης Μητσός, Τα Νέα, 12/03/2020

Η πολιτική εργαλειοποίηση του Προσφυγικού από την Τουρκία δεν οδηγεί αυτομάτως στη δικαιολόγηση οποιασδήποτε ενέργειας από την πλευρά της Ελλάδας», έγραφε την περασμένη Δευτέρα σε κύριο άρθρο της η El Paίs. Η ισπανική εφημερίδα, που πουλάει 100.000 φύλλα, τόνιζε με κατηγορηματικό τρόπο ότι η Αγκυρα προκάλεσε σκοπίμως την τελευταία κρίση στον Εβρο, πρόσθετε όμως ότι η Ευρώπη δεν είναι δυνατόν να αγνοεί ούτε την απόφαση της Αθήνας να αναστείλει την καταγραφή των αιτήσεων για άσυλο ούτε τις καταγγελίες για φονικά αστυνομικά πυρά στα σύνορα.

Πριν από λίγες ημέρες, επίσης, πολλά ξένα μέσα ενημέρωσης επισήμαιναν την παρουσία τόσο ενόπλων «πολιτοφυλάκων» όσο και ελλήνων και ξένων νεοναζί στο πλευρό των ελλήνων στρατιωτών στα σύνορα. Το γεγονός αυτό καταγγέλθηκε από την αντιπολίτευση, αρχικά υποβαθμίστηκε από την κυβέρνηση, για να προκαλέσει τελικά την παρέμβαση εισαγγελέα. Εκεί λοιπόν που η Ελλάδα είχε όλα τα δίκια με το μέρος της απέναντι σε έναν ωμό εκβιαστή, φάνηκαν τα πρώτα σύννεφα.

Τα σύννεφα αυτά πύκνωσαν χθες ακόμη περισσότερο με τη δημοσίευση στους New York Timeς μιας εμπεριστατωμένης και τεκμηριωμένης έρευνας που εστιάζεται σε τρία σημεία. Την ύπαρξη μυστικού κέντρου κράτησης των μεταναστών στη βορειοανατολική Ελλάδα, όπου υπάρχουν καταγγελίες για κακοποιήσεις και συνοπτικές απελάσεις χωρίς την παρουσία δικηγόρων. Την επίθεση της ακτοφυλακής με πυρά (στο νερό) και κοντάρια εναντίον ενός φουσκωτού με μετανάστες που προσπαθούσε να πλησιάσει τις ελληνικές ακτές στις αρχές του μήνα. Και τον θάνατο από πυροβολισμούς τουλάχιστον ενός ανθρώπου - ενός εργάτη από τη Συρία - στη δυτική όχθη του Εβρου.

Την ημέρα λοιπόν που η Τουρκία προέβαινε σε μια διπλή πρόκληση κατά της Ελλάδας, στον Εβρο και στην Κω, οι ευρωπαίοι και αμερικανοί αναγνώστες διάβαζαν τις καταγγελίες του Σομάρ αλ-Χουσεΐν, ενός Κούρδου από τη Συρία, ότι για τους Ελληνες «είμαστε σαν ζώα». Μαζί με τις δηλώσεις του Ερντογάν που χαρακτήριζε τους Ελληνες «Ναζί» κυκλοφορούσαν και οι δηλώσεις του πρώην Ειδικού Συμβούλου του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα των μεταναστών που μιλούσε για «μαύρη τοποθεσία» και για παραβιάσεις της ευρωπαϊκής νομοθεσίας από την Ελλάδα.

Η αντίδραση του κυβερνητικού εκπροσώπου ήταν από αμήχανη ως ειρωνική. Ο Στέλιος Πέτσας δεν διέψευσε την ύπαρξη κέντρου κράτησης, είπε όμως ότι αφού το γνωρίζουν οι New York Times δεν μπορεί να είναι μυστικό. Διέψευσε την ελληνική εμπλοκή σε φόνο μετανάστη, χρησιμοποιώντας ως επιχείρημα ότι «αν υπήρχαν τέτοια θύματα θα τα είχαμε δει». Και αρνήθηκε να ανταποκριθεί στην έκκληση που απηύθυνε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μέσω της αμερικανικής εφημερίδας να εξετάσει η ελληνική δικαιοσύνη τα ευρήματα του κατατοπιστικού ρεπορτάζ.

Στο χθεσινοβραδινό του διάγγελμα για τον κορωνοϊό, ο Πρωθυπουργός ήταν αναλυτικός, σαφής, σοβαρός και πειστικός. Περιμένει κανείς την ίδια στάση της κυβέρνησής του και για οτιδήποτε σκιάζει την ελληνική απάντηση στις τουρκικές προκλήσεις.

Θέμα επικαιρότητας:
Προσφυγικό-μεταναστευτικό

Σύνολο: 0 Κείμενα

Πρόσφατα κείμενα

Ημερολόγιο κειμένων

Θέματα επικαιρότητας

Αρθρογράφοι