Μαθήματα αναθεωρητισμού

Παντελής Μπουκάλας, Η Καθημερινή, 13/03/2020

Οι μισοί υπουργοί του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχουν πρόβλημα με την αριθμητική. Μπερδεύουν τις δεκάδες με τις δεκάδες χιλιάδες, ανεβάζοντας έτσι σε 135.000 τους λιγοστούς που πέρασαν τον Εβρο. Οι άλλοι μισοί έχουν πρόβλημα με τη γεωγραφία. Ακούν όσους έφτασαν στα σύνορα Ελλάδας - Τουρκίας, οδηγημένοι από το εξωραϊστικό όνειρο της Ευρώπης που έπλασε η ανάγκη τους, αλλά και εξαπατημένοι από το τουρκικό καθεστώς, να λένε ότι κατάγονται από το Αφγανιστάν ή το Πακιστάν, κι αυτοί φωνάζουν «ιδού οι πρόσφυγες της Συρίας». Στην οποία Συρία έχει εισβάλει ο τουρκικός στρατός, με εμπροσθοφυλακή τζιχαντιστές, και «παράγει» νεκρούς και πρόσφυγες, αυτό όμως είναι άλλου Αλλάχ Κοράνιο.

Ο ίδιος ο νεοσουλτάνος, ανώτερος σε όλα και απ’ όλους, έχει πρόβλημα με την αριθμητική και τη γεωγραφία, αλλά και με την Ιστορία. Το φανερώνει και η χυδαία ευκολία με την οποία εκτοξεύει τους όρους «ναζισμός» και «φασισμός» και η απύθμενη ελαφρότητά του στη χρήση του ονόματος Αουσβιτς, ενός από τα βαρύτερα ονόματα στην πανανθρώπινη μνήμη. Ο ηγέτης μιας χώρας που μετράει γενοκτονίες στο «ενεργητικό» της και η οποία, και τώρα ακόμη, ελάχιστη σχέση έχει με τη δημοκρατία και τις πολιτικές ελευθερίες, όπως πιστοποιούν οι ανελέητες διώξεις των αντιφρονούντων, η μοίρα των μειονοτήτων, η πνιγηρή ποδηγέτηση των ΜΜΕ και η στυγνή εκμετάλλευση της απελπισίας των προσφύγων, υποκρίνεται τον τιμητή των πάντων. Κατηγορεί σαν φασίστες και ναζιστές πότε τους Ευρωπαίους συλλήβδην και πότε ειδικά τους Γάλλους, τους Ολλανδούς ή, τώρα, τους Ελληνες. Και παραδίδει μαθήματα αριθμητικής, γεωγραφίας, Ιστορίας αλλά και, ω της ύβρεως, ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Με τόσα προβλήματα στο κεφάλι του, δύσκολα θα βρει χρόνο ο μάστορας του αναθεωρητισμού να ξεφυλλίσει κάποιο βιβλίο, όχι βέβαια γραμμένο από μαθητή της σχολής του. Να ψάξει στο τουρκικό Ιντερνετ, δεν έχει νόημα: όλα εκεί είναι καθαρισμένα. Δεν φαίνεται λοιπόν πιθανό ότι αυτός ο μέγας αντίπαλος του ναζισμού θα πληροφορηθεί στο εγγύς μέλλον πως η πατρίδα του, επίσης μέγας αντίπαλος του ναζισμού, υπέγραψε σύμφωνο φιλίας με τη χιτλερική Γερμανία στις 18.6.1941, θησαύρισε πουλώντας της χρώμιο έναντι χρυσού, και της κήρυξε τον πόλεμο στις 23.2.1945! Δύο ολόκληρους μήνες πριν αυτοκτονήσει ο Χίτλερ και δυόμισι πριν οι Γερμανοί καταθέσουν τα όπλα. Κολοσσιαίος ο οπορτουνισμός της, είχε προκαλέσει την παγκόσμια χλεύη. Και; Κερδισμένη βγήκε στον πόλεμο, κερδισμένη και μεταπολεμικά.

Σχόλια: 0

Πρόσθεσε σχόλιο

Παρακαλώ συμπλήρωσε όλα τα πεδία που σημειώνονται με αστερίσκο. Η ηλεκτρονική σου διεύθυνση (Email) δεν εμφανίζεται στην ιστοσελίδα. Απόφυγε την χρήση κεφαλαίων γραμμάτων - εκτός βέβαια από το πρώτο γράμμα ονόματος ή πρότασης.

* * * *

Γράψε μόνο καθαρό κείμενο (ελληνικό ή λατινικό αλφάβητο και αριθμούς, όχι σύμβολα ή κωδικούς του HTML). Αν εισάγεις σύμβολα, η αποστολή ακυρώνεται. Άφησε μια κενή σειρά μεταξύ των παραγράφων.

Για λόγους ασφαλείας, αντίγραψε τους αριθμούς της εικόνας στο αντίστοιχο πεδίο. Αν οι αριθμοί είναι δυσανάγνωστοι ή αν πέρασαν 20 λεπτά από τότε που άνοιξες την σελίδα, «κάνε κλικ εδώ για να τους αλλάξεις».

Το σχόλιό σου θα εμφανιστεί αφού πρώτα ελεγχθεί από την διαχείριση της ιστοσελίδας.

Θέμα επικαιρότητας:
Τουρκία

Σύνολο: 86 Κείμενα

Πρόσφατα κείμενα

Ημερολόγιο κειμένων

Θέματα επικαιρότητας

Αρθρογράφοι