Τι σηματοδοτεί η Προοδευτική Συμμαχία

Θανάσης Θεοχαρόπουλος, Τα Νέα, 27/06/2020

Η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής Ανασυγκρότησης σηματοδοτεί την επανεκκίνηση της διαδικασίας μετασχηματισμού του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία σε ένα σύγχρονο, ανοιχτό και μαζικό κόμμα, μια διαδικασία που θα κορυφωθεί στο Συνέδριο.

Κι έρχεται σε μια πολιτική συγκυρία όπου η κυβέρνηση της ΝΔ όχι μόνο αδυνατεί να αντιμετωπίσει την οικονομική κρίση, αλλά φαίνεται να την αξιοποιεί ως ευκαιρία προκειμένου να αναδιαρθρώσει την ελληνική οικονομία προς όφελος των λίγων και ισχυρών, σε βάρος των εργαζομένων και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Σε αυτές τις συνθήκες κρίσης, είναι επιτακτική η ανάγκη να σπάσουμε τη νεοσυντηρητική πλειοψηφία που έχει διαμορφωθεί στην ελληνική κοινωνία, συγκροτώντας μια νέα προοδευτική κοινωνική και πολιτική πλειοψηφία που θα εδράζεται στη συμμαχία των λαϊκών τάξεων με τα μεσαία στρώματα. Γιʼ αυτόν ακριβώς τον λόγο είναι αναγκαίος ο μετασχηματισμός, ανάγκη που πρώτος διατύπωσε με σαφήνεια ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας.

Για ένα κόμμα με νέες δομές, σύγχρονο πρόγραμμα και σύγχρονες μεθόδους πολιτικής συμμετοχής. Για ένα νέο μοντέλο κόμματος, συμμετοχικού και ανοιχτού σε όλους τους προοδευτικούς πολίτες. Να γίνουν οι οργανώσεις ζωντανά κύτταρα παραγωγής πολιτικής και όλα τα μέλη, παλαιά και νέα, να μπορούν να συνδιαμορφώνουν τις αποφάσεις. Η διαδικασία μετασχηματισμού είναι πρωτίστως μια διαδικασία δημοκρατικής εμβάθυνσης. Με ανοιχτές διαδικασίες συμμετοχής στη διαμόρφωση της πολιτικής μας και αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών.

Στις τελευταίες εθνικές εκλογές αναδειχθήκαμε σε κυρίαρχη πολιτική δύναμη του ευρύτερου προοδευτικού χώρου. Προοδευτικοί πολίτες από διαφορετικές παραδόσεις και αφετηρίες προσβλέπουν πια στον ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία και θέλουν να αναγνωρίζουν τον εαυτό τους στην ταυτότητα και το πρόγραμμα του κόμματός μας.

Στην πολιτική, όμως, αξία έχουν και οι συμβολισμοί. Το εγχείρημα της Προοδευτικής Συμμαχίας δεν ήταν μια σημαία ευκαιρίας που χρησιμοποιήθηκε απλά και μόνο για να πείσει τους προοδευτικούς πολίτες στην προεκλογική περίοδο. Η Προοδευτική Συμμαχία είναι μια στρατηγική επιλογή, με στόχο τη συσπείρωση ευρύτερων κοινωνικών και πολιτικών προοδευτικών δυνάμεων και την προώθηση προοδευτικών τομών και αλλαγών που τόσο έχει ανάγκη η χώρα. Και αυτό ακριβώς σηματοδοτεί το όνομα ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία.

Σηματοδοτεί τις προοδευτικές τομές που απαιτούνται σε κάθε τομέα πολιτικής. Είναι ο μοναδικός τρόπος υπέρβασης της νέας κρίσης. Να προωθήσουμε προοδευτικές τομές που θα αφορούν τη λειτουργία της αγοράς και βεβαίως την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας. Οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να έχουν σαφές προοδευτικό πρόσημο. Μεταρρυθμίσεις δεν είναι ούτε τα οριζόντια μέτρα που είναι απορρυθμίσεις ούτε οι απλές ρυθμίσεις που δεν αλλάζουν δομικά ένα σύστημα. Η ανασυγκρότηση του χώρου και οι προοδευτικές μεταρρυθμίσεις αποτελούν επιτακτική ανάγκη για την επικράτηση της ανοιχτής κοινωνίας, των αξιών της κοινωνικής δικαιοσύνης, της συνοχής, της ισότητας και της αλληλεγγύης, που πρέπει να αποτελέσουν τη βάση για τη διαμόρφωση ενός σχεδίου, οράματος και αφηγήματος για το μέλλον της χώρας.

Αυτή η σύγχρονη Αριστερά είναι αναγκαία αλλά και εφικτή. Για να μην παραμείνει όμως ένα όραμα, απαιτείται και ανανέωση προσώπων, ιδεών και πολιτικών πρακτικών. Και για όλα αυτά απάντηση αναμένεται να δώσει το επικείμενο Συνέδριό μας.

Σχόλια: 0

Πρόσθεσε σχόλιο

Παρακαλώ συμπλήρωσε όλα τα πεδία που σημειώνονται με αστερίσκο. Η ηλεκτρονική σου διεύθυνση (Email) δεν εμφανίζεται στην ιστοσελίδα. Απόφυγε την χρήση κεφαλαίων γραμμάτων - εκτός βέβαια από το πρώτο γράμμα ονόματος ή πρότασης.

* * * *

Γράψε μόνο καθαρό κείμενο (ελληνικό ή λατινικό αλφάβητο και αριθμούς, όχι σύμβολα ή κωδικούς του HTML). Αν εισάγεις σύμβολα, η αποστολή ακυρώνεται. Άφησε μια κενή σειρά μεταξύ των παραγράφων.

Για λόγους ασφαλείας, αντίγραψε τους αριθμούς της εικόνας στο αντίστοιχο πεδίο. Αν οι αριθμοί είναι δυσανάγνωστοι ή αν πέρασαν 20 λεπτά από τότε που άνοιξες την σελίδα, «κάνε κλικ εδώ για να τους αλλάξεις».

Το σχόλιό σου θα εμφανιστεί αφού πρώτα ελεγχθεί από την διαχείριση της ιστοσελίδας.

Πρόσφατα κείμενα

Ημερολόγιο κειμένων

Θέματα επικαιρότητας

Αρθρογράφοι