Ισχυρός ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ, καταλύτης για την προοδευτική αλλαγή

Στέργιος Καλπάκης, dnews.gr, Δημοσιευμένο: 2025-06-18

Οι αρνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Αριστεράς στην ειλικρινή και γενναία πρόταση συνεργασίας του Σωκράτη Φάμελλου, έδειξαν ότι η υπόθεση των συνεργασιών θα είναι πολύ πιο δύσκολη απ’ όσο φανταζόμασταν, παρά την πλειοψηφική της απήχηση στην κοινωνία.

Την επομένη της εκλογής του Σωκράτη Φάμελλου στην ηγεσία του κόμματος είχα γράψει στο Dnews ότι η συμμετοχή σε συνδυασμό με το αποτέλεσμα απέδειξε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία παραμένει μία σταθερά σε ένα κατακερματισμένο πολιτικό σκηνικό». Επτά μήνες μετά, κάνοντας έναν ψύχραιμο απολογισμό του 5ου Συνεδρίου, που ολοκληρώθηκε πριν λίγες ημέρες, θα μπορούσαμε να πούμε ότι η βούληση των μελών του κόμματος παραμένει η ίδια.

Όχι με την έννοια της κομματικής περιχαράκωσης και της αναδίπλωσης ως προς την ανάγκη των προοδευτικών συγκλίσεων και συνεργασιών. Αλλά με την έννοια ότι τα όποια επόμενα βήματα για την ανασυγκρότηση του προοδευτικού χώρου θα πρέπει να γίνουν πάνω σε σταθερό έδαφος. Εξάλλου, η εμπειρία των δύο τελευταίων χρόνων δεν αφήνει πολλά περιθώρια για μια πορεία σε αχαρτογράφητα νερά. Δύο δεδομένα των τελευταίων μηνών ενίσχυσαν αυτή την προσέγγιση.

Αφενός, τα πολιτικά αποτελέσματα από το κίνημα των Τεμπών και η ανάδυση δήθεν αντισυστημικών δυνάμεων, όπως η Πλεύση Ελευθερίας, κυρίως σε βάρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, είναι φυσιολογικό να οξύνει τα αντανακλαστικά συσπείρωσης των στελεχών και των μελών του κόμματος. Πολύ περισσότερο, όταν το κόμμα, η κυβέρνησή του 2015 - 2019 και ο ιστορικός του ηγέτης δέχονται σχεδόν καθημερινά τις πιο αισχρές επιθέσεις από την κυρία Κωνσταντοπούλου.

Αφετέρου, οι αρνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Αριστεράς στην ειλικρινή και γενναία πρόταση συνεργασίας του Σωκράτη Φάμελλου, έδειξαν ότι η υπόθεση των συνεργασιών θα είναι πολύ πιο δύσκολη απ’ όσο φανταζόμασταν, παρά την πλειοψηφική της απήχηση στην κοινωνία. Τελικά, κανένας πολιτικός χώρος δεν μπορεί να κρέμεται από τις διαθέσεις, τους συσχετισμούς και εν τέλει τις αποφάσεις άλλων κομμάτων. Και βεβαίως, δεν έχει καμιά υποχρέωση ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία να απολογείται για άλλους.

Σε καιρούς ταραγμένους, όπως αυτοί που ζούμε, το πολιτικό σύστημα χρειάζεται σταθερά σημεία αναφοράς και μία Αριστερά με σταθερό κοινωνικό προσανατολισμό. Να έχουν τα λαϊκά στρώματα που πλήττονται περισσότερο ένα χέρι να κρατηθούν. Δεν μπορούμε να αγνοήσουμε αυτή την αναγκαιότητα όταν βλέπουμε την Ακροδεξιά και την αντιπολιτική να επελαύνουν παντού στον κόσμο πάνω στα συντρίμμια σοσιαλδημοκρατικών, αριστερών και κομμουνιστικών κομμάτων. Γι’ αυτό είναι κρίσιμο και στάση ευθύνης να υπάρχει ένας ισχυρός ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία.

Από τη μία, είναι το μόνο κόμμα που τονίζει την ανάγκη μιας πραγματικά προοδευτικής εναλλακτικής διεξόδου, σε αντίθεση με τη συναινετική πολιτική του ΠΑΣΟΚ, την Πλεύση Ελευθερίας του «ούτε δεξιά ούτε αριστερά» και το ΚΚΕ της δογματικής απόρριψης κάθε τέτοιας προοπτικής. Από την άλλη, είναι το μόνο κόμμα που έχει υπηρετήσει με ειλικρίνεια τη στρατηγική των συνεργασιών. Με λίγα λόγια, ένας ισχυρός ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία θα μπορέσει να είναι ο καταλύτης της προοδευτικής αλλαγής που έχει ανάγκη η Ελλάδα.

Θέματα επικαιρότητας: ΣΥΡΙΖΑ-ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ

Δημήτρης Χατζησωκράτης

Συνεδριακή απόφαση για ΕΝΣΩΜΑΤΩΣΗ στο νέο κόμμα

Δημήτρης Χατζησωκράτης, 2026-05-16

Μετά την ανακοίνωση του νέου κόμματος από τον Αλέξη Τσίπρα...

Περισσότερα
Στέργιος Καλπάκης

Στοίχημα για το 2026 ένας ισχυρός προοδευτικός πόλος εξουσίας

Στέργιος Καλπάκης, 2026-01-04

«Ένας ισχυρός προοδευτικός πόλος εξουσίας που θα προκύψει...

Περισσότερα
Γιώργος Χουλιαράκης

Η πολιτική οικονομία των αφηγήσεων

Γιώργος Χουλιαράκης, 2025-12-07

Στο πρόσφατο βιβλίο του, ο Αλέξης Τσίπρας παρουσιάζει μια...

Περισσότερα
Στέργιος Καλπάκης

Ισχυρός ΣΥΡΙΖΑ για την προοδευτική αλλαγή

Στέργιος Καλπάκης, 2025-07-12

Για το στοίχημα της στενότερης διασύνδεσης των νέων με...

Περισσότερα
Στέργιος Καλπάκης

Ισχυρός ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ, καταλύτης για την προοδευτική αλλαγή

Στέργιος Καλπάκης, 2025-06-18

Οι αρνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Αριστεράς στην ειλικρινή...

Περισσότερα
Βασίλης Τραϊφόρος

ΚΑΝΤΕ ΤΟ ΟΠΩΣ ΤΟ Die Linke στη Γερμανία

Βασίλης Τραϊφόρος, 2025-04-06

...Ναι η κριτική στην κυβέρνηση πρέπει να είναι οξεία και...

Περισσότερα
Σωκράτης Φάμελλος

Με το βλέμμα στην ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ

Σωκράτης Φάμελλος, 2025-03-08

...Μας ρωτούν αρκετοί και αρκετές γιατί καταθέσαμε πρόταση...

Περισσότερα
Στέργιος Καλπάκης

Αφετηρία μιας νέας εποχής ανάκαμψης

Στέργιος Καλπάκης, 2024-11-26

Μετά από όσα συνέβησαν τη χρονιά που πέρασε απαιτούνται...

Περισσότερα

Άρθρα/ Πολιτική

Η αριστερή μελαγχολία

Κώστας Δουζίνας, 2026-06-10

Ακούγοντας ομιλίες του ΚΚΕ νοσταλγώ τις παλιές βεβαιότητες...

Λάμπρος Αθανάσιος Τσουκνίδας

Ο Τραμπ πατά Ευρώπη

Λάμπρος Αθανάσιος Τσουκνίδας, 2026-06-07

Όλοι παρακολουθήσαμε με αποτροπιασμό τις σκηνές βίας της...

Δύσκολος μονόδρομος

Γιώργος Καπόπουλος, 2026-06-15

Tο Πακιστάν, το Κατάρ, η Αίγυπτος και η Τουρκία συνέβαλαν...

Γιώργος Σταθάκης

Γιατί δεν υπήρξε ποτέ Plan B για «έξοδο της Ελλάδας από το Ευρώ». Ούτε από τους Ευρωπαίους, ούτε από το ΣΥΡΙΖΑ.

Γιώργος Σταθάκης, 2026-06-15

Ένα κεντρικό αφήγημα των ημερών θέλει την Ελλάδα να πλησίασε...

Κώστας Τσουπαρόπουλος

Δέκα αόρατες επιβαρύνσεις μετακυλίει το κράτος στους πολίτες

Κώστας Τσουπαρόπουλος, 2026-06-13

Δύο από μία δεκάδα «αόρατων» επιβαρύνσεων που επιβάλλει...

Ο πραγματικός κίνδυνος

Παύλος Τσίμας, 2026-06-13

Αυτή η «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» στον Περσικό Κόλπο...

Δημήτρης Μπίρμπας

Η Αυτοδιοίκηση, ο κώδικας και η συνταγματική αναθεώρηση

Δημήτρης Μπίρμπας, 2026-06-11

Διατηρώντας τις μνημονιακές περικοπές στην Αυτοδιοίκηση...

Ξενοφών Κοντιάδης

Μείζονα παρέμβαση Κοντιάδη μέσω Dnews: Το ρίσκο της ακυβερνησίας και ο εκλογικός νόμος

Ξενοφών Κοντιάδης, 2026-06-08

Nα επιτραπεί η λήψη του μπόνους εδρών από τον πρώτο σε δύναμη...

Δημοκρατική αναδιανομή των κερδών από τα δεδομένα μας

Λάμπρος Αθανάσιος Τσουκνίδας, 2026-06-07

Πριν από καμιά εικοσαετία σε ταινίες κινουμένων σχεδίων...

Βλασφημία

Μιχάλης Μητσός, 2026-06-02

Κάπου μας μπέρδεψε ο δήμαρχος – και περιλαμβάνω αυτούς...

Θόδωρος Τσίκας

Τα διλήμματα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής

Θόδωρος Τσίκας, 2026-05-28

Η πολεμική σύγκρουση ΗΠΑ-Ισραήλ με Ιράν δεν αποτελεί απλώς...

Χρήστος Μαχαίρας

Κόμματα και κάλπες: Πόσο κοντά είμαστε στο… 2012

Χρήστος Μαχαίρας, 2026-05-28

Αν πάρει κανείς στα σοβαρά όσα ψιθυρίζουν σε off the record συζητήσεις...

×
×