Πώς απελευθερώνουν τις απολύσεις σε χιλιάδες επιχειρήσεις

Διονύσης Τεμπονέρας, Αυγή, Δημοσιευμένο: 2020-09-07

temponerasdion

Παρά την εκτόξευση της ανεργίας τους τελευταίους μήνες (σύμφωνα με τον ΟΑΕΔ οι εγγεγραμμένοι άνεργοι τον Ιούλιο «εκτοξεύτηκαν» στα 1.095.997 άτομα, αριθμός αυξημένος κατά 125.796 σε σχέση με τους 970.201 που είχαν καταγραφεί έναν χρόνο νωρίτερα, δηλαδή αύξηση 12,97%), η κυβέρνηση διά υπουργικών αποφάσεων άρχισε το «ξήλωμα» του προγράμματος «Συν-Εργασία», κάνοντας πολύ ευκολότερες τις απολύσεις για χιλιάδες εργαζομένους.

Αν και η κυβέρνηση ισχυρίζεται πως με το πρόγραμμα «Συν-Εργασία» πρόθεσή της είναι να προστατεύσει τους εργαζόμενους από τις απολύσεις, η αλήθεια είναι πολύ διαφορετική.

Θυμίζουμε ότι, σύμφωνα με την ΚΥΑ (αριθμ. Οικ. 32085/1771/07-08-2020) των αρμοδίων υπουργών Οικονομικών και Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, οι επιχειρήσεις του τριτογενή τομέα (εμπόριο, αεροπορικές και πλωτές μεταφορές, καταλύματα κ.λπ.) που κάνουν χρήση των μέτρων επιδότησης ασφαλιστικών εισφορών υποχρεούνται για την περίοδο από 1.7.2020 μέχρι 30.9.2020 και μέχρι 15.10.2020 ή 31.12.2020, εφόσον εντάσσονται στον μηχανισμό «Συν-Εργασία», να διατηρήσουν τον ίδιο αριθμό προσωπικού που είχαν την 30ή Ιουνίου 2020 και σε περίπτωση καταγγελίας συμβάσεων εργασίας αυτή είναι άκυρη.

Μέχρι τώρα, στην έννοια της διατήρησης του ίδιου αριθμού προσωπικού δεν εντάσσονταν οι αποχωρούντες λόγω συνταξιοδότησης, όσοι είχαν συμβάσεις ορισμένου χρόνου που έληγαν μετά το διάστημα αυτό, οι αποχωρούντες οικειοθελώς, όσοι απεβίωναν κ.λπ.

Με την απόφαση με αριθμ. Οικ. 34060/1857 (δημοσιεύτηκε μόλις χθες) τροποποιείται η ΚΥΑ με αριθμ. Οικ. 32085/1771/07-08-2020.

Ειδικότερα, το άρθρο 3 της υπό στοιχεία Οικ. 32085/1771/07-08-2020 Κοινής Υπουργικής Απόφασης (Β’ 3371) αντικαθίσταται ως εξής:

«Άρθρο 3

Υποχρεώσεις επιχειρήσεων εργοδοτών

1. Οι επιχειρήσεις εργοδότες των άρθρων 1 και 2 της παρούσας απόφασης που κάνουν χρήση των μέτρων επιδότησης ασφαλιστικών εισφορών υποχρεούνται για την περίοδο από 1.7.2020 μέχρι 30.9.2020 και μέχρι 15.10.2020 ή 31.12.2020, εφόσον εντάσσονται στον μηχανισμό «Συν-Εργασία», να διατηρήσουν τον ίδιο αριθμό προσωπικού που είχαν την 30ή Ιουνίου 2020 και σε περίπτωση καταγγελίας συμβάσεων εργασίας αυτή είναι άκυρη.

2. Στην έννοια του ίδιου αριθμού προσωπικού δεν συμπεριλαμβάνονται οι αποχωρούντες οικειοθελώς από την εργασία τους, οι αποχωρούντες λόγω συνταξιοδότησης, οι εργαζόμενοι ορισμένου χρόνου των οποίων η σύμβαση εργασίας λήγει μετά την 30ή Ιουνίου 2020, οι εργαζόμενοι που την 30ή Ιουνίου 2020 βρίσκονταν σε αναστολή και οι περιπτώσεις λύσεως της συμβάσεως εργασίας λόγω θανάτου του εργαζομένου».

Τι σημαίνει πρακτικά αυτό το νέο χωρίο που προστέθηκε σαν δεύτερη παράγραφος στο άρθρο 3 της ΚΥΑ;

Πριν την τροποποίηση της απόφασης, αν ένα τουριστικό κατάλυμα είχε 20 εργαζόμενους και είχε ενταχθεί σε καθεστώς επιδότησης των ασφαλιστικών εισφορών θέτοντας τους μισούς εργαζόμενους σε αναστολή σύμβασης και τους άλλους μισούς στο πρόγραμμα «Συν-Εργασία», είχε την υποχρέωση να διατηρήσει στην επιχείρηση τον ίδιο αριθμό εργαζομένων, δηλαδή 20 εργαζόμενους.

Με την τροποποίηση όμως της ΚΥΑ, αν η ίδια επιχείρηση είχε εντάξει τους 10 εργαζόμενους εξ αυτών σε αναστολή σύμβασης και τους λοιπούς 10 στο πρόγραμμα «Συν-Εργασία», τότε οι 10 εργαζόμενοι που τέθηκαν σε αναστολή δεν υπολογίζονται πλέον στην έννοια της διατήρησης του ίδιου αριθμού προσωπικού και έτσι δύναται να απολυθούν οι μισοί εργαζόμενοι της επιχείρησης.

Η ρύθμιση έρχεται στο πλαίσιο της παράτασης του προγράμματος «Συν-Εργασία» μέχρι το τέλος του 2020 με νομοσχέδιο την προσεχή Δεύτερα και θα καταστήσει πολύ ευκολότερες τις απολύσεις για πάνω από 50.000 εργαζόμενους σε εμπόριο, τουρισμό, μεταφορές κ.λπ. που έχουν ενταχθεί ήδη από 30.6.2020 στο «Συν-Εργασία».

Τέλος, πρόκειται για την πιο τρανή παραδοχή από πλευράς υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων ότι όσοι τίθενται σε αναστολή σύμβασης δεν θα πρέπει να θεωρούνται εργαζόμενοι!

Θέματα επικαιρότητας: Εργασία

Κώστας Καλλίτσης

Φτηνή εργασία

Κώστας Καλλίτσης, 2026-05-24

Αν η κυβέρνηση θύμωνε εξαιτίας της ακρίβειας, θα γίνονταν...

Περισσότερα

Η δημοκρατία των μετακλητών

Παύλος Τσίμας, 2026-04-25

Είδηση πρώτη: ένας υφυπουργός υποχρεώνεται να παραιτηθεί...

Περισσότερα

Ρουσφέτι: βολικός μύθος για συμψηφισμούς

Κώστας Χλωμούδης, 2026-04-20

Το αφήγημα, που θέλει το ρουσφέτι να αποτελεί αποκλειστικό...

Περισσότερα

Τυμβωρύχοι

Παύλος Τσίμας, 2026-01-31

Πόσοι είναι οι νεκροί από εργατικά δυστυχήματα στην Ελλάδα;...

Περισσότερα
Διονύσης Τεμπονέρας

Άνθρακες ο θησαυρός της αύξησης του κατώτατου μισθού

Διονύσης Τεμπονέρας, 2024-03-28

Ανακοινώνεται στο υπουργικό συμβούλιο η αύξηση του κατώτατου...

Περισσότερα
Κώστας Καλλίτσης

Εργασία κάτω του κόστους

Κώστας Καλλίτσης, 2024-02-11

Πόσο ισχυρή είναι στ’ αλήθεια η ελληνική οικονομία; Οσα...

Περισσότερα
Κώστας Καλλίτσης

Φθηνή, φθηνότερη εργασία

Κώστας Καλλίτσης, 2023-11-26

Ποιο είναι ένα βασικό κριτήριο επιτυχίας μιας οικονομίας;...

Περισσότερα

Μετασχηματισμοί

Χριστίνα Κοψίνη, 2023-08-12

Καθηγητής σε δημόσιο σχολείο το πρωί, ιδιαιτερατζής το...

Περισσότερα

Άρθρα/ Πολιτική

Τέλος εποχής ...

Αγγέλα Καστρινάκη, 2026-07-04

Πάντα τέτοιες μέρες οι πανεπιστημιακοί παθαίναμε κρίση...

Η αριστερή μελαγχολία

Κώστας Δουζίνας, 2026-06-10

Ακούγοντας ομιλίες του ΚΚΕ νοσταλγώ τις παλιές βεβαιότητες...

Δημήτρης Χατζησωκράτης

Για την ατομική και συλλογική μας ευθύνη απέναντι στην κοινωνία

Δημήτρης Χατζησωκράτης, 2026-07-07

Προτείνω ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ να μην καταθέσει ξεχωριστό ψηφοδέλτιο....

Θόδωρος Μαργαρίτης

Για ποιος πολιτικό παράδειγμα;

Θόδωρος Μαργαρίτης, 2026-07-09

Η υπόθεση με την κρίση στον ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί ένα γεγονός...

Λάμπρος Αθανάσιος Τσουκνίδας

Με τα λόγια του Καμύ

Λάμπρος Αθανάσιος Τσουκνίδας, 2026-07-05

Kάθε γενιά, αναμφισβήτητα, θεωρεί τον εαυτό της προορισμένο...

Γιώργος Χουλιαράκης

Τί σημαίνει προοδευτική οικονομική πολιτική;

Γιώργος Χουλιαράκης, 2026-06-28

Τι μπορεί ρεαλιστικά να επιτευχθεί σε εθνικό επίπεδο προκειμένου...

Η τεχνητή νοημοσύνη δεν πρέπει να αφεθεί στις δυνάμεις της αγοράς

Θόδωρος Καρούνος, 2026-06-26

Η πρόσφατη συνέντευξη του επικεφαλής της Anthropic, αλλά και...

Θόδωρος Τσίκας

Τα «δώρα» του Τραμπ προς την Τουρκία και οι προκλήσεις για την ελληνική στρατηγική

Θόδωρος Τσίκας, 2026-06-25

Οι δηλώσεις του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ για πιθανά...

Γεράσιμος Μοσχονάς

Αλέξης Τσίπρας: Η ανατομία μιας επανεκκίνησης

Γεράσιμος Μοσχονάς, 2026-06-21

Τι συνέβαλε ώστε η ΕΛΑΣ να έχει αποκτήσει αξιόλογο (δημοσκοπικό)...

Π.Κ. Ιωακειμίδης

Ελλάδα: Tι μας αφήνει ο πόλεμος….

Π.Κ. Ιωακειμίδης, 2026-06-21

Ο πιο αχρείαστος πόλεμος (και το διπλωματικό Βατερλώ με...

Η μπάλα διδάσκει

Λάμπρος Αθανάσιος Τσουκνίδας, 2026-06-21

Aν εισάγεις τον Τρίτο Κόσμο, θα γίνεις Τρίτος Κόσμος». Σε...

Τα όρια της ισχύος

Παύλος Τσίμας, 2026-06-20

Η επιχείρηση «Επική Οργή» δεν είχε ποτέ έναν καθαρά διατυπωμένο...

×
×