Ονοματεπώνυμα

Μιχάλης Μητσός, Τα Νέα, Δημοσιευμένο: 2020-10-13

Τη στάση της Τουρκίας απέναντι στον Ακιντζί την είχαμε καταλάβει από τα εμπόδια, τις απειλές και τις εμπρηστικές δηλώσεις της τουρκικής ηγεσίας: είναι απολύτως αρνητική. Με την απόφαση για το άνοιγμα των Βαρωσίων επιβεβαιώθηκε ότι η Αγκυρα θέλει στο τιμόνι των Τουρκοκυπρίων έναν άνθρωπο που να ελέγχει απόλυτα, ένα πιόνι.

Τη στάση της Κύπρου απέναντι στον Ακιντζί την είχαμε υποπτευθεί από τη σιωπή της: είναι επιφυλακτική, αν όχι κι αυτή αρνητική. Η ηγεσία της Λευκωσίας φαίνεται να προτιμά να έχει απέναντί της έναν αδιάλλακτο, τον οποίο νομιμοποιείται να καταγγέλλει με κάθε ευκαιρία και σε κάθε διεθνή οργανισμό, παρά έναν μετριοπαθή, που με την επιμονή του στον διάλογο θα τη φέρνει διαρκώς μπροστά στις ευθύνες της.

Προχθές το βράδυ μάθαμε και τη στάση των Τουρκοκυπρίων: υπέρ του Μουσταφά Ακιντζί είναι σχεδόν το 30%, ποσοστό κατά 3% υψηλότερο εκείνου που είχε λάβει στον πρώτο γύρο του 2015. Τότε, είχε σαρώσει στον δεύτερο γύρο με 60,5%. Τώρα, η κατάσταση είναι πιο σύνθετη. Οι τουρκικές παρεμβάσεις είναι ωμές. Οι έποικοι μπορεί να προσέλθουν πιο μαζικά την ερχόμενη Κυριακή. Το κυριότερο όμως είναι ότι μεταξύ των Τουρκοκυπρίων που θα ήθελαν την επανένωση του νησιού επικρατεί μια απογοήτευση. Μια κόπωση. Μια αίσθηση διαιώνισης του αδιεξόδου, από το οποίο μόνο εκείνοι βγαίνουν χαμένοι. Εξού και η μεγάλη προχθεσινή αποχή.

Ποιος θα μπορούσε να τους δώσει μια ελπίδα; Μόνο η νόμιμη κυβέρνηση της Λευκωσίας, εφόσον συνειδητοποιούσε - και το έδειχνε εμπράκτως - ότι η επανεκλογή του Ακιντζί και η επανέναρξη του διαλόγου είναι προς το συμφέρον της ειρήνης και της ανάπτυξης. Αλλά δεν φαίνεται διατεθειμένη να κάνει κάτι τέτοιο. Αυτόν τον καιρό, άλλωστε, έχει να ασχοληθεί με πιο σοβαρά προβλήματα. Δύο μήνες μετά τη δημοσιοποίηση των Cyprus Papers, 1.400 εγγράφων δηλαδή που δείχνουν πώς η Κύπρος επιτρέπει σε καταδικασμένους εγκληματίες και φυγόδικους να αποκτούν την κυπριακή υπηκοότητα, το δίκτυο Al Jazeera επανήλθε χθες με ονοματεπώνυμα. Στην υπόθεση των «χρυσών διαβατηρίων», που τα τελευταία εφτά χρόνια έχει αποφέρει στην Κύπρο πάνω από εφτά δισεκατομμύρια ευρώ, εμπλέκονται ανώτατοι πολιτικοί - μεταξύ των οποίων ο πρόεδρος της Βουλής και άλλος ένας βουλευτής -, δικηγόροι και επιχειρηματίες.

Σύμφωνα με ορισμένους αναλυτές, η σκοτεινή αυτή υπόθεση σχετίζεται άμεσα με την απροθυμία της Λευκωσίας να συζητήσει μια λύση: σε ένα ενωμένο κράτος, με μεγαλύτερο έλεγχο των κυβερνώντων και ομαλότερη λειτουργία των θεσμών, τέτοιες μεθοδεύσεις θα είναι πιο δύσκολες. Η Ευρώπη φαίνεται ότι το έχει αντιληφθεί. Και αντιμετωπίζει την κυπριακή ηγεσία με όλο και μεγαλύτερη δυσπιστία.

Δεν είναι καθόλου βέβαιο λοιπόν ότι αν ηττηθεί ο Μουσταφά Ακιντζί την Κυριακή, ο πρόεδρος Αναστασιάδης και η κυβέρνησή του θα βγουν κερδισμένοι. Η κατάσταση είναι πράγματι σύνθετη. Και επιφυλάσσει εκπλήξεις.

Θέματα επικαιρότητας: Κυπριακό

Χριστοδουλίδης - Ερχιουρμάν: μία συνάντηση, δύο αναγνώσεις

Κυριάκος Πιερίδης, 2025-12-13

Οι δύο ηγέτες κλήθηκαν ξανά ενώπιον του ΟΗΕ να τοποθετηθούν...

Περισσότερα
Νίκος Μπίστης

Γιά ένα νέο Μέτωπο Λογικής στην εεξωτερική πολιτική

Νίκος Μπίστης, 2024-12-02

Πριν μια βδομάδα η Εποχή είχε φιλοξενήσει άρθρο μου για...

Περισσότερα

Δειλά βήματα στο Κυπριακό

Κυριάκος Πιερίδης, 2024-10-20

Η «διευρυμένη συνάντηση» που προανήγγειλε ο Γκουτέρες...

Περισσότερα
Θόδωρος Τσίκας

50 χρόνια: Αναζητείται πολιτική βούληση για λύση του Κυπριακού

Θόδωρος Τσίκας, 2024-07-20

Το τελευταίο διάστημα φάνηκε ότι αναθερμαίνονται οι διεργασίες...

Περισσότερα

Το κενό της παγωμένης διένεξης

Κυριάκος Πιερίδης, 2024-01-28

Από το βήμα της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου...

Περισσότερα

Νέα πρωτοβουλία με αμυδρές ελπίδες

Κυριάκος Πιερίδης, 2023-12-23

Το 2023 κλείνει με αμυδρές ελπίδες για το Κυπριακό. Κατά το...

Περισσότερα

Πού βαδίζει ο Χριστοδουλίδης με το Κυπριακό;

Κυριάκος Πιερίδης, 2023-05-27

Στους τρεις μήνες αφότου ανέλαβε την εξουσία, ο νέος πρόεδρος...

Περισσότερα

Η δύναμη των πολιτών στη μοιρασμένη Κύπρο

Κυριάκος Πιερίδης, 2023-04-15

Αυτές τις ημέρες του Πάσχα, πριν από 20 χρόνια, άνοιξε το...

Περισσότερα

Άρθρα/ Πολιτική

Γιάννης Δρόσος

Is There a Text in This Class?

Γιάννης Δρόσος, 2026-02-03

Οι πρωθυπουργικές εξαγγελίες για αναθεώρηση του Συντάγματος...

Δημήτρης Χατζησωκράτης

Ευελπιστώ ο Αλέξης να παίξει ένα κεντρικό ρόλο.

Δημήτρης Χατζησωκράτης, 2026-01-31

...Eπειδή κοινός στόχος μας είναι η συγκρότηση ενός ισχυρού...

Κωμωδία

Τζίνα Μοσχολιού, 2026-02-04

Επιχειρηματολόγησε χθες ο Πρωθυπουργός ότι πρέπει να γίνει...

Γιώργος X. Σωτηρέλης

Υπάρχουν περιθώρια για μια αξιόπιστη Συνταγματική αναθεώρηση;

Γιώργος X. Σωτηρέλης, 2026-02-02

Δεν είναι η πρώτη φορά που μία κυβέρνηση καταφεύγει στην...

Θόδωρος Τσίκας

Ο κόσμος αλλάζει, αλλά προς τα πού;

Θόδωρος Τσίκας, 2026-01-31

Ο κόσμος που γνωρίσαμε μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου...

Δημήτρης Λιάκος

Αγορές, ρευστότητα και θεσμική αβεβαιότητα

Δημήτρης Λιάκος, 2026-01-31

Η εικόνα που διαμορφώνεται στις αγορές την τελευταία περίοδο...

Ο σκοπός δεν αγιάζει τα μέσα

Γιώργος X. Σωτηρέλης, 2026-01-29

Οι ραγδαίες πρόσφατες πολιτικές εξελίξεις, τόσο σε διεθνές...

Δέκα κρίσιμα ερωτήματα για την ευλογιά των αιγοπροβάτων

Αθανάσιος Πετρόπουλος, 2026-01-28

Η διαχείριση της ευλογιάς των αιγοπροβάτων από την κυβέρνηση...

Η εξέγερση στο Νταβός

Παύλος Τσίμας, 2026-01-24

Το Νταβός θα ήταν το τελευταίο μέρος στον κόσμο όπου θα...

Κώστας Καλλίτσης

Ραντεβού του χρόνου

Κώστας Καλλίτσης, 2026-01-18

Πριν από πενήντα ημέρες, μερικές χιλιάδες τρακτέρ άρχισαν...

Δανία του νότου

Παύλος Τσίμας, 2026-01-17

Αν γινόταν ένας διαγωνισμός για τον ιδανικό σύμμαχο της...

Tο τεκμήριο της ηθικής

Τζίνα Μοσχολιού, 2026-01-14

Ανεξαρτήτως του πώς κρίνει κανείς την εξέλιξη των αγροτικών...

×
×