Ανοίγει ο δρόμος για νέα σχέση ΕΕ - Τουρκίας

Π.Κ. Ιωακειμίδης, Τα Νέα, Δημοσιευμένο: 2020-10-03

Χωρίς αμφιβολία, τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την Τουρκία / Ανατολική Μεσόγειο επιχειρούν να συγκεράσουν το μαστίγιο με το καρότο - την απειλή των κυρώσεων για την παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας απέναντι στην Ελλάδα και την Κύπρο αλλά και την ανάγκη για μια νέα σχέση ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ) και την Τουρκία. Αλλά η σωστή ανάγνωση του κειμένου οδηγεί στη διαπίστωση ότι ανοίγει ο δρόμος για την πολυσυζητημένη νέα σχέση ΕΕ - Τουρκίας, έστω κι αν το κείμενο δεν αναφέρει τη λέξη σχέση, και για την επαναζωογόνηση (re-energise) της ευρωτουρκικής agenda. Ειδικότερα, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, με την προϋπόθεση ότι η Τουρκία δεν θα επαναλάβει τις έκνομες ενέργειές της, αποφάσισε να δρομολογήσει μια «θετική πολιτική ατζέντα» για τη νέα σχέση ΕΕ - Τουρκίας με κύρια έμφαση στον εκσυγχρονισμό της τελωνειακής ένωσης, στη διευκόλυνση του εμπορίου, στη διευκόλυνση των ανθρώπινων επαφών και στη συνεργασία πάνω στα θέματα μετανάστευσης και υψηλού επιπέδου διαλόγων μεταξύ των δύο πλευρών προφανώς για θέματα εξωτερικής πολιτικής, ασφάλειας, τρομοκρατίας κ.λπ. Οι πρόεδροι του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα επεξεργαστούν πρόταση για τον σκοπό αυτό.

Ο εκσυγχρονισμός της τελωνειακής ένωσης του 1995 ώστε να καλύψει νέους τομείς όπως αγροτικά προϊόντα, υπηρεσίες, κρατικές προμήθειες κ.ά. αποτελούσε κύριο αίτημα της Τουρκίας. Για τον σκοπό αυτό η Επιτροπή είχε παρουσιάσει σχετική πρόταση από το 2016, αλλά «κόλλησε» στο Συμβούλιο, το οποίο ουδέποτε έδωσε εντολή για διαπραγμάτευση. Ορισμένες χώρες (π.χ. Αυστρία) ήταν σφόδρα αντίθετες στον εκσυγχρονισμό της τελωνειακής ένωσης. Τώρα φαίνεται ότι συμφώνησαν. Οπως, ως φαίνεται, συμφώνησε και η Λευκωσία χωρίς να ζητήσει κάποια αναφορά (στα συμπεράσματα) ότι η Τουρκία θα επεκτείνει την τελωνειακή ένωση και στην Κύπρο (κάτι που αρνείται να κάνει). Θα υπάρξει όμως μακρύς διαπραγματευτικός δρόμος για τη νέα σχέση που μπορεί να προσφέρει ευκαιρίες για Ελλάδα και Κύπρο, όχι για «μπλοκαρίσματα» κ.ά. αλλά για θετική δράση εξυπηρέτησης των συμφερόντων τους.

Τώρα, σε ό,τι αφορά τις διαβόητες κυρώσεις (το μαστίγιο), το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αποφεύγει να χρησιμοποιήσει ακόμη και τη λέξη αυτή. Αναφέρεται σε «εργαλεία» (instruments). Ούτε φυσικά υπάρχει κάποια μνεία του καταλόγου κυρώσεων που είχε επεξεργαστεί το Συμβούλιο. Αυτός φαίνεται να πήγε στο καλάθι των αχρήστων. Απλώς αναφέρει ότι, εάν η Τουρκία υποτροπιάσει, θα εφαρμοστεί η Συνθήκη (!) - άρθρα 29 και 215 που αναφέρονται σε «περιοριστικά μέτρα». Μια απειλή δηλαδή κυρώσεων για το μέλλον εάν και εφόσον... Και φυσικά το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο εκφράζει - ως όφειλε - την αλληλεγγύη του προς την Ελλάδα και την Κύπρο και στηρίζει τη διαδικασία του διερευνητικού διαλόγου.

Σε ό,τι αφορά όμως την Ανατολική Μεσόγειο, γενικότερα το Συμβούλιο, ενώ διαπιστώνει ότι είναι «στρατηγικού ενδιαφέροντος για την Ενωση» η σταθερότητα και ασφάλεια της περιοχής, δεν προσφέρει καμία απολύτως συγκεκριμένη ιδέα για την επίτευξη αυτού του στόχου, πέρα από την πρόταση για τη σύγκληση της Πολυμερούς Διάσκεψης (πρόταση Μισέλ).

Το σημαντικό είναι πάντως ότι τα συμπεράσματα ανοίγουν υπό προϋποθέσεις την προοπτική επαναπροσέγγισης ΕΕ - Τουρκίας και αυτή είναι μια θετική εξέλιξη και για την Ελλάδα (και την Κύπρο). Η ΕΕ κάθε άλλο παρά βλέπει την Τουρκία ως «συστημική απειλή». Τη βλέπει μάλλον ως δυνητικό στρατηγικό εταίρο.

Θέματα επικαιρότητας: Τουρκία

Θόδωρος Τσίκας

Συμφέρει την Ελλάδα μια «δυτική» Τουρκία ;

Θόδωρος Τσίκας, 2025-11-11

Τόσο η πρόσφατη συνάντηση των προέδρων ΗΠΑ και Τουρκίας...

Περισσότερα

Ποια είναι η κατάσταση σήμερα στην Τουρκία

Χρήστος Ροζάκης, 2025-04-06

Το καλό κλίμα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις μπορεί να διατηρηθεί...

Περισσότερα

ΤΟΥΡΚΙΑ, Από την υβριδική δημοκρατία, στον αυταρχισμό

Βαγγέλης Αρεταίος, 2025-03-20

Στην τελική ευθεία για ένα σαφώς αυταρχικό καθεστώς εισήλθε...

Περισσότερα

Το νέο τουρκικό παζλ

Βαγγέλης Αρεταίος, 2024-04-01

Η «έκπληξη του CHP», όπως λένε από χθες το βράδυ Τούρκοι αναλυτές,...

Περισσότερα
Θόδωρος Τσίκας

Τουρκία: διαμαρτυρία για οικονομία και φθορά εξουσίας

Θόδωρος Τσίκας, 2024-04-01

Ακόμα μια φορά, η οικονομία έπαιξε ρόλο στις πολιτικές εξελίξεις....

Περισσότερα

Επιστρέφει η Τουρκία του Ερντογάν στη Δύση;

Γιώργος Καπόπουλος, 2023-09-06

Η επιστροφή στις παλιότερες ευτυχισμένες στιγμές της συμμαχίας...

Περισσότερα

Στρατηγική επιλογή ή τακτική κίνηση;

Σωτήρης Ντάλης, 2023-07-15

Η ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας είναι ένα δύσκολο ταξίδι...

Περισσότερα

Η δύναμη του τουρκικού προξενείου

Διονύσης Γουσέτης, 2023-06-21

Το ζήτημα της μειονότητας της Θράκης δεσπόζει ακόμη στις...

Περισσότερα

Άρθρα/ Πολιτική

Βλασφημία

Μιχάλης Μητσός, 2026-06-02

Κάπου μας μπέρδεψε ο δήμαρχος – και περιλαμβάνω αυτούς...

Θόδωρος Τσίκας

Τα διλήμματα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής

Θόδωρος Τσίκας, 2026-05-28

Η πολεμική σύγκρουση ΗΠΑ-Ισραήλ με Ιράν δεν αποτελεί απλώς...

Χρήστος Μαχαίρας

Κόμματα και κάλπες: Πόσο κοντά είμαστε στο… 2012

Χρήστος Μαχαίρας, 2026-05-28

Αν πάρει κανείς στα σοβαρά όσα ψιθυρίζουν σε off the record συζητήσεις...

Ολύμπιος Δαφέρμος

Πλανεύτρα εξουσία

Ολύμπιος Δαφέρμος, 2026-05-27

Και τι δεν έχει κάνει τούτος ο κυβερνήτης που μας έτυχε!...

Αντώνης Λιάκος

Τί θα περίμενα από την επιστροφή του Τσίπρα;

Αντώνης Λιάκος, 2026-05-24

Η συζήτηση γύρω από το νέο κόμμα του Αλέξη Τσίπρα αντιμετωπίζεται...

Γιάννης Βούλγαρης

Οταν οι πολιτικοί λοιδορούν τη δημοκρατία

Γιάννης Βούλγαρης, 2026-05-23

Το έχουμε πλέον εμπεδώσει εδώ και δεκαετίες. Εκτός από τη...

Εκλογική άλγεβρα

Παύλος Τσίμας, 2026-05-22

Ακόμη κι αν οι εκλογές γίνουν στην ώρα τους (ή σχεδόν), η...

Γιώργος Σιακαντάρης

Σπάμε τις 50 αποχρώσεις της αποϊδεολογικοποίησης

Γιώργος Σιακαντάρης, 2026-05-17

Πριν από λίγες εβδομάδες αναρτήθηκε στον χώρο του Εθνικού...

Η χρήση του 2015 ως ρητορικού όπλου

Φραγκίσκος Κουτεντάκης, 2026-05-16

Υπάρχουν θέματα που δεν συζητιούνται ποτέ ήρεμα στην Ελλάδα....

Δυσκυβέρνητες πολιτείες

Παύλος Τσίμας, 2026-05-16

Η Μεγάλη Βρετανία έχει αλλάξει έξι πρωθυπουργούς τα τελευταία...

Δημήτρης Χατζησωκράτης

Συνεδριακή απόφαση για ΕΝΣΩΜΑΤΩΣΗ στο νέο κόμμα

Δημήτρης Χατζησωκράτης, 2026-05-16

Μετά την ανακοίνωση του νέου κόμματος από τον Αλέξη Τσίπρα...

Στη σκιά της καχυποψίας

Γιώργος Καπόπουλος, 2026-05-15

Αιφνιδιαστική κατάληψη της Ταϊβάν από την Κίνα ή αιφνιδιαστική...

×
×