Η «κατάρρευση» της σοβαρότητας

, Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ, 10/11/2020

Είναι πολλά τα προβλήματα στην Παιδεία και δεν έχουν όλα την ίδια αιτία ή τους ίδιους «ενόχους». Για την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, ωστόσο, όλα όσα συμβαίνουν στον χώρο δεν συνδέονται με καμία δική της ευθύνη.

Δεν φταίει για τη συντριπτική αποδοκιμασία της επιβολής της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας στην ανάδειξη των αιρετών εκπροσώπων των εκπαιδευτικών στα Υπηρεσιακά Συμβούλια. Φταίνε οι εκπαιδευτικοί που δεν καταλαβαίνουν από τηλε-δημοκρατία.

Δεν φταίει η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας που ύστερα από τόσους κενούς μήνες πατάει το κουμπί της τηλεκπαίδευσης και η ψηφιακή πλατφόρμα καταρρέει. Φταίει η τεχνολογία. Οχι η ανετοιμότητά της, όχι η έλλειψη εφεδρικού σχεδίου, όχι η ανευθυνότητά της στην παροχή δημόσιας εκπαίδευσης σε έκτακτες συνθήκες.

Η τηλεκπαίδευση και η τηλεργασία, υποχρεωτικές αμφότερες, ανεβάζουν απότομα την Ελλάδα στο ρετιρέ της τεχνολογικής λειτουργίας, επ’ απειλή κυρώσεων. Απουσίες για τους μαθητές, αυστηρά πρόστιμα σε εργοδότες και εργαζόμενους. Πολλαπλώς ακριβή υπόθεση η τεχνολογική αναβάθμιση για τις οικογένειες!

Πλέον, πρέπει να έχουν όχι μία, αλλά δύο, τρεις, πολλές συσκευές διασύνδεσης, πολύ υψηλές ταχύτητες και σπίτια με σύγχρονες ψηφιακές υποδομές. Οπως αποδεικνύεται, όμως, ακόμα κι αν όλες οι οικογένειες –σε πείσμα της ταξικής αβύσσου– διέθεταν τον προηγμένο εξοπλισμό, το ίδιο το κράτος δεν έχει προνοήσει για τη δική του αναβάθμιση. Είτε πρόκειται για τα δίκτυα στα σχολεία, είτε για τη γεωγραφική ψηφιακή κάλυψη, είτε για την οργάνωση της τηλεκπαίδευσης. Εχει φτιάξει, όμως, σχετικό υπουργείο.

Το καθ’ ύλην αρμόδιο υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης δεν χάνει ευκαιρία να διαφημίζει την ψηφιακή διασύνδεση των υποδομών της χώρας και την τηλεξυπηρέτηση των πολιτών. Και το υπουργείο Παιδείας επί 8 μήνες δεν έχασε ευκαιρία να διαφημίζει την περιούσια εταιρεία για την προχωρημένη τεχνολογία της αλλά και για την καλή της διάθεση να αναλάβει δωρεάν την τηλεκπαίδευση στην Ελλάδα.

Ολα τα κόμματα ζητούν και πάλι την κατάθεση στη Βουλή της σύμβασης μεταξύ του ελληνικού Δημοσίου και της εταιρείας Cisco Hellas A.E. Την ίδια στιγμή, στα ιδιωτικά σχολεία σε λίγες ώρες βρήκαν εναλλακτικές λύσεις. Εκπαίδευση δύο ταχυτήτων; Κοινωνία δύο ταχυτήτων! Ομως η κατάρρευση της κυβερνητικής σοβαρότητας τρέχει με μία ταχύτητα. Φωτός!

Σχόλια: 0

Πρόσθεσε σχόλιο

Παρακαλώ συμπλήρωσε όλα τα πεδία που σημειώνονται με αστερίσκο. Η ηλεκτρονική σου διεύθυνση (Email) δεν εμφανίζεται στην ιστοσελίδα. Απόφυγε την χρήση κεφαλαίων γραμμάτων - εκτός βέβαια από το πρώτο γράμμα ονόματος ή πρότασης.

* * * *

Γράψε μόνο καθαρό κείμενο (ελληνικό ή λατινικό αλφάβητο και αριθμούς, όχι σύμβολα ή κωδικούς του HTML). Αν εισάγεις σύμβολα, η αποστολή ακυρώνεται. Άφησε μια κενή σειρά μεταξύ των παραγράφων.

Για λόγους ασφαλείας, αντίγραψε τους αριθμούς της εικόνας στο αντίστοιχο πεδίο. Αν οι αριθμοί είναι δυσανάγνωστοι ή αν πέρασαν 20 λεπτά από τότε που άνοιξες την σελίδα, «κάνε κλικ εδώ για να τους αλλάξεις».

Το σχόλιό σου θα εμφανιστεί αφού πρώτα ελεγχθεί από την διαχείριση της ιστοσελίδας.

Θέμα επικαιρότητας:
Παιδεία

Σύνολο: 280 Κείμενα

Πρόσφατα κείμενα

Ημερολόγιο κειμένων

Θέματα επικαιρότητας

Αρθρογράφοι