Παράλληλο σύμπαν;

Γιώργος Καπόπουλος, Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ, 31/12/2020

Η προεκλογική εκστρατεία στη Γερμανία, η οποία ουσιαστικά θα αρχίσει στις 16 Ιανουαρίου με την εκλογή του νέου ηγέτη της Χριστιανοδημοκρατίας δείχνει ότι για πολλοστή φορά θα διαψεύσει τις προσδοκίες των εταίρων του Βερολίνου στην Ε.Ε. Στην ισχυρότερη ευρωπαϊκή χώρα δεν υπάρχει άξια λόγου διακομματική και εσωκομματική συζήτηση για το μέλλον της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.

Και όμως, μέσα στους επόμενους μήνες το εύρος, η διάρκεια και το συνολικό κόστος της πανδημίας είναι πολύ πιθανόν να απαιτήσουν στρατηγική στροφή στην Ε.Ε.-ευρωζώνη με την αποδοχή του κοινού δανεισμού και της μεταφοράς πόρων ως μόνιμων εργαλείων αποτροπής διεύρυνσης των κοινωνικών και περιφερειακών ανισοτήτων της Γηραιάς Ηπείρου.

Θα τοποθετηθούν απέναντι στην παραπάνω πρόκληση οι πολιτικές δυνάμεις της χώρας και ειδικότερα η χριστιανοδημοκρατία, που θα εξακολουθήσει να είναι ο κορμός οποιασδήποτε σύνθεσης κυβέρνησης συνασπισμού ήθελε προκύψει μετεκλογικά;

Σήμερα όλα δείχνουν ότι το σύνολο σχεδόν των πολιτικών δυνάμεων της χώρας από τους Βαυαρούς Χριστιανοσοσιαλιστές μέχρι την Αριστερά θεωρούν ότι το Ταμείο Ανάκαμψης είναι επαρκής απάντηση στην πρόκληση της πανδημίας.

Ο κίνδυνος εγκλωβισμού της πολιτικής σκηνής της Γερμανίας σε ένα παράλληλο, με τη συντριπτική πλειονότητα των χωρών-μελών της Ε.Ε., σύμπαν είναι υπαρκτός.

Αντί δηλαδή να θεωρηθεί το Ταμείο Ανάκαμψης ως το πρώτο βήμα για μια νέα δυναμική εμβάθυνσης της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, ο νέος ηγέτης της χριστιανοδημοκρατίας να δεσμευθεί ότι πρόκειται για απόκλιση ειδικού σκοπού-έκτακτης ανάγκης, με προσδιορισμένη χρονική ισχύ, μετά τη λήξη της οποίας είναι δεδομένη και αυτονόητη η επιστροφή στην προ πανδημίας κανονικότητα! Εννοείται την κανονικότητα του Συμφώνου Σταθερότητας και της μόνιμης περιοριστικής δημοσιονομικής πολιτικής που επιβάλλει στις χώρες μέλη της ευρωζώνης.

Το παράλληλο σύμπαν στο οποίο ενδέχεται να εγκλωβισθεί προεκλογικά η Γερμανία θα την οδηγήσει έπειτα από μια προεδρία υψηλών προσδοκιών και αναντίστοιχων πεπραγμένων σε μια επικίνδυνη για την ίδια και για τους εταίρους της στην Ε.Ε εσωστρέφεια.

Πρόσφατα κείμενα

Ημερολόγιο κειμένων

Θέματα επικαιρότητας

Αρθρογράφοι