Οι μικρομεσαίοι απειλούνται με αφανισμό

Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, Η Εφημερίδα των Συντακτών, Δημοσιευμένο: 2021-07-09

Ενώ το τέταρτο κύμα της πανδημίας έχει ήδη «χτυπήσει» τη χώρα και εντείνεται η προσπάθεια να πειστούν οι πολίτες να εμβολιαστούν, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις συνεχίζουν τη μάχη επιβίωσής τους. Το πόσο δραματική είναι η κατάσταση αποτυπώνεται καθαρά στην έρευνα που έκανε το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών, σε συνεργασία με την εταιρεία δημοσκοπήσεων Opinion Poll. Οταν το 75% των μικρομεσαίων δηλώνει ότι υπέστη μεγαλύτερες ή μικρότερες ζημιές κατά την περίοδο της πανδημίας, το 66% ότι δεν θεωρεί ικανοποιητικά τα μέτρα στήριξης της κυβέρνησης και το 53% υποστηρίζει ότι ο νέος Πτωχευτικός Κώδικας απειλεί με πτώχευση –ακόμα και απώλεια της πρώτης κατοικίας– όλο και περισσότερους επιχειρηματίες, τότε μόνο αισιόδοξη δεν τη χαρακτηρίζεις την κατάσταση.

Ειδικά από τη στιγμή που το υπέρογκο ιδιωτικό χρέος «πνίγει» τους οφειλέτες ενώ η αγορά κινείται σε πολύ χαμηλούς ρυθμούς, η προσπάθεια διάσωσης των επιχειρήσεών τους γίνεται όλο και πιο δύσκολη. Ο κίνδυνος το φθινόπωρο που έρχεται να μας βρει με εκατοντάδες χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις λιγότερες, είναι κάτι παραπάνω από υπαρκτός. Μόνος τρόπος για να διασωθούν κάποιες από αυτές και να διατηρηθούν οι θέσεις εργασίας που προσφέρουν είναι η στήριξη από την Πολιτεία. Σε αυτή την έκτακτη ανάγκη που έχει προκύψει, χωρίς την παραμικρή ευθύνη των μικρομεσαίων, αποτελεί υποχρέωση για το Κράτος να απλώσει ένα δίχτυ προστασίας.

Ποιες είναι οι ενέργειες που πρέπει να γίνουν το συντομότερο δυνατόν: Πρώτον, η αύξηση των εμβολιασμών. Σίγουρα θα βοηθήσει στο χτίσιμο του τείχους ανοσίας που έχει ανάγκη η χώρα και θα αποτρέψει το ενδεχόμενο νέων περιορισμών που αν εφαρμοστούν θα είναι καταστροφικοί για το επιχειρείν. Δεύτερον αλλά πολύ σημαντικό είναι το μέτρο που έχουμε προτείνει ως Επιμελητήριο, σχετικά με τη διαγραφή μέρους των οφειλών όσων επλήγησαν οικονομικά από την πανδημία και αποπληρωμή του υπολοίπου σε πολλές δόσεις. Αν δεν υιοθετηθεί αυτή η ρύθμιση, θεωρώ δεδομένο ότι θα μπει λουκέτο σε χιλιάδες επιχειρήσεις. Τρίτον, να συνεχιστούν τα μέτρα στήριξης, με κυριότερο την επιδότηση σε κλάδους που έχουν καταγράψει μεγάλες ζημιές, όπως είναι το λιανεμπόριο. Δηλαδή, ένα πρόγραμμα αντίστοιχο με αυτά της εστίασης και του τουρισμού. Τέταρτον, εξασφάλιση περισσότερων χρηματοδοτικών εργαλείων με στόχο την ενίσχυση της ρευστότητας των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων, που είναι και αυτές που κινδυνεύουν περισσότερο. Εδώ να θυμίσω ότι ένα πολύ μεγάλο μέρος των μικρομεσαίων δεν κατάφερε να υπαχθεί σε κάποιο από τα προγράμματα που υλοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας, εξαιτίας των προϋποθέσεων που υπήρχαν. Πέμπτον, τα κοινοτικά κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης να κατευθυνθούν και στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Καλή η στήριξη στους μεγάλους, αλλά δεν μπορεί να αγνοηθούν όσοι στηρίζουν την πραγματική οικονομία και την απασχόληση. Αυτό που ζητάμε ως Επιμελητήριο είναι ισονομία. Οχι δυο μέτρα και δυο σταθμά. Χωρίς μικρομεσαίες δεν μπορεί το επιχειρείν να έχει μέλλον. Εκτο, να δοθεί πραγματική στήριξη στις επιχειρήσεις μας για τη μετάβασή τους στη νέα ψηφιακή εποχή. Εμείς ως Επιμελητήριο στηρίζουμε τα μέλη μας για τη δωρεάν δημιουργία e-shop και site. Ψηφιακή αναβάθμιση όμως χρειάζονται κι άλλες επιχειρήσεις.

Η κυβέρνηση οφείλει να καταλάβει ότι η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα κινδυνεύει άμεσα με αφανισμό. Βρίσκεται λίγο πριν από τον γκρεμό. Αν δεν φροντίσει να τη στηρίξει με έργα, δεν μπορούμε να συζητάμε για πιθανότητες ανάκαμψης της οικονομίας και της χώρας.

Θέματα επικαιρότητας: Εργασία

Κώστας Καλλίτσης

Φτηνή εργασία

Κώστας Καλλίτσης, 2026-05-24

Αν η κυβέρνηση θύμωνε εξαιτίας της ακρίβειας, θα γίνονταν...

Περισσότερα

Η δημοκρατία των μετακλητών

Παύλος Τσίμας, 2026-04-25

Είδηση πρώτη: ένας υφυπουργός υποχρεώνεται να παραιτηθεί...

Περισσότερα

Ρουσφέτι: βολικός μύθος για συμψηφισμούς

Κώστας Χλωμούδης, 2026-04-20

Το αφήγημα, που θέλει το ρουσφέτι να αποτελεί αποκλειστικό...

Περισσότερα

Τυμβωρύχοι

Παύλος Τσίμας, 2026-01-31

Πόσοι είναι οι νεκροί από εργατικά δυστυχήματα στην Ελλάδα;...

Περισσότερα
Διονύσης Τεμπονέρας

Άνθρακες ο θησαυρός της αύξησης του κατώτατου μισθού

Διονύσης Τεμπονέρας, 2024-03-28

Ανακοινώνεται στο υπουργικό συμβούλιο η αύξηση του κατώτατου...

Περισσότερα
Κώστας Καλλίτσης

Εργασία κάτω του κόστους

Κώστας Καλλίτσης, 2024-02-11

Πόσο ισχυρή είναι στ’ αλήθεια η ελληνική οικονομία; Οσα...

Περισσότερα
Κώστας Καλλίτσης

Φθηνή, φθηνότερη εργασία

Κώστας Καλλίτσης, 2023-11-26

Ποιο είναι ένα βασικό κριτήριο επιτυχίας μιας οικονομίας;...

Περισσότερα

Μετασχηματισμοί

Χριστίνα Κοψίνη, 2023-08-12

Καθηγητής σε δημόσιο σχολείο το πρωί, ιδιαιτερατζής το...

Περισσότερα

Άρθρα/ Πολιτική

Κώστας Καλλίτσης

Το τερματίζουν…

Κώστας Καλλίτσης, 2026-08-23

Τί σχεδιάζει να πει η κυβέρνηση από το βήμα της 90ης Διεθνούς...

Θόδωρος Τσίκας

Θαλάσσια πάρκα: νέες διαφορές πάνω στην παλιά εκκρεμότητα

Θόδωρος Τσίκας, 2026-08-22

Η ανακήρυξη από την Τουρκία δύο «εθνικών θαλάσσιων πάρκων»...

Κώστας Ζαχαριάδης

Γίνεται φιλελεύθερος, μετριοπαθής, ευρωπαΐστης και ταυτόχρονα υποστηριχτής του Τραμπ;

Κώστας Ζαχαριάδης, 2026-08-13

Δεν πρόκειται για τρεις «γραφικούς» που ξέφυγαν από την...

Θόδωρος Τσίκας

Η «νέα» Μέση Ανατολή και το ελληνικό στρατηγικό δίλημμα

Θόδωρος Τσίκας, 2026-08-13

Η Μέση Ανατολή μετατρέπεται από ένα σύστημα, στο οποίο η...

Νίκος Μπίστης

Ο σταθερός κύριος Γκουτιέρες και οι « νέες ιδέες»

Νίκος Μπίστης, 2026-08-05

Καμία υποχώρηση από το αποκαλούμενο πλαίσιο Γκουτιέρες...

Σωτήρης Βαλντέν

Εμπόλεμοι από την πίσω πόρτα – Η ελληνική εμπλοκή

Σωτήρης Βαλντέν, 2026-08-03

Η πολυδιαφημισθείσα πρόσφατη νέα αναχαίτηση drones από την...

Κώστας Καλλίτσης

Το πολιτικό πρόβλημα

Κώστας Καλλίτσης, 2026-08-02

Ως πολιτικό πρόβλημα της χώρας συχνά νοούνται τα υπαρξιακά...

Θόδωρος Τσίκας

Το «τελευταίο μίλι» για το Κυπριακό

Θόδωρος Τσίκας, 2026-07-30

H σημαντικότερη εξέλιξη από την επίσκεψη του Γενικού Γραμματέα...

Κωστής Κορνέτης

Οι «δεύτερες ζωές» της Μεταπολίτευσης

Κωστής Κορνέτης, 2026-07-26

Γιατί κάποιες ιστορικές στιγμές αρνούνται να περάσουν...

Ζωρζέτα Λάλη

Με τα χέρια δεμένα

Ζωρζέτα Λάλη, 2026-07-22

H ΕΛ.Α.Σ. θα διαπραγματευόταν για να εξασφαλίσει τα κονδύλια...

Γιάννης Δρόσος

Καθαρές κουβέντες

Γιάννης Δρόσος, 2026-07-22

H πρόσφατη αναμόχλευση του θέματος των καταστημάτων που...

Χρήστος Μαχαίρας

ΣΥΡΙΖΑ: Ένα κόμμα πέφτει, πέφτει…

Χρήστος Μαχαίρας, 2026-07-21

Η πολιτική ιστορία είναι γεμάτη από περιπτώσεις κομμάτων...

×
×