Και τώρα, κ. Μηταράκη;

Η ΑΠΟΨΗ ΤΗΣ ΕΦ.ΣΥΝ, 16/07/2021

Μετά την άνοιξη του 2020, η κυβέρνηση στήριξε την αντιπροσφυγική πολιτική της στα σύνορα στη βοήθεια της Ευρωπαϊκής Συνοροφυλακής και Ακτοφυλακής, της γνωστής Frontex. Zήτησε και πέτυχε την αποστολή της Δύναμης Ταχείας Συνοριακής Επέμβασης της Frontex στον Εβρο, της ανέθεσε την απέλαση χιλιάδων προσφύγων στην Τουρκία, στήριξε τη γιγάντωση της υπηρεσίας.

Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου επισκεπτόταν τον διευθυντή της στα γραφεία του οργανισμού, στη Βαρσοβία, και ο πρωθυπουργός τον υποδεχόταν στο μέγαρο Μαξίμου, την ώρα που ο κ. Λετζέρι βρισκόταν στο στόχαστρο των ευρωπαϊκών θεσμών, κατηγορούμενος για σοβαρή υπονόμευση των θεμελιωδών δικαιωμάτων και για εμπλοκή σε παράνομες επιχειρήσεις επαναπροώθησης στα ελληνοτουρκικά σύνορα.

Ο N. Μηταράκης είχε σπεύσει να προκαταλάβει το αποτέλεσμα των ερευνών, ενώ μέχρι προχθές ισχυριζόταν ότι δεν έχει διαπιστωθεί καμία παραβίαση εκ μέρους των ελληνικών αρχών στα σύνορα. Το χθεσινό πόρισμα της Ομάδας Εργασίας του Ευρωκοινοβουλίου για τον Ελεγχο της Frontex αποτελεί κόλαφο όχι μόνο για τον κ. Λετζέρι και την υπηρεσία του, αλλά πρωτίστως για την ελληνική κυβέρνηση.

Το πόρισμα θεωρεί περίπου αυτονόητο ότι οι ελληνικές αρχές διαπράττουν παράνομες επιχειρήσεις επαναπροώθησης στα ελληνοτουρκικά σύνορα και καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η υπηρεσία γνώριζε και συγκάλυπτε αυτές τις βάναυσες πρακτικές.

Εχει σημασία ότι το πόρισμα είναι αποτέλεσμα πολιτικού συμβιβασμού και απηχεί τις θέσεις όλων των ευρωομάδων, μεταξύ των οποίων το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα. Το αφήγημα της κυβέρνησης καταρρέει και αναδεικνύεται όλο και πιο έντονα ο επικίνδυνος στρουθοκαμηλισμός της.

Το πόρισμα καταλήγει στο προσβλητικό αίτημα να αξιολογήσει η Frontex τα στοιχεία για παραβιάσεις θεμελιωδών δικαιωμάτων, για να αποφασιστεί αν συντρέχουν λόγοι για αναστολή ή τερματισμό της αποστολής της στην Ελλάδα, σύμφωνα με τον κανονισμό της, με όποιες επιπτώσεις για τη χώρα μας. Αναστολή δραστηριότητας της Frontex έχει αποφασιστεί μόνο για την Ουγγαρία του Ορμπαν...

Η αντιπροσφυγική πολιτική της κυβέρνησης Μητσοτάκη βασίστηκε προεκλογικά σε ξενοφοβική ρητορική και ανέξοδες αντιπολιτευτικές κορόνες και μετεκλογικά σε παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στα σύνορα.

Προσπάθησε να τις συγκαλύψει με τη βοήθεια των φιλοκυβερνητικών μέσων ενημέρωσης και τη συγκατάθεση της ευρωπαϊκής ηγεσίας, φανερή ή υπόγεια. Αλλά τα ψέματα κάποτε τελειώνουν.

Θέμα επικαιρότητας:
προσφυγικό

Σύνολο: 1 Κείμενα

Πρόσφατα κείμενα

Ημερολόγιο κειμένων

Θέματα επικαιρότητας

Αρθρογράφοι