Η δημαγωγία για το 4-2-1

Σάκης Μουμτζής, Η Καθημερινή, Δημοσιευμένο: 2021-12-09

Τα πολιτικά αδιέξοδα, η έλλειψη αφηγήματος και, κυρίως, η ανυπαρξία πολιτικής κουλτούρας οδηγούν τους πολιτικούς –ευτυχώς όχι όλους– σε λόγο δημαγωγικό, που τελικά καταλήγει στον λαϊκισμό. Γιατί μια μορφή λαϊκισμού είναι, με υπεραπλουστευμένες προσεγγίσεις της πραγματικότητας, να προκληθεί θυμός και αγανάκτηση στον μέσο πολίτη. Να μην μπορέσει να αντιληφθεί πόσο πολύπλοκη είναι η πολιτική, με πολλές όψεις, οι οποίες δεν μπορούν να αναλυθούν μονοσήμαντα και απλοϊκά.

Προχθές, ο Γ. Α. Παπανδρέου, στην αντιπαράθεσή του με τον Ν. Ανδρουλάκη, αναφέρθηκε απαξιωτικά στο 4-2-1, στον τρόπο δηλαδή με τον οποίο καλύπτονταν την περίοδο 2012-2013 οι θέσεις πολιτικής ευθύνης της δημόσιας διοίκησης. Δηλαδή, υπήρχε μια ποσόστωση μεταξύ των τριών κομμάτων που αποτελούσαν τον κυβερνητικό συνασπισμό. Αγνοια εκ μέρους του πρώην πρωθυπουργού; Δεν νομίζω. Δημαγωγία και λαϊκισμός; Αυτό φαίνεται. Μπορεί να μη γνωρίζει ένας πολιτικός που διετέλεσε και πρωθυπουργός πώς λειτουργούν οι κυβερνήσεις συνασπισμού; Πώς φαντάζεται ο Γ. Α. Παπανδρέου ότι πληρούνται οι πολιτικές θέσεις της κρατικής μηχανής σε πολυκομματικές κυβερνήσεις; Προφανώς, ύστερα από συνεννόηση, αναλογικά με τη δύναμη των κομμάτων που συγκροτούν την κυβέρνηση. Πώς αλλιώς θα μπορούσε να γίνει; Με ζαριές; Δεν βλέπει ο Γ. Α. Παπανδρέου και όσοι μέμφονται το 4-2-1 τι γίνεται στη Γερμανία; Τα τρία κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού συμφώνησαν στη διανομή των υπουργείων και εν συνεχεία οι υπουργοί θα επιλέξουν τους συνεργάτες τους σε όλες τις πολιτικές βαθμίδες της δημόσιας διοίκησης.

Αν μεθαύριο ο Γ. Α. Παπανδρέου, στο πλαίσιο της «προοδευτικής» κυβέρνησης, συνέπραττε με τον ΣΥΡΙΖΑ, πώς νομίζει ότι θα στελεχώνονταν οι πολιτικές θέσεις της κρατικής μηχανής; Με κάποια ποσόστωση, ύστερα από σχετική διαπραγμάτευση. Διότι οι διαπραγματεύσεις για τη συγκρότηση κυβέρνησης συνασπισμού δεν αφορούν μόνο προγραμματικές συγκλίσεις, αλλά αφορούν και πώς θα κατανεμηθούν τα υπουργεία και πώς θα στελεχωθεί ο κυβερνητικός μηχανισμός. Συνεπώς, θα έπρεπε να μένουν έξω από την πολιτική αντιπαράθεση δοκιμασμένες και απαραίτητες πρακτικές, για τον απλούστατο λόγο ότι μπορεί στο εγγύς μέλλον να παραστεί ανάγκη να καταφύγουμε και πάλι σε αυτές. Δηλαδή, σε μια μελλοντική κυβέρνηση συνασπισμού το 4-2-1 θα επανέλθει ούτως ή άλλως.

Άρθρα/ Πολιτική

Χρήστος Μαχαίρας

Το μπλοκ του «όχι» και τα σύνδρομα της Κεντροαριστεράς

Χρήστος Μαχαίρας, 2026-10-15

Στην πιο παράδοξη «συγκατοίκηση» των τελευταίων ετών, η...

Η σιωπή δεν είναι πάντα χρυσός: Η ελληνική εξωτερική πολιτική στη σκιά του τραμπισμού

Κώστας Χλωμούδης, 2026-10-12

Η εξωτερική πολιτική μιας χώρας αποκαλύπτεται στις στιγμές...

Αντώνης Λιάκος

Ο Εθνικισμός της θυματοποίησης

Αντώνης Λιάκος, 2026-10-11

Πώς θα αντιμετωπίσουμε την αντιτουρκική ψύχωση πάνω στην...

Ο Τραμπ με χιτώνα

Παύλος Τσίμας, 2026-10-10

Τί θα μείνει από την επίσκεψη Ρούμπιο στην Αθήνα; Εύκολο...

Νίκος Μπίστης

Για ένα καλώδιο γυμνό,για μια Γκιλφόϊλ

Νίκος Μπίστης, 2026-10-09

Σε ένα μήνα ουδείς θα θυμάται – πλην ίσως του αρχαιόπληκτου...

Θόδωρος Τσίκας

Το καλώδιο Ελλάδας-Κύπρου δεν είναι αυτοσκοπός

Θόδωρος Τσίκας, 2026-10-07

Το καλώδιο Ελλάδας-Κύπρου κινδυνεύει να μετατραπεί από...

Κλεισμένη στο γυάλινο πύργο

Βίβιαν Ευθυμιοπούλου, 2026-10-06

Στον πυρήνα της Νέας Δημοκρατίας που ίδρυσε ο Κωνσταντίνος...

Κώστας Καλλίτσης

Η κουλτούρα των 120 δόσεων

Κώστας Καλλίτσης, 2026-10-04

Σε ποιόν οφείλεται η γενικευμένη, οριζόντια ρύθμιση χρεών...

Αλέξης Χαρίτσης

Οι συμμαχίες δεν είναι αριθμητική αλλά όρος για την πολιτική αλλαγή

Αλέξης Χαρίτσης, 2026-10-03

...Η εμφάνιση της ΕΛΑΣ του Αλέξη Τσίπρα αναδιαμόρφωσε τους...

Σταθερότητα- αλλά πώς;

Παύλος Τσίμας, 2026-10-03

Η Έκθεση για την Ελλάδα, που ψηφίστηκε προχθές από το Συμβούλιο...

Σωτήρης Βαλντέν

Αντίο στα «ήρεμα νερά»;

Σωτήρης Βαλντέν, 2026-10-01

Μετά από τρία χρόνια «ήρεμων νερών» κατά τα οποία χάθηκε...

Η αλκοόλη της εξουσίας

Παντελής Μπουκάλας, 2026-09-29

Καλά είναι τα κρασιά κι οι μπίρες, καλά τα τσιπουράκια και...

▲
×
×