Οι κάλπες και η βόμβα

Τάσος Παππάς, Η Εφημερίδα των Συντακτών, Δημοσιευμένο: 2022-10-26

Το σύστημα της απλής αναλογικής δεν αρέσει καθόλου στη Δεξιά. Ως προς αυτό είναι συνεπής. Στο παρελθόν είχε επιβάλει εκλογικά συστήματα που της έδιναν πλειοψηφία στη Βουλή κι ας ήταν μειοψηφία στο εκλογικό σώμα. Χαρακτηριστικότερη περίπτωση το τριφασικό σύστημα που εφαρμόστηκε στις εκλογές του 1956. Ποια ήταν η μαγική συνταγή; Στα αστικά κέντρα όπου η ΕΡΕ είχε ανταγωνιστές ίσχυε η απλή αναλογική, ενώ στην επαρχία, όπου το κόμμα του Καραμανλή είχε μεγάλο εκτόπισμα, ίσχυε το πλειοψηφικό σύστημα.

Τι έβγαλε αυτό το κόλπο; Η δεύτερη ΕΡΕ, με ποσοστό 47,38%, απέσπασε 165 έδρες, ενώ η Δημοκρατική Ενωση, πρώτο κόμμα με 48,15%, πήρε 132 έδρες.

Σήμερα δεν είναι εποχή για τέτοιου τύπου αλχημείες, αν και το μέγαρο Μαξίμου φλέρταρε για κάμποσο διάστημα με την αλλαγή του δικού του εκλογικού νόμου. Συνεργάτες του πρωθυπουργού είχαν δώσει στην κυκλοφορία -προφανώς για να μετρήσουν αντιδράσεις- την ιδέα να καθιερωθεί ένα μπόνους περίπου 30 εδρών στο πρώτο κόμμα ώστε να είναι σε θέση να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση με ποσοστό κάτω από το 36%. Θα είχαμε δηλαδή μια κυβέρνηση κοινοβουλευτικά ισχυρή, αλλά μειοψηφία στο σώμα των ψηφοφόρων και συντριπτική μειοψηφία σε όσους/ες είχαν δικαίωμα ψήφου (υπολογίστε την αποχή και θα δείτε). Ασήμαντη λεπτομέρεια για το κόμμα των ιδιοκτητών της χώρας. Για την ηγετική ομάδα του αυτό που προέχει είναι να μην απειληθεί το καθεστώς και να μη δοθεί η ευκαιρία στους προσωρινούς ενοικιαστές (ο ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με τον Κώστα Σημίτη) να παίξουν πρωταγωνιστικό ρόλο. Το σχέδιο έμεινε στα χαρτιά.

Ο υπουργός που έχει αναλάβει πολλές φορές να βγάλει τον προϊστάμενό του από τη δύσκολη θέση (εσχάτως το επιχειρεί με το σκάνδαλο των υποκλοπών, θέτοντας εν αμφιβόλω το επιστημονικό κύρος του), ο Γιώργος Γεραπετρίτης, σε συνέντευξή του στον Γιώργο Κουβαρά στο δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ, χαρακτήρισε -μετά λόγου γνώσεως, όπως είπε- την απλή αναλογική «κανονική βόμβα». Γιατί; «Δυστυχώς δεν υπάρχουν οι πολιτικές συναινέσεις, έτσι ώστε να μπορούμε να μιλούμε με άνεση, όπως θα συνέβαινε σε άλλες χώρες, για την απλή αναλογική. Η εποχή της κρίσης στην οποία ζούμε, βιώνουμε οικονομική κρίση, βιώνουμε κλιματική κρίση, βιώνουμε εθνική κρίση, νομίζω ότι απαιτεί πάρα πολύ γρήγορα αντανακλαστικά. Χρειάζεται μια κυβέρνηση η οποία να μπορεί με πολύ γρήγορη και ισχυρή εντολή να δίνει λύσεις στα ζητήματα αυτά».

Πολύ βολική ερμηνεία. Πολιτικές συναινέσεις μπορεί να προκύψουν, για παράδειγμα ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ και το ΜέΡΑ25 (το ξορκίζει η Νέα Δημοκρατία), ενδεχομένως και ανάμεσα στη Νέα Δημοκρατία και την Ελληνική Λύση (για την ώρα το μέγαρο Μαξίμου το απορρίπτει). Μας λέει ο κ. Γεραπετρίτης ότι η Ελλάδα αντιμετωπίζει τριπλή κρίση (οικονομική, κλιματική, εθνική). Προσωπικά δεν θυμάμαι περίοδο από το 1974 και μετά που να μην ήμασταν βουτηγμένοι μέχρι τον λαιμό σε κάποια κρίση - οικονομική, θεσμική, πολιτική, εθνική.

Αν παίρναμε τοις μετρητοίς όσα λένε τα κόμματα εξουσίας προεκλογικά, τότε πρέπει να πιστέψουμε ότι αυτή η χώρα οφείλει την ύπαρξή της σε αλλεπάλληλα θαύματα· κλασική τακτική των συστημικών δυνάμεων για να κρατάνε τους πολίτες σε κατάσταση επιφυλακής και να τους υποχρεώνουν να αποφασίζουν με βασικό κριτήριο τον φόβο. Ψηφίστε Δεξιά για να μην έρθει το ΠΑΣΟΚ. Ψηφίστε ΠΑΣΟΚ για να μην επιστρέψει η Δεξιά. Ψηφίστε Δεξιά για να μην αναστηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ.

Επίσης, αν όπως ισχυρίζεται ο κ. Γεραπετρίτης, μια ισχυρή αυτοδύναμη κυβέρνηση είναι σε θέση να απαντά στις προκλήσεις και να δίνει λύσεις στα προβλήματα, πρέπει να αναρωτηθούμε γιατί η χρεοκοπία ήρθε με μια ισχυρή αυτοδύναμη κυβέρνηση, γιατί το πρώτο μνημόνιο το έφερε μια ισχυρή αυτοδύναμη κυβέρνηση. Πόσο χειρότερα αποτελέσματα θα είχαν κυβερνήσεις συνεργασίας;

Θέματα επικαιρότητας: Εκλογές

Χρήστος Μαχαίρας

Κόμματα και κάλπες: Πόσο κοντά είμαστε στο… 2012

Χρήστος Μαχαίρας, 2026-05-28

Αν πάρει κανείς στα σοβαρά όσα ψιθυρίζουν σε off the record συζητήσεις...

Περισσότερα

Εκλογική άλγεβρα

Παύλος Τσίμας, 2026-05-22

Ακόμη κι αν οι εκλογές γίνουν στην ώρα τους (ή σχεδόν), η...

Περισσότερα
Γιώργος Χ. Σωτηρέλης

Πότε παραιτείται ένας πρωθυπουργός;

Γιώργος Χ. Σωτηρέλης, 2026-04-10

Το τελευταίο διάστημα όλο και περισσότεροι συνειδητοποιούν...

Περισσότερα
Κώστας Καλλίτσης

Επιπτώσεις: Από μηδαμινές έως πρόωρες εκλογές

Κώστας Καλλίτσης, 2026-03-15

Ποιες επιπτώσεις μπορεί να έχει ο πόλεμος στα καθ’ ημάς;...

Περισσότερα

Θύμα των εκλογών η οικονομική πολιτική

Αντώνης Καρακούσης, 2026-03-05

Την περασμένη εβδομάδα συνεδρίασε στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό...

Περισσότερα

Ο εκλογικός χρόνος

Παύλος Τσίμας, 2025-12-20

Το ξέραμε βέβαια, αλλά το επιβεβαίωσε προχθές και η ομιλία...

Περισσότερα
Κώστας Καλλίτσης

Προεκλογική περίοδος

Κώστας Καλλίτσης, 2025-06-08

Κάτι μάλλον ασυνήθιστο (ακόμα και) για τα ελληνικά δεδομένα...

Περισσότερα

Ανοιχτή επιστολή σε γυναίκες ψηφοφόρους

Μαρία Γκασούκα*, Ιλεάνα Σακκά**, Φωτεινή Σιάνου***, 2023-06-16

Αγαπητές φίλες,Οι γυναίκες ψηφοφόροι είμαστε η πλειονότητα...

Περισσότερα

Άρθρα/ Πολιτική

Η Τουρκία, μετά τη Σύνοδο Κορυφής

Παύλος Τσίμας, 2026-07-11

Η σκηνοθεσία ήταν, από κάθε άποψη, εντυπωσιακή. Ξεκίνησε...

Δεν υπάρχει εναλλακτική

Γιώργος Καπόπουλος, 2026-07-10

Εάν οι ΗΠΑ μπορούσαν, θα είχαν ανατρέψει το ισλαμικό καθεστώς...

Θόδωρος Τσίκας

Οι συσχετισμοί μεταβάλλονται

Θόδωρος Τσίκας, 2026-07-09

Η σημαντικότερη εξέλιξη της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ στην...

Θόδωρος Μαργαρίτης

Για ποιο πολιτικό παράδειγμα;

Θόδωρος Μαργαρίτης, 2026-07-09

Η υπόθεση με την κρίση στον ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί ένα γεγονός...

Πού είναι ο απολογισμός και ποια η αξιολόγηση;

Κώστας Χλωμούδης, 2026-07-08

Υπάρχουν πολιτικές που πετυχαίνουν και πολιτικές που αποτυγχάνουν....

Η Ευρώπη πρέπει να αντιμετωπίσει τον κόσμο μόνη της

Joschka Fischer, 2026-07-08

Καθώς οι ΗΠΑ αποσύρονται από την Ευρώπη υπό τη δεύτερη κυβέρνηση...

Δημήτρης Χατζησωκράτης

Για την ατομική και συλλογική μας ευθύνη απέναντι στην κοινωνία

Δημήτρης Χατζησωκράτης, 2026-07-07

Προτείνω ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ να μην καταθέσει ξεχωριστό ψηφοδέλτιο....

Λάμπρος Αθανάσιος Τσουκνίδας

Με τα λόγια του Καμύ

Λάμπρος Αθανάσιος Τσουκνίδας, 2026-07-05

Kάθε γενιά, αναμφισβήτητα, θεωρεί τον εαυτό της προορισμένο...

Τέλος εποχής ...

Αγγέλα Καστρινάκη, 2026-07-04

Πάντα τέτοιες μέρες οι πανεπιστημιακοί παθαίναμε κρίση...

Γιώργος Χουλιαράκης

Τί σημαίνει προοδευτική οικονομική πολιτική;

Γιώργος Χουλιαράκης, 2026-06-28

Τι μπορεί ρεαλιστικά να επιτευχθεί σε εθνικό επίπεδο προκειμένου...

Η τεχνητή νοημοσύνη δεν πρέπει να αφεθεί στις δυνάμεις της αγοράς

Θόδωρος Καρούνος, 2026-06-26

Η πρόσφατη συνέντευξη του επικεφαλής της Anthropic, αλλά και...

Θόδωρος Τσίκας

Τα «δώρα» του Τραμπ προς την Τουρκία και οι προκλήσεις για την ελληνική στρατηγική

Θόδωρος Τσίκας, 2026-06-25

Οι δηλώσεις του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ για πιθανά...

×
×