Ο καθηγητής του καιροσκοπισμού

Σήφης Πολυμίλης, Ελευθεροτυπία, 01/06/2004

«Κάναμε σαφώς λάθος χειρισμό στο θέμα των ταυτοτήτων. Δεν μπορείς να αγνοείς τον αρχιεπίσκοπο και να τον μειώνεις έτσι. Ο Χριστόδουλος στο θέμα του χειρισμού είχε απόλυτο δίκιο. Το ΠΑΣΟΚ πλήρωσε τον προτεσταντισμό του Σημίτη. Είχε σχέδιο (ο Σημίτης) και το ΠΑΣΟΚ το πλήρωσε». Μη βιαστείτε να πείτε ότι αυτά τα λέει ο Παπαθεμελής ή ο κ. Καραμανλής. Οχι, ο νέος φέρελπις δελφίνος του ΠΑΣΟΚ, ο πούρος σοσιαλιστής και εκσυγχρονιστής κ. Βενιζέλος έφα... Ο πολυπράγμων και ειδήμων περί παντός του επιστητού βουλευτής Θεσσαλονίκης, που φιλοδοξεί προφανώς να ψηφοθηρήσει στο ποίμνιο της Εκκλησίας, αποκαλύπτει την «ταυτότητά» του στη συνέντευξη στο «Εψιλον».

*** Δίκιο λοιπόν ο Χριστόδουλος, άδικο ο μέχρι χθες αρχηγός του, κ. Σημίτης. Μόνο που δεν τολμούσε βέβαια να τα πει τότε και να υποβάλει την παραίτησή του, αφού είχε τόσο ριζική διαφωνία μαζί του, αλλά προτίμησε τη θαλπωρή του υπουργικού θώκου. Δεν τόλμησε, βέβαια, να πάει να υπογράψει στο δημοψήφισμα του Χριστόδουλου ο διαπρεπής συνταγματολόγος μας, αλλά βγήκε τώρα εκ των υστέρων να τον δικαιώσει και να κατηγορήσει τον Σημίτη για... προτεσταντισμό, ο αθεόφοβος.

*** Και καλά να δεχτούμε τον ψηφοθηρικό πολιτικαντισμό του, έστω κι αν δεν ταιριάζει σε φιλόδοξους δελφίνους. Αλλά ο κ. καθηγητής αυτά διδάσκει στους φοιτητές του; Ποια συνταγματική νομιμότητα, ποια ανθρώπινα δικαιώματα, ποιες θρησκευτικές ελευθερίες... Ψιλά γράμματα για τον κ. καθηγητή, που δεν βρήκε λέξη να πει για το φανατισμό και το φονταμενταλισμό του αρχιεπισκόπου, αλλά βρήκε ευκαιρία να βγάλει τα απωθημένα του κατά Σημίτη... Στην Ελλάδα του 21ου αιώνα, συνταγματολογώντας καιροσκοπικά, ο κ. Βενιζέλος αρνείται ή δεν θέλει να καταλάβει ότι υπάρχει θεμελιώδης διάκριση μεταξύ πολίτη και πιστού και κυρίως αρνείται να ασκήσει οποιαδήποτε κριτική στο θρησκευτικό ολοκληρωτισμό του κ. Χριστόδουλου, που όχι μόνο δεν ενέχεται τη διαφορετικότητα αλλά επιμένει να ταυτίζει την εθνική ταυτότητα με τη θρησκεία...

Θέμα επικαιρότητας:
Σχέσεις εκκλησίας και κράτους

Σύνολο: 36 Κείμενα

Πρόσφατα κείμενα

Ημερολόγιο κειμένων

Θέματα επικαιρότητας

Αρθρογράφοι