Γιατί όχι και διψήφιο ποσοστό στις ευρωεκλογές

Δημήτρης Παπαδημούλης, Συνέντευξη στον Ανδρέα ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟ, Αυγή της Κυριακής, 23/12/2007

Κυβερνητική ομολογία αδυναμίας, χαρακτηρίζει ο ευρωβουλευτής του ΣΥΝ Δημήτρης Παπαδημούλης τα σενάρια που καλλιεργούνται για πρόωρες εκλογές, χωρίς, ωστόσο, να αποκλείει διπλές εκλογές τον Ιούνιο του 2009. Εκτιμά ότι μόνο η αντίδραση των εργαζομένων και οι δημοσκοπήσεις μπορούν να "σώσουν" την Ολυμπιακή, καθώς ο κ. Χατζηδάκης έχει αποστολή να κλείσει την εταιρεία. Δηλώνει ιδιαίτερα αισιόδοξος για την πορεία του ΣΥΝ και του ΣΥΡΙΖΑ, επισημαίνοντας ότι με τις κατάλληλες επιλογές στις ευρωεκλογές υπάρχουν οι δυνατότητες ακόμα και για διψήφιο ποσοστό. Μιλάει με θετικά λόγια για τις υποψηφιότητες του Φ. Κουβέλη (τον οποίο και θα υποστηρίξει) και του Αλ. Τσίπρα, ενώ δηλώνει απολύτως αντίθετος με την πρόταση του Ν. Κωνσταντόπουλου για κοινή κάθοδο του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΝ στις ευρωεκλογές.

\* Τι σημαίνει η αποπομπή του κ. Μαγγίνα για την υπόθεση του ασφαλιστικού;\

Η κ. Πετραλιά, αντικατέστησε αναγκαστικά τον "φιλάνθρωπο" ιδιοκτήτη "αναψυκτηρίου" κ. Μαγγίνα. Υπόσχεται διάλογο και ήπιες ρυθμίσεις, για την ταμπακιέρα όμως δεν λέει λέξη.

Η κυβέρνηση τρόμαξε από τις κινητοποιήσεις της 12ης Δεκεμβρίου και τις δημοσκοπήσεις. Η ουσία όμως δεν αλλάζει. Η κυβέρνηση υποχρηματοδοτεί τα ταμεία, ευνοεί και ανέχεται την εισφοροδιαφυγή, θέλει να φορτώσει όλα τα βάρη στους ασφαλισμένους, κυρίως στη νέα γενιά και πριμοδοτεί την ιδιωτική ασφάλιση. Όσο και να κρύβει τα χαρτιά της, "τα έχει βρει μπαστούνια", ακόμη και με τους ψηφοφόρους της.

Σε καμία ευρωπαϊκή χώρα δεν υπήρξε διάλογος και διαπραγμάτευση για ασφαλιστική μεταρρύθμιση, χωρίς η αρμόδια κυβέρνηση να καταθέσει εξαρχής τις προτάσεις της και την τεκμηρίωση που τις συνοδεύει.

\* Τι επιδιώκει η κυβέρνηση για την Ολυμπιακή, επικαλούμενη και την Κομισιόν; Τι μπορεί να γίνει πλέον, όπως έχουν διαμορφωθεί τα πράγματα;\

Όσα είπε ο κ. Χατζηδάκης, ουσιαστικά αποτελούν ένα αγγελτήριο θανάτου. Και άλλες δημόσιες αεροπορικές εταιρείες αντιμετώπισαν στο παρελθόν προβλήματα με την Κομισιόν. Όμως δεν έκλεισαν. Είχαν διοικήσεις και κυβερνήσεις που το πάλεψαν, που νοικοκύρεψαν τα οικονομικά τους, που οργάνωσαν την πολιτική και νομική διαπραγμάτευση με την Κομισιόν και που κέρδισαν, έστω με έναν συμβιβασμό, τη μάχη. Έμειναν ζωντανές και πετάνε. Όταν ο κ. Χατζηδάκης ανέλαβε υπουργός, πολλοί έγραψαν ότι «ανέλαβε την αποστολή να κλείσει την Ολυμπιακή». Δυστυχώς έτσι είναι τα πράγματα. Μόνον η αντίδραση των εργαζομένων και οι δημοσκοπήσεις μπορούν να υποχρεώσουν την κυβέρνηση να κάνει, έστω και την δωδέκατη ώρα, αυτό που πρέπει.

Αλλεπάλληλες γκάφες και ψέματα από την κυβέρνηση

\* Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν φθορά της κυβέρνησης, αλλά και προβάδισμα έναντι του ΠΑΣΟΚ. Μήπως η ισχνή πλειοψηφία των 152 βουλευτών οδηγήσει τον κ. Καραμανλή σε πρόωρες εκλογές;\

Τρεις μόλις μήνες μετά τις εκλογές, η νέα κυβέρνηση της Ν.Δ. έχει φθίνουσα δύναμη, στενό χρονικό ορίζοντα και έλλειμμα αυτοπεποίθησης. Αποκαλύπτει την κρυφή της ατζέντα, με αλλεπάλληλες γκάφες και ψέματα, αλλά και σκληρές δεξιές, νεοφιλελεύθερες επιλογές. Ο κ. Καραμανλής αποδεικνύεται όχι μόνο πολύ δεξιός αλλά και κακός μάνατζερ.

Η μόνη παρηγοριά της Ν.Δ. είναι η συνεχιζόμενη κρίση ταυτότητας, πολιτικής και ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ. Η ταυτόχρονη φθορά της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ, διαμορφώνει νέες δυνατότητες και προκλήσεις, ιδιαίτερα για τον Συνασπισμό Ριζοσπαστικής Αριστεράς, που καταγράφει μια συνεχιζόμενη, αλλά και υπό δοκιμήν, ανοδική τάση και στις μετεκλογικές δημοσκοπήσεις.

Κατά τα άλλα, όταν τρεις μήνες μετά τις εκλογές, ακούγονται, έστω και για φρονηματισμό των απείθαρχων, σενάρια για νέες εκλογές, αυτό αποτελεί κυβερνητική ομολογία αδυναμίας. Ωστόσο, δε θα πρέπει να αποκλειστούν οι διπλές εκλογές τον Ιούνιο του 2009.

\* Πού οφείλεται η ανοδική δυναμική του ΣΥΝ και του ΣΥΡΙΖΑ και πώς πρέπει να αξιοποιηθεί; \

Η πολιτική που όλοι μαζί, με ευρύτατη συσπείρωση και σύνθεση απόψεων, συνδιαμορφώσαμε, ιδιαίτερα το τελευταίο διάστημα, με τη σημαντική συμβολή του Αλέκου Αλαβάνου, και η οποία επιβραβεύθηκε στις εκλογές, πρέπει να συνεχιστεί και να βαθύνει με:

- Δυναμική αντιπολίτευση στην κυβέρνηση της Ν.Δ.

- Διαρκή επεξεργασία και προβολή συγκεκριμένων και πειστικών εναλλακτικών προτάσεων στις συντηρητικές και νεοφιλελεύθερες επιλογές

- Στρατηγικό πολιτικό και προγραμματικό άνοιγμα προς τις δυνάμεις της οικολογίας, του σοσιαλιστικού χώρου και της νέας γενιάς, με στόχο τη δημιουργία μιας μεγάλης σύγχρονης αριστεράς

- Χρειαζόμαστε συνοχή, γρήγορα αντανακλαστικά, πολιτικό σχέδιο και στέρεο προγραμματικό υπόβαθρο, ως μια δύναμη δημιουργικής ανατροπής και προοδευτικών ανακατατάξεων, σε ένα φθαρμένο, φθίνον και δεξιόστροφο δικομματικό πολιτικό τοπίο.

\* Τι περιμένετε από το 5ο συνέδριο του ΣΥΝ;\

Προσβλέπω σε ένα συνέδριο ολόπλευρης ενίσχυσης του ΣΥΝ και προγραμματικής εμβάθυνσης, στραμμένο στο μέλλον. Με δημιουργική συζήτηση και προωθητικές συνθέσεις και όχι με αναβίωση παθογενειών του παρελθόντος.

Για να δώσουμε εναλλακτικό προγραμματικό βάθος και προοδευτικές αντιπροτάσεις έναντι της κυβερνητικής πολιτικής της Ν.Δ. Για να πρωτοστατήσουμε στις προσπάθειες κοινής δράσης με ΠΑΣΟΚ και ΚΚΕ, όπου αυτό είναι δυνατό.

Για να εντάξουμε, ακόμη πιο συνεκτικά και τολμηρά, την οικολογία, όχι μόνο στον τίτλο μας, αλλά και στην καθημερινή μας δράση. Με ενίσχυση της ενιαίας Συνασπισμικής συνείδησης, λειτουργίας και κουλτούρας. Με τα ρεύματα και τις τάσεις να λειτουργούν όπως προβλέπει το καταστατικό, εισφέροντας ιδέες και προτάσεις στις ενιαίες συλλογικές μας λειτουργίες. Όχι ως "εσωκομματικοί στρατοί" και ως "κόμμα, μέσα στο κόμμα", φαινόμενο που στρεβλώνει τον ενιαίο χαρακτήρα και τις δημοκρατικές μας διαδικασίες.

Οραματίζομαι και εργάζομαι για ένα ΣΥΝ πιο ισχυρό, πιο ενωμένο, ευρύχωρο κόμμα της σύγχρονης αριστεράς, ανοιχτό στην οικολογία και το σοσιαλιστικό χώρο.

Έχουμε δυο πολύ καλές υποψηφιότητες

\* Πώς κρίνετε τις κατατεθειμένες υποψηφιότητες του Φ. Κουβέλη και του Αλ. Τσίπρα;\

Ο ΣΥΝ είναι σε μια πολύ καλή στιγμή. Εγκρίναμε, στην Κεντρική Πολιτική Επιτροπή, σε κλίμα ευρύτατης συσπείρωσης και ουσιαστικής συζήτησης, το κείμενο των πολιτικών μας θέσεων. Μας δίνει προτεραιότητες και προσανατολισμούς για το επόμενο χρονικό διάστημα. Εντοπίσαμε ορισμένα θέματα, όπου με εναλλακτικές τροπολογίες, είναι αναγκαίο να βαθύνει ο πολιτικός διάλογος.

Με την ίδια ωριμότητα, το ίδιο αίσθημα ευθύνης, θα αντιμετωπίσουμε και το θέμα της εκλογής του νέου προέδρου.

Η υποψηφιότητα του Φ. Κουβέλη είναι μία πολύ καλή υποψηφιότητα. Έχει μια σημαντική θητεία και προσφορά στο δημόσιο βίο και στην αριστερά. Με τον Φ. Κουβέλη έχουμε μια κοινή διαδρομή. Μας συνδέουν ισχυροί δεσμοί εμπιστοσύνης. Γι αυτό και θα υποστηρίξω την υποψηφιότητά του, ενώπιον των οργάνων και στο συνέδριο.

Και η υποψηφιότητα του Αλ. Τσίπρα είναι μια επίσης πολύ καλή υποψηφιότητα.

Έχουμε δύο πολύ καλές υποψηφιότητες. Η κάθε μία έχει τα δικά της πλεονεκτήματα, συμπυκνώνει τις δικές της ελπίδες και προσδοκίες για το μέλλον του ΣΥΝ. Θα συζητήσουμε, τα μέλη του κόμματος θα σκεφτούν και θα κρίνουν κατά συνείδηση και στο συνέδριο θα εκλεγεί ο πρόεδρος του κόμματος, ο οποίος πρέπει να στηριχτεί σε όλους και από όλους.

Είμαι βέβαιος ότι οι δύο συγκεκριμένες υποψηφιότητες θα πολιτικοποιήσουν τη συλλογική διαδικασία, η οποία θα είναι ήρεμη, ώριμη και δημοκρατική. Καμία σχέση με πράγματα που συνέβησαν σε άλλα κόμματα, πρόσφατα.

\* Ενόψει των ευρωεκλογών, μπορεί να υπάρξει κοινή κάθοδος του ΠΑΣΟΚ με τον ΣΥΝ, όπως πρότεινε ο Νίκος Κωνσταντόπουλος;\

Στις Ευρωεκλογές, τον Ιούνιο του 2009, έχουμε όλες τις προϋποθέσεις για ένα πολύ καλό αποτέλεσμα.

Διαθέτουμε δύο σημαντικά ατού: Την διακριτή αριστερή ευρωπαϊκή μας ταυτότητα και πολιτική, αλλά και ένα πλούσιο και δυναμικό απολογισμό της δράσης μας, μέσα και έξω από το Ευρωκοινοβούλιο.

Η συγκυρία είναι ευνοϊκή, η πορεία μας είναι ανοδική, η δουλειά μας στο Ευρωκοινοβούλιο έχει ευρύτερη απήχηση, το εκλογικό σύστημα είναι απλή αναλογική, η ψήφος είναι πιο χαλαρή και κατά συνέπεια πιο πολιτική και "αξιοκρατική".

Με βάση τα παραπάνω, θα πρέπει να επιδιώξουμε, όχι μόνο τη συνεργασία με τις άλλες δυνάμεις του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς, αλλά και τη διεύρυνσή της με δυνάμεις της οικολογίας και του προωθημένου σοσιαλιστικού χώρου. Με σαφή οριοθέτηση από τη νεοφιλελεύθερη πολιτική της Ν.Δ., τον αδιέξοδο ευρωαναχωρητισμό του ΚΚΕ και την δεξιόστροφη πολιτική του ΠΑΣΟΚ.

Είναι προφανές ότι διαφωνώ, οριζοντίως και καθέτως, με την πρόταση για κοινή κάθοδο με το ΠΑΣΟΚ στις Ευρωεκλογές.

Πιστεύω ακράδαντα ότι, αν αξιοποιήσουμε όλα μας τα ατού και αποφύγουμε τα αυτογκόλ, μπορούμε να στοχεύσουμε πολύ ψηλά, γιατί όχι και σε διψήφιο ποσοστό. Προσωπικά σκοπεύω να στρατευτώ σε αυτή τη συλλογική προσπάθεια, με όλες μου τις δυνάμεις.

Θέμα επικαιρότητας:
Μετεκλογικά 2007

Σύνολο: 40 Κείμενα

Πρόσφατα κείμενα

Ημερολόγιο κειμένων

Θέματα επικαιρότητας

Αρθρογράφοι