Γεννημένοι Πρωταθλητές;

Σήφης Πολυμίλης, Ελευθεροτυπία, 26/08/2004

Δεν ήταν μόνο το Ολυμπιακό Στάδιο που παραληρούσε χθες το βράδυ για την εκπληκτική κούρσα της Φανής Χαλκιά αλλά και εκατομμύρια τηλεθεατές σε κάθε γωνιά της χώρας. Γιατί δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η επιτυχία ενός αθλητή σε τέτοιους αγώνες συγκινεί, ενθουσιάζει, σκορπίζει χαρά σε φιλάθλους και μη. Κι αυτή είναι αν θέλετε η μεγάλη επιτυχία του αθλητισμού, που καταφέρνει να δημιουργεί ένα καθολικό αίσθημα χαράς και ικανοποίησης.

*** Επειδή ακριβώς μας αρέσει αυτό το κλίμα της χαράς, μπορούμε νομίζω να γκρινιάξουμε και λίγο για τα όσα είπε μετά την επιτυχία της η Χαλκιά. Δεν αμφισβητούμε την περηφάνια της για τη νίκη ούτε την ικανοποίηση για τους κόπους και τις θυσίες που κατέβαλε όλα αυτά τα χρόνια. Ισα ίσα θεωρούμε ότι η επιτυχία τής ανήκει αποκλειστικά και δεν οφείλεται, όπως είπε μετά, στο ότι οι Ελληνες γεννήθηκαν για να είναι πρωταθλητές ή ότι έχουν στα κύτταρά τους την επιτυχία...

*** Καλή και θεμιτή, αν θέλετε, ώς ένα βαθμό η εθνική υπερηφάνεια, αλλά οι όποιες επιτυχίες -ας μας επιτραπεί να αμφιβάλλουμε- δεν οφείλονται ούτε στα κύτταρα ούτε στον τόπο που γεννήθηκαν οι αθλητές... Οφείλονται αποκλειστικά και μόνο στους ίδιους τους αθλητές και στις προσπάθειες, τις θυσίες, τους κόπους τους. Τα κράτη, τα έθνη, οι πολιτικές ηγεσίες για την ακρίβεια μπορεί να αρέσκονται στην εκμετάλλευση των αθλητικών επιτυχιών -και δυστυχώς οι Ολυμπιακοί είχαν πάντα έντονο εθνικιστικό χαρακτήρα- για να εξυπηρετήσουν ιδιοτελή συμφέροντα, αλλά οι ίδιοι οι αθλητές δεν έχουν κανένα λόγο να υπηρετούν αυτά τα στερεότυπα και αυτές τις πολιτικάντικες αλχημείες. Ας χαρεί λοιπόν η Χαλκιά την επιτυχία της -και μεις μαζί της- γιατί είναι όλη δική της.

*** ΥΓ. Οσο και να μας αρέσει να ακούμε τον Εθνικό μας Υμνο, ίσως θα ήταν μια λύση για να σταματήσει το εθνικό και κάθε είδους ντοπάρισμα να μην ακούγεται ο Εθνικός Υμνος των χωρών... Οι αθλητές αγωνίζονται ως πρόσωπα, ως ομάδες και όχι ως εκπρόσωποι ενός κράτους ή ενός έθνους. Ισως έτσι σταματήσουν και οι διάφορες περίεργες «εθνικές μετεγγραφές» που μόνο σκοπιμότητες εξυπηρετούν.

Θέμα επικαιρότητας:
Αθήνα 2004

Σύνολο: 25 Κείμενα

Πρόσφατα κείμενα

Ημερολόγιο κειμένων

Θέματα επικαιρότητας

Αρθρογράφοι