Ο διάλογος για τα "ντιμπέιτ"

Πάσχος Μανδραβέλης, Η Καθημερινή, Δημοσιευμένο: 2009-09-15

H αλήθεια είναι ότι κάθε φορά που τελειώνει μια συζήτηση πολιτικών αρχηγών (νεοελληνιστί «ντιμπέιτ») μένουμε με την όρεξη. Αυτό πιστοποιείται και στα τηλεπαραθύρια που ακολουθούν. Εκεί διάφοροι αποφαίνονται (τις περισσότερες φορές στα σοβαρά) «ότι δεν συζητήθηκαν τα μεγάλα θέματα», «ότι οι πολιτικοί αρχηγοί δεν μπήκαν στο βάθος των προβλημάτων». Την ίδια στιγμή γίνεται εμβριθής κουβέντα για τα «λάθη» που έκαναν οι πολιτικοί αρχηγοί. Φυσικά τα «λάθη» αφορούν τη σκηνική τους παρουσία, τις γκριμάτσες που έκαναν ή δεν έκαναν, και αν κοίταζαν την κάμερα ή τα χαρτιά τους.

Το πρώτο ερώτημα είναι πόσο σοβαρή κουβέντα μπορεί να γίνει σε μια συζήτηση όπου κάθε πολιτικός έχει 90 δευτερόλεπτα να εξηγήσει τι πάει στραβά με το Εθνικό Σύστημα Υγείας και πώς αυτό μπορεί να διορθωθεί. Δηλαδή, σε 1,5 λεπτό ένας φυσιολογικός άνθρωπος δεν προκάνει να περιγράψει ούτε ένα απλό τροχαίο, θα μπορέσει να εξηγήσει πώς εκτροχιάστηκε το τραπεζικό σύστημα και πώς θα ξαναλειτουργήσει ως ατμομηχανή της ανάπτυξης; Δεύτερον, πόσο σοβαρή μπορεί να είναι μια συζήτηση όταν τελικά όλοι ξέρουν ότι αυτό που θα μετρήσει είναι η σκηνική παρουσία και όχι το τι θα ειπωθεί; Το βάρος, λοιπόν, πέφτει στο ύφος των πολιτικών και όχι στην ουσία όσων λένε.

Αυτό είναι φυσιολογικό: όπως απέδειξε ο μεγάλος θεωρητικός των media Νιλ Πόστμαν, η τηλεόραση παράγει τόσο πολύ θέαμα ώστε καταλήγει να σκοτώνει τον λόγο και τη λογική. Αυτή είναι μια παρατήρηση που αφορά το Μέσο που ονομάζεται τηλεόραση παγκοσμίως. Στην Ελλάδα έχουμε κι άλλες ιδιαιτερότητες.

Κατ’ αρχήν ο διάλογος για τη δομή των «ντιμπέιτ» στην Ελλάδα γίνεται λίγο πριν από τη διοργάνωσή τους και λίγο μετά. Ποτέ στο ενδιάμεσο. Την περίοδο, δηλαδή, που υπάρχει χρόνος να εξεταστούν ενδελεχώς οι όροι διενέργειας της συζήτησης, το θέμα είναι ξεχασμένο. Ετσι γίνεται και τώρα: τρεις εβδομάδες πριν από τις εκλογές και μέσα στον γενικό χαμό, τα κόμματα και τα ΜΜΕ θυμήθηκαν ότι πρέπει να συζητήσουν πώς πρέπει να γίνει ο διάλογος μεταξύ των πολιτικών αρχηγών. Επόμενο είναι να έχουμε πρόχειρες και αποσπασματικές αποφάσεις: θα υιοθετηθεί ένα μοντέλο συζήτησης, του οποίου το μνημόσυνο θα κάνουμε αμέσως μετά τη συζήτηση.

Δεύτερον, τους κάνονες του «ντιμπέιτ» αποφασίζουν οι πολιτικοί, χωρίς εκείνους που υποτίθεται κανοναρχούν τη συζήτηση, δηλαδή τους δημοσιογράφους. Σ’ αυτό φυσικά δεν φταίνε τα κόμματα. Απλώς, όπως γίνεται σε όλα τα ζητήματα που αφορούν τη δομή της ενημέρωσης, τα συλλογικά όργανα των δημοσιογράφων λάμπουν διά της απουσίας των. Είναι καταπληκτικό... αλλά κάθε δημοσιογράφος ατομικά έχει άποψη επί παντός, αλλά ο δημοσιογραφικός κλάδος συνολικά δεν έχει άποψη ούτε για τα του οίκου του.

Την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές δεν είναι ορατή η κατάληξη των συζητήσεων μεταξύ των κομμάτων για τους όρους του (ή των) «ντιμπέιτ». Δεν ξέρουμε καν αν θα είναι ένα ή δύο ή και περισσότερα. Ομως, όσα και να ’ναι, όπως και να ’ναι, η ουσία θα απουσιάζει· και αυτή την απουσία θα συζητάμε μετά τη «συζήτηση».

Θέματα επικαιρότητας: Προς τις βουλευτικές εκλογές 2009

Δημήτρης Παπαδημούλης

Αυτή την ώρα προέχει η ισχυροποίηση του ΣΥΡΙΖΑ

Δημήτρης Παπαδημούλης, 2009-10-02

Ο Δημήτρης Παπαδημούλης υποψήφιος Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ...

Περισσότερα
Δημήτρης Χατζησωκράτης

Σε αυτή τη Βουλή από τη θέση της μάχιμης προγραμματικής αντιπολίτευσης

Δημήτρης Χατζησωκράτης, 2009-10-02

Ο Δημήτρης Χατζησωκράτης, υποψήφιος του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗΣ...

Περισσότερα
Σοφία Ανδριοπούλου

Ο ΣΥΡΙΖΑ συνδυάζει το όνειρο και την πραγματικότητα

Σοφία Ανδριοπούλου, 2009-10-01

"Σε κοινοβουλευτικό επίπεδο η αποτελεσματικότητα των...

Περισσότερα
Βαγγέλης Ζορκάδης

Διεκδικούμε και την τελευταία ψήφο

Βαγγέλης Ζορκάδης, 2009-10-01

Σταθερά στην πρώτη γραμμή των αγώνων και πάντα μέσα από...

Περισσότερα
Ελίζα Παπαδάκη

Οι φόροι εν όψει εκλογών

Ελίζα Παπαδάκη, 2009-09-30

Μεγάλη σαφήνεια γύρω από τα δημοσιονομικά δεδομένα και...

Περισσότερα
Δώρα Τσικαρδάνη

Με την ανανεωτική αριστερά στην υπηρεσία της κοινωνίας

Δώρα Τσικαρδάνη, 2009-09-29

Να ‘μαστε πάλι σε εκλογές, δύο χρόνια ακριβώς, μετά τις...

Περισσότερα

ΣΥΡΙΖΑ: Δρόμος ευθύνης και ελπίδας

Κωνσταντίνος Καμάρας, 2009-09-28

Προχωράμε προς τις εκλογές στις 4 Οκτωβρίου μέσα σε ένα...

Περισσότερα
Θανάσης Λεβέντης

Πώς θα απεμπλακούμε από τα αδιέξοδα;

Θανάσης Λεβέντης, 2009-09-28

Ο ΣΥΡΙΖΑ είχε μία εξαιρετικά αποτελεσματική κοινοβουλευτική...

Περισσότερα

Άρθρα/ Πολιτική

Βαγγέλης Καραμανωλάκης

Από το Σκοπευτήριο της Καισαριανής στο σήμερα

Βαγγέλης Καραμανωλάκης, 2026-02-22

Η στάση τους μπορεί ακόμη να εμπνέει, να δείχνει δρόμους...

Σωτήρης Βαλντέν

Αρχηγισμός στην αριστερά, Τσίπρας και Καρτερός

Σωτήρης Βαλντέν, 2026-02-23

Εδώ και λίγο καιρό ο Θανάσης Καρτερός (ΘΚ), με καθημερινά...

Δυο θητείες για την ηγεσία της Τραπέζης της Ελλάδος

Γιάννης Δραγασάκης, 2026-02-22

Στην Ελλάδα, 8 στους 10 πολίτες θεωρούν ότι υφίσταται κρίση...

Δημήτρης Λιάκος

Συνταγματική αναθεώρηση και οικονομία

Δημήτρης Λιάκος, 2026-02-15

ΣΕ ΜΙΑ ΕΠΟΧΗ που χαρακτηρίζεται από την αλληλουχία πολλαπλών...

Θανάσης Θεοχαρόπουλος

Η ώρα της υπέρβασης: Ενότητα, συστράτευση και ανασύνθεση

Θανάσης Θεοχαρόπουλος, 2026-02-15

Η χώρα μας σήμερα διανύει τον έβδομο χρόνο διακυβέρνησης...

Ελένη Τσερεζόλε

Γαλλία / Πυρηνική ενέργεια ξανά

Ελένη Τσερεζόλε, 2026-02-15

Με τρία χρόνια καθυστέρηση μετά από αρκετές πολιτικές αντιπαραθέσεις,...

Γιώργος Σιακαντάρης

Πώς να κινη­θούν οι προ­ο­δευ­τι­κές δυνάμεις

Γιώργος Σιακαντάρης, 2026-02-15

Κάπου στην αρχή της δεύτε­ρης θητείας του Κυριάκου Μητσο­τάκη...

Κωμωδία

Τζίνα Μοσχολιού, 2026-02-04

Επιχειρηματολόγησε χθες ο Πρωθυπουργός ότι πρέπει να γίνει...

Ξενοφών Κοντιάδης

Γιατί δεν πείθει ο πρωθυπουργός με τη συνταγματική αναθεώρηση;

Ξενοφών Κοντιάδης, 2026-02-03

Υπάρχουν δύο διαδεδομένοι «μύθοι» σχετικά με την αναθεώρηση...

Γιάννης Δρόσος

Is There a Text in This Class?

Γιάννης Δρόσος, 2026-02-03

Οι πρωθυπουργικές εξαγγελίες για αναθεώρηση του Συντάγματος...

Γιώργος X. Σωτηρέλης

Υπάρχουν περιθώρια για μια αξιόπιστη Συνταγματική αναθεώρηση;

Γιώργος X. Σωτηρέλης, 2026-02-02

Δεν είναι η πρώτη φορά που μία κυβέρνηση καταφεύγει στην...

Θόδωρος Καρούνος

Ψηφιακή κυριαρχία: ο όρος που κρύβει το νέο κοινωνικό ζήτημα της εποχής

Θόδωρος Καρούνος, 2026-02-01

Όταν αναφέρεται η φράση «ψηφιακή κυριαρχία», πολλοί νομίζουν...

×
×