Περί δικομματισμού

Γιώργος Γιαννουλόπουλος, Η Εφημερίδα των Συντακτών, Δημοσιευμένο: 2013-07-01

Η πολιτική αντιπαράθεση είναι το περιβόλι όπου φύεται και θάλλει η οργουελιανή γλώσσα. Η οποία, ως γνωστόν, αντιστρέφει τη σημασία κάποιων βασικών εννοιών, έτσι ώστε να μπορούμε να κάνουμε αυτό που υποτίθεται ότι καταγγέλλουμε και τούμπαλιν.

Το φαινόμενο απαντά σε όλα τα γεωγραφικά μήκη και πλάτη. Στην Ελλάδα, όμως, όπου για κάποιο λόγο τα ελαττώματα έχουν την τάση να διογκώνονται, μας προέκυψε άλλο ένα δείγμα newspeak που μπροστά του όλα τα άλλα αποδεικνύονται απλά πταίσματα: σύμφωνα με την «Αυγή» σήμερα έχουμε κυβέρνηση δικομματισμού!

Ως γνωστόν, ο δικομματισμός ήταν το σύστημα που εξασφάλιζε την κυριαρχία του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ., επειδή επέβαλε το εξής σκηνικό: τα δύο μεγάλα κόμματα δημιουργούσαν μια ατμόσφαιρα έντασης και αντιπαλότητας, η οποία έστελνε το μήνυμα πως το μόνο σημαντικό ήταν η μεταξύ τους διαμάχη και γι’ αυτό όποιος δεν διάλεγε ένα από τα δύο χαράμιζε την ψήφο του. Με άλλα λόγια, ο κοινός στόχος αμφοτέρων των μονομάχων ήταν να συρρικνώσουν μέχρι εξαφάνισης οποιονδήποτε πολιτικό χώρο αμφισβητούσε στο σχήμα τους. Και ο χώρος αυτός ήταν η Αριστερά. Κατά συνέπεια, ο όρος «κυβέρνηση δικομματισμού» σήμερα είναι αντιφατικός και ανυπόστατος, πόσω μάλλον όταν την εν λόγω κυβέρνηση συνθέτουν μια αποδυναμωμένη Ν.Δ. και ένα ΠΑΣΟΚ μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας. Θα έλεγα μάλιστα ότι όποιος χρησιμοποιεί την έννοια του δικομματισμού κατ’ αυτόν τον τρόπο είναι πολιτικά αγράμματος. Κι όποιος ξέρει τι σημαίνει –αλλά επιμένει να τη χρησιμοποιεί έτσι– είναι πολιτικά ανέντιμος.

Κι από τη διαστρέβλωση στην υποκρισία: όταν ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε την κωλοτούμπα με το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο κι αντί να υποστηρίξει τη πρωτοβουλία της ΔΗΜΑΡ, όπως είχε υποσχεθεί, την αποκάλεσε δεκανίκι του Σαμαρά, τον οποίο κάλεσε σε τηλεμαχία, η πρόθεση ήταν ξεκάθαρη: σημασία έχει μόνο η αντιπαλότητα ΣΥΡΙΖΑ -Ν.Δ., συνεπώς όλοι οφείλουμε να διαλέξουμε μεταξύ τους. Επί δεκαετίες και μέχρι πρότινος, όταν τα ποσοστά τους ήταν γύρω στο 4%, κατηγορούσαν το ΠΑΣΟΚ για αλαζονεία και τους ανέβαινε το αίμα στο κεφάλι όταν άκουγαν φράσεις, όπως «οι λοιπές δημοκρατικές δυνάμεις». Δεν είναι περίεργο ότι σήμερα κάνουν ακριβώς το ίδιο, ακόμα και μετά την αποχώρηση της ΔΗΜΑΡ από την κυβέρνηση; Τόση υποκρισία; Ή μήπως ο Τσίπρας αποδέχθηκε την άποψη του Νίτσε –ίσως να του την εξήγησε ο Ζίζεκ– που έλεγε ότι η ηθική είναι η πανουργία των αδυνάτων; Δηλαδή όταν έχουμε 4%, μας πνίγει το δίκιο μας, κι όταν πάμε για 30% κάνουμε αυτά που μας έκαναν ενώ ταυτόχρονα με οργουελιανή γλώσσα τα αποδίδουμε στους άλλους.

Σχετικά με τη ΔΗΜΑΡ, που τόσες κατάρες άκουσε τελευταία, έχω να πω τα εξής λίγα: κατ’ αρχήν για την απόφασή της να βάλει πλάτη αποδεχόμενη το κόστος αντί να ψηφοθηρεί, από απόσταση ασφαλείας, τιμή και δόξα. Εγιναν λάθη; Δύσκολο να το αρνηθεί κανείς. Λέγεται ότι θα μπορούσε αρχικά να επιβάλει πιο αυστηρούς όρους για να συμμετάσχει στην κυβέρνηση. Ισως. Αλλά δεν γνωρίζω αρκετά για να συμφωνήσω ή να διαφωνήσω. Σίγουρα πάντως ήταν μέγα λάθος να μην προσδιορίσει σαφέστερα το ιδεολογικό στίγμα της, με αποτέλεσμα να λένε μερικοί «είμαι κάπου ανάμεσα στη ΔΗΜΑΡ και τον Μάνο» που εμένα τουλάχιστον με έβγαζαν απ’ τα ρούχα μου. Επίσης δεν βοήθησε η φασαρία για τη σύμπλευση με το ΠΑΣΟΚ. Το οποίο αν είχε ανθρώπους σαν τον Παρασκευά Αυγερινό, καμιά αντίρρηση. Οχι όμως με τους ξέμπαρκους τέως δελφίνους ή το κομμάτι του του βαθέος ΠΑΣΟΚ που δεν πήγε στον ΣΥΡΙΖΑ. Θα ήταν σαν να φιλάς τον βάτραχο κι αντί αυτός να μεταμορφωθεί σε πριγκίπισσα, γίνεσαι κι εσύ βάτραχος. Αλλά όποια λάθη και να διαπράχθηκαν, η ΔΗΜΑΡ πρέπει να κρατηθεί όρθια πάση θυσία. Για να μην εκλείψει η Ανανεωτική Αριστερά και για να μην αναγκαστούμε να διαλέξουμε ανάμεσα στον αυταρχισμό του Σαμαρά που κλείνει το μάτι στους ψηφοφόρους της Χρυσής Αυγής και την τυχοδιωκτική δημαγωγία του Τσίπρα.

Οσο για εκείνους στον ΣΥΡΙΖΑ που θα μπορούσαν να χαράξουν μια διαφορετική πορεία, όπως συχνά μνημονεύω, εντύπωση μου έκανε η σιωπή τους. Γι΄αυτό τους αφιερώνω την εξής ιστορία: όταν στο 20ό συνέδριο του ΚΚΣΕ ο Χρουστσόφ εκφωνούσε τον λόγο κατά του σταλινισμού του πέρασαν ένα σημείωμα, το οποίο έλεγε: «Και τότε τι έκανες εσύ σύντροφε;». Εκείνος το διάβασε και ρώτησε «ποιος το έγραψε;» Τσιμουδιά. «Ε, λοιπόν», τους είπε, «τότε έκανα κι εγώ ακριβώς το ίδιο!».

Θέματα επικαιρότητας: Αριστερά-κεντροαριστερά

Αντώνης Λιάκος

Τί θα περίμενα από την επιστροφή του Τσίπρα;

Αντώνης Λιάκος, 2026-05-24

Η συζήτηση γύρω από το νέο κόμμα του Αλέξη Τσίπρα αντιμετωπίζεται...

Περισσότερα
Γιώργος Σιακαντάρης

Σπάμε τις 50 αποχρώσεις της αποϊδεολογικοποίησης

Γιώργος Σιακαντάρης, 2026-05-17

Πριν από λίγες εβδομάδες αναρτήθηκε στον χώρο του Εθνικού...

Περισσότερα
Σωτήρης Βαλντέν

Αρχηγισμός στην αριστερά, Τσίπρας και Καρτερός

Σωτήρης Βαλντέν, 2026-02-23

Εδώ και λίγο καιρό ο Θανάσης Καρτερός (ΘΚ), με καθημερινά...

Περισσότερα
Δημήτρης Χατζησωκράτης

Ευελπιστώ ο Αλέξης να παίξει ένα κεντρικό ρόλο.

Δημήτρης Χατζησωκράτης, 2026-01-31

...Eπειδή κοινός στόχος μας είναι η συγκρότηση ενός ισχυρού...

Περισσότερα
Γεράσιμος Μοσχονάς

Από τα ”εάν” στην πολιτική επιτάχυναση

Γεράσιμος Μοσχονάς, 2026-01-07

Στο διεθνές πεδίο, το 2025 ήταν χρονιά αναταραχής και αστάθειας....

Περισσότερα
Θανάσης Θεοχαρόπουλος

Ενιαίος λόγος, όχι συνεχείς παραφωνίες και ομαδοποιήσεις

Θανάσης Θεοχαρόπουλος, 2025-05-17

Η«Ομάδα Αλήθειας» και η Νέα Δημοκρατία, η κομματική λειτουργία...

Περισσότερα
Σταμάτης Μαλέλης

Τι φταίει στην Κεντροαριστερά

Σταμάτης Μαλέλης, 2025-05-06

...Εάν τα βασικά κόμματα της Κεντροαριστεράς δεν εκσυγχρονιστούν...

Περισσότερα

Οι περιστάσεις

Τάσος Παππάς, 2025-04-22

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος μιλώντας στο ΜEGA...

Περισσότερα

Άρθρα/ Πολιτική

Η τεχνητή νοημοσύνη δεν πρέπει να αφεθεί στις δυνάμεις της αγοράς

Θόδωρος Καρούνος, 2026-06-26

Η πρόσφατη συνέντευξη του επικεφαλής της Anthropic, αλλά και...

Η αριστερή μελαγχολία

Κώστας Δουζίνας, 2026-06-10

Ακούγοντας ομιλίες του ΚΚΕ νοσταλγώ τις παλιές βεβαιότητες...

Γιώργος Χουλιαράκης

Τί σημαίνει προοδευτική οικονομική πολιτική;

Γιώργος Χουλιαράκης, 2026-06-28

Τι μπορεί ρεαλιστικά να επιτευχθεί σε εθνικό επίπεδο προκειμένου...

Θόδωρος Τσίκας

Τα «δώρα» του Τραμπ προς την Τουρκία και οι προκλήσεις για την ελληνική στρατηγική

Θόδωρος Τσίκας, 2026-06-25

Οι δηλώσεις του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ για πιθανά...

Γεράσιμος Μοσχονάς

Αλέξης Τσίπρας: Η ανατομία μιας επανεκκίνησης

Γεράσιμος Μοσχονάς, 2026-06-21

Τι συνέβαλε ώστε η ΕΛΑΣ να έχει αποκτήσει αξιόλογο (δημοσκοπικό)...

Π.Κ. Ιωακειμίδης

Ελλάδα: Tι μας αφήνει ο πόλεμος….

Π.Κ. Ιωακειμίδης, 2026-06-21

Ο πιο αχρείαστος πόλεμος (και το διπλωματικό Βατερλώ με...

Λάμπρος Αθανάσιος Τσουκνίδας

Η μπάλα διδάσκει

Λάμπρος Αθανάσιος Τσουκνίδας, 2026-06-21

Aν εισάγεις τον Τρίτο Κόσμο, θα γίνεις Τρίτος Κόσμος». Σε...

Τα όρια της ισχύος

Παύλος Τσίμας, 2026-06-20

Η επιχείρηση «Επική Οργή» δεν είχε ποτέ έναν καθαρά διατυπωμένο...

Η δημοκρατία της κούρασης

Πάσχος Μανδραβέλης, 2026-06-19

Είναι κουραστικό πράγμα η δημοκρατία. Είναι κουραστική...

Ο «σοσιαλισμός της αποχέτευσης» επιστρέφει στις αμερικανικές πόλεις

Josephine Walker, 2026-06-18

Μια παλιά πολιτική παράδοση επανεμφανίζεται στις Ηνωμένες...

Δύσκολος μονόδρομος

Γιώργος Καπόπουλος, 2026-06-15

Tο Πακιστάν, το Κατάρ, η Αίγυπτος και η Τουρκία συνέβαλαν...

Γιώργος Σταθάκης

Γιατί δεν υπήρξε ποτέ Plan B για «έξοδο της Ελλάδας από το Ευρώ». Ούτε από τους Ευρωπαίους, ούτε από το ΣΥΡΙΖΑ.

Γιώργος Σταθάκης, 2026-06-15

Ένα κεντρικό αφήγημα των ημερών θέλει την Ελλάδα να πλησίασε...

×
×