Αμαρτωλές εκβλαστήσεις

Γιάννης Τριάντης, Ελευθεροτυπία, 10/02/2014

Κράτος πάσχον, που αδυνατεί ή δεν θέλει να αντιμετωπίσει τα κακώς κείμενα. Και Τοπική Αυτοδιοίκηση εν πολλοίς στην ίδια ρότα. Ενας φαύλος κύκλος που συντηρεί τις παθογένειες και διατηρεί άθικτες τις σκληρύνσεις και τη διαφθορά. Οι καταστροφές στην Κεφαλονιά, τα έργα και οι ημέρες πολλών αρχόντων της Τ.Α. και εν αυτοίς η προεκλογική κινητοποίηση των δημάρχων με έργα εξωραϊσμού, στάχτη στα μάτια του κόσμου, επιβεβαιώνουν τις μελαγχολικές διαπιστώσεις.

Δημοσιεύματα που δεν διαψεύδονται μιλούν για χάρτινες κατασκευές και οφθαλμοφανείς κακοτεχνίες σε κρατικά έργα. Αν δεν πρόκειται για τις συνήθεις υπερβολές των ΜΜΕ, τότε προβάλλει ανάγλυφη μια γνώριμη, αποκαρδιωτική εικόνα: τα δημόσια έργα αποτελούν προνομιακό πεδίο διαφθοράς και ελεεινού πάρε-δώσε εν γνώσει -ή με ασυγχώρητη αμέλεια- της πολιτείας. Αν, λοιπόν, επαληθευτούν οι καταγγελίες π.χ. για τις «χάρτινες» εργατικές κατοικίες στο Ληξούρι, για πιθανές κακοτεχνίες στο λιμάνι και για άλλα παρεμφερή, τότε προβάλλουν επιτακτικώς η διερεύνηση, η απόδοση ευθυνών και η παραδειγματική τιμωρία. Δηλαδή, τα στοιχειώδη που συνήθως παρωθούνται σκοπίμως στη γωνία και λησμονούνται.

Ενα σοβαρό κράτος, αμέσως μόλις εξομαλυνθεί κάπως η κατάσταση στην Κεφαλονιά, θα έσπευδε να διερευνήσει εξονυχιστικά τις επιλήψιμες περιπτώσεις. Συντηρήθηκαν σωστά οι εργατικές κατοικίες; Υπήρξαν αστοχίες και ποιες; Εγινε έλεγχος από τη Νομαρχία ή από το αρμόδιο υπουργείο και ποιοι ελεγκτές έδωσαν το πράσινο φως; Τα ίδια ισχύουν για το λιμάνι, τα σχολεία και άλλα δημόσια έργα. Ερευνα εις βάθος, τεκμηριωμένα στοιχεία για τυχόν παραλείψεις και κακοτεχνίες, άμεση απόδοση ευθυνών και βαριά τιμωρία. Για όλους. Με ταυτόχρονη εντολή, αν επαληθευτούν λαθροχειρίες και πάσης φύσεως λαμογιές, να ελεγχθούν φορολογικά (καταθέσεις, ακίνητα κ.λπ.) όλοι όσοι ενέχονται σε επιλήψιμα πάρε-δώσε.

Επί χρόνια, τα έργα του Δημοσίου ήταν η χαρά πλήθους αρπακτικών. Ανεύθυνοι εργολάβοι, μεγάλοι και μικροί, εξωνημένοι δημόσιοι υπάλληλοι αρμόδιοι για ελέγχους και γραφειοκράτες της δημόσιας διοίκησης χασμώμενοι -ή αναγκασμένοι άνωθεν να κάνουν τα στραβά μάτια- διαμόρφωσαν μια άθλια εικόνα για το Δημόσιο. Μια ευτραφής αγελάδα που σίτιζε ημετέρους και λογής παράσιτα που φρόντιζαν να την απομύζουν, έχοντας πλήρη κάλυψη από κυβερνήσεις, Νομαρχίες και λοιπές αρμόδιες Υπηρεσίες. Μήπως επέστη ο καιρός να κινηθεί με καθαρτήρια ζέση το κράτος ή τουλάχιστον η Δικαιοσύνη η οποία δίνει εσχάτως λαμπρά δείγματα εξυγιαντικής συμπεριφοράς; Η περίπτωση της χειμαζόμενης Κεφαλονιάς παρέχει θαυμάσια ευκαιρία.

Ανάλογα κρούσματα επισημαίνονται και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Ημέτεροι, επιλήψιμες συνδιαλλαγές με εργολάβους και μια ολέθρια νοοτροπία που ευνοεί την επανάπαυση και την ήσσονα προσπάθεια. Βόλεμα και διάχυτη αδιαφορία. Μια ματιά σε δημοτικές επιχειρήσεις (π.χ. καφέ, αναψυκτήρια κ.ά.), που μαραζώνουν και καταλήγουν σε ιδιώτες, βεβαιώνει του λόγου το αληθές. Προς τούτοις, συνεχίζεται ακατάβλητη η προφανούς ιλαρότητος νοοτροπία των δημάρχων: έργα της τελευταίας στυιγμής για να σχηματιστεί εξωραϊσμένη η εικόνα των Δήμων λίγους μήνες πριν από τις εκλογές. Λες και οι τοπικοί άρχοντες απευθύνονται σε ανόητους που δεν καταλαβαίνουν.

Θα ήταν άδικο να μην υπομνησθούν οι πρόοδοι στο πεδίο της Αυτοδιοίκησης, κατά την τελευταία τριαντακονταετία. Ηταν ένα χέρσο χωράφι που άλλαξε όψη. Ομως ούτε τις θεσμικές δυνατότητες αξιοποίησε πλήρως ούτε εκρίζωσε τσουκνίδες και αγριόχορτα. Απεναντίας, συντήρησε πολλά από τα παλιά παθογενή και άφησε χώρο για νέες αμαρτωλές εκβλαστήσεις. Και όλα τούτα με πρωταγωνιστές από σχεδόν ολόκληρο το πολιτικό φάσμα, προς κακοφανισμόν όλων όσοι θεωρούν αυθαιρέτως ότι η κακοδαιμονία στο χώρο της Τ.Α. οφείλεται αποκλειστικώς στη νοοτροπία και το φέρεσθαι συντηρητικών στελεχών της Αυτοδιοίκησης.

Η ανακαίνιση κράτους και Αυτοδιοίκησης, ιδία σε καιρούς σαν τους σημερινούς που ευνοούν τη σμίκρυνση του ρόλου τους και ταυτόχρονα την επέλαση του ιδιωτικού, προβάλλει ως προτεραιότητα. Τουλάχιστον για εκείνους που αντιλαμβάνονται στοιχειωδώς τον σημαίνοντα προωθητικό ρόλο της διαχείρισης στα συγκεκριμένα πεδία και δεν υποτιμούν το ρόλο της. Οι υπόλοιποι, καλών προθέσεων οπωσδήποτε, μπορούν να περιμένουν την «επανάσταση» που βλέπουν στα όνειρά τους.

Θέμα επικαιρότητας:
Δημόσια Διοίκηση-Αυτοδιοίκηση

Σύνολο: 51 Κείμενα

Πρόσφατα κείμενα

Ημερολόγιο κειμένων

Θέματα επικαιρότητας

Αρθρογράφοι