Μας ενδιαφέρει η ανασύσταση της προοδευτικής παράταξης

Πάνος Σκοτινιώτης, Συνέντευξη στη Ν. Βασιλειάδου, Ελευθεροτυπία, Δημοσιευμένο: 2013-07-28

Ποιος από τους πέντε δημάρχους είχε την πρωτοβουλία για τη δημιουργία της κίνησης και πού αποσκοπεί αυτή;

Σας θυμίζω πως μετά τις δημοτικές εκλογές του Νοεμβρίου 2010 το κυρίαρχο θέμα στις αναλύσεις ήταν το δυναμικό πλειοψηφικό ρεύμα που είχε εκφραστεί σε μεγάλους Δήμους της χώρας, υπέρ δημοτικών παρατάξεων με ισχυρή μεταρρυθμιστική και προοδευτική φυσιογνωμία, που στηρίζονταν από ευρύ φάσμα πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων και ήταν απαλλαγμένες από ιδεοληψίες, τοπικισμούς και ξενοφοβικά σύνδρομα. Την «πρωτοβουλία», λοιπόν, της προσέγγισής μας την είχαν αυτές ακριβώς οι κοινές, κατά βάση, αρχές και ιδέες. Ομολογώ, πάντως, πως μας έχει εκπλήξει η απήχηση και η δυναμική που έχει αναπτυχθεί. Στόχος μας είναι να διαμορφώσουμε μια προωθημένη μεταρρυθμιστική ατζέντα για την κοινωνική συνοχή, τη βιώσιμη ανάπτυξη, τις πόλεις μας και την Αυτοδιοίκηση. Φυσικά δεν μας αφήνουν αδιάφορους οι διεργασίες που συντελούνται για την ανασύσταση της ευρύτερης προοδευτικής παράταξης. Αποτελεί πεποίθησή μας, άλλωστε, ότι η ανάκτηση της ηγεμονίας των προοδευτικών αντιλήψεων θα γίνει, πρωταρχικά, μέσα από την αναμέτρηση με τα καθημερινά προβλήματα.

Στο πρόσφατο κείμενο-παρέμβασή σας αφού με σαφήνεια καταφέρεστε εναντίων των κυβερνητικών πρακτικών που πλήττουν την Αυτοδιοίκηση αφήνετε αιχμές για πολιτικές δυνάμεις που λαϊκίζουν και χαιδεύουν αυτιά κι ενώ κόπτονται υπέρ των μεταρρυθμίσεων στην πραγματικότητα δεν τις θέλουν και βάζουν φραγμούς. Ποιές είναι συγκεκριμένα οι δυνάμεις αυτές;

Είναι οι δυνάμεις που ενώ επί χρόνια ολόκληρα στηλίτευαν το φαύλο, πελατειακό, κομματικό και παρασιτικό κράτος, αντιδρούν μόλις επιχειρηθεί η παραμικρή αλλαγή. Αντί να πρωταγωνιστούν για βαθιές προοδευτικές μεταρρυθμίσεις, εξαντλούνται σε μάχες οπισθοφυλακών. Θέλουμε να είμαστε απολύτως σαφείς: η Αυτοδιοίκηση της νέας εποχής θα οριοθετείται τόσο απέναντι στη συντηρητική αναδίπλωση που προωθεί η κυβέρνηση, όσο και στη λαϊκιστική και αντιμεταρρυθμιστική αντίληψη της ακινησίας και της στασιμότητας.

Τι απαντάτε σε συναδέλφους σας δημάρχους που σας "κατηγορούν" ότι εσείς οι πέντε προσπαθείτε να διαφοροποιήσετε τη θέση σας από τους υπόλοιπους προσάπτοντάς τους σχέσεις πολιτικής πατρωνείας, πελατειασμού και κομματικής ιδιοτέλειας;

Ο κόσμος είναι πια υποψιασμένος και έχει κουραστεί από μισόλογα, στρογγυλέματα και υπεκφυγές. Αν θέλουμε η Αυτοδιοίκηση να ξαναβρεί το νήμα με τις καλύτερες παραδόσεις της, να αποκαταστήσει σχέσεις εμπιστοσύνης με τις τοπικές κοινωνίες και να αποτελέσει πόλο δημοκρατικής ανασυγκρότησης, κοινωνικής ευθύνης και μεταρρυθμιστικής προοπτικής, πρέπει να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους. Τέτοια φαινόμενα υπήρξαν στο χώρο της Αυτοδιοίκησης και οφείλουμε να τα καταγγέλλουμε, ώστε η «μπάλα» να μην παίρνει «δικαίους και αδίκους». Το ίδιο άλλωστε κάνει και η ΚΕΔΕ και προσωπικά ο πρόεδρός της Κ.Ασκούνης. Η πρωτοβουλία μας λειτουργεί προωθητικά και όχι σε αντιπαράθεση με την ΚΕΔΕ, άλλωστε στηρίζουμε τις αποφάσεις της.


Σε ποια συνδικαλιστική οργάνωση αναφέρεστε, σημειώνοντας ότι μετέρχεται τη βία και τον τσαμπουκά και επιχειρεί να διαιωνίσει την ακινησία προκειμένου να διατηρήσει μικροσυμφέροντα;


Δεν αναφερόμαστε σε κάποια συγκεκριμένη συνδικαλιστική οργάνωση, αλλά σε μια συγκεκριμένη, ακραία, αποκρουστική εκδοχή συνδικαλισμού που κάνει τελικά τεράστια ζημιά και στο συνδικαλιστικό κίνημα και στη δημοκρατία. Το συνδικαλιστικό κίνημα θα ανακτήσει την αξιοπιστία του μόνο αν μπορέσει να εντάξει τα επιμέρους συμφέροντα των εργαζομένων στη στρατηγική της εθνικής ανασυγκρότησης, χωρίς να ενδίδει στο συντεχνιακό-κοινωνικό κατακερματισμό.

Ποιες είναι οι εναλλακτικές μορφές χρηματοδότησης των δήμων;

Πάντως όχι η επιβολή νέων φόρων. Σε αυτό είμαστε κατηγορηματικοί. Στους Δήμους μας, άλλωστε, το κάνουμε πράξη. Για να μείνω στο Δήμο Βόλου, τα δύο τελευταία χρόνια έχουμε μειώσει τα τέλη ύδρευσης και αποχέτευσης κατά 25%, έχουμε θεσπίσει προωθημένο κοινωνικό τιμολόγιο, ενώ μειώσεις έχουμε κάνει και στα τέλη καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού. .Αυτό που διερευνούμε είναι πρωτίστως η καλύτερη αξιοποίηση των ευρωπαϊκών προγραμμάτων και η αξιοποίηση της εμπειρίας ευρωπαϊκών χωρών με ισχυρή Αυτοδιοίκηση.

Θέματα επικαιρότητας: Δημόσια Διοίκηση-Αυτοδιοίκηση

Άρθρα

Δημήτρης Χατζησωκράτης

Οι δρόμοι των συναγωνιστών της ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ ξανασυναντιώνται

Δημήτρης Χατζησωκράτης, 2023-11-25

Πού είναι ο κόσμος;

Μιχάλης Μητσός

Γκώσατε; Κουράγιο!

Τάσος Παππάς, 2023-11-27

Κώστας Καλλίτσης

Φθηνή, φθηνότερη εργασία

Κώστας Καλλίτσης, 2023-11-26

Η Κύπρος στο τέλος των ψευδαισθήσεων

Κυριάκος Πιερίδης, 2023-11-25

Καθίστε αναπαυτικά στις θέσεις σας, το έργο αρχίζει

Τάσος Παππάς, 2023-11-25

Γιώργος Γιαννουλόπουλος

Αντισημιτισμός και αντισιωνισμός

Γιώργος Γιαννουλόπουλος, 2023-11-25

Θανάσης Θεοχαρόπουλος

Λύση είναι η συσπείρωση και όχι η συρρίκνωση

Θανάσης Θεοχαρόπουλος, 2023-11-24

Αναζητώντας την επόμενη μέρα

Γιώργος Καπόπουλος, 2023-11-22

Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου

Ενότητα και ανασυγκρότηση

Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, 2023-11-22

Στη μαύρη τρύπα της Γάζας

Παντελής Μπουκάλας, 2023-11-21

Κώστας Καλλίτσης

Χωρίς μεταρρυθμίσεις δεν περπατάει…

Κώστας Καλλίτσης, 2023-11-19

×