Νέος πόλος εξουσίας με στρατηγική στόχευση το ΣΥΡΙΖΑ

Νίκος Τσούκαλης, Συνέντευξη στο Δημ. Κουκλουμπέρη, Η Εφημερίδα των Συντακτών, Δημοσιευμένο: 2014-06-03

tsoukalisnikos

- Να παραιτηθεί ή να μείνει στη θέση του ο Φώτης Κουβέλης; Αφού ανέλαβε την προσωπική ευθύνη γιατί η Κ.Ο. του ζήτησε να μην επιμείνει;

Αμέσως μετά από κάθε δυσμενές αποτέλεσμα είναι αυτονόητο να τίθενται υπό την κρίση των οργάνων του κόμματος οι πολιτικές ευθύνες της ηγεσίας. Θεωρώ, επίσης, αυτονόητη την ενέργεια του Φώτη Κουβέλη με την εξής σοβαρή ένσταση: η δήλωσή του θα έπρεπε να τεθεί απευθείας στην κρίση της Κεντρικής Επιτροπής και όχι να γίνει άκαιρα και με δημόσια δήλωσή του. Η ενέργεια αυτή έχει ως επακόλουθο την ιδιοτελή εκμετάλλευσή της για το αν είναι ειλικρινής ή όχι.

- Το στίγμα της ΔΗΜΑΡ για τις ευρωεκλογές ήταν «θολό» και δεν έγινε κατανοητό από τους πολίτες. Αναγνωρίζετε την αμφιθυμία που εκπέμπατε; Τι άλλο έφταιξε;

Μετά από ένα τόσο κακό αποτέλεσμα είναι αυτονόητη η γενική επαναξιολόγηση της πολιτικής πρότασης του κόμματός μας. Το αποτέλεσμα αυτό δεν επιδέχεται αποσπασματικών και επιφανειακών προσεγγίσεων, γιατί έτσι παρέχεται η ευκαιρία για συγκάλυψη αιτιών και υπαιτίων. Εκτιμώ ότι το πολιτικό μήνυμα της ΔΗΜΑΡ δεν ήταν σαφές και κατανοητό πολύ πριν από τις Ευρωεκλογές – για να μην ανατρέξω για τον ίδιο λόγο και στην περίοδο της συγκυβέρνησης. Δεν διαχωρίσαμε με σαφήνεια, και συνακόλουθα δεν έγινε κατανοητό, το όριο μεταξύ κυβέρνησης εκτάκτου ανάγκης, δηλαδή «σώζω τη χώρα», από τις συνεργασίες στρατηγικής στόχευσης, δηλαδή «χτίζω, ανασυγκροτώ τη χώρα». Δεν καταθέσαμε τη συνολική πολιτική μας πρόταση με στρατηγική στόχευση για τη μεταμνημονιακή Ελλάδα. Θα μπορούσε, δηλαδή, να «χτιστεί» το μεταμνημονιακό μπλοκ εξουσίας σε συνεργασία Κεντροαριστεράς και Νέας Δημοκρατίας; Κοντολογίς, δεν διαμορφώσαμε εμείς όσο και τα άλλα κόμματα της Κεντροαριστεράς το προγραμματικό πλαίσιο της μεταμνημονιακής Ελλάδας.

-Ο κ. Κουβέλης δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι θα πρέπει να διαμορφωθεί ένα νέο μπλοκ εξουσίας, έτσι ώστε η σημερινή συντηρητική πολιτική να μετατοπιστεί προς προοδευτική-αριστερή κατεύθυνση. Συμφωνείτε με μια προγραμματική σύμπραξη με το ΣΥΡΙΖΑ και πώς θα γίνει κάτι τέτοιο;

Σε συνέχεια όλων όσων προανέφερα, θεωρώ ότι η βασική προϋπόθεση για να μετατοπιστεί προς προοδευτική-αριστερή κατεύθυνση η σημερινή συντηρητική πολιτική πρέπει να κατατεθεί προς την ελληνική κοινωνία η πολιτική πρόταση της Κεντροαριστεράς – του χώρου του δημοκρατικού σοσιαλισμού. Πάνω σε αυτή την πολιτική πρόταση θα συγκροτηθεί το νέο μπλοκ εξουσίας, και όχι το αντίθετο. Και το νέο αυτό μπλοκ εξουσίας δεν μπορεί να έχει στρατηγική στόχευση τον εκφραστή, στην Ελλάδα, των συντηρητικών πολιτικών της Ευρώπης, δηλαδή τη Νέα Δημοκρατία, αλλά το ΣΥΡΙΖΑ. Πολλά έχουμε να καταλογίσουμε για ανακολουθίες, ταλαντεύσεις, πισωγυρίσματα ακόμα και «κωλοτούμπες» στο ΣΥΡΙΖΑ, κάτι το οποίο συστηματικά καταθέταμε κατά το προηγούμενο διάστημα. Άλλο όμως αυτό και εντελώς διαφορετική η απαίτηση και ανάγκη να προσαρμοστεί η φυσιογνωμία του ΣΥΡΙΖΑ σε πιο ρεαλιστικές, βιώσιμες κυβερνητικές αντιλήψεις. Προγραμματική σύμπραξη με το ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να γίνει «κατά μόνας», χωριστά από κάθε κόμμα της Κεντροαριστεράς. Ο διάλογος πρέπει να γίνει ταυτοχρόνως και με την ασφαλιστική δικλείδα των προγραμματικών θέσεων. Σε αυτή τη βάση θα κριθεί η ειλικρίνεια και η φερεγγυότητα κάθε πολιτικού οργανισμού.

- Μια μερίδα στελεχών τοποθετεί το κόμμα σας στην Κεντροαριστερά και προτείνει διάλογο με το ΠΑΣΟΚ, την Ελιά και το Ποτάμι. Εφόσον τελικά προκριθεί από τα αρμόδια όργανα ή άλλη γραμμή, της αριστερής πλεύσης, πώς θα μπορέσετε να συνυπάρξετε;

Το σύνολο σχεδόν των στελεχών τοποθετεί το κόμμα μας στην Κεντροαριστερά. Εξάλλου, δεν πρέπει να διαφεύγει της μνήμης σας ότι έχουμε οι ίδιοι επιλέξει ως χώρο αναφοράς την ευρω-ομάδα Σοσιαλιστών Δημοκρατών. Στην ίδια ομάδα συνυπάρχουν και το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι. Ο χώρος αυτός έχει σοβαρές διαφοροποιήσεις από το Ευρωπαϊκό Κόμμα της Αριστεράς και κατ’ επέκταση το ΣΥΡΙΖΑ, όσον αφορά την Ευρωπαϊκή Ολοκλήρωση. Η ΔΗΜΑΡ, όμως, είναι η ΑΡΙΣΤΕΡΑ του Χώρου, και αυτό δεν πρέπει να το ξεχνάμε.

Με αυτά τα δεδομένα το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του συνόλου της Κεντροαριστεράς, δηλαδή η στρατηγική της στόχευση, πρέπει να κατευθύνεται προς την Αριστερά, και όχι προς τη Δεξιά. Ήδη προς αυτή την κατεύθυνση φαίνεται να κινείται και το Σοσιαλιστικό Ευρωπαϊκό Κόμμα. Ο ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή, πρέπει να απαντήσει συγκεκριμένα τόσο επί του προγράμματος όσο και συνολικά επί της πολιτικής πρότασης της Κεντροαριστεράς. Απ’ ό,τι γίνεται κατανοητό, δεν προκρίνω την απευθείας διαπραγμάτευση της ΔΗΜΑΡ με το ΣΥΡΙΖΑ, αλλά του συνόλου της Κεντροαριστεράς με το ΣΥΡΙΖΑ.

-. Βουλευτές της ΔΗΜΑΡ νοείται να μπουν στην κυβέρνηση στον ανασχηματισμό;

Θεωρώ ότι οποιαδήποτε συζήτηση για την πιθανότητα στελέχη και βουλευτές ενός κόμματος της αντιπολίτευσης να συμμετάσχουν στην κυβέρνηση πλήττει καίρια τα τελευταία ίχνη αξιοπιστίας του πολιτικού συστήματος. Προφανώς έχει δικαίωμα οποιοσδήποτε να επαναπροσδιορίσει τις πολιτικές του απόψεις και να κάνει τις ανάλογες επιλογές –για τις οποίες θα κριθεί από τους πολίτες– με τη βασική προϋπόθεση ότι δεν θα διαπραγματεύεται με την ιδιότητα του στελέχους άλλου κόμματος.

- Η παρούσα Βουλή θα εκλέξει Πρόεδρο της Δημοκρατίας; Ο Φώτης Κουβέλης θα μπορούσε να είναι ο διάδοχος του Κάρολου Παπούλια;

Ο χώρος της Ανανεωτικής Αριστεράς –κάτι που αποτελεί και προσωπική μου άποψη– θεωρεί ότι δεν μπορεί να εμπλέκονται κορυφαίοι πολιτειακοί θεσμοί στους μικροκομματικούς σχεδιασμούς της συγκυρίας. Αυτό δηλώναμε ως χώρος και με την γκρίζα διαδικασία εκλογής του κ. Σαρτζετάκη, αλλά και με τον ιδιότυπο «εκβιασμό» του κ. Παπανδρέου και του ΠΑΣΟΚ το 2009. Πριν από οποιαδήποτε συζήτηση για τους πιθανούς συσχετισμούς το Μάρτιο του 2015, επείγει η αλλαγή πολιτικών και συσχετισμών ΤΩΡΑ.

Ανέκαθεν θεωρούσα το Φώτη Κουβέλη από τα καταλληλότερα πρόσωπα για το αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας, και μάλιστα ως τον πρώτο αριστερό Πρόεδρο. Όμως ο ίδιος έχει τοποθετηθεί με σαφήνεια επί του θέματος. Είναι πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ και η ιδιότητά του αυτή είναι ασυμβίβαστη με οποιαδήποτε συζήτηση για το ενδεχόμενο αυτό.

Άρθρα

Γιώργος Σωτηρέλης

Ενάμισι εκατομμύριο υπογραφές δείχνουν τον δρόμο της συνταγματικής αναθεώρησης

Γιώργος Σωτηρέλης, 2024-03-22

Το τραγικό δυστύχημα των Τεμπών είναι αναμφίβολα ένα εξαιρετικά...

Η άθραυστη αλυσίδα των «αντιποίνων»

Παντελής Μπουκάλας, 2024-04-16

Στην επαληθευμένη από αμερόληπτες πηγές Ιστορία, το δόγμα...

Κώστας Καλλίτσης

Η εθνική μας αφωνία

Κώστας Καλλίτσης, 2024-04-14

Βαδίζουμε προς τις ευρωεκλογές συζητώντας επί παντός επιστητού,...

Θόδωρος Τσίκας

Ιράν-Ισραήλ: Γόητρο, προσχήματα και ισορροπίες

Θόδωρος Τσίκας, 2024-04-14

Είναι γνωστό ότι το καθεστώς των φανατικών μουλάδων του...

Το δίλημμα της Τεχεράνης

Γιώργος Καπόπουλος, 2024-04-08

H ηγεσία της Ισλαμικής Δημοκρατίας βρίσκεται σε ένα άβολο...

Κώστας Καλλίτσης

Δύο εν σειρά παράδοξα

Κώστας Καλλίτσης, 2024-04-07

Με ποια κριτήρια διαμορφώνεται η ευρωπαϊκή στρατηγική...

Πώς απαντούν στην Ακροδεξιά τα άλλα κόμματα

Ξένια Κουναλάκη, 2024-04-04

Aπό την εποχή της ανόδου της Χρυσής Αυγής τα συστημικά κόμματα...

Η ατιμωρησία των ελίτ

Τάσος Παππάς, 2024-04-01

Αντιγράφω από τη στήλη «ΕΝΑ ΒΛΕΜΜΑ» στις Νησίδες της «Εφημερίδας...

Το νέο τουρκικό παζλ

Βαγγέλης Αρεταίος, 2024-04-01

Η «έκπληξη του CHP», όπως λένε από χθες το βράδυ Τούρκοι αναλυτές,...

Θόδωρος Τσίκας

Τουρκία: διαμαρτυρία για οικονομία και φθορά εξουσίας

Θόδωρος Τσίκας, 2024-04-01

Ακόμα μια φορά, η οικονομία έπαιξε ρόλο στις πολιτικές εξελίξεις....

Κώστας Καλλίτσης

Η Eurostat και η θωρακισμένη οικονομία

Κώστας Καλλίτσης, 2024-03-31

Στα καθήκοντα κάθε κυβέρνησης είναι και η διαχείριση της...

Διονύσης Τεμπονέρας

Άνθρακες ο θησαυρός της αύξησης του κατώτατου μισθού

Διονύσης Τεμπονέρας, 2024-03-28

Ανακοινώνεται στο υπουργικό συμβούλιο η αύξηση του κατώτατου...

×
×