Ώρα για αλήθειες με στόχο την υπέρβαση της κρίσης

Θανάσης Θεοχαρόπουλος, www.liberal.gr, Δημοσιευμένο: 2015-11-12

Σήμερα χρειάζεται να ειπωθούν αλήθειες χωρίς να μετράμε το πολιτικό και κομματικό κόστος. Εδώ που έφθασε η χώρα, χρειάζονται άμεσα τολμηρές αλλαγές, βαθιές τομές και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Άμεσα. Έστω και στο και πέντε, γιατί αλλιώς οι συνέπειες θα είναι επώδυνες. Το κύριο ζήτημα είναι ότι η αναπαλαιωμένη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δεν ξέρει ή δεν μπορεί ή δεν θέλει να κάνει την δουλειά. Το μίγμα έλλειψης ικανότητας-γνώσεων, έλλειψης εργατικότητας και ιδεοληψιών είναι ικανό από μόνο του να ρίξει την χώρα στον τοίχο. Δεν χρειάζεται βοήθεια από έξω. Πόσο μάλλον που οι εταίροι με τις δικές τους ιδεολογικές εμμονές σπρώχνουν προς αυτή την κατεύθυνση της στασιμότητας στον πάτο. Η κρίση δεν θα ξεπεραστεί αν δεν προωθηθεί μία πραγματικά προοδευτική πολιτική. Τα αντιμεταρρυθμιστικά χαρακτηριστικά της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ οδηγούν σε νέες ζημιές στην πραγματική οικονομία και ενδεχομένως σε “περιπέτειες” στο ζήτημα της παραμονής στην ευρωζώνη. Είναι απαραίτητο να υπάρξει άμεσα ένα ολοκληρωμένο εθνικό σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης. Με εξυγιαντικές παρεμβάσεις σε όλους τους τομείς πολιτικής. Με εξορθολογισμό και μείωση δαπανών ώστε να σταματήσουν τα μέτρα υπερφορολόγησης που πνίγουν την οικονομία και οδηγούν σε φαύλο κύκλο ύφεσης και ανεργίας.

Για να μην στραφεί η κοινωνία σε ακραίες λαϊκίστικες λύσεις πρέπει άμεσα να ισχυροποιηθεί ο προοδευτικός και μεταρρυθμιστικός πόλος που έχει ανάγκη η χώρα. Το πρώτο βήμα έγινε με την Δημοκρατική Συμπαράταξη και το ικανοποιητικό αποτέλεσμα των εκλογών. Τα επόμενα βήματα πρέπει να γίνουν πιο γρήγορα. Ανανέωση στα πρόσωπα και στις πολιτικές. Είναι απαραίτητη η ανανέωση ιδεών και πολιτικών πρακτικών και όχι η συντήρηση των ίδιων πρακτικών που μας έφεραν στην κρίση. Ισχυροποίηση με νέο άνοιγμα σε κόμματα, κινήσεις και ανένταχτους πολίτες από τον ευρύτερο προοδευτικό χώρο. Η ευρεία προοδευτική και μεταρρυθμιστική συμπαράταξη πρέπει να έχει στρατηγικό στόχο να αποτελέσει τον έναν από τους δύο πόλους της πολιτικής ζωής του τόπου. Να μην είναι παρακολούθημα και δεκανίκι κανενός. Να αποτελέσει τον χώρο που θα εκφράσει όσους επιδιώκουν την προοδευτική αλλαγή. Οι κομματικές περιχαρακώσεις και οι ηγεμονισμοί δεν ανταποκρίνονται στις ανάγκες της εποχής. Στην πολιτική αναζητάς το σωστό timing. Αν είναι πρόωρο το βήμα το έκαψες, αν είναι πολύ αργό έχασες το τραίνο. Είναι κοινή πεποίθηση σήμερα πως η κοινωνία είναι έτοιμη. Αρκεί να νοιώσει ότι πρόκειται για μια κίνηση από τα κάτω, τότε θα συμμετάσχει και θα την στηρίξει. Το στοίχημα είναι να πεισθούν οι νέες και οι νέοι, αυτοί που έχουν υποστεί κυρίως τις συνέπειες της κρίσης, τα λαϊκά στρώματα, ο κόσμος που δεν ψήφισε. Αυτό το στοίχημα δεν πρέπει να χαθεί. Η ισχυρή κεντροαριστερά είναι εθνική ανάγκη για να καλυφθεί το πολιτικό κενό στη χώρα.

Θέματα επικαιρότητας: Μετά το 3ο Μνημόνιο

Γιώργος Σιακαντάρης

Ποπεριανοί στους δρόμους

Γιώργος Σιακαντάρης, 2016-06-19

Πριν τη συγκέντρωση του κινήματος «Παραιτηθείτε» έβλεπα...

Περισσότερα

«Απομονωμένοι στο μίσος…»

Μαρία Χούκλη, 2016-06-16

Ημέρα λογαριασμών για τους «Παραιτηθείτε» και τους «Είστε...

Περισσότερα
Κώστας Καλλίτσης

Εθνικό σχέδιο για την ανεργία

Κώστας Καλλίτσης, 2016-06-12

Είναι μάλλον απίθανο να υποστηρίξει κανείς κάτι διαφορετικό...

Περισσότερα
Γιάννης Παπαθεοδώρου

Ωραίο μου πλυντήριο

Γιάννης Παπαθεοδώρου, 2016-06-07

Αν υπάρχει ορισμός της πολιτικής γκάφας, σίγουρα θα πρέπει...

Περισσότερα

Η αναθεώρηση του Συντάγματος δεν μπορεί να χρησιμοποιείται ως «πυροτέχνημα», για αντιπερισπασμό, και εξυπηρέτηση μικροκομματικών στόχων

2016-06-07

Η αναθεώρηση του Συντάγματος, αλλά και ο εκλογικός Νόμος...

Περισσότερα
Κώστας Καλλίτσης

Τώρα αρχίζουν τα δύσκολα!

Κώστας Καλλίτσης, 2016-06-05

...Η αξιολόγηση έκλεισε – ευτυχώς. Η αβεβαιότητα του χρέους,...

Περισσότερα
Γιώργος Γιαννουλόπουλος

Περί «μενουμευρωπαίων»

Γιώργος Γιαννουλόπουλος, 2016-06-04

Ας αρχίσουμε με κοινοτοπίες: μια κυβέρνηση της Αριστεράς...

Περισσότερα
Τάσος Γιαννίτσης

Ξέρουμε; Σκεφτόμαστε; Θέλουμε;

Τάσος Γιαννίτσης, 2016-06-03

«Το θέμα μου, στην ουσία, είναι ένα: Πού βρισκόμαστε σήμερα...

Περισσότερα

Άρθρα

Δημήτρης Χατζησωκράτης

Πού και Πώς θα ΕΠΙΣΤΡΕΨΕΤΕ τους μετανάστες κ. Υπουργέ;

Δημήτρης Χατζησωκράτης, 2025-07-19

Μιά και «μιζάρετε» στις επιστροφές από πού προκύπτει ότι...

Θόδωρος Τσίκας

Ζητείται ωριμότητα στις σχέσεις με Λιβύη

Θόδωρος Τσίκας, 2025-07-31

Για να υπάρξει ΑΟΖ και οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας, απαιτείται...

Κώστας Καλλίτσης

Μια μεγάλη πολιτική

Κώστας Καλλίτσης, 2025-07-27

Πόσο ανεβαίνει η θερμοκρασία, γιατί δεν πέφτει τις νύχτες,...

Θάνος Πλεύρης: Ξουτ

Μιχάλης Τσιντσίνης, 2025-07-23

...Οι βάρκες από το Τομπρούκ δεν άρχισαν να παίρνουν ρότα...

Μια ενδεκάδα «προσωπικά στοιχήματα»

Παντελής Μπουκάλας, 2025-07-22

Μετά τον ιερομόναχο Διονύσιο τον εκ Φουρνά, αγιογράφο και...

Κώστας Καλλίτσης

Μακριά από την πολιτική;

Κώστας Καλλίτσης, 2025-07-20

Τί γίνεται σε μια ευρωπαϊκή χώρα όταν υπάρχουν ενδείξεις...

Οι προτάσεις των άλλων

Πάσχος Μανδραβέλης, 2025-07-19

Το αποστομωτικό επικοινωνιακό τέχνασμα κάθε κυβέρνησης...

Κώστας Καλλίτσης

Η κούρσα των εξοπλισμών

Κώστας Καλλίτσης, 2025-07-13

Διακηρυγμένος στόχος ήταν, αρχικά, η Ευρώπη να ανταποκριθεί...

Στέργιος Καλπάκης

Ισχυρός ΣΥΡΙΖΑ για την προοδευτική αλλαγή

Στέργιος Καλπάκης, 2025-07-12

Για το στοίχημα της στενότερης διασύνδεσης των νέων με...

Ποταμοί αίματος και συσσίτια

Παύλος Τσίμας, 2025-07-12

«Καθώς σκέφτομαι το μέλλον, με κυριεύει ένα κακό προαίσθημα....

Κώστας Καλλίτσης

Τα γεγονότα εκδικούνται

Κώστας Καλλίτσης, 2025-07-06

Ηκοινή εμπειρία δείχνει ότι όταν χρειάζεται φως και καθαρές...

Κώστας Καλλίτσης

Η χειραγώγηση των αγορών και ο Ζ. Μαμντάνι

Κώστας Καλλίτσης, 2025-06-29

Μέσα στον πόλεμο με το Ιράν, ενώ το Τελ Αβίβ και η Χάιφα βομβαρδίζονταν,...

×
×