Όχι έξοδος από το Σένγκεν

Π.Κ. Ιωακειμίδης, www.tanea.gr, 03/12/2015

Ο κίνδυνος να βρεθεί η Ελλάδα «εκτός» του καθεστώτος Σένγκεν για την ελεύθερη διακίνηση προσώπων είναι πραγματικός. Σήμερα συζητείται στο Συμβούλιο η πρόταση της Προεδρίας (Λουξεμβούργου) για τη δυνατότητα επιβολής ελέγχων στα σύνορα μέχρι και δύο χρόνια (από το μέγιστο των έξι μηνών) στην ελεύθερη διακίνηση προσώπων.

Η πρόταση αφορά φαινομενικά το σύνολο των 27 χωρών Σένγκεν, αλλά το πιθανότερο είναι να καταλήξει μόνο στην Ελλάδα. Αυτό θα πρέπει να αποφευχθεί πάση θυσία.

Η ελληνική πλευρά θα πρέπει να συνεργασθεί στενά με την Ένωση και τις υπηρεσίες της (Agencies – Frontex) ώστε να υπάρξει καλύτερη προστασία των εξωτερικών συνόρων που είναι τα ελληνικά σύνορα προκειμένου να αρθούν οι ενστάσεις Ένωσης και κρατών μελών ενάντια στη χώρα μας.

Αυτό σημαίνει ότι η Ελλάδα πρέπει να χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα/εργαλεία που προβλέπουν οι συνθήκες για την προστασία των συνόρων και τη διαχείριση των προσφυγικών, μεταναστευτικών ροών. Είναι ακατανόητο, με μάλλον έωλα επιχειρήματα, να μη χρησιμοποιούνται εργαλεία που η Ελλάδα είχε επιδιώξει τη θέσπισή τους στο παρελθόν με το θεμιτό επιχείρημα ότι η προστασία των ελληνικών συνόρων ως εξωτερικών συνόρων της Ένωσης θα πρέπει να κοινή ευθύνη όλων των κρατών μελών. Είναι νομίζω εύκολο να βρεθεί η φόρμουλα που ενώ θα διασφαλίζει την κυριαρχία της χώρας, ταυτόχρονα να επιτρέπει την κοινή προστασία των συνόρων.

Το ενδεχόμενο «εξόδου» από το Σένγκεν θα έχει πολλαπλές ζημιογόνες συνέπειες για τη χώρα. Θα δυσχεράνει την ελεύθερη –άνευ ελέγχων– διακίνηση των ελλήνων πολιτών στην Ευρώπη, ενώ θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στη ροή τουριστών στην Ελλάδα.

Και κυρίως, θα σημάνει το πρώτο Grexit για τη χώρα, ενώ το παλαιότερο Grexit από την ευρωζώνη δεν έχει ακόμη αποσυρθεί οριστικά από το τραπέζι. Από την άλλη μεριά, και η Ευρώπη που έχει σοβαρές ευθύνες για τη διαχείριση του προσφυγικού/μεταναστευτικού ζητήματος, θα πρέπει με ευρηματικότητα και ευαισθησία να συνδράμει την Ελλάδα.

Άλλωστε η «έξοδος» από το Σένγκεν μπορεί να έχει ιδιαίτερα βλαπτικές συνέπειες για την Ελλάδα, αλλά μάλλον δεν θα διευκολύνει σε τίποτα σημαντικό την Ευρώπη.

Θέμα επικαιρότητας:
Μεταναστευτικό

Σύνολο: 54 Κείμενα

Πρόσφατα κείμενα

Ημερολόγιο κειμένων

Θέματα επικαιρότητας

Αρθρογράφοι