Δέκα μύθοι για το Προσφυγικό

Μιχάλης Μητσός, Τα Νέα, 30/01/2016

Μας απειλούν, λέει, με έξωση από τη Σένγκεν, παρότι ξέρουν ότι αυτό δεν θα λύσει το πρόβλημα, επειδή δεν έχουν άλλο τρόπο να πιέσουν την Αθήνα. Εξυπνο. Ασε που μπορεί και να είναι αλήθεια. Ας περάσουμε τώρα στους μύθους.

1) «Εμείς είμαστε οι καλοί και οι Ευρωπαίοι οι κακοί». Ανοησίες. Εμείς είμαστε κουτοπόνηροι, αλαζόνες και ανίκανοι, ενώ οι Ευρωπαίοι είναι κυνικοί, άτολμοι και συμφεροντολόγοι. Ο συνδυασμός είναι εκρηκτικός. Και μαντέψτε ποιος πληρώνει τον λογαριασμό.

2) «Η Ελλάδα θα μπορούσε να φυλάξει καλύτερα τα σύνορά της». Οχι, ακόμη κι αν ήθελε, δεν θα μπορούσε. Πρέπει λοιπόν να μας βοηθήσει η Ευρώπη. Οχι διαγράφοντας το χρέος μας, αλλά στέλνοντας δύναμη για να βοηθήσει στη λειτουργία των hotspot. Θέλουμε ή θα θέσει ο Καμμένος ζήτημα εθνικής κυριαρχίας;

3) «Αν λειτουργούσαν όλα άψογα στα ελληνικά νησιά, το πρόβλημα θα λυνόταν». Παραμύθια για μικρά παιδιά. Οποιος τα διαδίδει ας μπει για μια στιγμή στη θέση ενός Σύρου που κινδυνεύει να χάσει τη ζωή του είτε από τα χημικά του Ασαντ είτε από τα μαχαίρια των τζιχαντιστών. Τι θα έκανε; Θα προσευχόταν στον Αλλάχ ή θα έπαιρνε την οικογένειά του και θα έπεφταν στη θάλασσα;

4) «Για όλα φταίει ο Ομπάμα, που ενθάρρυνε την Αραβική Ανοιξη και προκάλεσε τον εμφύλιο πόλεμο στη Συρία». Ο αμερικανός πρόεδρος φέρει πράγματι κάποια ευθύνη, αλλά για τον αντίθετο λόγο: επειδή φοβήθηκε την ένοπλη επέμβαση στη Συρία και άφησε τον πληθυσμό έρμαιο των τζιχαντιστών.

5) «Αν δεν φταίει ο Ομπάμα, θα φταίει η Μέρκελ». Στην πραγματικότητα, η καγκελάριος είναι η μόνη «καλή» σε αυτή τη θλιβερή ιστορία. Ή η μόνη αφελής. Το αποτέλεσμα είναι το ίδιο: το 40% των Γερμανών ζητεί τώρα την παραίτησή της.

6) «Οι Βέλγοι ζήτησαν να διώχνουμε με κάθε τρόπο τους πρόσφυγες, ακόμη και να τους πνίγουμε, αλλά ευτυχώς οι άλλοι Ευρωπαίοι δεν συμφώνησαν». O βέλγος υπουργός Μετανάστευσης διέψευσε τη σχετική καταγγελία του Μουζάλα και ο τελευταίος ΔΕΝ απάντησε ότι έχει ηχογραφήσει όλες τις συναντήσεις.

7) «Τα είχε προβλέψει όλα ο Πανούσης, αλλά στον ΣΥΡΙΖΑ δεν τον άκουσαν». Ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη είχε πει πέρυσι τέτοια εποχή ότι, αν ήταν στο χέρι του, θα έσπαγε «το Σένγκεν» και θα άφηνε να πάνε 500.000 άνθρωποι σε άλλες χώρες. Εσείς θα τον ακούγατε;

8) «Οι Δανοί δεν κάνουν και τίποτα κακό όταν κατάσχουν τα τιμαλφή των προσφύγων, τα ίδια κάνουν και με τους ντόπιους». Τυπικά, η σύγκριση μπορεί να στέκει, ουσιαστικά όμως είναι ανατριχιαστική. Μπορεί πράγματι να λειτουργήσει αποτρεπτικά. Αλλά στον ανθρωπισμό δεν γίνονται εκπτώσεις.

9) «Τελικά δικαιώθηκαν αυτοί που έλεγαν ότι η δημοσίευση της φωτογραφίας του μικρού Αϊλάν απλώς θα μας εξοικείωνε με τον θάνατο». Πράγματι, από τότε έχουν πνιγεί δεκάδες ακόμη παιδιά σαν τον Αϊλάν. Αλλά αυτό δεν ακυρώνει το στοιχειώδες δημοσιογραφικό καθήκον.

10) «Η κατάσταση είναι τόσο άσχημη, που δεν μπορεί παρά να αρχίσει να βελτιώνεται». Αυτός είναι ο μεγαλύτερος μύθος απ’ όλους: προσέξτε πώς η Μαρίν Λεπέν ετοιμάζεται για την προεδρία.

Θέμα επικαιρότητας:
Μεταναστευτικό

Σύνολο: 53 Κείμενα

Πρόσφατα κείμενα

Ημερολόγιο κειμένων

Θέματα επικαιρότητας

Αρθρογράφοι