Μετά - Μεταπολίτευση

Τάσος Δαρσινός, www.matrix24.gr, Δημοσιευμένο: 2017-02-24

darsinos

Πολλές αναλύσεις έχουν δει το φώς της δημοσιότητας για το πότε είναι το τέλος της μεταπολίτευσης. Η περίοδος από το 1974 με την αποκατάσταση της Δημοκρατίας μέχρι σήμερα χαρακτηρίζεται ως η εποχή της μεταπολίτευσης για την Ελλάδα με χαρακτηριστικά την παγίωση της Δημοκρατίας στη χώρα μας , την ομαλή λειτουργία του Κοινοβουλευτισμού και τις μεγάλες αλλαγές που έγιναν στην οικονομική και πολιτική ζωή του τόπου. Η είσοδος της χώρας μας στην Ε.Ε και στη συνέχεια η συμμετοχή της χώρας στην Ευρωζώνη θεωρούνται τα σημεία κλειδιά που άλλαξαν την πορεία των πολιτικών πραγμάτων που ξέραμε για πριν το 1974.

Οι διαδοχικές Κυβερνήσεις της Ν.Δ και του ΠΑΣΟΚ στα προηγούμενα χρόνια μέχρι το 2014 έδιναν την εντύπωση μιας διπολικής μάχης στα χρόνια αυτά χωρίς να δείχνουν το τέλος αυτής της εποχής.

Η κρίση από το 2010 και μετά σηματοδότησε την φθίνουσα πορεία αυτών των κομματικών σχηματισμών με κύριο σημείο την αδυναμία τους να οδηγήσουν τη χώρα στην έξοδο από την κρίση.

Η ανάληψη της Κυβέρνησης από τους ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και η καθολική αποτυχία τους να δώσουν εναλλακτική λύση στο θέμα της επίλυσης της κρίσης έκλεισε τον κύκλο της Κυβερνητικής θητείας όλων σχεδόν των μεταπολιτευτικών κομμάτων. Το πολιτικό σκηνικό που δημιουργήθηκε μετά το 1974 εξάντλησε πλέον όλη τη δυναμική που είχε κατακτήσει είτε συμμετέχοντας στην εξουσία είτε όχι και τώρα πλέον όλοι οι πολίτες γνωρίζουν τη δυνατότητα τους για το ξεπέρασμα της κρίσης.

Έτσι νομοτελειακά φτάσαμε στο «τέλος εποχής» για τα υπάρχοντα σχήματα. Οι πολίτες αναζητούν πλέον κάτι ΝΕΟ που να σηματοδοτεί την έξοδο από την κρίση και ταυτόχρονα την αλλαγή της μέχρι τώρα κουλτούρας που είχαν αυτά τα κόμματα.

Η ανάγκη αυτή έρχεται μαζί με την ανασυγκρότηση Πανευρωπαϊκά της Σοσιαλδημοκρατίας οδηγεί και στην Ελληνική εκπροσώπηση αυτού του χώρου.

Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ είναι ακριβώς η απάντηση σε αυτό το ερώτημα. ΄΄Ενας ΝΕΟΣ ΦΟΡΕΑΣ της ΣΟΣΙΑΛΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ με το βλέμμα στραμμένο μόνο στο μέλλον με σαφή ιδεολογικά χαρακτηριστικά και με αξιόπιστο Κυβερνητικό πρόγραμμα που θα απαντά στις σημερινές και αυριανές ανάγκες της χώρας και θα φέρνει την πραγματική ελπίδα για μια αναγέννηση της Ελλάδας.

Με ΕΝΟΤΗΤΑ και ΑΝΑΝΕΩΣΗ του χώρου και με πίστη ότι δημιουργούμε το αύριο της πολιτικής ζωής για την χώρα μας η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ έρχεται να εγκαινιάσει την αρχή της μετά-μεταπολιτευτικής εποχής. Οι Νέοι θα είναι αυτοί που θα αρπάξουν αυτή την ευκαιρία και θα χαράξουν τους νέους οδικούς χάρτες για μια καινούργια εποχή με ανάπτυξη ,Κοινωνική δικαιοσύνη και αλληλεγγύη.

Η ενίσχυση της ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗΣ είναι η μόνη εφικτή λύση για να γίνει το όραμα πραγματικότητα.

Θέματα επικαιρότητας: Σοσιαλδημοκρατία

Θανάσης Θεοχαρόπουλος

Η ώρα της υπέρβασης: Ενότητα, συστράτευση και ανασύνθεση

Θανάσης Θεοχαρόπουλος, 2026-02-15

Η χώρα μας σήμερα διανύει τον έβδομο χρόνο διακυβέρνησης...

Περισσότερα
Γιώργος Σιακαντάρης

Πώς να κινη­θούν οι προ­ο­δευ­τι­κές δυνάμεις

Γιώργος Σιακαντάρης, 2026-02-15

Κάπου στην αρχή της δεύτε­ρης θητείας του Κυριάκου Μητσο­τάκη...

Περισσότερα
Γιώργος Θεοτοκάς

Δύσκολος ο δρόμος του ΠΑΣΟΚ να γίνει εναλλακτικός πόλος εξουσίας

Γιώργος Θεοτοκάς, 2023-07-04

O αποκλεισμός από το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ κάθε πιθανότητας συνεργασίας...

Περισσότερα

Ορντολιμπεραλισμός, κοινωνική οικονομία της αγοράς και σοσιαλδημοκρατία

Θεόδωρος Ν. Τσέκος, 2023-06-20

Υπάρχει τα τελευταία χρόνια διάχυτη σε κύκλους της Κεντροαριστεράς...

Περισσότερα

Η ακύρωση της Κεντροαριστεράς

Γιώργος Καπόπουλος, 2023-05-31

Από την Ιταλία στην Ισπανία και από τη Σουηδία στη Φινλανδία...

Περισσότερα
Γιώργος Γιαννουλόπουλος

Τι εστί σοσιαλδημοκρατία;

Γιώργος Γιαννουλόπουλος, 2022-02-05

Μετά την ήττα της υποτιθέμενης ριζοσπαστικής Αριστεράς...

Περισσότερα
Γιώργος Σιακαντάρης

Ποια σοσιαλδημοκρατία επιστρέφει το 2022;

Γιώργος Σιακαντάρης, 2022-01-08

Ο Νίκος Ανδρουλάκης και το αίτημα «ανανέωσης» είναι οι...

Περισσότερα
Νικόλας Σεβαστάκης

Η σοσιαλδημοκρατία, πάλι;

Νικόλας Σεβαστάκης, 2021-11-25

Μια ιστορία μετ’ εμποδίωνΕδώ και χρόνια ακούγεται και...

Περισσότερα

Άρθρα/ Πολιτική

Η αριστερή μελαγχολία

Κώστας Δουζίνας, 2026-06-10

Ακούγοντας ομιλίες του ΚΚΕ νοσταλγώ τις παλιές βεβαιότητες...

Γιώργος Χουλιαράκης

Τί σημαίνει προοδευτική οικονομική πολιτική;

Γιώργος Χουλιαράκης, 2026-06-28

Τι μπορεί ρεαλιστικά να επιτευχθεί σε εθνικό επίπεδο προκειμένου...

Θόδωρος Τσίκας

Τα «δώρα» του Τραμπ προς την Τουρκία και οι προκλήσεις για την ελληνική στρατηγική

Θόδωρος Τσίκας, 2026-06-25

Οι δηλώσεις του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ για πιθανά...

Γεράσιμος Μοσχονάς

Αλέξης Τσίπρας: Η ανατομία μιας επανεκκίνησης

Γεράσιμος Μοσχονάς, 2026-06-21

Τι συνέβαλε ώστε η ΕΛΑΣ να έχει αποκτήσει αξιόλογο (δημοσκοπικό)...

Π.Κ. Ιωακειμίδης

Ελλάδα: Tι μας αφήνει ο πόλεμος….

Π.Κ. Ιωακειμίδης, 2026-06-21

Ο πιο αχρείαστος πόλεμος (και το διπλωματικό Βατερλώ με...

Λάμπρος Αθανάσιος Τσουκνίδας

Η μπάλα διδάσκει

Λάμπρος Αθανάσιος Τσουκνίδας, 2026-06-21

Aν εισάγεις τον Τρίτο Κόσμο, θα γίνεις Τρίτος Κόσμος». Σε...

Τα όρια της ισχύος

Παύλος Τσίμας, 2026-06-20

Η επιχείρηση «Επική Οργή» δεν είχε ποτέ έναν καθαρά διατυπωμένο...

Η δημοκρατία της κούρασης

Πάσχος Μανδραβέλης, 2026-06-19

Είναι κουραστικό πράγμα η δημοκρατία. Είναι κουραστική...

Ο «σοσιαλισμός της αποχέτευσης» επιστρέφει στις αμερικανικές πόλεις

Josephine Walker, 2026-06-18

Μια παλιά πολιτική παράδοση επανεμφανίζεται στις Ηνωμένες...

Δύσκολος μονόδρομος

Γιώργος Καπόπουλος, 2026-06-15

Tο Πακιστάν, το Κατάρ, η Αίγυπτος και η Τουρκία συνέβαλαν...

Γιώργος Σταθάκης

Γιατί δεν υπήρξε ποτέ Plan B για «έξοδο της Ελλάδας από το Ευρώ». Ούτε από τους Ευρωπαίους, ούτε από το ΣΥΡΙΖΑ.

Γιώργος Σταθάκης, 2026-06-15

Ένα κεντρικό αφήγημα των ημερών θέλει την Ελλάδα να πλησίασε...

Κώστας Τσουπαρόπουλος

Δέκα αόρατες επιβαρύνσεις μετακυλίει το κράτος στους πολίτες

Κώστας Τσουπαρόπουλος, 2026-06-13

Δύο από μία δεκάδα «αόρατων» επιβαρύνσεων που επιβάλλει...

×
×