«Συνιστάται η ευρεία ερμηνεία των όρων»

Μανώλης Πιμπλής, Η Εφημερίδα των Συντακτών, Δημοσιευμένο: 2025-02-10

Ενα φάντασμα πλανιέται πάνω από τις ΗΠΑ, το φάντασμα του φασισμού. Αν μια τέτοια φράση ακούγεται εξωφρενική, ίσως και να μην είναι και ίσως να πρέπει να σταματήσουμε να αιφνιδιαζόμαστε κάθε μέρα και να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε. Πιθανόν ο τραμπισμός να αποτυπώνει ένα αδιέξοδο: η τεράστια συγκέντρωση οικονομικής εξουσίας σε λίγα χέρια είναι ασύμβατη με την οποιαδήποτε διάχυση της πολιτικής εξουσίας. Ετσι οι απίθανες περικοπές που όχι απλώς εξαγγέλλει, αλλά εφαρμόζει κάθε μέρα ο Τραμπ δεν είναι δημοσιονομικού αλλά αμιγώς ιδεολογικού χαρακτήρα.

Ο Τραμπ κόβει κονδύλια που πηγαίνουν στην έρευνα, και μάλιστα στις κοινωνικές επιστήμες, για τις οποίες θεωρεί ότι κάνουν κατήχηση στους νέους. Περικόπτει χρηματοδοτήσεις τμημάτων Ιστορίας, ακόμη όμως και οικονομικών σπουδών, όταν αυτές δεν περιορίζονται στην «ορθόδοξη» διδασκαλία, οπότε και τσουβαλιάζονται ως «μαρξιστικές». Εχει κηρύξει δηλαδή πόλεμο στα πανεπιστήμια και ακόμα μεγαλύτερο σε όσα προγράμματα περιλαμβάνουν θέματα διαφορετικότητας, δικαιοσύνης, συμπερίληψης και προσβασιμότητας - αυτά που στα αγγλικά είναι γνωστά με τα αρχικά DEIA και θεωρούνται από τους επικριτές τους εντασσόμενα στη woke κουλτούρα. Κάπου χίλια από τις τρεις χιλιάδες επιδοτούμενα προγράμματα χάνουν την οικονομική στήριξη του ομοσπονδιακού προϋπολογισμού και κινδυνεύουν με εξαφάνιση. Ολα αυτά έχουν φέρει τεράστια αναστάτωση και ανησυχία στον ακαδημαϊκό χώρο των ΗΠΑ, ενώ δεν αποκλείεται και μεγάλη φυγή επιστημόνων στο εξωτερικό. Ηδη πανεπιστήμια, σχολές και ερευνητικά κέντρα άλλων χωρών όπως η Γαλλία, λ.χ. ο πρόεδρος της École des hautes études en sciences sociales του Παρισιού, άνοιξαν τις αγκάλες τους για να υποδεχθούν ακαδημαϊκούς «πρόσφυγες».

Είναι θα έλεγε κανείς η αντίστροφη πορεία εκείνης που ώθησε κυνηγημένους από τον Χίτλερ ανθρώπους των γραμμάτων και των επιστημών να μετακινηθούν στις ΗΠΑ από την Ευρώπη κατά τον Μεσοπόλεμο, γεγονός που έδωσε τεράστια ώθηση τότε στις ΗΠΑ και τις βοήθησε να πρωταγωνιστήσουν στον μεταπολεμικό κόσμο.

Περιήλθε στα χέρια μας μέιλ που απέστειλε διοίκηση σημαντικού δημόσιου πανεπιστημίου των ΗΠΑ, το οποίο απευθυνόταν σε αστροφυσικούς και άλλους επιστήμονες που είχαν χρηματοδότηση από τη NASA. Εκεί, μεταξύ άλλων, αναγράφεται ψυχρά: «Αντιληφθήκαμε ότι συμμετέχετε σε ένα ή περισσότερα έργα χρηματοδοτούμενα από τη NASA, στα οποία είστε Κύριος Ερευνητής (PI). Το Γραφείο Συμβάσεων και Επιχορηγήσεων (OCG) καθώς και πολλοί PI έχουν λάβει το υπόμνημα της NASA με θέμα: “Πρότυπες οδηγίες σχετικά με τις εκτελεστικές εντολές για τη DEIA”. Εάν δεν έχετε λάβει από τη NASA ειδοποίηση τροποποίησης του έργου σας και αφαίρεσης δραστηριοτήτων που σχετίζονται με την DEIA, σύμφωνα με το υπόμνημα, θα πρέπει να προβείτε στις ακόλουθες ενέργειες: Επανεξέταση του έργου/των έργων σας που χρηματοδοτούνται από τη NASA και εντοπισμός τυχόν δραστηριοτήτων σχετιζόμενων με τη DEIA. Εάν το έργο σας περιλαμβάνει δραστηριότητες DEIA, διακόψτε αυτές τις δραστηριότητες. Μέχρι να υπάρξει επίσημος ορισμός των όρων “DEI” και “DEIA”, όπως αναφέρονται στις προεδρικές εκτελεστικές εντολές, συνιστάται η ευρεία ερμηνεία αυτών των όρων».

Ακόμα είμαστε στην αρχή. Αλλά όλα αυτά αποκλείεται να έχουν καλό τέλος.

Θέματα επικαιρότητας: ΗΠΑ

Το κύμα

Παύλος Τσίμας, 2025-05-10

Από την επιστροφή του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο κι...

Περισσότερα
Κώστας Καλλίτσης

Δασμοί, συνέπειες και αντιδράσεις

Κώστας Καλλίτσης, 2025-04-13

Τα τύμπανα του δασμολογικού πολέμου δεν φαίνεται να σιγούν...

Περισσότερα

«Συνιστάται η ευρεία ερμηνεία των όρων»

Μανώλης Πιμπλής, 2025-02-10

Ενα φάντασμα πλανιέται πάνω από τις ΗΠΑ, το φάντασμα του...

Περισσότερα
Θόδωρος Τσίκας

Ο ανεμοστρόβιλος Τραμπ

Θόδωρος Τσίκας, 2024-12-13

Ο «ανεμοστρόβιλος» Τραμπ-Μασκ με τις δηλώσεις που έγιναν...

Περισσότερα

Άρθρα/ Πολιτική

Η αριστερή μελαγχολία

Κώστας Δουζίνας, 2026-06-10

Ακούγοντας ομιλίες του ΚΚΕ νοσταλγώ τις παλιές βεβαιότητες...

Λάμπρος Αθανάσιος Τσουκνίδας

Ο Τραμπ πατά Ευρώπη

Λάμπρος Αθανάσιος Τσουκνίδας, 2026-06-07

Όλοι παρακολουθήσαμε με αποτροπιασμό τις σκηνές βίας της...

Δύσκολος μονόδρομος

Γιώργος Καπόπουλος, 2026-06-15

Tο Πακιστάν, το Κατάρ, η Αίγυπτος και η Τουρκία συνέβαλαν...

Γιώργος Σταθάκης

Γιατί δεν υπήρξε ποτέ Plan B για «έξοδο της Ελλάδας από το Ευρώ». Ούτε από τους Ευρωπαίους, ούτε από το ΣΥΡΙΖΑ.

Γιώργος Σταθάκης, 2026-06-15

Ένα κεντρικό αφήγημα των ημερών θέλει την Ελλάδα να πλησίασε...

Κώστας Τσουπαρόπουλος

Δέκα αόρατες επιβαρύνσεις μετακυλίει το κράτος στους πολίτες

Κώστας Τσουπαρόπουλος, 2026-06-13

Δύο από μία δεκάδα «αόρατων» επιβαρύνσεων που επιβάλλει...

Ο πραγματικός κίνδυνος

Παύλος Τσίμας, 2026-06-13

Αυτή η «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» στον Περσικό Κόλπο...

Δημήτρης Μπίρμπας

Η Αυτοδιοίκηση, ο κώδικας και η συνταγματική αναθεώρηση

Δημήτρης Μπίρμπας, 2026-06-11

Διατηρώντας τις μνημονιακές περικοπές στην Αυτοδιοίκηση...

Ξενοφών Κοντιάδης

Μείζονα παρέμβαση Κοντιάδη μέσω Dnews: Το ρίσκο της ακυβερνησίας και ο εκλογικός νόμος

Ξενοφών Κοντιάδης, 2026-06-08

Nα επιτραπεί η λήψη του μπόνους εδρών από τον πρώτο σε δύναμη...

Δημοκρατική αναδιανομή των κερδών από τα δεδομένα μας

Λάμπρος Αθανάσιος Τσουκνίδας, 2026-06-07

Πριν από καμιά εικοσαετία σε ταινίες κινουμένων σχεδίων...

Βλασφημία

Μιχάλης Μητσός, 2026-06-02

Κάπου μας μπέρδεψε ο δήμαρχος – και περιλαμβάνω αυτούς...

Θόδωρος Τσίκας

Τα διλήμματα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής

Θόδωρος Τσίκας, 2026-05-28

Η πολεμική σύγκρουση ΗΠΑ-Ισραήλ με Ιράν δεν αποτελεί απλώς...

Χρήστος Μαχαίρας

Κόμματα και κάλπες: Πόσο κοντά είμαστε στο… 2012

Χρήστος Μαχαίρας, 2026-05-28

Αν πάρει κανείς στα σοβαρά όσα ψιθυρίζουν σε off the record συζητήσεις...

×
×