«Συνιστάται η ευρεία ερμηνεία των όρων»

Μανώλης Πιμπλής, Η Εφημερίδα των Συντακτών, Δημοσιευμένο: 2025-02-10

Ενα φάντασμα πλανιέται πάνω από τις ΗΠΑ, το φάντασμα του φασισμού. Αν μια τέτοια φράση ακούγεται εξωφρενική, ίσως και να μην είναι και ίσως να πρέπει να σταματήσουμε να αιφνιδιαζόμαστε κάθε μέρα και να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε. Πιθανόν ο τραμπισμός να αποτυπώνει ένα αδιέξοδο: η τεράστια συγκέντρωση οικονομικής εξουσίας σε λίγα χέρια είναι ασύμβατη με την οποιαδήποτε διάχυση της πολιτικής εξουσίας. Ετσι οι απίθανες περικοπές που όχι απλώς εξαγγέλλει, αλλά εφαρμόζει κάθε μέρα ο Τραμπ δεν είναι δημοσιονομικού αλλά αμιγώς ιδεολογικού χαρακτήρα.

Ο Τραμπ κόβει κονδύλια που πηγαίνουν στην έρευνα, και μάλιστα στις κοινωνικές επιστήμες, για τις οποίες θεωρεί ότι κάνουν κατήχηση στους νέους. Περικόπτει χρηματοδοτήσεις τμημάτων Ιστορίας, ακόμη όμως και οικονομικών σπουδών, όταν αυτές δεν περιορίζονται στην «ορθόδοξη» διδασκαλία, οπότε και τσουβαλιάζονται ως «μαρξιστικές». Εχει κηρύξει δηλαδή πόλεμο στα πανεπιστήμια και ακόμα μεγαλύτερο σε όσα προγράμματα περιλαμβάνουν θέματα διαφορετικότητας, δικαιοσύνης, συμπερίληψης και προσβασιμότητας - αυτά που στα αγγλικά είναι γνωστά με τα αρχικά DEIA και θεωρούνται από τους επικριτές τους εντασσόμενα στη woke κουλτούρα. Κάπου χίλια από τις τρεις χιλιάδες επιδοτούμενα προγράμματα χάνουν την οικονομική στήριξη του ομοσπονδιακού προϋπολογισμού και κινδυνεύουν με εξαφάνιση. Ολα αυτά έχουν φέρει τεράστια αναστάτωση και ανησυχία στον ακαδημαϊκό χώρο των ΗΠΑ, ενώ δεν αποκλείεται και μεγάλη φυγή επιστημόνων στο εξωτερικό. Ηδη πανεπιστήμια, σχολές και ερευνητικά κέντρα άλλων χωρών όπως η Γαλλία, λ.χ. ο πρόεδρος της École des hautes études en sciences sociales του Παρισιού, άνοιξαν τις αγκάλες τους για να υποδεχθούν ακαδημαϊκούς «πρόσφυγες».

Είναι θα έλεγε κανείς η αντίστροφη πορεία εκείνης που ώθησε κυνηγημένους από τον Χίτλερ ανθρώπους των γραμμάτων και των επιστημών να μετακινηθούν στις ΗΠΑ από την Ευρώπη κατά τον Μεσοπόλεμο, γεγονός που έδωσε τεράστια ώθηση τότε στις ΗΠΑ και τις βοήθησε να πρωταγωνιστήσουν στον μεταπολεμικό κόσμο.

Περιήλθε στα χέρια μας μέιλ που απέστειλε διοίκηση σημαντικού δημόσιου πανεπιστημίου των ΗΠΑ, το οποίο απευθυνόταν σε αστροφυσικούς και άλλους επιστήμονες που είχαν χρηματοδότηση από τη NASA. Εκεί, μεταξύ άλλων, αναγράφεται ψυχρά: «Αντιληφθήκαμε ότι συμμετέχετε σε ένα ή περισσότερα έργα χρηματοδοτούμενα από τη NASA, στα οποία είστε Κύριος Ερευνητής (PI). Το Γραφείο Συμβάσεων και Επιχορηγήσεων (OCG) καθώς και πολλοί PI έχουν λάβει το υπόμνημα της NASA με θέμα: “Πρότυπες οδηγίες σχετικά με τις εκτελεστικές εντολές για τη DEIA”. Εάν δεν έχετε λάβει από τη NASA ειδοποίηση τροποποίησης του έργου σας και αφαίρεσης δραστηριοτήτων που σχετίζονται με την DEIA, σύμφωνα με το υπόμνημα, θα πρέπει να προβείτε στις ακόλουθες ενέργειες: Επανεξέταση του έργου/των έργων σας που χρηματοδοτούνται από τη NASA και εντοπισμός τυχόν δραστηριοτήτων σχετιζόμενων με τη DEIA. Εάν το έργο σας περιλαμβάνει δραστηριότητες DEIA, διακόψτε αυτές τις δραστηριότητες. Μέχρι να υπάρξει επίσημος ορισμός των όρων “DEI” και “DEIA”, όπως αναφέρονται στις προεδρικές εκτελεστικές εντολές, συνιστάται η ευρεία ερμηνεία αυτών των όρων».

Ακόμα είμαστε στην αρχή. Αλλά όλα αυτά αποκλείεται να έχουν καλό τέλος.

Θέματα επικαιρότητας: ΗΠΑ

Το κύμα

Παύλος Τσίμας, 2025-05-10

Από την επιστροφή του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο κι...

Περισσότερα
Κώστας Καλλίτσης

Δασμοί, συνέπειες και αντιδράσεις

Κώστας Καλλίτσης, 2025-04-13

Τα τύμπανα του δασμολογικού πολέμου δεν φαίνεται να σιγούν...

Περισσότερα

«Συνιστάται η ευρεία ερμηνεία των όρων»

Μανώλης Πιμπλής, 2025-02-10

Ενα φάντασμα πλανιέται πάνω από τις ΗΠΑ, το φάντασμα του...

Περισσότερα
Θόδωρος Τσίκας

Ο ανεμοστρόβιλος Τραμπ

Θόδωρος Τσίκας, 2024-12-13

Ο «ανεμοστρόβιλος» Τραμπ-Μασκ με τις δηλώσεις που έγιναν...

Περισσότερα

Άρθρα/ Πολιτική

Το νέο δόγμα

Παύλος Τσίμας, 2025-12-08

Ξημερώματα Παρασκευής, αγουροξυπνημένοι Ευρωπαίοι πολιτικοί...

Γιώργος Χουλιαράκης

Η πολιτική οικονομία των αφηγήσεων

Γιώργος Χουλιαράκης, 2025-12-07

Στο πρόσφατο βιβλίο του, ο Αλέξης Τσίπρας παρουσιάζει μια...

Κώστας Καλλίτσης

Αν δεν υπάρχει έγνοια…

Κώστας Καλλίτσης, 2025-12-07

Μέχρι χτες ήταν αόρατοι. Έγιναν ορατοί μόνο αφότου ανέβηκαν...

Ο ακροδεξιός λαϊκισμός επιτίθεται

Τάσος Παππάς, 2025-12-01

Οι πολίτες με μεγάλη πλειοψηφία δηλώνουν ότι δεν έχουν...

Από την Εξεταστική στο Υπουργικό;

Νίκη Λυμπεράκη, 2025-11-30

Φαίνεται πως δεν ήταν μόνο η Εξεταστική για τα Τέμπη «γουρλίδικη»,...

Το ξεκαθάρισμα Τσίπρα και τι (δεν) ήθελαν οι άλλοι…

Γιώργος Καρελιάς, 2025-11-25

Ο πρώην πρωθυπουργός ξεκαθαρίζει με το παρελθόν: το δικό...

Η «Ιθάκη» του Αλέξη Τσίπρα και η ευκαιρία να μιλήσουμε για τη διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ πέρα από σχηματοποιήσεις και μυθολογίες

Παναγιώτης Σωτήρης, 2025-11-24

Ο Αλέξης Τσίπρας καταθέτει στην «Ιθάκη» τη δική του αποτίμηση...

Ο πρωθυπουργός σταθμάρχης;

Παύλος Τσίμας, 2025-11-22

Σας συμβαίνει να φτάνετε στην δουλειά και να νιώθετε σαν...

Σωτήρης Βαλντέν

Περί δύο μέτρων και δύο σταθμών

Σωτήρης Βαλντέν, 2025-11-09

Ο καθηγητής και πάλαι ποτέ σύντροφός μου στην Αριστερά...

Δημήτρης Χατζησωκράτης

Η ΑΠΟΜΟΝΩΣΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗΣ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑΣ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΗΤΑΝ ΒΡΟΝΤΩΔΗΣ

Δημήτρης Χατζησωκράτης, 2025-10-25

Ο νόμος αυτός θα καταργηθεί στην πράξη! Δεν θα είναι άλλωστε...

Κώστας Καλλίτσης

Ο πυρήνας της αστάθειας

Κώστας Καλλίτσης, 2025-10-12

Πολλοί εκτός των συνόρων παράγοντες των αγορών βλέπουν...

Π.Κ. Ιωακειμίδης

Κερδισμένοι και χαμένοι

Π.Κ. Ιωακειμίδης, 2025-10-10

Ο τερματισμός του πολέμου στη Γάζα μετά τη συμφωνία πάνω...

×
×