Το κύμα

Παύλος Τσίμας, Τα Νέα, Δημοσιευμένο: 2025-05-10

Από την επιστροφή του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο κι ύστερα, όλα μοιάζει να γυρίζουν γύρω του. Νέες διαχωριστικές γραμμές ορίζονται, στην εσωτερική πολιτική ζωή των άλλων χωρών, από τον ανεμοστρόβιλο των εξαγγελιών του. Κρίσιμες πολιτικές επιλογές, σε ολόκληρο τον κόσμο, μοιάζει να κινούνται στην σκιά του. Ακόμη και η εκλογή ενός νέου Πάπα.

Από την ενθρόνισή του (του Ντόναλντ, όχι του Πάπα) ως τώρα έχουν διεξαχθεί, για παράδειγμα, πέντε σημαντικές εκλογικές αναμετρήσεις. Η πρώτη, στην Γερμανία τον Φεβρουάριο, αμέσως μετά την ορκωμοσία του, φαίνεται να μην επηρεάστηκε καθόλου από ότι συνέβαινε στην Ουάσιγκτον. Η νίκη της Χριστιανικής Ένωσης και η ήττα των κομμάτων του προηγούμενου κυβερνητικού συνασπισμού είχαν προαναγγελθεί. Η άνοδος της ριζοσπαστικής δεξιάς στην δεύτερη θέση, είχε κλειδώσει στις δημοσκοπήσεις πολύ πριν ο αντιπρόεδρος Βανς ξεκινήσει καμπάνια υποστήριξής της. Ακόμη και η ακριβής σειρά των κομμάτων είχε καταγραφεί στις δημοσκοπήσεις ήδη από τον Σεπτέμβριο του 2023 και παρέμεινε σε μια περίπου ευθεία γραμμή (με εξαίρεση την άνοδο της Αριστεράς τις τελευταίες ημέρες της προεκλογικής εκστρατείας) και μετά την νίκη Τραμπ στις αμερικανικές κάλπες. Ήταν, ίσως, πολύ νωρίς ακόμη.

Δεν ισχύει το ίδιο για τις υπόλοιπες τέσσερις εκλογές του 2025. Στις δύο που έγιναν σε ευρωπαϊκό έδαφος, ένας «αέρας Τραμπ» φάνηκε να φουσκώνει τα πανιά σχημάτων που πιστεύουν στον ίδιο Θεό με εκείνον, τον επικαλούνται ως πρότυπο ή τον υμνούν ως ίνδαλμα. Στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών στην Ρουμανία, ο υποψήφιος της Τραμπο-Πουτινικής ακροδεξιάς, ένας σταρ των αντί-εμβολιαστικών θεωριών συνομωσίας και προπαγανδιστής της προσάρτησης της Μολδαβίας- to make Romania Great Again- πρώτευσε με 41%. Κατέγραψε, δηλαδή, μια σαφή άνοδο σε σχέση με το άθροισμα των δύο ομοϊδεατών υποψηφίων του ίδιου χρώματος στις εκλογές του περασμένου Νοεμβρίου, οι οποίες είχαν ακυρωθεί λόγω αθέμιτης ρωσικής επιρροής στην διεξαγωγή τους.

Κι έπειτα, στις τοπικές εκλογές στην Μεγάλη Βρετανία, τις πρώτες μετά τον εκλογικό θρίαμβο των Εργατικών, το Reform UK, το ακροδεξιό, αντιευρωπαϊκό κόμμα του Φάρατζ κέρδισε διπλάσιες έδρες στα δημοτικά συμβούλια από τους Συντηρητικούς και άφησε τους Εργατικούς στην δεύτερη θέση, με δέκα μονάδες διαφορά.

Στις άλλες δύο εκλογές, αντίθετα, που έγιναν εκτός Ευρώπης, στις «νέες χώρες», το Τrump effect φαίνεται να λειτούργησε εντελώς αντίστροφα. Η συγγένεια με τις ιδέες του Αμερικανού Προέδρου αποδείχθηκε παράγοντας πολιτικής καταστροφής.

Στον Καναδά, οι Φιλελεύθεροι (που εκπροσωπούν την κεντροαριστερά), μετά από δέκα χρόνια στην εξουσία, έμοιαζαν καταδικασμένοι σε εκλογική συντριβή. Οι δημοσκοπήσεις μέχρι και τις αρχές Ιανουαρίου τους έδιναν ποσοστά από 20 έως 25% απέναντι σε ένα θηριώδες 42 έως 47% για τους Συντηρητικούς. Μα όταν ο Τραμπ άρχισε να απειλεί τον βόρειο γείτονά του πως θα τον κάνει 51η Πολιτεία των ΗΠΑ και να εξαπολύει την καταιγίδα των δασμών, είδαμε μια από τις πιο δραματικές ανατροπές στην ιστορία των εκλογικών αναμετρήσεων. Μάταια οι Συντηρητικοί προσπαθούσαν να αποκηρύξουν τις πιο ακραίες δηλώσεις του Αμερικανού Προέδρου και να δηλώσουν διαφορετικοί από εκείνον. Η αντίδραση στον Τραμπ έφερε τους Φιλελεύθερους στην πρώτη θέση, στις εκλογές του περασμένου Απριλίου.

Κάτι ανάλογο συνέβη και στην Αυστραλία. Οι Φιλελεύθεροι (που στο αυστραλιανό περιβάλλον, αντίθετα, εκπροσωπούν την δεξιά) διατηρούσαν εδώ και δύο χρόνια ένα καθαρό και σταθερό δημοσκοπικό προβάδισμα έναντι των Εργατικών της κεντροαριστεράς. Η πολιτική τους συγγένεια, ωστόσο, με τις ιδέες Τραμπ, το σοκ των δασμών και ο φόβος μετάδοσης του «αμερικανικού ιού», με μια επίθεση εναντίον του κοινωνικού κράτους, οδήγησαν σε μια εξ ίσου εντυπωσιακή ανατροπή. Την περασμένη εβδομάδα, οι Εργατικοί κέρδισαν εντελώς αναπάντεχα με 2,5 μονάδες διαφορά τις εκλογές που όλοι (και οι ίδιοι) περίμεναν ότι θα χάσουν.

Υπάρχει, λοιπόν, ένα «κύμα Τραμπ» στην διεθνή πολιτική σκηνή; Και το ριζοσπαστικό υπόδειγμά του, με όσα λέει και όσα κάνει, λειτουργεί ενισχυτικά ή υπονομευτικά για τους ομοϊδεάτες του; Ως ευλογία ή ως κατάρα;

Είναι πολύ νωρίς για οριστικά συμπεράσματα. Αλλά με όσα ως τώρα έχουμε δει, μπορεί να υποστηριχθεί μια αρχική υπόθεση: Τα τελευταία χρόνια, πράγματι, το πολιτικό και ιδεολογικό εκκρεμές του κόσμου μετακινείται δεξιά. Ιδέες που πριν λίγο θα αντιμετωπίζονταν ως υπερβολικά συντηρητικές ή ξενοφοβικές γίνονται κοινός τόπος. Και, επιπλέον, η ακαταμάχητη επικοινωνιακή μηχανή των social media, ο νέος Λεβιάθαν, πριμοδοτεί την έκφραση και πολλαπλασιάζει την απήχηση των πιο ριζοσπαστικών, των πιο αφελών ή των πιο χαοτικών ιδεών που συγκροτούν το οικουμενικό τραμπικό κήρυγμα.

Αλλά η πραγματικότητα, με την μορφή είτε των αγορών που αναστατώνονται, είτε ενός πατριωτικού αισθήματος που πληγώνεται είτε του φόβου της κοινωνικής έκπτωσης που ξαφνικά ξυπνά, θέτουν ένα όριο. Ο «εφαρμοσμένος τραμπισμός»- οι δασμοί, το νταηλίκι ως νέος κανόνας διεθνών σχέσεων, ο οδοστρωτήρας που απειλεί όχι μόνον τους θεσμούς του κράτους δικαίου αλλά και τα απομεινάρια του κράτους πρόνοιας- είναι το όριο της απήχησης του «θεωρητικού τραμπισμού». Προσφέρει ένα αντίβαρο στην γοητεία του «πλουτο-λαϊκισμού» του, των θεωριών συνομωσίας και του αντί-ελιτισμού, που υπηρετεί τις νέες ψηφιακές ελίτ.

Οι παράγοντες, βέβαια, που ευνοούν το κύμα Τραμπ στις ίδιες τις ΗΠΑ ή οπουδήποτε αλλού στον παλιό δυτικό κόσμο- οι κοινωνικές και οικονομικές αιτίες της «Μεγάλης Δυσαρέσκειας», η διεύρυνση των ανισοτήτων και η ψηφιακή επικοινωνιακή υπερδύναμη που σχηματίστηκε αρχικά για εμπορικούς, οικονομικούς σκοπούς, αλλά γρήγορα τέθηκε στην υπηρεσία πολιτικών στόχων- είναι πάντα εκεί. Μα παράλληλα γίνονται περισσότερο ορατά και τα όρια του κύματος. Τι λείπει; Ένα πολιτικό πρόγραμμα, ένα πολιτικό σχέδιο που να επιχειρεί να απαντήσει στις αρχικές αιτίες του προβλήματος. Που να επιδιώκει την άμβλυνση των ανισοτήτων, την αποκατάσταση ενός αισθήματος κοινωνικής ασφάλειας και μια αποτελεσματική, δημόσια ρύθμιση στους σκοτεινούς αλγόριθμους της κοινωνικής δικτύωσης.

Θέματα επικαιρότητας: ΗΠΑ

Το κύμα

Παύλος Τσίμας, 2025-05-10

Από την επιστροφή του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο κι...

Περισσότερα
Κώστας Καλλίτσης

Δασμοί, συνέπειες και αντιδράσεις

Κώστας Καλλίτσης, 2025-04-13

Τα τύμπανα του δασμολογικού πολέμου δεν φαίνεται να σιγούν...

Περισσότερα

«Συνιστάται η ευρεία ερμηνεία των όρων»

Μανώλης Πιμπλής, 2025-02-10

Ενα φάντασμα πλανιέται πάνω από τις ΗΠΑ, το φάντασμα του...

Περισσότερα
Θόδωρος Τσίκας

Ο ανεμοστρόβιλος Τραμπ

Θόδωρος Τσίκας, 2024-12-13

Ο «ανεμοστρόβιλος» Τραμπ-Μασκ με τις δηλώσεις που έγιναν...

Περισσότερα

Άρθρα/ Πολιτική

Σωκράτης Φάμελλος

Πολύ λίγα και πολύ αργά κύριε Μητσοτάκη....

Σωκράτης Φάμελλος, 2025-04-26

Οι εσπευσμένες ανακοινώσεις του κ. Μητσοτάκη, για τη διάθεση...

Να σοβαρευτούμε

Αλέξης Παπαχελάς, 2025-05-14

Τα μεγέθη και οι συμμετρίες έχουν αλλάξει στην περιοχή...

Να μαζευτούν οι χαρτογιακάδες των Βρυξελλών

Παντελής Μπουκάλας, 2025-05-13

Δύο τινά, αλληλοαποκλειόμενα, σημαίνει η «βόλτα» πολιτικών...

Ολο νόμοι κι αστυνόμοι…

Πάσχος Μανδραβέλης, 2025-05-11

Πάνω από 8.300 λέξεις είχαν οι διατάξεις του πρώτου νόμου...

Το κύμα

Παύλος Τσίμας, 2025-05-10

Από την επιστροφή του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο κι...

Σταμάτης Μαλέλης

Τι φταίει στην Κεντροαριστερά

Σταμάτης Μαλέλης, 2025-05-06

...Εάν τα βασικά κόμματα της Κεντροαριστεράς δεν εκσυγχρονιστούν...

Κώστας Καλλίτσης

Ο προπομπός

Κώστας Καλλίτσης, 2025-05-04

Η πολιτική ζωή σήμερα έχει δύο χαρακτηριστικά που ίσως...

Οι περιστάσεις

Τάσος Παππάς, 2025-04-22

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος μιλώντας στο ΜEGA...

Δημήτρης Χατζησωκράτης

Οι προοδευτικές δυνάμεις σε κοινό ψηφοδέλτιο

Δημήτρης Χατζησωκράτης, 2025-04-20

…Ας σκεφτούμε και την προοπτική για την πρόοδο της χώρας,...

Κώστας Καλλίτσης

Αδύναμη κυβέρνηση

Κώστας Καλλίτσης, 2025-04-19

Διάχυτη είναι η πεποίθηση ότι τα πράγματα δεν πάνε καλά....

Διαφάνεια Ποτέμκιν

Πάσχος Μανδραβέλης, 2025-04-10

Θεσμοί υπάρχουν», που θα ‘λεγε και ο Γιώργος Παπανδρέου,...

Κατά φαντασίαν ιατρός

Παντελής Μπουκάλας, 2025-04-08

Πολλούς Απρίληδες πριν, το 1967, οι Ελληνες άκουγαν τον αρχιπραξικοπηματία...

×
×