Ενοχλητική δημοσιογραφία

Παντελής Μπουκάλας, Η Καθημερινή, Δημοσιευμένο: 2023-05-26

Με την Ολλανδή δημοσιογράφο κ. Ινγκεμποργκ Μπέγκελ, αρχές Νοεμβρίου του 2021, τα πράγματα ήταν εύκολα για τη μερίδα εκείνη των υπερασπιστών του περιβόητου brand name της χώρας, που, συρρικνώνοντάς το, το ταυτίζουν με την τηλεοπτική εικόνα του κ. Κυριάκου Μητσοτάκη. Την κήρυξαν ανθελληνίδα, χλεύασαν το κόκκινο καπέλο της, που το αντιμετώπισαν σαν τεκμήριο μπολσεβικοφροσύνης, και καθάρισαν. «Κατανοώ πως στην Ολλανδία έχετε την κουλτούρα να θέτετε ευθέως ερωτήματα στους πολιτικούς», είχε πει ο τότε πρωθυπουργός, ακούγοντας το ερώτημα «πότε θα σταματήσετε να λέτε ψέματα για τα push backs και για όσα συμβαίνουν με τους πρόσφυγες στην Ελλάδα;». Και κρίνοντας προσβλητική την ερώτηση, απάντησε με ερώτηση: «Εχετε πάει στη Σάμο;».

Δυσκολότερα ήταν τα πράγματα στα τέλη του ίδιου εκείνου Νοέμβρη, σε συνέντευξη του κ. Μητσοτάκη στη Washington Post, στην κ. Lally Weymouth. «Η ελληνική Βουλή», είχε πει η Αμερικανίδα, «μόλις ψήφισε έναν νόμο που καθιστά ποινικό αδίκημα τη δημοσίευση “ψευδών ειδήσεων”. Νομίζω ότι αυτό θα ήταν ένα μεγάλο λάθος. Τι χρειάζεστε την επίθεση στα μέσα ενημέρωσης;». «Αυτό που κάνουμε είναι πολύ μετρημένο», είχε απαντήσει ο Μητσοτάκης, η Αμερικανίδα όμως επέμεινε, καίτοι δεν φορούσε κόκκινο καπέλο. «Γιατί το κάνετε αυτό; Η πλαγιά είναι ολισθηρή». Η πρωθυπουργική διαφυγή διά της κολακείας ήταν σχεδόν αναγκαστική: «Είστε μια έμπειρη δημοσιογράφος. Θα λάβω σοβαρά υπόψη την παρατήρησή σας».

Και όντως την έλαβε σοβαρά υπόψη του: Οι ενοχλητικές ερωτήσεις της κ. Weymouth δεν υπήρχαν στο ενημερωτικό σημείωμα που είχε διανείμει αμέσως μετά το Μέγαρο Μαξίμου, το οποίο είχε κρατήσει μόνον όσες ερωταποκρίσεις σχημάτιζαν ευνοϊκή για την κυβέρνηση εικόνα. Στο ΑΠΕ, που πέρασε στη δικαιοδοσία του κ. Μητσοτάκη από την πρώτη μέρα της διακυβέρνησής του, σκέφτηκαν ράθυμα ότι δεν υπάρχει λόγος να κάνουν δικό τους ρεπορτάζ και αρκέστηκαν να αναπαραγάγουν αυτούσιο το κυβερνητικό σημείωμα. Από το ΑΠΕ το άντλησαν και το αναμετέδωσαν τα φιλοκυβερνητικά (ή φιλομητσοτακικά;) μέσα, επίσης ράθυμα, λειτουργώντας (και) στην προκειμένη περίπτωση σαν μέσα υποπληροφόρησης.

Τρίτη ενοχλητική δημοσιογράφος, η Βρετανοϊρανή κ. Κριστιάν Αμανπούρ, που φαίνεται ότι πήρε γραμμή από την αναθεματισμένη Ολλανδή. Ρώτησε και αυτή για τα push backs, στην πρώτη μετεκλογική συνέντευξη του κ. Μητσοτάκη, στο CNN. Αλλά κι αύριο μέρα είναι.

Θέματα επικαιρότητας: δημοσιογραφία

Ενοχλητική δημοσιογραφία

Παντελής Μπουκάλας, 2023-05-26

Με την Ολλανδή δημοσιογράφο κ. Ινγκεμποργκ Μπέγκελ, αρχές...

Περισσότερα

Άρθρα/ Πολιτική

Βαγγέλης Καραμανωλάκης

Από το Σκοπευτήριο της Καισαριανής στο σήμερα

Βαγγέλης Καραμανωλάκης, 2026-02-22

Η στάση τους μπορεί ακόμη να εμπνέει, να δείχνει δρόμους...

Τα τρία κρίσιμα σημεία

Σωτήρης Ρούσσος, 2026-03-02

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η επίθεση του Ισραήλ και...

Θόδωρος Τσίκας

Η κατάρρευση της διπλωματίας

Θόδωρος Τσίκας, 2026-03-02

Η απόφαση των ΗΠΑ υπό τον Τραμπ, σε σύμπραξη με την ισραηλινή...

Ο φόβος του μπούμερανγκ

Γιώργος Καπόπουλος, 2026-02-28

Μπορούν οι βομβαρδισμοί, είτε σε επιλεγμένους στόχους είτε...

Η «εργαλειοποίηση» του Κυπριακού

Κυριάκος Πιερίδης, 2026-02-28

Εδώ και εβδομάδες ο Κύπριος πρόεδρος Νίκος Χριστοδουλίδης...

Φοίβος Δεληβοριάς

Πρέπει να πάμε ώς τη δίκη ενωμένοι

Φοίβος Δεληβοριάς, 2026-02-28

Τα Τέμπη είναι ακόμα μια ευκαιρία –η τελευταία μας– να...

Έγκλημα κατά της δημοκρατίας και της εθνικής ασφάλειας

Γιάννης Φ. Ιωαννίδης, 2026-02-27

Πριν από δύο χρόνια, στην ίδια φιλόξενη εφημερίδα («ΤΑ ΝΕΑ,...

Σωτήρης Βαλντέν

Αρχηγισμός στην αριστερά, Τσίπρας και Καρτερός

Σωτήρης Βαλντέν, 2026-02-23

Εδώ και λίγο καιρό ο Θανάσης Καρτερός (ΘΚ), με καθημερινά...

Δυο θητείες για την ηγεσία της Τραπέζης της Ελλάδος

Γιάννης Δραγασάκης, 2026-02-22

Στην Ελλάδα, 8 στους 10 πολίτες θεωρούν ότι υφίσταται κρίση...

Δημήτρης Λιάκος

Συνταγματική αναθεώρηση και οικονομία

Δημήτρης Λιάκος, 2026-02-15

ΣΕ ΜΙΑ ΕΠΟΧΗ που χαρακτηρίζεται από την αλληλουχία πολλαπλών...

Θανάσης Θεοχαρόπουλος

Η ώρα της υπέρβασης: Ενότητα, συστράτευση και ανασύνθεση

Θανάσης Θεοχαρόπουλος, 2026-02-15

Η χώρα μας σήμερα διανύει τον έβδομο χρόνο διακυβέρνησης...

Ελένη Τσερεζόλε

Γαλλία / Πυρηνική ενέργεια ξανά

Ελένη Τσερεζόλε, 2026-02-15

Με τρία χρόνια καθυστέρηση μετά από αρκετές πολιτικές αντιπαραθέσεις,...

×
×