120 ημέρες πριν τις ευρωεκλογές

Δημήτρης Χατζησωκράτης, Δημοσιευμένο: 2024-02-09

chatz3

Όλες οι δημοσκοπήσεις στο τέλος Ιανουαρίου καταγράφουν με αδρά χρώματα τη δυσαρέσκεια των πολιτών για τις εφαρμοζόμενες πολιτικές της κυβέρνησης Κυρ. Μητσοτάκη. Την ίδια όμως στιγμή, εξακολουθούν να εμφανίζουν ποσοστιαία διαφορά των 20 μονάδων, από το 2ο κόμμα!

Δεν έχει σημασία μεγάλη, εάν είναι μια μονάδα πάνω ή κάτω το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ή -κατά τους κακεντρεχείς- το αν και ποιός θα «διαγκωνίζεται τελικά για την τρίτη ή τέταρτη θέση». Το μείζον είναι ότι αν απέναντι στη συνεχιζόμενη πολιτική κυριαρχία της κυβέρνησης Μητσοτάκη θα μπορέσει σήμερα, στην Ελλάδα του 2024, να αντιπαρατεθεί, ΠΕΙΣΤΙΚΑ μια αξιόπιστη -όχι γιατί θα το δηλώνει η ίδια- αντιπολίτευση.

Όμως η πολιτική δεν γίνεται σε συνθήκες εργαστηρίου. Βρισκόμαστε 4 μήνες πριν από τις ευρωεκλογές και τα προοδευτικά κόμματα της αντιπολίτευσης έχουν καταγράψει τις στοχεύσεις τους και τις προτεραιότητές τους.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στοχεύει στις εκλογές αυτές να καταγράψει ένα εκλογικό αποτέλεσμα, που δεν θα είναι κατώτερο από αυτό των εκλογών του 2023. Έχει δρομολογήσει το Έκτακτό του Συνέδριο στο τέλος του μήνα με τη φιλοδοξία, ανασυγκροτούμενος και ανανεούμενος, να εκφράσει μια νέα πλατιά πλειοψηφική κοινωνική συμμαχία για την πολιτική και κοινωνική αλλαγή. Το ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ στοχεύει στην κατάκτηση της δεύτερης θέσης στις ευρωεκλογές και υπόσχεται από τη θέσει αυτή –και μόνο(;)-θα ξεκινήσει προγραμματικό διάλογο με προοδευτικές δυνάμεις προκειμένου να ανασυγκροτηθεί η μεγάλη παράταξη της Κεντροαριστεράς. Η Νέα Αριστερά είναι, μάλλον, προφανές ότι ως πρωτοπαρουσιαζόμενος πολιτικός φορέας θα επιδιώξει την καταγραφή της στο εκλογικό σώμα!

Πέρα από τις χιλιάδες πολίτες, άνδρες και γυναίκες, μη ενταγμένους/ες στα κόμματα του προοδευτικού χώρου, δεν είναι λίγες- ισχυρίζομαι ακριβώς το αντίθετο- οι δυνάμεις και τα πρόσωπα μέσα στα κόμματα, που δεν προκρίνουν συνεργασίες και συμμαχίες πέριξ των κομμάτων τους αλλά προτείνουν και αγωνίζονται για την ευρύτερη συσπείρωση.

Για να μην αναφέρομαι σε άλλους θα μείνω στο κόμμα μου, όπου μαζί με τους Ζαχαριάδη, Θεοχαρόπουλο, Ραγκούση, μέλη της ΚΕ προτείνουμε στο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ να απο¬φα¬σί¬σει κα¬θα¬ρά ότι στο¬χεύ¬ει να απο¬τε¬λέ¬σει το κόμ¬μα της με¬γά¬λης Κεντρο¬α¬ρι-στε¬ράς, τον κύ¬ριο- Όχι τον αποκλειστικό- εκ¬φρα¬στή της με¬γά-λης Προ¬ο¬δευ¬τι¬κής Παρά¬τα¬ξης στη χώρα μας, και να σηματοτοδοτήσουμε την επιλογή αυτή- και ου¬σια¬στι¬κά και συμ¬βο¬λι¬κά – με την από¬φα¬ση για την έντα¬ξη πλέ¬ον του ΣΥ¬ΡΙ-ΖΑ-ΠΣ στην Πολι¬τι¬κή Ομάδα της Προ¬ο¬δευ¬τι¬κής Συμ¬μα¬χί¬ας των Σοσια¬λι¬στών και Δημο¬κρα¬τών του Ευρω¬κοι-νο¬βου¬λί¬ου.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, όπως άλλωστε και όλα τα προοδευτικά κόμματα, στις προσεχείς ευρωεκλογές θα αναζητήσουν την ισχυρότερη πολιτική και εκλογική καταγραφή τους.

Στους κρίσιμους αυτούς τέσσερεις μήνες, επειδή ακριβώς δεν είμαστε σε …ουδέτερο χρόνο, για την μεγάλη προοπτική συσπείρωσης του ευρύτερου προοδευτικού χώρου, που θα διεκδικήσει την διακυβέρνηση του τόπου από τη ΝΔ, ας δώ¬σου¬με, όπως λέμε, «χρό¬νο στον χρό-νο», και ας αποφεύγονται εκδηλώσεις, που εξ αντικείμενου μπορεί να συμβάλλουν σε αναντίστοιχες με τη χρονική πολιτική συγκυρία ανάγκες και προσανατολισμούς.

Θέματα επικαιρότητας: ΣΥΡΙΖΑ-ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ

Στέργιος Καλπάκης

Στοίχημα για το 2026 ένας ισχυρός προοδευτικός πόλος εξουσίας

Στέργιος Καλπάκης, 2026-01-04

«Ένας ισχυρός προοδευτικός πόλος εξουσίας που θα προκύψει...

Περισσότερα
Γιώργος Χουλιαράκης

Η πολιτική οικονομία των αφηγήσεων

Γιώργος Χουλιαράκης, 2025-12-07

Στο πρόσφατο βιβλίο του, ο Αλέξης Τσίπρας παρουσιάζει μια...

Περισσότερα
Στέργιος Καλπάκης

Ισχυρός ΣΥΡΙΖΑ για την προοδευτική αλλαγή

Στέργιος Καλπάκης, 2025-07-12

Για το στοίχημα της στενότερης διασύνδεσης των νέων με...

Περισσότερα
Στέργιος Καλπάκης

Ισχυρός ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ, καταλύτης για την προοδευτική αλλαγή

Στέργιος Καλπάκης, 2025-06-18

Οι αρνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Αριστεράς στην ειλικρινή...

Περισσότερα
Βασίλης Τραϊφόρος

ΚΑΝΤΕ ΤΟ ΟΠΩΣ ΤΟ Die Linke στη Γερμανία

Βασίλης Τραϊφόρος, 2025-04-06

...Ναι η κριτική στην κυβέρνηση πρέπει να είναι οξεία και...

Περισσότερα
Σωκράτης Φάμελλος

Με το βλέμμα στην ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ

Σωκράτης Φάμελλος, 2025-03-08

...Μας ρωτούν αρκετοί και αρκετές γιατί καταθέσαμε πρόταση...

Περισσότερα
Στέργιος Καλπάκης

Αφετηρία μιας νέας εποχής ανάκαμψης

Στέργιος Καλπάκης, 2024-11-26

Μετά από όσα συνέβησαν τη χρονιά που πέρασε απαιτούνται...

Περισσότερα

Ο ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΦΑΜΕΛΛΟΣ ΠΡΌΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ

2024-11-24

Θέλω να ευχαριστήσω όλους τους συντρόφους, όλους τους πολίτες...

Περισσότερα

Άρθρα/ Πολιτική

Βαγγέλης Καραμανωλάκης

Από το Σκοπευτήριο της Καισαριανής στο σήμερα

Βαγγέλης Καραμανωλάκης, 2026-02-22

Η στάση τους μπορεί ακόμη να εμπνέει, να δείχνει δρόμους...

Σωτήρης Βαλντέν

Αρχηγισμός στην αριστερά, Τσίπρας και Καρτερός

Σωτήρης Βαλντέν, 2026-02-23

Εδώ και λίγο καιρό ο Θανάσης Καρτερός (ΘΚ), με καθημερινά...

Δυο θητείες για την ηγεσία της Τραπέζης της Ελλάδος

Γιάννης Δραγασάκης, 2026-02-22

Στην Ελλάδα, 8 στους 10 πολίτες θεωρούν ότι υφίσταται κρίση...

Δημήτρης Λιάκος

Συνταγματική αναθεώρηση και οικονομία

Δημήτρης Λιάκος, 2026-02-15

ΣΕ ΜΙΑ ΕΠΟΧΗ που χαρακτηρίζεται από την αλληλουχία πολλαπλών...

Θανάσης Θεοχαρόπουλος

Η ώρα της υπέρβασης: Ενότητα, συστράτευση και ανασύνθεση

Θανάσης Θεοχαρόπουλος, 2026-02-15

Η χώρα μας σήμερα διανύει τον έβδομο χρόνο διακυβέρνησης...

Ελένη Τσερεζόλε

Γαλλία / Πυρηνική ενέργεια ξανά

Ελένη Τσερεζόλε, 2026-02-15

Με τρία χρόνια καθυστέρηση μετά από αρκετές πολιτικές αντιπαραθέσεις,...

Γιώργος Σιακαντάρης

Πώς να κινη­θούν οι προ­ο­δευ­τι­κές δυνάμεις

Γιώργος Σιακαντάρης, 2026-02-15

Κάπου στην αρχή της δεύτε­ρης θητείας του Κυριάκου Μητσο­τάκη...

Κωμωδία

Τζίνα Μοσχολιού, 2026-02-04

Επιχειρηματολόγησε χθες ο Πρωθυπουργός ότι πρέπει να γίνει...

Ξενοφών Κοντιάδης

Γιατί δεν πείθει ο πρωθυπουργός με τη συνταγματική αναθεώρηση;

Ξενοφών Κοντιάδης, 2026-02-03

Υπάρχουν δύο διαδεδομένοι «μύθοι» σχετικά με την αναθεώρηση...

Γιάννης Δρόσος

Is There a Text in This Class?

Γιάννης Δρόσος, 2026-02-03

Οι πρωθυπουργικές εξαγγελίες για αναθεώρηση του Συντάγματος...

Γιώργος X. Σωτηρέλης

Υπάρχουν περιθώρια για μια αξιόπιστη Συνταγματική αναθεώρηση;

Γιώργος X. Σωτηρέλης, 2026-02-02

Δεν είναι η πρώτη φορά που μία κυβέρνηση καταφεύγει στην...

Θόδωρος Καρούνος

Ψηφιακή κυριαρχία: ο όρος που κρύβει το νέο κοινωνικό ζήτημα της εποχής

Θόδωρος Καρούνος, 2026-02-01

Όταν αναφέρεται η φράση «ψηφιακή κυριαρχία», πολλοί νομίζουν...

×
×