Υπάρχει κίνδυνος να παραγραφούν αδικήματα Υπουργών για τα Τέμπη και ποιά η ευθύνη της κυβέρνησης;

Ξενοφών Κοντιάδης, dnews.gr, Δημοσιευμένο: 2025-02-06

kondiadis

Υπάρχει κίνδυνος να παραγραφούν αδικήματα υπουργών για τα Τέμπη και ποια η ευθύνη της κυβέρνησης;Αναθεωρήθηκε το Σύνταγμα καταργώντας τη σύντομη αποσβεστική προθεσμία για μέλη της κυβέρνησης, δεν έχει όμως ακόμα ψηφιστεί ο σχετικός νόμος!

Μου τηλεφώνησε χθες ένα σημαντικό πολιτικό πρόσωπο για να ρωτήσει τη νομική γνώμη μου πάνω σε ένα κρίσιμο συνταγματικό ερώτημα, που αφορά άμεσα την υπόθεση των Τεμπών.

Όπως είναι γνωστό, με τη συνταγματική αναθεώρηση του 2019 τροποποιήθηκε το άρθρο 86 του Συντάγματος που αφορά την ποινική ευθύνη των μελών της Κυβέρνησης και των πρώην Υπουργών και Υφυπουργών, καταργώντας τη σύντομη αποσβεστική προθεσμία που απέκλειε την άσκηση ποινικής δίωξης εις βάρος τους μετά το τέλος της δεύτερης συνόδου της βουλευτική περιόδου που άρχιζε μετά την τέλεση του αδικήματος. Πλέον τέτοια προθεσμία για την άσκηση ποινικής δίωξης από τη Βουλή δεν προβλέπεται στο Σύνταγμα, άρα ισχύουν τα προβλεπόμενα στον Ποινικό Κώδικα και για τους πρώην Υπουργούς.

Όμως η Κυβέρνηση δεν τροποποίησε και την κοινή νομοθεσία που ρυθμίζει αναλυτικά τη διαδικασία της ποινικής τους δίωξης, στην οποία συνεχίζει να προβλέπεται η σύντομη αποσβεστική προθεσμία που καταργήθηκε στο Σύνταγμα. Με βάση την προθεσμία αυτή, μετά το τέλος της τρέχουσας συνόδου της Βουλής, δηλαδή το ερχόμενο καλοκαίρι, διώξεις πρώην Υπουργών και Υφυπουργών δεν θα μπορούν να ασκηθούν για αδικήματα που σχετίζονται με την υπόθεση των Τεμπών.

Το ερώτημα που μού τέθηκε ήταν αν θα πρέπει να ισχύσει η νομοθεσία την οποία (σκοπίμως ή από αμέλεια) δεν τροποποίησε η Κυβέρνηση ή μετά τη συνταγματική αναθεώρηση του άρθρου 86 η αποσβεστική προθεσμία δεν μπορεί να τύχει εφαρμογής. Ο συνομιλητής μου επισήμανε ότι πριν από εμένα είχε ρωτήσει και άλλους συνταγματολόγους, χωρίς να λάβει μία ξεκάθαρη απάντηση. Πράγματι, το ζήτημα παρουσιάζει ερμηνευτικές δυσκολίες.

Η άποψή μου, στην οποία κατέληξα όταν γράφαμε από κοινού με τον συνάδελφο Σπ. Βλαχόπουλο το "Εγχειρίδιο Συνταγματικού Δικαίου" που κυκλοφόρησε πριν από λίγες μέρες, είναι ότι μετά την κατάργηση της αποσβεστικής προθεσμίας από το Σύνταγμα, ακριβώς με το σκεπτικό να μην υπάρχει σύντομη προθεσμία για τα αδικήματα που ενδεχομένως έχουν τελεστεί από πρώην μέλη της Κυβέρνησης, η νομοθεσία που συνεχίζει να προβλέπει τη σύντομη προθεσμία έχει καταστεί ανενεργή ως αντίθετη προς το αναθεωρημένο Σύνταγμα.

Διερωτώμαι, όμως, πέρα από την ορθή νομική ερμηνεία που υποστηρίζω, πώς θα μπορούσε να σταθεί πολιτικά μία Κυβέρνηση η οποία θα βαρυνεται με τη μομφή ότι ενώ τροποποιήθηκε το Σύνταγμα με ευρύτατη κοινοβουλευτική πλειοψηφία (και με τη δική της στήριξη) ώστε να καταργηθεί η αποσβεστική προθεσμία, παρέλειψε να τροποποιήσει και τον σχετικό νόμο προκειμένου να τον επικαλεστούν πρώην Υπουργοί και Υφυπουργοί επιδιώκοντας να αποκλειστεί η δικαστική διερεύνηση των ευθυνών τους για τα Τέμπη.

Θέματα επικαιρότητας: ΤΡΑΓΩΔΙΑ ΤΕΜΠΩΝ

Φοίβος Δεληβοριάς

Πρέπει να πάμε ώς τη δίκη ενωμένοι

Φοίβος Δεληβοριάς, 2026-02-28

Τα Τέμπη είναι ακόμα μια ευκαιρία –η τελευταία μας– να...

Περισσότερα
Πάνος Σκοτινιώτης

Το κεντρικό πρόσωπο των Τεμπών και το πέπλο ποινικής προστασίας του

Πάνος Σκοτινιώτης, 2025-03-10

Ο τότε υπουργός Μεταφορών Κ. Καραμανλής αναγνώριζε, συνεπώς,...

Περισσότερα

Η άδικη ”προτασιολογία”

Πάσχος Μανδαρβέλης, 2025-03-09

Είναι άδικος ο ψόγος του πρωθυπουργού (τον οποίο παπαγαλίζουν...

Περισσότερα
Στέργιος Καλπάκης

Ο φόβος άλλαξε πλευρά

Στέργιος Καλπάκης, 2025-02-26

Θα μπορούσε κανείς να ισχυριστεί ότι ποτέ δεν υπήρξε γραμμή...

Περισσότερα
Νίκος Κ. Αλιβιζάτος

Τέμπη: Υπάρχει λύση για να εκτονωθεί η ένταση

Νίκος Κ. Αλιβιζάτος, 2025-02-09

Η ένταση που έχουν συσσωρεύσει τις τελευταίες εβδομάδες...

Περισσότερα
Ξενοφών Κοντιάδης

Υπάρχει κίνδυνος να παραγραφούν αδικήματα Υπουργών για τα Τέμπη και ποιά η ευθύνη της κυβέρνησης;

Ξενοφών Κοντιάδης, 2025-02-06

Υπάρχει κίνδυνος να παραγραφούν αδικήματα υπουργών για...

Περισσότερα

Η βουβή οργή που δεν έπιασαν

Αλέξης Παπαχελάς, 2025-02-05

«Μα τι έγινε ξαφνικά με το θέμα των Τεμπών και ξαναβγήκε...

Περισσότερα
Κώστας Καλλίτσης

Tipping point;

Κώστας Καλλίτσης, 2025-02-02

Η Κυριακή των Τεμπών διέλυσε την ψευδαίσθηση κυριαρχίας....

Περισσότερα

Άρθρα/ Πολιτική

Χρήστος Μαχαίρας

ΣΥΡΙΖΑ: Ένα κόμμα πέφτει, πέφτει…

Χρήστος Μαχαίρας, 2026-07-21

Η πολιτική ιστορία είναι γεμάτη από περιπτώσεις κομμάτων...

«Με ευτυχία, χαρά και ειρήνη». Αμήν

Παντελής Μπουκάλας, 2026-07-21

Αλίμονο. Αν δεν παινέψεις το σπίτι σου, θα πέσει να σε πλακώσει,...

Το αγγλικό πείραμα

Παύλος Τσίμας, 2026-07-20

Τον Νοέμβριο του 1999, το Palazzo Vecchio της Φλωρεντίας είχε φιλοξενήσει...

Η Βίβλος και η Υδρόγειος Μπάλα

Παντελής Μπουκάλας, 2026-07-19

Οι πιστοί της Στρογγυλής Θεάς είναι το ίδιο φανατικοί με...

Η Τουρκία, μετά τη Σύνοδο Κορυφής

Παύλος Τσίμας, 2026-07-11

Η σκηνοθεσία ήταν, από κάθε άποψη, εντυπωσιακή. Ξεκίνησε...

Δεν υπάρχει εναλλακτική

Γιώργος Καπόπουλος, 2026-07-10

Εάν οι ΗΠΑ μπορούσαν, θα είχαν ανατρέψει το ισλαμικό καθεστώς...

Θόδωρος Τσίκας

Οι συσχετισμοί μεταβάλλονται

Θόδωρος Τσίκας, 2026-07-09

Η σημαντικότερη εξέλιξη της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ στην...

Θόδωρος Μαργαρίτης

Για ποιο πολιτικό παράδειγμα;

Θόδωρος Μαργαρίτης, 2026-07-09

Η υπόθεση με την κρίση στον ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί ένα γεγονός...

Πού είναι ο απολογισμός και ποια η αξιολόγηση;

Κώστας Χλωμούδης, 2026-07-08

Υπάρχουν πολιτικές που πετυχαίνουν και πολιτικές που αποτυγχάνουν....

Η Ευρώπη πρέπει να αντιμετωπίσει τον κόσμο μόνη της

Joschka Fischer, 2026-07-08

Καθώς οι ΗΠΑ αποσύρονται από την Ευρώπη υπό τη δεύτερη κυβέρνηση...

Δημήτρης Χατζησωκράτης

Για την ατομική και συλλογική μας ευθύνη απέναντι στην κοινωνία

Δημήτρης Χατζησωκράτης, 2026-07-07

Προτείνω ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ να μην καταθέσει ξεχωριστό ψηφοδέλτιο....

Λάμπρος Αθανάσιος Τσουκνίδας

Με τα λόγια του Καμύ

Λάμπρος Αθανάσιος Τσουκνίδας, 2026-07-05

Kάθε γενιά, αναμφισβήτητα, θεωρεί τον εαυτό της προορισμένο...

×
×