Δημοσκοπήσεις : Αναζητείται η έξοδος από τα αδιέξοδα του δικομματισμού.

Κώστας Πουλάκης, Αυγή της Κυριακής, Δημοσιευμένο: 2007-07-01

poulakis90
Πριν από 2,5 μήνες, όταν η υπόθεση των ομολόγων πρωτοαπασχόλησε την πολιτική επικαιρότητα, προσπαθήσαμε με τα στοιχεία της επιτροπή δημοσκοπήσεων, μέσα από τις φιλόξενες στήλες της ΑΥΓΗΣ, να αναλύσουμε τα δημοσκοπικά ευρήματα και να αναζητήσουμε τις απαντήσεις σε καίρια ερωτήματα.

Στρατηγικού χαρακτήρα η επιθετικότητα του ΚΚΕ κατά του ΣΥΝ

Μάκης Κοψίδης, Αυγή της Κυριακής, Δημοσιευμένο: 2007-07-01

Καθημερινά σχεδόν παρακολουθούμε τις σφοδρότατες επιθέσεις της ηγεσίας του ΚΚΕ κατά του ΣΥΝ. Δεν πρόκειται για κάποιο νέο. Έχει όμως σημασία να προσεγγίσουμε τον χαρακτήρα αυτής της επίθεσης. Επίθεση που δεν είναι περιστασιακή ούτε εντάσσεται απλώς σε κάποια προεκλογική τακτική. Δεν είναι καν τακτική αλλά στρατηγική επιλογή, η οποία μάλιστα πατά σε θεωρητική βάση.

Το "μέλλον της Ευρώπης" - με έντονο χρώμα από το παρελθόν...

Χριστίνα Πουλίδου, Αυγή της Κυριακής, Δημοσιευμένο: 2007-07-01

Ο Γκυ Φέρχοφσταντ είπε ότι "για να συμφωνήσουμε, πήγαμε την Ευρώπη πιο πίσω", ο Ρομάνο Πρόντι παρατήρησε ότι "ήταν η πιο πικρή σύνοδος" της ζωής του που σηματοδότησε την απώλεια του "ευρωπαϊκού πνεύματος", ο (Πράσινος ευρωβουλευτής) Ντανιέλ Κον Μπαντίτ μίλησε για την "τυραννία της μειοψηφίας", ενώ ο (φιλελεύθερος ευρωβουλευτής) Γκράχαμ Γουώτσον παρομοίασε τη συμφωνία των 27 με τις "οδηγίες κατασκευής μιας γιαπωνέζικης παγόδας, που ήταν γραμμένες στα αγγλικά, μεταφρασμένες από κάποιον χωρικό της κεντρικής Κίνας".

Η "μίνι" συνθήκη και η αντιπρόταση της αριστεράς

Δημήτρης Παπαδημούλης, Αυγή της Κυριακής, Δημοσιευμένο: 2007-07-01

Οι αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής για τη νέα Ευρωσυνθήκη δεν ανταποκρίθηκαν στο αίτημα για περισσότερο κοινωνική, δημοκρατική και ενωμένη Ευρώπη. Αντίθετα, υπό την πίεση του ισχυρού φιλοαμερικανικού λόμπι, με επικεφαλής τους διδύμους Καζίνσκι και "κρυφό κυνηγό" τον Μπλερ, ψαλλίδισαν θετικές διατάξεις και οδηγούν σε "λιγότερη" και πιο νεοφιλελεύθερη Ευρώπη

Καινοτομία και διεθνοποίηση ατού για τις επιχειρήσεις

Ελίζα Παπαδάκη, Αυγή της Κυριακής, Δημοσιευμένο: 2007-07-01

Στην Ελλάδα υπάρχουν μερικές επιχειρήσεις με εξαιρετικές επιδόσεις στην καινοτομία, που έχουν διεθνοποιήσει τη δραστηριότητά τους και συμβάλλουν ουσιαστικά στην ανάπτυξη της χώρας προάγοντας μιαν απασχόληση που βασίζεται στη γνώση και τη συνεχή μάθηση των εργαζομένων. Πολύ περισσότερες όμως ακόμα υστερούν.

Ηττήθηκε η πολιτική Ευρώπη...

Π.Κ. Ιωακειμίδης, Αυγή της Κυριακής, Δημοσιευμένο: 2007-07-01

Πώς διαγράφονται οι προοπτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης μετά τις αποφάσεις τους τελευταίου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου; Προκειμένου να απαντηθεί το ερώτημα αυτό θα πρέπει να επισημανθεί ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο δεν αποφάσισε απλώς τη σύγκληση μιας νέας Διακυβερνητικής Διάσκεψης (ΔΔ) για την εκπόνηση μιας νέας συνθήκης για την Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά ουσιαστικά συμφώνησε το κείμενο και ρυθμίσεις μιας νέας συνθήκης η οποία ενσωματώνει τις θεσμικές καινοτομίες του αποτυχόντος Ευρωπαϊκού Συντάγματος.

Κινήματα και εκλογές

Γιάννης Μπασιάκος, Αυγή της Κυριακής, Δημοσιευμένο: 2007-07-01

Η πρόσφατη ανακοίνωση των Οικολόγων-Πράσινων για αυτόνομη κάθοδο στης επικείμενες εκλογές βάζει οριστικά(;) ταφόπλακα στην προσπάθεια για αμφίπλευρη διεύρυνση των δυνάμεων με τις οποίες ο ΣΥΝ θα πρέπει να συνεργαστεί. Συνεπώς, το "όχημα" καθόδου στις εκλογές για μας θα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ.

Στάχτη και πούλβερη

Ιουλία Σκουνάκη, Αυγή της Κυριακής, Δημοσιευμένο: 2007-07-01

Τι ακατάσχετη μπουρδολογία, τι άλλα λόγια να αγαπιόμαστε, στρουθοκαμηλισμός, μωρία, έλλειψη τσίπας. Τι ακούν τα αυτάκια μας κάθε μέρα στην τηλεόραση από όλους αυτούς τους εκλεκτούς καλεσμένους.

Ομόνοια - Αμάρυνθος: βιντεοσκοπήσεις

Διονύσης Γουσέτης, Αυγή, Δημοσιευμένο: 2007-06-30

Τα πολλαπλά βίντεο που μας πετροβολούν με τις αστυνομικές κτηνωδίες μου δημιουργού αποτροπιασμό. Μου δημιουργούν και μελαγχολία για την προπέτεια με την οποία αντιμετωπίζαμε -εμείς οι άσπιλοι- τους Αμερικάνους βασανιστές του Αμπού Γκράημπ. Δε μου δημιουργούν όμως καμία έκπληξη. Δεν πέφτουν απ’ τον ουρανό.

Έληξαν οι εργασίες της ΚΠΕ του ΣΥΝ(Σάββατο 30/06/07)

Η ΑΝΑΝΕΩΤΙΚΗ ΠΤΕΡΥΓΑ καταψήφισε την εισήγηση

Δημοσιευμένο: 2007-06-30

Με την κατά πλειοψηφία υπερψήφιση της εισήγησης της Πολιτικής Γραμματείας έληξαν το απόγευμα του Σαββάτου οι εργασίες της ΚΠΕ του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ.

Η ΑΝΑΝΕΩΤΙΚΗ ΠΤΕΡΥΓΑ καταψήφισε την εισήγηση.

Βασικά σημεία διαφοράς με την εισήγηση αναδείχθηκαν τα εξής:

1. Το κείμενο της πολιτικής διακήρυξης. Είχε διαπιστωθεί από καιρό (μετά το Διαρκές Συνέδριο) ότι το κείμενο διαρκώς… μετεξελίσσονταν και η τελική του μορφή πόρρω απέχει από την αρχική. Οι αλλαγές γίνονταν συνεχώς προκειμένου να ενσωματώνονται παρατηρήσεις των συμμάχων. Χωρίς ουδεμία πρόνοια για τους προβληματισμούς και τις ενστάσεις του 40% του ΣΥΝ, που δεν ανήκει στην πλειοψηφία.

2. Η αποτυχία της εκλογικής συνεργασίας με τους Οικολόγους Πράσινους. Η παρατιθέμενη από την πλειοψηφία δικαιολόγηση της αποτυχίας ότι «δεν υπήρξε συμφωνία σε πολιτικό και εκλογικό πλαίσιο για την αντιμετώπιση του δικομματισμού και των εφαρμοζόμενων από τις δυνάμεις του πολιτικών» απέχει από την πραγματικότητα. Δεν υπήρξε πολιτική βούληση για μια εκλογική συμπόρευση δύο διακριτών πολιτικών ρευμάτων με ευρωπαϊκή αναφορά.

3. Η αντιμετώπιση του ΚΚΕ. Η εξαντλούμενη αποκλειστικά στη γραμμή « Επιμονή στο ενωτικό κάλεσμα» πλειοψηφική αντίληψη δεν επιτρέπει την ολόπλευρη, ανοικτή πολιτική αντιπαράθεση. Με το ΚΚΕ δεν μας χωρίζει μόνο το ζήτημα «ενότητα της αριστεράς» αλλά οι πολιτικές του θέσεις για τα οικονομικά -κοινωνικά θέματα, η συνολική του αντίληψη για ττο ρόλο της Ελλάδας στον κόσμο, η υπόθεση Ευρώπη, κεντρικά ζητήματα εξωτερικής πολιτικής , τα ζητήματα ελευθερίας, δημοκρατίας, ανθρωπίνων δικαιωμάτων, το ίδιο το όραμα για το σοσιαλισμό.

4. Η στάση απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τη προοπτική της νέας μινι-συνθήκης. Παρά τη θετική ανακοίνωση του Τμήματος Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του ΣΥΝ οι εφεξής αναφορές και κριτικές αποτιμήσεις απέχουν πολύ από μια ουσιαστική προσπάθεια ανάδειξης των νέων ζητημάτων και προκλήσεων. Λείπει και η ανάληψη μιας πρωτοβουλίας όπου ο ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ στην Ελλάδα αλλά και με το Κόμμα Ευρωπαϊκής Αριστεράς στην Ευρώπη θα προτείνει συγκεκριμένα: Τι είδους Ευρωπαϊκή Συνθήκη εμείς ως αριστερά προωθούμε και θέλουμε. Το αδελφό Κόμμα «Η Αριστερά» στη Γερμανία έχει ήδη προτείνει ένα επαρκές, καταρχήν σχέδιο. Παρά τη συνεχή μας πρόταση για αντίστοιχη πρωτοβουλία η σιωπή επικρατεί.

5. Η Αξιοποίηση όλων των στελεχών , των τμημάτων και των επιτροπών του κόμματος. Έλλειψη κάθε μέτρου, οργανωτικού και πολιτικού ώστε η στόχευση αυτή να προωθείται στην πράξη. Τα στελέχη που ανήκουν στην Ανανεωτική Πτέρυγα - η συντριπτική πλειοψηφία των κεντρικών στελεχών -αποκλείονται από εκδηλώσεις και οργανωμένη ανάληψη πρωτοβουλιών μεγάλης μερίδας οργανώσεων του κόμματος.

Δ.Χ.

Η δεύτερη ευκαιρία του ’τρίτου δρόμου’

Άντονι Γκίντενς, The Independent, ppol.gr, Δημοσιευμένο: 2007-06-29

Οι μακρόσυρτοι αποχαιρετισμοί επιτέλους τελείωσαν: η Βρετανία έχει ένα νέο πρωθυπουργό.

Ο Τόνι Μπλερ (Tony Blair) έφυγε. Θα εξαφανιστεί μαζί του και η ιδιαίτερη πολιτική του φιλοσοφία, ο «τρίτος δρόμος»;

Η ώρα του πολιτικού κόστους για την οικολογική καταστροφή

Νίκος Χρυσόγελος, Δημοσιευμένο: 2007-06-29

Το 2002 η Ευρώπη έζησε πλημμύρες με εκατοντάδες θύματα και ζημιές που ξεπέρασαν τα 10 δισεκατομμύρια ευρώ. Το 2003, 25.000-35.000 άνθρωποι πέθαναν στην Ευρώπη εξαιτίας του καύσωνα. Η υπερδύναμη χτυπήθηκε από τον τυφώνα Κατρίνα που άφησε πίσω του 1.800 νεκρούς, χιλιάδες τραυματίες και ζημιές 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Σύνολο αποτελεσμάτων αναζήτησης: 17
×
×