Πολιτικοί του Ιnstagram

Αλέξης Παπαχελάς, Η Καθημερινή, Δημοσιευμένο: 2023-08-30

Καιρός ήταν να έχουμε και εμείς έναν πολύ νέο «Ιnstagram υποψήφιο» να ζητάει την ψήφο μας. Συμβαίνει παντού και είναι σημάδι της εποχής μας. Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δίνουν, σε όποιον ξέρει να τα χειρίζεται ή έχει αρκετά χρήματα για να πληρώσει τους ειδικούς, τη δυνατότητα της άμεσης επικοινωνίας με τους πολίτες. Είναι εκπληκτικό αυτό που συνέβη με την υποψηφιότητα Κασσελάκη. Αλλοι, με βαριά ονόματα και μακρά ανάμειξη στην πολιτική, πασχίζουν να συγκεντρώσουν τα φώτα της δημοσιότητας και δεν τα καταφέρνουν. Ο κ. Κασσελάκης κατάφερε μέσα σε λίγες ημέρες να γίνει θέμα συζήτησης στα ελληνικά καφενεία και σαλόνια.

Οι μετανάστες ήταν αθώοι, αλλά η δουλίτσα είχε γίνει

Γιάννης Αλμπάνης, news247.gr, Δημοσιευμένο: 2023-08-30

Προχτές με σύμφωνη γνώμη ανακριτή και εισαγγελέα αφέθησαν ελεύθεροι χωρίς περιοριστικούς όρους όλοι οι μετανάστες που κατηγορούνταν για τον εμπρησμό του δάσους στον Έβρο. Πρόκειται για τους 13 Σύρους και Πακιστανούς που είχε στοιβαγμένους στο τρέιλερ του αυτοκινήτου του ο «αγανακτισμένος κάτοικος Έβρου» Απόστολος Τότα.

Ο Τότα, στο φρικώδες βίντεο που είχε αναρτήσει στα social, ισχυριζόταν ότι έπιασε τους μετανάστες να βάζουν φωτιά. Με βάση τη «μαρτυρία» του τους ασκήθηκε η δίωξη -διώκεται και ο ίδιος με βαριές κατηγορίες

Η μάχη της ΝΔ για την ίδρυση ιδιωτικής Πανεπιστημιακής «παιδείας»

Γιώργος Σταθάκης, www.ieidiseis.gr, Δημοσιευμένο: 2023-08-28

Γιώργος Σταθάκης
Γιώργος Σταθάκης

Η συζήτηση περί ιδιωτικών πανεπιστημίων έχει πολύ ποταπά κίνητρα. Συνδέεται κατά κύριο λόγο με ένα και μοναδικό θέμα: τις Πανελλαδικές Εξετάσεις. Αυτές είναι το μεγάλο εμπόδιο για να σπουδάσει κάποιος στην Ιατρική, τη Νομική και το Πολυτεχνείο. Οι Ιατρικές οι Νομικές και τα Πολυτεχνεία στην Ελλάδα είναι φυσικά εξαιρετικά Πανεπιστήμια και σε όλες τις διεθνείς κατατάξεις ανήκουν στα 500 καλύτερα. Σε σύνολο 20.000 πανεπιστημίων παγκοσμίως αυτό σημαίνει ότι είναι στο 2-3% των κορυφαίων πανεπιστημίων.

«Μην ξεχνάτε, στις εκλογές πήραμε 40 και κάτι τοις εκατό»

Τάσος Παππάς, Η Εφημερίδα των Συντακτών, Δημοσιευμένο: 2023-08-27

Ας δούμε στα γρήγορα ποιοι είναι οι ένοχοι για το κακό που μας βρήκε τούτο το καλοκαίρι. Κατά την άποψη λοιπόν της κυβέρνησης και των φιλικών της μέσων ενημέρωσης, την πρωτεύουσα ευθύνη έχουν:

● «Η κλιματική κρίση»: Οντως το θέμα είναι σοβαρό και μας ξεπερνάει ως χώρα. Αλλωστε παρόμοιας έκτασης γεγονότα είχαμε και έχουμε παντού στον κόσμο. Δείτε τι έγινε στην Ισπανία, στον Καναδά, στη Χαβάη. Ναι, αλλά το φαινόμενο δεν είναι καινούργιο, μαζί μας είναι εδώ και χρόνια και, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, μαζί μας θα είναι και τα επόμενα πολλά χρόνια.

Το «κλειδί» της επίλυσης στα ελληνοτουρκικά

Θόδωρος Τσίκας, Τα Νέα, Δημοσιευμένο: 2023-08-22

1. Το Δίκαιο της Θάλασσας δεν δίνει την δυνατότητα να θεωρηθεί το Αιγαίο «ελληνική λίμνη», σαν η Ελλάδα να κατείχε και τις δύο πλευρές του Αιγαίου. Η Τουρκία ως παράκτια χώρα έχει και αυτή, σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο, νόμιμα συμφέροντα στον διεθνή εναέριο χώρο και στα διεθνή ύδατα.

Οι διαφορές στο Αιγαίο αποτελούν κυρίως διαφορετικές ερμηνείες των Διεθνών Συνθηκών και για τον τρόπο εφαρμογής των Συνθηκών. Μπορούν να βρεθούν λογικές λύσεις, αμοιβαία αποδεκτές, με “θετικό άθροισμα” και για τις δύο πλευρές.

Εξι μήνες «άχρωμης» διακυβέρνησης Χριστοδουλίδη

Κυριάκος Πιερίδης, Η Εφημερίδα των Συντακτών, Δημοσιευμένο: 2023-08-20

Στην Κύπρο ο νέος πρόεδρος Νίκος Χριστοδουλίδης συμπληρώνει έξι μήνες θητείας αφήνοντας ερωτήματα για τις επιδόσεις της κυβέρνησής του. Η περίοδος χάριτος λήγει και ο νέος Κύπριος πρόεδρος αδυνατεί να δώσει σαφή κατεύθυνση για τη χώρα στα μεγάλα ζητήματα: Κυπριακό, διαφθορά, ενεργειακό, μεταρρύθμιση κράτους. Η Κύπρος μοιάζει να βρίσκεται στον αυτόματο πιλότο, τα προβλήματα σωρεύονται και οι πολίτες δυσανασχετούν.

Η καλή και η κακή εσωστρέφεια

Γιώργος Γιαννουλόπουλος, Η Εφημερίδα των Συντακτών, Δημοσιευμένο: 2023-08-19

Η διαδικασία που θα αναδείξει του διάδοχο του Αλέξη Τσίπρα μπορεί να μην έχει συναρπάσει το πανελλήνιο, να το πω ευγενικά, αλλά ανέσυρε στην επιφάνεια ορισμένα προϋπάρχοντα προβλήματα. Αναμενόμενο, για να είμαστε ειλικρινείς, διότι το ίδιο θα συνέβαινε σε οποιοδήποτε άλλο κόμμα το οποίο, υπό το βάρος μιας εκλογικής πανωλεθρίας, θα συνδύαζε τον ουσιαστικό και γόνιμο αναστοχασμό με την εκλογή νέας ηγεσίας. Δηλαδή την καλή με την κακή εσωστρέφεια. Κι αυτό σημαίνει στην πράξη ότι η καλώς εννοούμενη εσωστρέφεια υποτάχθηκε στην κακή, επειδή η διάγνωση της ασθένειας γίνεται με γνώμονα την ένταξη όσων την προτείνουν σε μια από τις ομάδες που ο κύριος στόχος τους είναι να κερδίσουν την εσωκομματική κόντρα και να αναλάβουν την ηγεσία του κόμματος.

Το γενετικό υλικό των ανθρώπων, εμπορεύσιμο είδος

Ιλεάννα Σακκά, Η Αυγή, Δημοσιευμένο: 2023-08-18

Τα δημοσιεύματα που έφεραν στο φως τα αποτελέσματα ελέγχου στην ιδιωτική κλινική των Χανίων, όπου διεξάγονταν ιατρικές πράξεις για την ιατρικώς υποβοηθούμενη αναπαραγωγή και την παρένθετη μητέρα, δυστυχώς επιβεβαίωσαν τις ανησυχίες και την αντίθεση του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. σε τροποποιήσεις άρθρων του σχετικού νόμου για την αύξηση του ορίου ηλικίας της γυναίκας που προσπαθεί να τεκνοποιήσει, όπως και για αμοιβή σε παρένθετη και δεν θυμάμαι τι άλλο. Τροποποιήσεις που αφήνουν μεγαλύτερα περιθώρια για «αξιοποίηση» του γενετικού υλικού των ανθρώπων και μεγαλύτερη «αξιοποίηση» του γυναικείου σώματος ως εμπορεύσιμου είδους.

Η προεκλογική φασαρία μάς έκανε να περπατάμε σκυφτοί στους δρόμους

Μουσταφά Μουσταφά, συνέντευξη στον Νίκο Γιαννόπουλο, news247.gr, Δημοσιευμένο: 2023-08-13

Πριν αναχωρήσουμε για το ταξίδι μας στη Ροδόπη, οι γνώστες της περιοχής μάς έλεγαν σε έναν τόνο: "Αν δεν συναντηθείτε με τον Μουσταφά Μουσταφά, το ταξίδι δεν θα έχει νόημα, θα είναι λειψό". Ο Μουσταφά Μουσταφά είναι πράγματι μία εμβληματική φιγούρα της μειονότητας της Θράκης, ένας άνθρωπος πρωτοπόρος που με τη συνεπή πολιτική και κοινωνική του δράση άνοιξε δρόμους για τους υπόλοιπους. Δρόμους δημιουργικής συνύπαρξης. Συναντήσαμε τον άλλοτε βουλευτή στο ιατρείο του στην Κομοτηνή, όπου εξασκεί ακόμα το επάγγελμα του μικροβιολόγου και αυτομάτως γίναμε σοφότεροι για τα μειονοτικά ζητήματα.

Η καθημερινότητα δεν είναι πιά κανονική

Γιάννης Βούλγαρης, Τα Νέα, Δημοσιευμένο: 2023-08-12

Η «επιστροφή στην κανονικότητα» ήταν το φάντασμα που πλανιόταν πάνω από την Ελλάδα μετά τη χρεοκοπία. Σαν μια συλλογική επιθυμία να τελειώνουμε με την ελληνική «ιδιαιτερότητα» που μας ταλαιπώρησε στη διάρκεια της κρίσης της ευρωζώνης. Οι πολυκρίσεις που ακολούθησαν έδειξαν ότι δεν ζήσαμε ένα κακό όνειρο αλλά μια νέα πλανητική κατάσταση που μας περιλαμβάνει. Δεν επιστρέφουμε στα γνωστά αλλά αναγκαζόμαστε να προσαρμοστούμε και να αντέξουμε το ανησυχητικό άγνωστο που ήδη έχει έλθει.

Μετασχηματισμοί

Χριστίνα Κοψίνη, Η Εφημερίδα των Συντακτών, Δημοσιευμένο: 2023-08-12

Καθηγητής σε δημόσιο σχολείο το πρωί, ιδιαιτερατζής το βράδυ.Αστυνομικός το πρωί, ταξιτζής τα βράδια. Δάσκαλος το πρωί, ζαχαροπλάστης τα απογεύματα. Δημοσιογράφος-μισθωτός σε τηλεοπτικό κανάλι και σε ραδιοφωνικό σταθμό και σε γνωστό site της εγκρίτου δημοσιογραφίας, και σε ακόμη μία απασχόληση με μπλοκάκι σε γραφείο Τύπου μιας εκ των πολλών συνταξιουχικών οργανώσεων της χώρας και...

«Μπορούμε να διοικήσουμε καλύτερα την Αθήνα»

Κώστας Ζαχαριάδης, Συνέντευξη στον Δημήτρη Τερζή, Η Εφημερίδα των Συντακτών, Δημοσιευμένο: 2023-08-12

Ο υποψήφιος δήμαρχος του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Κώστας Ζαχαριάδης ανοίγει τα χαρτιά του εν όψει των αυτοδιοικητικών εκλογών και εξηγεί για ποιους λόγους ο συνδυασμός του μπορεί να διοικήσει καλύτερα την πόλη. «Θα σεβαστούμε το δημόσιο χρήμα γιατί έχουμε όραμα για την πόλη», λέει και καλεί σε ένα πεδίο συνεννόησης όλους τους δημότες που θέλουν να δουν μια ουσιαστική αλλαγή

×