«Σπαρτιάτες» απ’ τη Γερμανία

Παντελής Μπουκάλας, Η Καθημερινή, Δημοσιευμένο: 2023-06-28

«Σπαρτιάτες»; Εστω, αφού οι λέξεις είναι ορφανές, κι όποιος προλάβει δηλώνει πατέρας τους κι ας είναι κάπηλός τους. Σπαρτιάτες απ’ τη Γερμανία όμως. Απ’ τη Γερμανία των ναζί, που έκοψαν την αρχαία Σπάρτη στα μέτρα τους, για να την παραστήσουν σαν πρότυπο του ολοκληρωτισμού τους. Οι δικοί μας φιλοναζιστές, Μιχαλολιάκοι, Κασιδιάρηδες και λοιποί τερατωδώς αμόρφωτοι (όπως εκείνοι της συμμοριούλας με το όνομα «Κρυπτεία», που είχαν λιθοβολήσει το σπίτι του Αφγανού μαθητή Αμίρ, στη Δάφνη, τον Νοέμβριο του 2017), εισήγαγαν από τη ναζιστική Γερμανία την αρχαία Ελλάδα γενικά και τη Σπάρτη ειδικότερα.

Οι φαιοί ελληνέμποροι κρύβονται πίσω από τους παραχαραγμένους αρχαίους για να πλανέψουν όσους φαντάζονται την αρχαιότητα όπως την αναπαρίστανε η Χρυσή Αυγή στις γιορτές της στις Θερμοπύλες, στο άγαλμα του Λεωνίδα. Φυλακισμένος μες στον χαλκό του ο ήρωας, δεν μπορούσε να κατέβει και να τους πάρει στο κυνήγι. Καταντροπιασμένος, έβλεπε να υβρίζεται σκαιά από ναζιστικής κοπής πυρσούς, θούριους και χαιρετισμούς. Και από τις σβάστικες, τάχα δανεικές από την αρχαιότητα.

Απ’ τη Γερμανία έρχονται οι Σπαρτιάτες του Βασίλη Στίγκα, που αφού περιπλανήθηκε σε κάθε είδους ακροδεξιό κόμμα, καταφέρνοντας να αποσπάσει 35 ολόκληρους σταυρούς στις ευρωεκλογές, εισβάλλει τώρα στη Βουλή για να εκπροσωπήσει 242.000 ψηφοφόρους. Ερχονται όμως και απ’ τον Δομοκό, στις φυλακές του οποίου βρίσκεται ο Ηλίας Κασιδιάρης, χωρίς, όπως φαίνεται, να του λείπει τίποτε από την υλικοτεχνική υποδομή που χρειάζεται για να προπαγανδίζει τις «ιδέες» του. Αυτός είναι ο «πνευματικός» πατέρας των «Σπαρτιατών», ο εμπνευστής και καθοδηγητής τους, και τσιράκια του οι περισσότεροι υποψήφιοί τους. Αυτός είναι το «καύσιμό» τους, όπως τον αποκάλεσε ο ίδιος ο Στίγκας στις ευχαριστήριες δηλώσεις του, όταν ο ενθουσιασμός του ομολόγησε αυθόρμητα την αλήθεια, πριν προλάβουν να τον νουθετήσουν οι δικηγόροι του.

Παραπλανημένοι οι ψηφοφόροι του Στίγκα, δηλαδή του Κασιδιάρη; Οχι βέβαια. Ηξεραν τι ψηφίζουν αλλά και ποιον «ηγέτη» ψηφίζουν. Το σκιώδες κόμμα θέριεψε μέσα σε δυόμισι βδομάδες επειδή εκεί έξω και δίπλα μας κυκλοφορούν αρκετοί Ελληνες, δυστυχώς περισσότεροι από 242.000, που όταν ακούνε «Δίστομο» δεν σκέφτονται τους ναζί αλλά το δίστομο μαχαίρι που πρέπει να πάρουν, πραγματικό ή συμβολικό, «για να τελειώνουμε επιτέλους με τους εχθρούς της πατρίδος». Ελληνες και ξένους.

Θέματα επικαιρότητας: Σπαρτιάτες

Γιάννης Δρόσος

Η τιμωρία ενός θεσμικού τυχοδιωκτισμού

Γιάννης Δρόσος, 2023-07-02

Η συμμετοχή του κόμματος Σπαρτιάτες στις εκλογές και το...

Περισσότερα

«Σπαρτιάτες» απ’ τη Γερμανία

Παντελής Μπουκάλας, 2023-06-28

«Σπαρτιάτες»; Εστω, αφού οι λέξεις είναι ορφανές, κι όποιος...

Περισσότερα

Άρθρα/ Πολιτική

Κώστας Καλλίτσης

Ο πυρήνας της αστάθειας

Κώστας Καλλίτσης, 2025-10-12

Πολλοί εκτός των συνόρων παράγοντες των αγορών βλέπουν...

Π.Κ. Ιωακειμίδης

Κερδισμένοι και χαμένοι

Π.Κ. Ιωακειμίδης, 2025-10-10

Ο τερματισμός του πολέμου στη Γάζα μετά τη συμφωνία πάνω...

Κώστας Καλλίτσης

Πρωτοβρόχια

Κώστας Καλλίτσης, 2025-10-05

Με τις πρώτες βροχές, οι πρώτες πλημμύρες. Πνίγηκε προχθές...

Θανάσης Θεοχαρόπουλος

Πλειοψηφικό το αίτημα για συνεργασίες

Θανάσης Θεοχαρόπουλος, 2025-09-28

Στον προοδευτικό χώρο είναι πλειοψηφικό το αίτημα για συνεργασίες...

Σωτήρης Βαλντέν

Προβοκάτσια της Ρωσίας ή πρόβες πολέμου της Δύσης;

Σωτήρης Βαλντέν, 2025-09-22

Τις τελευταίες μέρες, τα διεθνή ΜΜΕ έχουν γεμίσει πληροφορίες,...

Θόδωρος Τσίκας

Ζητείται ωριμότητα στις σχέσεις με Λιβύη

Θόδωρος Τσίκας, 2025-07-31

Για να υπάρξει ΑΟΖ και οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας, απαιτείται...

Κώστας Καλλίτσης

Μια μεγάλη πολιτική

Κώστας Καλλίτσης, 2025-07-27

Πόσο ανεβαίνει η θερμοκρασία, γιατί δεν πέφτει τις νύχτες,...

Μια ενδεκάδα «προσωπικά στοιχήματα»

Παντελής Μπουκάλας, 2025-07-22

Μετά τον ιερομόναχο Διονύσιο τον εκ Φουρνά, αγιογράφο και...

Κώστας Καλλίτσης

Μακριά από την πολιτική;

Κώστας Καλλίτσης, 2025-07-20

Τί γίνεται σε μια ευρωπαϊκή χώρα όταν υπάρχουν ενδείξεις...

Οι προτάσεις των άλλων

Πάσχος Μανδραβέλης, 2025-07-19

Το αποστομωτικό επικοινωνιακό τέχνασμα κάθε κυβέρνησης...

Δημήτρης Χατζησωκράτης

Πού και Πώς θα ΕΠΙΣΤΡΕΨΕΤΕ τους μετανάστες κ. Υπουργέ;

Δημήτρης Χατζησωκράτης, 2025-07-19

Μιά και «μιζάρετε» στις επιστροφές από πού προκύπτει ότι...

Κώστας Καλλίτσης

Η κούρσα των εξοπλισμών

Κώστας Καλλίτσης, 2025-07-13

Διακηρυγμένος στόχος ήταν, αρχικά, η Ευρώπη να ανταποκριθεί...

×
×