«Σπαρτιάτες» απ’ τη Γερμανία

Παντελής Μπουκάλας, Η Καθημερινή, Δημοσιευμένο: 2023-06-28

«Σπαρτιάτες»; Εστω, αφού οι λέξεις είναι ορφανές, κι όποιος προλάβει δηλώνει πατέρας τους κι ας είναι κάπηλός τους. Σπαρτιάτες απ’ τη Γερμανία όμως. Απ’ τη Γερμανία των ναζί, που έκοψαν την αρχαία Σπάρτη στα μέτρα τους, για να την παραστήσουν σαν πρότυπο του ολοκληρωτισμού τους. Οι δικοί μας φιλοναζιστές, Μιχαλολιάκοι, Κασιδιάρηδες και λοιποί τερατωδώς αμόρφωτοι (όπως εκείνοι της συμμοριούλας με το όνομα «Κρυπτεία», που είχαν λιθοβολήσει το σπίτι του Αφγανού μαθητή Αμίρ, στη Δάφνη, τον Νοέμβριο του 2017), εισήγαγαν από τη ναζιστική Γερμανία την αρχαία Ελλάδα γενικά και τη Σπάρτη ειδικότερα.

Οι φαιοί ελληνέμποροι κρύβονται πίσω από τους παραχαραγμένους αρχαίους για να πλανέψουν όσους φαντάζονται την αρχαιότητα όπως την αναπαρίστανε η Χρυσή Αυγή στις γιορτές της στις Θερμοπύλες, στο άγαλμα του Λεωνίδα. Φυλακισμένος μες στον χαλκό του ο ήρωας, δεν μπορούσε να κατέβει και να τους πάρει στο κυνήγι. Καταντροπιασμένος, έβλεπε να υβρίζεται σκαιά από ναζιστικής κοπής πυρσούς, θούριους και χαιρετισμούς. Και από τις σβάστικες, τάχα δανεικές από την αρχαιότητα.

Απ’ τη Γερμανία έρχονται οι Σπαρτιάτες του Βασίλη Στίγκα, που αφού περιπλανήθηκε σε κάθε είδους ακροδεξιό κόμμα, καταφέρνοντας να αποσπάσει 35 ολόκληρους σταυρούς στις ευρωεκλογές, εισβάλλει τώρα στη Βουλή για να εκπροσωπήσει 242.000 ψηφοφόρους. Ερχονται όμως και απ’ τον Δομοκό, στις φυλακές του οποίου βρίσκεται ο Ηλίας Κασιδιάρης, χωρίς, όπως φαίνεται, να του λείπει τίποτε από την υλικοτεχνική υποδομή που χρειάζεται για να προπαγανδίζει τις «ιδέες» του. Αυτός είναι ο «πνευματικός» πατέρας των «Σπαρτιατών», ο εμπνευστής και καθοδηγητής τους, και τσιράκια του οι περισσότεροι υποψήφιοί τους. Αυτός είναι το «καύσιμό» τους, όπως τον αποκάλεσε ο ίδιος ο Στίγκας στις ευχαριστήριες δηλώσεις του, όταν ο ενθουσιασμός του ομολόγησε αυθόρμητα την αλήθεια, πριν προλάβουν να τον νουθετήσουν οι δικηγόροι του.

Παραπλανημένοι οι ψηφοφόροι του Στίγκα, δηλαδή του Κασιδιάρη; Οχι βέβαια. Ηξεραν τι ψηφίζουν αλλά και ποιον «ηγέτη» ψηφίζουν. Το σκιώδες κόμμα θέριεψε μέσα σε δυόμισι βδομάδες επειδή εκεί έξω και δίπλα μας κυκλοφορούν αρκετοί Ελληνες, δυστυχώς περισσότεροι από 242.000, που όταν ακούνε «Δίστομο» δεν σκέφτονται τους ναζί αλλά το δίστομο μαχαίρι που πρέπει να πάρουν, πραγματικό ή συμβολικό, «για να τελειώνουμε επιτέλους με τους εχθρούς της πατρίδος». Ελληνες και ξένους.

Θέματα επικαιρότητας: Σπαρτιάτες

Γιάννης Δρόσος

Η τιμωρία ενός θεσμικού τυχοδιωκτισμού

Γιάννης Δρόσος, 2023-07-02

Η συμμετοχή του κόμματος Σπαρτιάτες στις εκλογές και το...

Περισσότερα

«Σπαρτιάτες» απ’ τη Γερμανία

Παντελής Μπουκάλας, 2023-06-28

«Σπαρτιάτες»; Εστω, αφού οι λέξεις είναι ορφανές, κι όποιος...

Περισσότερα

Άρθρα/ Πολιτική

Δημήτρης Χατζησωκράτης

Συνεδριακή απόφαση για ΕΝΣΩΜΑΤΩΣΗ στο νέο κόμμα

Δημήτρης Χατζησωκράτης, 2026-05-16

Μετά την ανακοίνωση του νέου κόμματος από τον Αλέξη Τσίπρα...

Αντώνης Λιάκος

Τί θα περίμενα από την επιστροφή του Τσίπρα;

Αντώνης Λιάκος, 2026-05-24

Η συζήτηση γύρω από το νέο κόμμα του Αλέξη Τσίπρα αντιμετωπίζεται...

Γιάννης Βούλγαρης

Οταν οι πολιτικοί λοιδορούν τη δημοκρατία

Γιάννης Βούλγαρης, 2026-05-23

Το έχουμε πλέον εμπεδώσει εδώ και δεκαετίες. Εκτός από τη...

Εκλογική άλγεβρα

Παύλος Τσίμας, 2026-05-22

Ακόμη κι αν οι εκλογές γίνουν στην ώρα τους (ή σχεδόν), η...

Γιώργος Σιακαντάρης

Σπάμε τις 50 αποχρώσεις της αποϊδεολογικοποίησης

Γιώργος Σιακαντάρης, 2026-05-17

Πριν από λίγες εβδομάδες αναρτήθηκε στον χώρο του Εθνικού...

Η χρήση του 2015 ως ρητορικού όπλου

Φραγκίσκος Κουτεντάκης, 2026-05-16

Υπάρχουν θέματα που δεν συζητιούνται ποτέ ήρεμα στην Ελλάδα....

Δυσκυβέρνητες πολιτείες

Παύλος Τσίμας, 2026-05-16

Η Μεγάλη Βρετανία έχει αλλάξει έξι πρωθυπουργούς τα τελευταία...

Στη σκιά της καχυποψίας

Γιώργος Καπόπουλος, 2026-05-15

Αιφνιδιαστική κατάληψη της Ταϊβάν από την Κίνα ή αιφνιδιαστική...

Τάσος Γιαννίτσης

Στεγαστικό, δημογραφικό, συνθήκες διαβίωσης

Τάσος Γιαννίτσης, 2026-05-05

Στεγαστικό και δημογραφικό έχουν βρεθεί στο επίκεντρο...

Γιατί η Ισπανία έχει 3% αύξηση στα καύσιμα και η Ελλάδα 17%

Ιωάννα Λιούτα, 2026-05-03

Η επίσημη αφήγηση μιλά για «διεθνείς κρίσεις», «γεωπολιτικές...

Ξενοφών Κοντιάδης

Αφωνοι μπροστά στην αναξιοπιστία της Δικαιοσύνης

Ξενοφών Κοντιάδης, 2026-05-03

Ίσως την πιο κρίσιμη, μέχρι στιγμής, πράξη του θεσμικού...

Θόδωρος Τσίκας

Από το Ορμούζ στην πράσινη αυτονομία της Ευρώπης

Θόδωρος Τσίκας, 2026-04-25

Ο πόλεμος μεταξύ ΗΠΑ – Ισραήλ και Ιράν και το ανοιγοκλείσιμο...

×
×